Теми статей
Обрати теми

Нові форми документів для єдиноподатників: заява, книги, декларація

Редакція ВД
Стаття

Нові форми документів для єдиноподатників: заява, книги, декларація

 

З 01.01.2012 р. єдиноподатники почали працювати за новими правилами. У зв'язку з цим податківці та Мінфін продовжують заповнювати «прогалини» у спрощеній системі оподаткування, а ми, у свою чергу, знайомимо наших читачів з найостаннішими новинами.

Отже, нещодавно з'явилися важливі для єдиноподатників документи: форма заяви про перехід на єдиний податок, форма декларації єдиноподатника, нова форма Книги обліку доходів і новий бланк «єдиноподатного» свідоцтва. Саме про них ми стисло й розповімо в цій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4014 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI.

Наказ № 1675 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.2011 р. № 1675.

Наказ № 1637 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

ДК 009:2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, прийнята наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375.

ДК 009:2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, прийнята наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457.

 

Заява про перехід на спрощену систему

Якщо підприємець ще не подав заяву про перехід на спрощену систему оподаткування з 01.01.2012 р., то саме тепер час це зробити. Тим більше що нова форма такої заяви вже затверджена та використовується податківцями.

Нагадаємо: заяву про обрання спрощеної системи з 01.01.2012 р. потрібно подати не пізніше 25.01.2012 р. (пункт 4 Прикінцевих положень Закону № 4014). Якщо підприємець не встигне в цей строк, то наступну спробу стати єдиноподатником він зможе зробити не раніше ніж через 3 місяці (із II кварталу 2012 року).

При поданні заяви слід звернути увагу на такий факт: види діяльності, якими планує займатися єдиноподатник, мають бути зазначені згідно з КВЕД. При цьому оскільки у 2012 році діятимуть одночасно два КВЕД (ДК 009:2005 і ДК 009:2010), то, на нашу думку, підприємець має право зазначити в заяві свій вид діяльності відповідно до будь-якого з них.

Водночас згідно з пунктом 298.3 Податкового кодексу і наказом № 1675 види діяльності в заяві зазначаються відповідно до ДК 009:2005. Тому якщо податківці наполягатимуть саме на цьому Класифікаторі, краще погодитися з ними. Якщо ж вони змушуватимуть підприємця зазначати вид діяльності лише за ДК 009:2010, то з ними можна посперечатися, оскільки підстав для таких вимог законодавство не містить, а отже, вони є незаконними. Детальніше про це див. «ВД», 2012, № 1, с. 2.

Ще один нюанс, який виникає при поданні заяви про перехід на «спрощенку», — це необхідність разом із нею подати розрахунок доходу за минулий рік. Цей документ обов'язково повинні подати ті підприємці, які в IV кварталі 2011 року працювали на загальній системі оподаткування, і це поза сумнівів.

Що ж до торішніх єдиноподатників і фікспатентників, то сьогодні не зовсім зрозуміло, чи потрібно їм подавати згаданий розрахунок. З одного боку, цей документ зобов'язані подавати лише ті особи, які переходять на спрощену систему оподаткування (пункт 12 нової заяви про перехід на «спрощенку» і примітка до нього). А торішні єдиноподатники (або фікспатентники) на «спрощенку» не переходять, вони лише продовжують її, тобто зазначений розрахунок вони можуть не подавати.

Водночас ДПСУ, схоже, не дала чіткої відповіді на це питання. Так, на сайті http://sta.gov.ua Єдиної бази податкових знань розміщено роз'яснення податківців, з якого, мабуть, зробити такий висновок: підприємці, які працювали в IV кварталі 2011 року на єдиному податку або на фікспатенті, так само як і загальносистемники, для того щоб з 01.01.2012 р. стати єдиноподатниками, зобов'язані подати не лише заяву про перехід на спрощену систему оподаткування, а й розрахунок доходу за минулий рік. Це роз'яснення наводимо повністю.


«ЗАПИТАННЯ. В яких випадках ФОП разом з заявою необхідно подавати розрахунок доходу за попередній рік для переходу на спрощену систему?

ВІДПОВІДЬ. Згідно з п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому цього підпункту, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ. При цьому якщо суб'єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи — підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік. Підпунктом «г» пункту 5 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України від 4 листопада 2011 року № 4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» встановлено, що суб’єкти господарювання, які були платниками єдиного податку відповідно до Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» або фіксованого податку відповідно до розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян», а також юридичні і фізичні особи — підприємці, які були платниками інших податків і зборів, встановлених ПКУ, та прийняли рішення з 1 січня 2012 року перейти на спрощену систему оподаткування відповідно до норм цього Закону і відповідають вимогам статті 291 ПКУ, подають відповідну заяву не пізніше 25 січня 2012 року».


Тому краще все ж таки у своїй податковій уточнити, потрібно разом із заявою подавати розрахунок доходу за минулий рік чи ні. Якщо такий документ вимагатимуть, є сенс його заповнити та подати. При цьому обчислити минулорічній дохід буде не складно: виручка єдиноподатника/фікспатентника + вартість безоплатно отриманих товарів (найімовірніше, за звичайними цінами) + прострочена заборгованість перед постачальниками або підрядниками.

 

Нова форма свідоцтва платника єдиного податку

З 01.01.2012 р. єдиноподатники отримуватимуть у податковій свідоцтво платника єдиного податку нового зразка. Таке свідоцтво видається безоплатно та безстроково (пункти 299.3 і 299.5 Податкового кодексу). Отримати його можна протягом 10 календарних днів після подання заяви про обрання спрощеної системи оподаткування. Щоправда, ті підприємці, які в IV кварталі минулого року вже були єдиноподатниками або фікспатентниками, можуть замінити своє старе (торішнє) свідоцтво або фікспатент на свідоцтво нового зразка аж до 31.05.2012 р.

 

Книги обліку доходів

Нещодавно з'явилися нові форми книг обліку доходів і витрат для єдиноподатників. При цьому теоретично доходи, отримані у 2012 році, єдиноподатники повинні були б відображати вже в новій Книзі. Але ж на те, щоб обзавестися новою Книгою (і тим більше, зареєструвати її в податковій), потрібний час. Як же вести облік підприємцям з нового року?

Наша порада така: поки що (до того як підприємець оформить нову Книгу) усі записи про доходи та витрати можна робити у Книзі за формою № 10. А вже після оформлення нової Книги можна буде перенести до неї підсумок усіх записів із Книги за формою № 10 починаючи з 01.01.2012 р . Щоправда, деякі податківці можуть і не вимагати перенесення підсумків, так що цей момент краще уточнити у своїй податковій.

Тож повернемося до нових бланків Книги обліку доходів. Для спрощенців існує два різновиди такої Книги:

— одна призначена для єдиноподатників груп 1 — 3 (неплатники ПДВ);

— друга — для єдиноподатників групи 3, які є платниками ПДВ.

Як ми і передбачали, єдиноподатники груп 1 — 3 (неплатники ПДВ) у Книзі обліку доходів відображатимуть лише надходження від підприємницької діяльності (тобто доходи ):

— вартість проданих товарів (робіт, послуг) за вирахуванням сум, повернених покупцям/замовникам;

— вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

— суму заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

— дохід, що обкладається єдиним податком за ставкою 15 %.

При цьому такі записи не обов'язково підтверджувати документально.

Що ж до витрат, то єдиноподатники — неплатники ПДВ тепер не зобов'язані їх обліковувати. Водночас документи на товар, що продається, ми б рекомендували все ж таки мати. Їх наявність допоможе уникнути багатьох спірних ситуацій. Наприклад, податківці можуть заявити, що бездокументний товар було отримано безоплатно (а отже, його вартість двічі повинна потрапити до доходів: при отриманні товару та при його продажу), або придбано у громадянина (а отже, з його вартості мав бути утриманий та перерахований до бюджету ПДФО) тощо.

Звичайно ж, такі претензії податківців можна оспорювати аж до суду, але набагато простіше відразу оформити документи на товар замість того, щоб потім витрачати час і кошти на спори з податківцями.

Як уже згадувалося, є ще й друга Книга обліку доходів і витрат, призначена для єдиноподатників — платників ПДВ. Вона складається з двох частин:

— перша частина повністю повторює Книгу обліку доходів для єдиноподатників груп 1 — 3 (неплатників ПДВ) — до неї записуються доходи підприємця;

— друга частина призначена для обліку витрат госпдіяльності (на купівлю товарів, на оплату праці працівників, на ЄСВ та інші витрати).

Підтверджувати документально записи у цій Книзі, найімовірніше, не потрібно. Однак оскільки підприємець є платником ПДВ, то зрозуміло, що документи на куплений товар (роботи або послуги) у нього обов'язково мають бути (як мінімум, для підтвердження права на податковий кредит з ПДВ).

Що залишилося незмінним порівняно з Книгою за формою № 10, так це обов'язок реєструвати нову Книгу в податковій (як Книгу обліку доходів, так і Книгу обліку доходів і витрат). Крім того, нову Книгу обліку, як і раніше, потрібно буде вести вручну (тобто обмежитися лише електронним її варіантом, мабуть, не дозволять).

Слід зазначити ще одну важливу новину: схоже, що Книгу обліку доходів (або доходів і витрат) потрібно буде заводити лише на підприємця. А реєструвати та видавати Книгу кожному найманому працівнику, який займається торгівлею, найімовірніше, більше не доведеться. Принаймні в нормативно-правових актах такої вимоги вже немає (ні в Податковому кодексі, ні в наказі № 1637).

Зверніть увагу: записи в новій Книзі здійснюються підсумковою сумою за день, причому це стосується не лише доходів (як раніше), а навіть і витрат. Отже, тепер не доведеться записувати витрати до Книги після кожного платежу — достатньо буде зазначити їх загальною сумою за підсумками дня без розшифровки, кому й за що було сплачено кошти.

Підсумки доходів і витрат тепер обов'язково підводити за кожний місяць, квартал і рік.

 

Декларація єдиноподатника

Декларацію за новою формою вперше єдиноподатники подаватимуть за підсумками I кварталу 2012 року. Граничний строк її подання — 10.05.2012 р. Тому про звітування за новою формою ми детально поговоримо ближче до травня.

Зараз же зазначимо лише основні моменти:

1) декларація складатиметься наростаючим підсумком;

2) у ній потрібно буде зазначити щомісячні платежі з єдиного податку (єдиноподатники груп 1 і 2) або суми єдиного податку, сплачені за підсумками кварталу (єдиноподатники групи 3);

3) у декларації наводитимуться доходи єдиноподатника;

4) і нарешті, у декларації можна буде виправити помилки, допущені в минулих звітних періодах.

Ось і все, що ми хотіли повідомити єдиноподатникам про нові форми документів. Детальніше ці нововведення обговорюватимемо в наступних номерах нашої газети.

 

Висновки

Якщо підприємець ще не подав заяву про перехід на спрощену систему оподаткування з 01.01.2012 р., це можна зробити аж до 25.01.2012 р. Нова форма такої заяви вже затверджена та використовується податківцями.

Підприємці, які в IV кварталі 2011 року працювали на загальній системі оподаткування, до такої заяви зобов'язані додати розрахунок доходу за минулий рік. Якщо ж наприкінці минулого року вони були єдиноподатниками або фікспатентниками, то, на нашу думку, зазначений розрахунок вони можуть не подавати. Водночас ДПАУ, схоже, дотримується протилежної думки.

Подавши всі необхідні документи для переходу на спрощену систему, підприємець отримає в податковій свідоцтво платника єдиного податку нового зразка. Таке свідоцтво видається безоплатно та безстроково.

Слід пам’ятати, що доходи, отримані єдиноподатником з 01.01.2012 р., слід відображати в новій Книзі обліку доходів. При цьому є два різновиди Книги:

— одна призначена для єдиноподатників груп 1 — 3 — неплатників ПДВ (у ній обліковуються лише доходи);

— друга — для єдиноподатників групи 3, які є платниками ПДВ (у ній обліковуються як доходи, так і витрати).

Будь-яку з цих книг обов'язково потрібно зареєструвати в податковій.

І нарешті, декларацію за новою формою єдиноподатники груп 2 і 3 уперше зобов'язані надати за підсумками I кварталу 2012 року (а єдиноподатники групи 1 — за підсумками 2012 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі