Теми статей
Обрати теми

Земельна звітність — 2012: заповнення та інші нюанси

Редакція ВД
Стаття

Земельна звітність2012: заповнення та інші нюанси

 

Підприємці, які мають у власності земельні ділянки чи орендують землю державної або комунальної власності, знають, що на початку року вони повинні відзвітувати «за землю». Однак у цьому році далеко не всім з них доведеться подати до податкового органу земельну звітність.

Справа в тому, що тепер ПКУ передбачає різний порядок сплати земельного податку для юридичних та фізичних осіб, у тому числі підприємців. Так, фізичні особи — власники земельних ділянок тепер не подають земельну звітність, а сплачують земельний податок на підставі повідомлення-рішення, надісланого податківцями. А ось підприємці, які орендують земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі єдиноподатники, повинні не пізніше 20 лютого 2012 року подати земельну звітність і нарахувати щомісячні суми орендної плати.

Докладніше про способи та правила нарахування орендної плати і заповнення земельної звітності поговоримо в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III.

Закон № 161 Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV.

Постанова № 220 — постанова КМУ «Про затвердження типового договору оренди землі» від 03.03.2004 р. № 220.

Наказ № 1015 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 24.12.2010 р. № 1015.

Податкова декларація — Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1015.

 

Земельна звітність підприємців: форма та подання

Перш за все розберемося, в яких випадках фізичні особи — підприємці мають подавати звітність, пов'язану з власними чи орендованими земельними ділянками.

У загальному випадку, заповнюючи «земельну» звітність у вигляді Податкової декларації, платники податків самостійно нараховують собі податкове зобов'язання із земельного податку та (або) орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (далі — орендна плата).

Нагадаємо, що згідно з підпунктом 14.1.147 ПКУ плату за землю у формі земельного податку та орендної плати визначено як загальнодержавний податок і справляється відповідно до норм розділу XIII ПКУ.

Водночас у ПКУ передбачено різні правила для нарахування земельного податку юридичними та фізичними особами. Так, відповідно до пунктів 286.2 та 286.5 ПКУ самостійно нараховувати земельний податок мають лише юридичні особи, а фізичним особам, у тому числі підприємцям, податкове зобов'язання нараховують податкові органи та надсилають повідомлення-рішення із сумою, що підлягає сплаті. Тому фізичні особи — підприємці мають подавати Податкову декларацію тільки для нарахування орендної плати, тобто якщо орендують земельні ділянки державної або комунальної власності.

Зауважимо: раніше, до набуття чинності ПКУ, представники податкового органу стверджували, що всі суб'єкти підприємництва мають подавати звітність і з орендної плати, і щодо земельного податку. Але не так давно з'явилися протилежні роз'яснення податківців, зокрема у розділі 200.05 ЄБПЗ від 15.10.2011 р., яке ми пропонуємо вашій увазі.


«ЗАПИТАННЯ. У яких випадках ФО та ФОП повинні подавати податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності)?

ВІДПОВІДЬ . Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця нову звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ст. 286 ПКУ).

Згідно з п. 287.3 ст. 287 ПКУ податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.4 ст. 287 ПКУ).

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ (п. 286.5 ст. 286 ПКУ). Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п. 287.5 ст. 287 ПКУ). В аналогічному порядку органи державної податкової служби здійснюють нарахування сум орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Згідно зі ст. 80 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III, із змінами та доповненнями (далі — ЗКУ), суб'єктами права приватної власності на землю є громадяни та юридичні особи. Відповідно до ст. 93 ЗКУ та ст. 1 Закону України від 6 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі», із змінами та доповненнями, оренда землі — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

З огляду на зазначене, суб'єктами права власності є громадяни, а право оренди земельної ділянки державної і комунальної власності може набути як громадянин для здійснення діяльності, що не є підприємницькою, так і фізична особа — підприємець для провадження підприємницької діяльності. При цьому фізична особа — підприємець, яка є орендарем земельної ділянки державної і комунальної власності, на період дії договору оренди береться на облік в органах державної податкової служби як платник орендної плати — підприємець.

З урахуванням викладеного, фізичні особи (громадяни) та фізичні особи — підприємці не повинні подавати до органів державної служби податкові декларації з плати за землю, за винятком фізичних осіб — підприємців, які уклали договори оренди земельних ділянок державної і комунальної власності для провадження підприємницької діяльності. Такі платники орендної плати самостійно визначають податкові зобов'язання з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, подають податкову декларацію, у строки, визначені п. 286.2, 286.3 ст. 286 ПКУ, та сплачують визначене у податковій декларації податкове зобов'язання у терміни, визначені пп. 287.3, 287.4 ст. 287 ПКУ».


Таким чином, у 2012 році підприємці самостійно визначають щомісячне податкове зобов'язання лише з орендної плати та подають щодо неї Податкову декларацію в порядку, про який розповімо нижче. Зверніть увагу: якщо договір оренди державної або комунальної землі укладено зі звичайною фізичною особою (непідприємцем), то орендна плата нараховуватиметься в тому самому порядку, що й земельний податок фізичним особам.

Земельний податок підприємцям — власникам земельних ділянок, як і звичайним фізичним особам, мають нарахувати податківці за загальними правилами розділу XIII ПКУ і надіслати повідомлення до 1 липня 2012 року, а заплатити податок потрібно протягом 60 днів.

Підприємців на єдиному податку звільнено від сплати земельного податку, крім земельного податку на земельні ділянки, що не використовуються ними для здійснення господарської діяльності (але не орендної плати). Отже, їм не повинен нараховуватися земельний податок. Дані про земельні ділянки, що використовуються в підприємницькій діяльності, податківці, найімовірніше, отримуватимуть із форми № 20-ОПП.

Крім того, згідно зі статтями 281 і 283 ПКУ певним категоріям фізичних осіб та для деяких видів земельних ділянок передбачено звільнення від земельного податку довідка 1.

 

Орендна плата

Нарахування орендної плати. Орендодавцями земельних ділянок, з плати за використання яких подається Податкова декларація, є:

— у межах населених пунктів — відповідні сільські, селищні, міські ради;

— за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади.

Підставою для нарахування орендної плати є договір оренди земельної ділянки, що укладається в письмовій формі та підлягає державній реєстрації, а за бажанням однієї зі сторін посвідчується нотаріально (Типовий договір оренди землі затверджено постановою № 220).

Подання Податкової декларації не стосується підприємців — орендарів будь-яких ділянок, що не перебувають у державній або комунальній власності.

Згідно з пунктами 288.2 та 288.3 ПКУ платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

Зверніть увагу, що підприємці-єдиноподатники , на відміну від земельного податку, від орендної плати і подання щодо неї звітності не звільняються.

Розмір та правила сплати . Відповідно до пункту 288.4 ПКУ розмір та умови внесення орендної плати встановлюються в договорі оренди між орендодавцем (власником) та орендарем, тобто підприємцям самостійно нічого розраховувати не потрібно. При цьому в законодавстві існують певні обмеження як щодо розміру, так і умов унесення такої плати.

Обмеження розміру орендної плати . Для річної суми платежу з орендної плати передбачено мінімальне та максимальне обмеження, що мають ураховуватися при укладенні договору.

1. Платіж не може бути менше (підпункт 288.5.1 ПКУ):

а) для земель сільськогосподарського призначення розміру земельного податку;

б) для інших категорій земель трикратного розміру земельного податку.

2. Він не може перевищувати (підпункт 288.5.2 ПКУ):

а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, що виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, уключаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільні пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), — 3 % нормативної грошової оцінки;

б) для земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності та надані для будівництва та/або експлуатації аеродромів, — чотирикратного розміру земельного податку;

в) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, — 12 % нормативної грошової оцінки.

Орендна плата може бути більше граничного її розміру, зазначеного в підпункті 288.5.2 ПКУ, у разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Звітний період . Згідно з пунктом 285.1 ПКУ базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік (з 1 січня по 31 грудня). Для новостворених суб'єктів підприємництва, а також у зв'язку з набуттям права користування (оренди) на нові земельні ділянки, він може бути менше 12 місяців.

Водночас, оскільки орендна плата сплачується щомісяця, то виходячи з роз'яснень податківців, зокрема в ЄБПЗ, для застосування штрафних санкцій ними розглядатимуться місячні періоди, за які сплачується зобов'язання.

Строки подання Податкової декларації та сплати орендної плати. Як уже зазначалося, підприємці-орендарі мають самостійно внести до Податкової декларації суму річної орендної плати (з договору), а також розподілити її на рівні щомісячні суми, які підлягають сплаті.

Податкова декларація на поточний рік (звітна) подається щороку (станом на 1 січня) не пізніше 20 лютого поточного року до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

Якщо підприємцем орендовано декілька ділянок у різних селах, містах тощо (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ різні), то він має подати окремі Податкові декларації до податкового органу кожної адміністративно-територіальної одиниці.

Що стосується декількох орендованих ділянок, розташованих на одній адміністративно-територіальній одиниці, то щодо них подається одна Податкова декларація із загальною річною сумою орендної плати, але відомості про кожен договір наводяться в Додатку 1.

Крім звітної (щорічної) Податкової декларації, платник має право подавати щомісяця нову звітну Податкову декларацію (протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним), що звільняє його від обов'язку подання звітної Податкової декларації.

У свою чергу, подання річної Податкової декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Водночас допускається подати річну декларацію, а слідом за нею звітувати щомісяця, наприклад, якщо відбудуться зміни в розмірі орендної плати.

Таким чином, підприємці-орендарі можуть самостійно вибрати, як їм декларувати зобов'язання із орендної плати: один раз на рік або щомісяця.

Сплачувати орендну плату (суму податкового зобов'язання, розраховану за місяць) також необхідно щомісяця протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця. Це стосується й податкового зобов'язання, визначеного в новій звітній (щомісячній) Податковій декларації.

За новоукладеними договорами оренди землі підприємець подає Податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним (пункт 286.4 ПКУ). На нашу думку, вона може бути як річною, тобто відображати податкові зобов'язання з орендної плати з моменту отримання права оренди земельної ділянки і до кінця року, так і щомісячною.

Що стосується відповідальності, то згідно з пунктом 120.1 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн. за кожне таку неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Подання довідки про нормативну грошову оцінку землі . Згідно з пунктом 286.2 ПКУ при поданні першої Податкової декларації разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається в разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Під першою декларацією мається на увазі та, що подається при фактичному початку діяльності як платника плати за землю, тобто першому укладенні договору оренди державної чи комунальної землі.

Зауважимо: у відповідній консультації з ЄБПЗ (у розділі 200.02) роз'яснювалося, що суб’єктам, які були платниками земельного податку станом на 01.01.2011 р., разом з Податковою декларацією на 2011 рік зазначену довідку (витяг) подавати не потрібно було, але тільки в тому випадку, якщо нормативна грошова оцінка землі не змінювалася. Ця довідка має видаватися відповідним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Що стосується зміни нормативної грошової оцінки протягом строку дії договору оренди, то податківців наполягають на тому, що підприємці мають отримувати нову довідку і подавати її до податкового органу (лист ДПАУ від 27.04.2011 р. № 5189/5/15-0716). Їх думка ґрунтується на тому, що мінімальні та максимальні критерії річної суми орендної плати залежать від розміру земельного податку та нормативної грошової оцінки землі (стаття 271 ПКУ), а також на пункті 13 Типового договору оренди землі, затвердженого постановою № 220, де зазначено, що розмір орендної плати, зокрема, переглядається в разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

Водночас, на нашу думку, зміну розміру орендної плати має ініціювати орендодавець (в особі органу виконавчої влади або місцевого самоврядування), а не орендар, якщо інше прямо не застережено в договорі оренди.

 

Структура Податкової декларації

Отже, перейдемо безпосередньо до заповнення форми Податкової декларації, що включає:

1) основну (розрахункову) частину, в якій у тому числі декларуються суми орендної плати;

2) Додаток 1 «Відомості про наявні земельні ділянки», що є невід'ємною частиною декларації, тобто подається всіма платниками орендної плати та в усіх випадках подання декларації;

3) Додаток 2 з відомостями про пільги із земельного податку, який подають лише юридичні особи, а підприємці, які звітують щодо орендної плати, його не заповнюють.

Також за своїм бажанням платник податків може подати додатки до Податкової декларації, що заповнюються і додаються відповідно до пункту 46.4 ПКУ.

Додаток 1 обов'язково подається разом з кожною звітною, новою звітною, уточнюючою Податковою декларацією, у ньому вказуються дані про наявні в оренді земельні ділянки.

 

Заголовна частина Податкової декларації

Показник

Особливості заповнення

1

2

ПУНКТ 1

1.1.Т
Порядковий номер за рік1
Земельний податок/Орендна плата

Оскільки щодо земельного податку підприємці не звітують, то вони заповнюють лише клітинку, що стосується орендної плати, ставлять в ній «х». Нумерація здійснюється послідовно наростаючим числом та окремо за типом декларацій («Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»). Наприклад, якщо підприємець подає до податкового органу першу уточнюючу декларацію, в якій уточнюється податкове зобов'язання з орендної плати, то у графі «1.1.Т» проставляється «1». При поданні протягом року другої уточнюючої декларації, в якій уточнюється податкове зобов'язання з орендної плати, у графі «1.1.Т» проставляється «2». Аналогічно здійснюватиметься нумерація нових звітних декларацій.
Якщо платник подає декларації до кількох податкових органів, то має вестися окрема нумерація декларацій для кожного з таких органів

Код типу декларації/Тип декларації
(01) Звітна
(02)
Нова звітна
(03) Уточнююча

Проставляється позначка («х») напроти виду декларації.
Звітна — річна декларація, подана відповідно до пункту 286.2 ПКУ.
Нова звітна — щомісячна декларація; подання нових звітних декларацій замість звітної (річної) передбачено пунктом 286.3 ПКУ.
Уточнююча — декларація, що подається в разі самостійного виявлення помилок у порядку, установленому пунктом 50.1 ПКУ

ПУНКТ 2

Не заповнюється

ПУНКТ 3

Для орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності

 

 

за

2

0

 

 

рік

 

Проставляються цифри 1 і 2 для позначення 2012 року

починаючи з2

Заповнюється в разі подання декларації за новоукладеними договорами (починаючи з (число/місяць))

з урахуванням уточнень з3

Заповнюється в разі уточнення податкових зобов'язань
(з урахуванням уточнень з (число/місяць)). Порядковий номер податкового (звітного) місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»)

За __________місяць4

Указується місяць у разі подання декларації відповідно до пункту 286.3 ПКУ: нової звітної декларації протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним

ПУНКТ 4

 

Повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника

Зазначаються прізвище, ім'я, по батькові платника податків

Платник земельного податку (юридична особа)

Не заповнюється

платник орендної плати за землі державної або комунальної власності (орендар), який згідно із Податковим кодексом України подає податкову декларацію

Підприємець-орендар ставить позначку «х»

ПУНКТ 5

Не заповнюється

ПУНКТ 6

Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та
номер паспорта

Підприємець зазначає свій ІПН або паспортні дані, якщо він через свої релігійні переконання відмовився від ІПН та має відповідну позначку в паспорті

ПУНКТ 7

Код виду економічної діяльності (КВЕД)

Підприємець проставляє свій КВЕД

ПУНКТ 8

Місцезнаходження (місце проживання) платника
Поштовий індекс
Міжміський код
Телефон
Факс5
Електронна адреса5

Дані підприємця (адреса, телефон тощо). Факс та електронна адреса вказуються за бажанням

ПУНКТ 9

Найменування органу державної податкової служби за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок), до якого подається декларація

Найменування податкового органу

ПУНКТ 10

Код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ

Код органу місцевого самоврядування

 

Розрахункова частина Податкової декларації

№ ряд.

Показник

Особливості заповнення

1

2

3

Одиниці виміру

Гектари — з чотирма десятковими знаками;
м2— з двома десятковими знаками;
гривні — з двома десятковими знаками

13

Нараховано орендної плати за землі державної або комунальної власності на 20__ рік, усього

У графі 9 зазначається річна сума орендної плати (загальною сумою щодо всіх ділянок в одній адміністративно-територіальній одиниці), у графах 10 — 21 ця сума розбивається рівними частинами за місяцями довідка 2.
Не виключена ситуація, коли в результаті округлення показників, зазначених у графах 10 — 21, їх загальна сума не відповідатиме сумі орендної плати, зазначеної у графі 9. Щоб виправити таку ситуацію, на наш погляд, потрібно відкоригувати (збільшити або зменшити на суму різниці) суму, зазначену у графі 21 (за грудень)

Приклад. Підприємець продовжив договір оренди землі держвласності на 2012 рік до 1 січня 2013 року. Загальна сума орендної плати на 2012 рік (із січня — по грудень 2012 року) становить 8500,00 грн. Розрахунок щомісячної суми з округленням: 8500,00 : 12 = 708,33 (грн.). Якщо ми помножимо 708,33 грн. на 12, то отримаємо 8499,96 грн., але втратимо 0,04 грн., отже, у графі орендної плати за грудень ми можемо вказати 708,37 грн.

Рядки 14 — 21 декларації заповнюються в разі уточнення раніше задекларованих сум орендної плати. Якщо строк подання декларації минув, то ПКУ надає можливість «виправитися» в уточнюючій Податковій декларації або в декларації за наступний період. Докладніше про виправлення помилок ми розповімо в одному з наступних номерів

148

Нараховано орендної плати за землі державної або комунальної власності на 20__ рік за даними раніше поданої декларації (р. 13 декларації,
що уточнюється)

Проставляються цифри, що позначають рік, в якому було неправильно нараховано зобов'язання. До граф 10 — 21 переносяться помилкові суми з рядка 13 Податкової декларації,
що уточнюється

158

Нараховано до збільшення податкового зобов'язання з орендної плати за землі державної або комунальної власності на 20 ___ рік
(позитивне значення (р. 13 - р. 14))

Заповнюється, якщо в поданій раніше декларації орендну плату було помилково нараховано в меншій сумі (рядок 13 - рядок 14). Проставляються порядковий номер року, в якому було допущено помилку, а також суми, на які було занижено зобов'язання у графах 10 — 21 у відповідних місяцях

168

Розмір заниження (недоплата) податкового зобов'язання з орендної плати за землі державної або комунальної власності минулих податкових періодів

Рядок заповнюється, якщо виявлені недоплати стосуються минулих податкових періодів, тобто призводять до пені та штрафних санкцій. Такі суми заносяться до граф 10 — 21 цього рядка

178

Нараховано до зменшення податкового зобов'язання з орендної плати за землі державної або комунальної власності на 20___ рік (позитивне значення (р. 14 - р. 13))

Заповнюється, якщо орендну плату було помилково нараховано в більшій сумі (рядок 14 - рядок 13). Указуються порядковий номер року, в якому було допущено помилку, а також суми, на які завищено зобов'язання у відповідних місяцях у графах 10 — 21

188

Розмір завищення (переплата) податкового зобов'язання з орендної плати за землі державної або комунальної власності минулих податкових періодів

Рядок заповнюється, якщо виявлені переплати стосуються минулих податкових періодів, такі суми заносяться до граф
10 — 21 цього рядка

198

Сума штрафу ((к. 10 - 21 р. 16) х х 3 % або 5 %)

Суму, на яку було занижено податкове зобов'язання, потрібно взяти з граф 10 — 21 рядка 16 і нарахувати штраф (у кожному місяці недоплати).
Згідно з пунктом 50.1 ПКУ платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання попередніх податкових періодів, зобов'язаний:
а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу в розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку

209

Сума пені

Сума пені розраховується та нараховується платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 ПКУ:
у день настання строку погашення податкового зобов'язання в разі виявлення його заниження на суму такого заниження
та за весь його період (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження). Її сума визначається з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження

218

Розкриття окремих результатів діяльності (пояснення) на _ арк.

У цьому рядку наводяться відомості про кількість сторінок, на яких надано додаткову інформацію до Податкової декларації

Поля з позначками та реквізитами підприємця

Наприкінці основної (розрахункової) частини декларації проставляються позначки про подані додатки, а також дата, підпис підприємця, печатка за наявності

 

Додаток 1 до Податкової декларації

Додаток 1 заповнюється в будь-якому разі при поданні Податкової декларації з орендної плати.

Наведені в його заголовній частині реквізити повинні збігатися з даними шапки основної частини Податкової декларації. У додатку 1, як і в основній частині, дані в одиницях виміру наводяться за такими правилами:

гектари — з чотирма десятковими знаками;

м2 — з двома десятковими знаками;

гривні — з двома десятковими знаками.

Стосовно земельної ділянки державної та (або) комунальної власності в ньому наводиться така інформація:

— про те, що право користування земельною ділянкою надане на підставі договору оренди землі, та його номер (графа 1);

— реквізити договору оренди (дата укладення, строк дії, розмір орендної плати, дата й номер його державної реєстрації (графа 4);

— найменування орендодавця ( графа 5);

— кадастровий номер земельної ділянки (за наявності) (графа 6);

— категорія земель, на яких розміщено земельну ділянку, та її цільове призначення (графа 7);

— нормативна грошова оцінка земельної ділянки з коефіцієнтом індексації (графа 8);

— площа ділянки (у га чи кв. м) (графа 9);

— місцезнаходження земельної ділянки, код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (графа 10).

Якщо у підприємця є кілька орендованих земельних ділянок в одній адміністративно-територіальній одиниці, то відомості про них можна навести в одному Додатку 1. У затвердженій формі цього Додатка містяться три рядки, однак за необхідності їх кількість може бути збільшено (зменшено).


Довідкова інформація (довідка)

1 Пільги із земельного податку для деяких категорій фізичних осіб та видів земель.

Витяг із ПКУ

Стаття 281. Пільги щодо сплати податку для фізичних осіб

281.1. Від сплати податку звільняються:

281.1.1. інваліди першої і другої групи;

281.1.2. фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

281.1.3. пенсіонери (за віком);

281.1.4. ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

281.1.5. фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

281.2. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

281.2.1. для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 гектари;

281.2.2. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 гектара, в селищах — не більш як 0,15 гектара, в містах — не більш як 0,10 гектара;

281.2.3. для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 гектара;

281.2.4. для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 гектара;

281.2.5. для ведення садівництва — не більш як 0,12 гектара.

281.3. Від сплати податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.

Стаття 283. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню

283.1. Не сплачується податок за:

283.1.1. сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов'язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;

283.1.2. землі сільськогосподарських угідь, що перебувають у тимчасовій консервації або у стадії сільськогосподарського освоєння;

283.1.5. земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень.

2 При зміні протягом року розміру орендної плати показники заповнюються з дня календарного місяця, в якому починають, та/або до дня календарного місяця, в якому припиняють діяти зміни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі