Теми статей
Обрати теми

Як заповнити декларацію про доходи підприємця за 2011 рік

Редакція ВД
Стаття

Як заповнити декларацію про доходи підприємця за 2011 рік

 

Підприємці, які торік працювали на загальній системі оподаткування або на фікспатенті (протягом усього року або його частини), зобов’язані подати декларацію про доходи не пізніше 09.02.2012 р. При цьому у 2012 році форма декларації нарешті змінилася. Про те, як відзвітувати про доходи за новою формою, ітиметься в цій статті.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1395 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 07.11.2011 р. № 1395.

 

Хто зобов’язаний подавати декларацію про доходи за 2011 рік

У цій статті ми зосередимо увагу на тому, як відобразити в декларації про доходи саме підприємницькі доходи. Ті ж громадяни (у тому числі підприємці), які зобов’язані подати декларацію лише щодо громадянських доходів (тобто отриманих за межами підприємницької діяльності), цей матеріал можуть не вивчати, оскільки про їх звітність ми говоритимемо ближче до травня.

Отже, декларацію про доходи зобов’язані складати ті підприємці, які торік працювали:

— на загальній системі оподаткування (протягом усього року або його частини);

— на фікспатенті (протягом усього року або його частини).

Від подання цієї декларації звільнено лише єдиноподатників, які протягом усього 2011 року працювали на єдиному податку.

Річна декларація про доходи подається підприємцями у строк не пізніше 9 лютого 2012 року (підпункт 49.18.5 Податкового кодексу).

 

За якою формою подавати декларацію

Буквально в останні дні минулого року наказом № 1395 Мінфін затвердив нову форму декларації про доходи. Ця форма набуває чинності з 01.01.2012 р., тому за 2011 рік звітувати потрібно буде вже за новою формою. Про те, як же в ній розрахувати ПДФО за підсумками минулого року, ми сьогодні детально й поговоримо.

Як і раніше, декларацію потрібно буде подати до податкового органу за місцем проживання підприємця. Зробити це можна особисто, надіславши звіт поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення або надіславши його в електронному вигляді.

Декларація про доходи, розроблена Мінфіном, складається з десяти розділів і дев’яти додатків до них. Але всі їх заповнювати не доведеться — достатньо буде вибрати лише необхідні.

Загальні правила заповнення декларації стандартні — декларація заповнюється синьою або чорною ручкою (олівцем не можна) або роздруковується на комп’ютері. Усі незаповнені комірки в ній прокреслюються. У декларації не повинно бути виправлень, помарок або підчисток, дані має бути наведено розбірливо.

Розділи II — VI декларації заповнюються у гривнях з копійками (Розділ I — текстовий), Розділи VII — X заповнюються у гривнях без копійок за загальними правилами округлення.

Зверніть увагу: Розділи I — VI заповнюються всіма підприємцями, а Розділи VII — X — лише тими, хто зареєструвався в минулому кварталі, почав роботу на загальній системі оподаткування та подає декларацію про доходи вперше — за перший квартал роботи на загальній системі (підпункт 177.5.2 Податкового кодексу).

До речі, раніше підприємці подавали окремо:

— підприємницьку декларацію про доходи (у якій відображали доходи від госпдіяльності);

— громадянську декларацію про доходи (у якій відображали решту доходів, крім підприємницьких, якщо такі доходи у них були).

Схоже, що зараз ситуація змінилася і підприємці відображатимуть в одній декларації про доходи відразу всі свої доходи: як підприємницькі, так і громадянські. Однак при цьому слід чітко з’ясувати такі нюанси:

усі доходи, отримані в межах підприємницької діяльності, повинні фігурувати лише в Розділі III декларації (а також у деяких рядках Розділів V і VI) і в додатку 7 до неї. В інших Розділах і додатках (у тому числі у Розділі II) ці дані не повинні фігурувати;

— доходи, отримані фізичною особою за договорами, в яких він виступає громадянином (не підприємцем), відображаються в Розділі II (і в Розділі V) декларації про доходи та в додатках 2 — 6 до неї.

Тепер детально розберемося із заповненням основних Розділів декларації про доходи.

 

Розділ I

У цьому Розділі наводиться загальна інформація про:

— підприємця (П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки, адреса тощо). Якщо П. І. Б. протягом року змінювалися, спочатку зазначаються нові, а в дужках — старі;

— період, за який подається звіт («2011 рік» — для тих, хто працював на загальній системі у 2011 році більше одного кварталу, або «4 квартал 2011 року» — для тих, хто перейшов на загальну систему з 01.10.2011 р. і пізніше);

— особу, яка склала звіт (сам підприємець чи уповноважена ним особа). До речі, якщо декларація складається уповноваженою особою, до неї обов’язково подається додаток 1, в якому міститься інформація про таку особу.

Загальний вид Розділу I декларації про доходи наведений на рис. 1 (с. 19).

 

img 1

Рис. 1. Зразок заповнення Розділу I декларації про доходи

 

Розділ II

У цьому Розділі відображаються так звані громадянські надходження фізичної особи — підприємця (у тому числі доходи від діяльності, не зазначеної під час держреєстрації), а саме:

— сума зарплати;

— сума винагород та інших виплат, отриманих за цивільно-правовими договорами;

— доходи від продажу об’єктів майнових і немайнових прав;

— доходи від продажу (обміну) нерухомості або рухомого майна (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 2 до декларації);

— дохід від надання майна в оренду, лізинг або суборенду (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 3 до декларації);

— сума оподатковуваного доходу (прибутку), не включеного до розрахунку загальних оподатковуваних доходів минулих податкових періодів та самостійно виявленого у звітному періоді платником податку або нарахованого органом державної податкової служби;

— сума заборгованості платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50 % прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року;

— доходи у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів;

— сума інвестиційного прибутку від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 4 до декларації);

— доходи у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 5 до декларації);

— сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки;

— сума коштів або майна (нематеріальних активів), отриманих платником податку як хабар, викрадених чи знайдених як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, які визначені обвинувальним вироком суду;

— сума доходів, отриманих платником податку як додаткове благо;

— сума нецільової благодійної допомоги;

— сума іноземних доходів (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 6 до декларації);

— інші доходи, оподаткування яких передбачено розділом ІV Податкового кодексу, крім зазначених у статті 165.

Усі зазначені доходи відображаються в колонці 3 декларації про доходи без вирахування ПДФО (тобто у «грязній» сумі).

При цьому якщо ПДФО з них повинен був утримати податковий агент (наприклад, під час виплати зарплати), то сума ПДФО зазначається в колонці 4.

Якщо ж з якихось доходів ПДФО зобов’язаний був сплатити сам громадянин (наприклад, у разі надання нерухомості в оренду іншим громадянам), то такий ПДФО зазначається в колонці 5 декларації.

Розділ II декларації про доходи зобов’язані заповнювати всі підприємці (пункт 177.11 Податкового кодексу).

Приклад заповнення Розділу II декларації та додатка 3 до неї наведено далі на рис. 2 (с. 20) і 3 (с. 21).

 

img 2

Рис. 2. Зразок заповнення Розділу II декларації про доходи

 

img 3

Рис. 3. Зразок заповнення додатка 3 до декларації про доходи

 

Розділ III

Розділ III декларації для підприємців найважливіший, оскільки саме в ньому відображаються доходи та витрати підприємницької діяльності фізичної особи.

Разом із цим Розділом обов’язково заповнюється додаток 7 до декларації. Дані з цього додатка потім переносяться до Розділу III, тому розбиратися з цим Розділом почнемо саме з додатка 7.

Отже, як заповнити додаток 7? Можливо, найскладнішою для підприємців виявиться необхідність розподілити доходи за видами діяльності, оскільки доходи, отримані від кожного виду діяльності (за КВЕД), доведеться зазначати окремо (таке саме стосується і витрат). Утім, у самому процесі розрахунку ПДФО це розподілення зовсім не буде потрібним, так що вперше «розкидати» дохід за видами діяльності можна й «на око».

У колонці 3 Розділу I додатка 7 слід зазначити суму отриманого доходу за кожним видом діяльності окремо.

У колонках 4, 5 і 6 — суму документально підтверджених витрат, пов’язаних із провадженням конкретного виду господарської діяльності (дані переносяться з граф 6, 9 і 10 Книги ОДВ відповідно).

У колонці 7 розраховується сума чистого доходу: колонка 7 = колонка 3 - колонка 4 - колонка 5 - колонка 6.

Зверніть увагу: у рядку 3 зазначається річна сума доходу, у рядках 4, 5 і 6 — річна сума витрат, а в рядку 7 — річний чистий дохід. Таким чином, у декларації про доходи не потрібно наводити щомісячні дані про чистий дохід — достатньо лише загальних річних даних. Тому якщо в якомусь місяці у підприємця сума витрат перевищить суму доходів, а в іншому — навпаки, він зможе прибутком одного місяця покрити витрати іншого. Інакше кажучи, внутрішньорічні збитки врахувати можна.

Такий стан речей цілком відповідає нормам Податкового кодексу, пункт 164.1 якого свідчить:


«Базою оподаткування для доходів, отриманих від провадження господарської або незалежної професійної діяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається відповідно до пункту 177.2 статті 177 та пункту 178.3 статті 178 цього Кодексу»


Як бачимо, ПДФО має сплачуватися саме з річного (а не місячного) чистого доходу. При цьому цілком очевидно, що при розрахунку річного чистого доходу прибутки та збитки різних місяців повинні «згортатися».

Що стосується фікспатентників, то вони зобов’язані заповнити лише колонки 1, 2 і 3, а також рядок 09 додатка 7.

Далі заповнення додатка 7 проілюструємо в табл. 1.

 

Таблиця 1

Як заповнити Розділ II додатка 7 до декларації про доходи

Рядок додатка 7

Що зазначати

Як розрахувати

01

Середньомісячний річний оподатковуваний дохід (від підприємницької діяльності)

Колонка 7 додатка 7, поділена на кількість календарних місяців, протягом яких було отримано додатний чистий дохід від підприємницької діяльності

02

Сума перевищення середньомісячного оподатковуваного доходу над десятиразовим розміром мінімальної зарплати, установленої на 01.01.2011 р. (тобто 9410 грн.)

Рядок 01 мінус 9410 грн. (якщо значення нульове або від’ємне, зазначаємо «0,00»)

03

Сума ПДФО, нарахована підприємцеві за підсумками 2011 року

(15 % х (рядок 01 - рядок 02) + 17 % х х рядок 02) х кількість календарних місяців, протягом яких було отримано додатний чистий дохід від підприємницької діяльності

04

Зазначається сум збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплачена у 2011 році

Вартість торгового патенту, патенту на надання платних побутових послуг або патенту на діяльність у сфері розваг, сплачена у 2011 році

05

ПДФО, зменшений на суму збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Рядок 03 мінус рядок 04 (якщо значення нульове або від’ємне, зазначаємо «0,00»)

06

Сума авансових внесків з ПДФО, сплачених у 2011 році

Зазначаються авансові платежі з ПДФО, перераховані до бюджету 2011 року (до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада)

07.01

Сума ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками 2011 року (за вирахуванням уже сплачених авансових внесків з ПДФО)

Рядок 05 мінус рядок 06 (якщо значення є від’ємним, заповнюємо рядок 07.02)

07.02

Сума ПДФО, надміру сплаченого протягом 2011 року (такі суми можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО або повернути)

Рядок 05 мінус рядок 06 (це значення заповнюється без знака «-»)

08

Зазначається розмір щоквартальних авансових платежів з ПДФО на 2012 рік

25 % х рядок 03 довідка 1

09

Цей рядок заповнюють лише підприємці, які працювали у 2011 році на фікспатенті

Зазначається сума фіксованого податку, сплачена у 2011 році

 

Після того як підприємець заповнив додаток 7 до декларації, він може почати заповнення Розділу III. Зробити це буде доволі просто, скориставшись табл. 2.

 

Таблиця 2

Як заповнити Розділ III декларації про доходи

Рядок Розділу  II

Що зазначати

Звідки брати

02

Сума загального оподатковуваного доходу, отриманого лише від підприємницької діяльності (тобто громадянський дохід, зазначений у Розділі II, сюди не включається)

Підсумкове значення колонки 3 додатка 7

03.01

ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету за підсумками 2011 року

Переноситься з рядка 07.01 додатка 7

03.02

ПДФО, надміру сплачений у 2011 році у вигляді авансових платежів.

Переноситься з рядка 07.02 додатка 7. Графа заповнюється
без знака «-»

 

Зразок заповнення Розділу III декларації про доходи і додатка 7 до неї наведено на рис. 4 і 5 (с. 24 — 25).

 

img 4

Рис. 4. Зразок заповнення Розділу III декларації про доходи

 

Розділ IV

Цей Розділ декларації підприємці не заповнюють. Його призначено для тих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо). Тому на ньому не зупинятимемося.

 

Розділ V

Цей Розділ заповнюють усі підприємці. У ньому провадиться розрахунок зобов’язань фізичної особи з ПДФО перед бюджетом: як за підприємницькими доходами, так і за громадянськими. Заповнення цього Розділу наведемо в табл. 3.

 

Таблиця 3

Як заповнити Розділ V декларації про доходи

Рядок Розділу V

Що зазначати

Звідки брати

08

Загальна сума річного оподатковуваного доходу (уключає громадянські доходи, іноземні доходи
та підприємницькі доходи фізичної особи, отримані у 2011 році)

Рядок 01 (колонка 3) + рядок 02 + рядок 04* декларації

09

Загальна сума зобов’язань з ПДФО за 2011 рік, яку підприємець повинен сплатити до бюджету

Рядок 01 (колонка 5) + рядок 03.01 + рядок 07* декларації

* Рядки 04 і 07 заповнюють лише особи, які провадять незалежну професійну діяльність без реєстрації підприємцем. Тому підприємцям ці рядки враховувати не потрібно.

 

 

img 5

img 6

Рис. 5. Зразок заповнення додатка 7 до декларації про доходи

 

Рядок Розділу V

Що зазначати

Звідки брати

10

Сума ПДФО, самостійно сплачена до бюджету підприємцем за 2011 рік на дату подання декларації.
У цьому рядку також відображається ПДФО, сплачений за договором купівлі-продажу (міни) нерухомості, нотаріально не посвідченим. Згідно з пунктом 172.6 Податкового кодексу фізична особа має право на повернення цієї суми ПДФО на підставі поданої декларації про доходи та документів, що підтверджують факт сплати ПДФО

Судячи з усього, тут не враховуються сплачені протягом року авансові внески з ПДФО та ПДФО, утриманий податковими агентами.
У цій графі зазначаються лише ті суми ПДФО, які підприємець сплатив у погашення боргу з ПДФО, що залишився (тобто суми ПДФО, зазначені в рядку 09 декларації та вже сплачені на дату її подання)

11

Сума ПДФО, на яку фізична особа має право зменшити річне зобов’язання ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку

Рядок 12 додатка 8 до декларації

12

Сума податків, сплачених за кордоном, на яку підприємець має право зменшити річне зобов’язання з ПДФО згідно з підпунктом 170.11.2 Податкового кодексу

Підсумкове значення колонки 6 додатка 6 до декларації, але не більше значення рядка 09 декларації

13.01

Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету на підставі поданої декларації про доходи (цей рядок заповнюється лише в разі додатного або нульового значення результату обчислень)

Рядок 09 - рядок 10 - рядок 11 -  рядок 12 - рядок 03.02 декларації

13.02

Сума ПДФО, що підлягає відшкодуванню з бюджету (заповнюється в разі від’ємного значення результату обчислень). Значення зазначається без знака «-»

Рядок 09 - рядок 10 - рядок 11 -  рядок 12 - рядок 03.02 декларації

 

Приклад заповнення Розділу V декларації про доходи наведено на рис. 6.

 

img 7

Рис. 6. Зразок заповнення Розділу V декларації про доходи

 

Розділ VI

У цьому Розділі підприємець може самостійно виправити помилки, виявлені в уже поданих деклараціях про доходи.

При цьому, якщо помилка виправляється в черговій декларації про доходи, у шапці декларації зазначається звичайний тип декларації «звітна». У цьому випадку помилково недоплачений ПДФО потрібно перерахувати протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації, а штраф нараховується в розмірі 5 % від недоплати.

Якщо ж помилка виправляється шляхом подання уточнюючої декларації про доходи, то в шапці декларації потрібно поставити відмітку про тип декларації «уточнююча». У цьому випадку помилково недоплачений ПДФО потрібно перерахувати до того, як підприємець подасть уточнюючу декларацію, однак штраф нараховується в розмірі 3 % від недоплати.

У рядку 14 цього Розділу зазначається помилкова сума ПДФО за звітний період, в якому підприємець допустив помилку.

У рядку 15 зазначається правильна сума ПДФО за той самий період.

У рядку 16.01 зазначається заниження ПДФО (рядок 15 мінус рядок 14).

У рядку 16.02 зазначається ПДФО, надміру сплачений у зв’язку з помилкою (рядок 14 мінус рядок 15). При заповненні цього рядка значення зазначається без знака «-».

У рядку 17 зазначається сума штрафу, нарахована за недоплату ПДФО. У разі якщо в результаті помилки ПДФО було сплачено надміру, штраф не нараховується.

Якщо ж помилка призвела до недоплати, штраф нараховується за ставкою:

— 3 % від недоплати при наданні уточнюючої декларації;

— 5 % від недоплати при наданні чергової звітної декларації про доходи.

Розмір штрафу (3 або 5 %) зазначається підприємцем у колонці 2 рядка 17.

У рядку 18 зазначається сума пені, нарахована підприємцем у разі помилкової недоплати ПДФО. Пеня нараховується за кожний день прострочення платежу з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження довідка 2.

 

Розділи VII — X

У зазначених Розділах фізичні особи (зареєстровані як підприємці в минулому кварталі) надають інформацію про свій майновий стан на дату держреєстрації. До неї, зокрема, належать дані про нерухоме та рухоме майно фізичної особи (наприклад, про автомобілі), про вклади в банках, цінні папери та інші активи. Крім того, у Розділі Х зазначаються зобов’язання фінансового характеру, здійснені на користь третіх осіб (прийняття та виконання зобов’язань за будь-кого).

 

Висновки

Декларацію про доходи зобов’язані складати ті підприємці, які торік працювали:

на загальній системі оподаткування (протягом усього року або його частини);

на фікспатенті (протягом усього року або його частини).

Від подання цієї декларації звільнено лише тих підприємців, які протягом усього 2011 року працювали на єдиному податку.

Річна декларація про доходи подається у строк не пізніше 9 лютого 2012 року.

На сьогодні набув чинності наказ № 1395, яким передбачено нову форму декларації про доходи, тому подавати декларацію про доходи потрібно за новою формою.


Довідкова інформація (довідка)

1 У текстовій частині наказу № 1395 зазначено, що авансовий платіж з ПДФО слід розраховувати як 25 % від рядка 01, однак це є помилкою. Як випливає з підпункту 177.5.1 Податкового кодексу, щоквартальні авансові платежі з ПДФО визначаються в розмірі 25 % від торішньої суми ПДФО (а її саме зазначено в рядку 03 додатка 7), а не від середньомісячного чистого доходу (рядок 01). До того ж у самій формі додатка 7 ця помилка не повторюється, і замість рядка 01 зазначено правильний рядок 03.

2Розмір облікової ставки НБУ в період з 2008 по 2011 рік наведено далі:

 

Період дії

Облікова ставка НБУ

Документ, в якому зазначено розмір облікової ставки

З 01.01.2008 р.

10,00 %

Постанова НБУ від 29.12.2007 р. № 492

З 30.04.2008 р.

12,00 %

Постанова НБУ від 21.04.2008 р. № 107

З 16.02.2009 р.

12,00 %

Лист НБУ від 16.02.2009 р. № 14-011/778-2395

З 15.06.2009 р.

11,00 %

Постанова НБУ від 12.06.2009 р. № 343

З 12.08.2009 р.

10,25 %

Постанова НБУ від 10.08.2009 р. № 468

З 08.06.2010 р.

9,50 %

Постанова НБУ від 07.06.2010 р. № 259

З 08.07.2010 р.

8,50 %

Постанова НБУ від 07.07.2010 р. № 320

З 10.08.2010 р. по сьогодні

7,75 %

Постанова НБУ від 09.08.2010 р. № 377

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі