Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як підприємцю-загальносистемнику розрахувати суму ЄСВ після закінчення 2011 року

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як підприємцю-загальносистемнику розрахувати суму ЄСВ після закінчення 2011 року

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець зареєструвався в жовтні 2011 року, але діяльність почав лише з листопада. Відповідно у жовтні не отримав жодної копійки доходу. Працівники ПФ повідомили йому, що ЄСВ потрібно розраховувати виходячи із середньомісячного чистого доходу. Таким чином, у підприємця вже не може бути місяців з «нульовим» доходом (за який ЄСВ не сплачується), а весь його дохід усереднюється між усіма місяцями року. І з цієї усередненої суми чистого доходу йому потрібно розрахувати ЄСВ за кожний місяць року. Чи мають рацію працівники ПФ?

ВІДПОВІДЬ. Працівники ПФ помиляються. ЄСВ дійсно потрібно буде сплачувати із середньомісячного чистого доходу, однак лише за ті місяці, в яких чистий дохід був, а за «нульові» або збиткові місяці ЄСВ сплачувати не потрібно (так само, як і ПДФО). Розберемося, чому так.

Насамперед нагадаємо сам механізм сплати ЄСВ. Отже, протягом року підприємець сплачує ЄСВ авансом кожного кварталу. Після закінчення року він розраховує суму ЄСВ, виходячи з чистого доходу, отриманого минулого року. Від отриманого значення він віднімає ЄСВ, сплачений авансом, і борг, що залишився, перераховує до ПФ до 1 квітня року, наступного за звітним (якщо ж вийде переплата, її можна повернути або зарахувати в рахунок майбутніх платежів) — підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5.

Як же правильно розрахувати суму ЄСВ за підсумками року на підставі даних про чистий дохід? У пункті 3.3 Інструкції № 21-5 про це зазначено таке:

«Для платників, зазначених у підпунктах 2.1.3 (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 2.1.4 пункту 2.1 розділу II цієї Інструкції, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону у розмірі 34,7 відсотка суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб… При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток)».

Як бачимо, ЄСВ розраховується від тієї ж суми чистого доходу, від якої підприємці обчислюють свій ПДФО. Згідно з пунктом 167.1 Податкового кодексу підприємницький ПДФО розраховується виходячи із середньомісячного чистого доходу. Але! Середньомісячний чистий дохід — це чистий дохід, усереднений лише між тими місяцями, в яких підприємець мав додатний чистий дохід:

«Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як сума загальних місячних оподатковуваних доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, поділена на кількість календарних місяців, протягом яких платником податку було одержано такі доходи у податковому (звітному) році, за який здійснюється декларування» (пункт 167.1 Податкового кодексу).

Отже, на ті місяці, в яких чистого доходу не було (тобто різниця між виручкою та витратами від підприємницької діяльності була від’ємною або нульовою), річний чистий дохід не розподіляється (не усереднюється). Відповідно за такі місяці не сплачується ні ПДФО, ні ЄСВ.

А ось за прибуткові місяці і ПДФО, і ЄСВ сплачувати потрібно. Що стосується ЄСВ, то тут розрахунок слід здійснювати так, як показано в таблиці на с. 42.

 

Як розрахувати ЄСВ за підсумками року

Середньомісячний чистий дохід

Сума ЄСВ

за кожний місяць з нульовим чистим доходом
(або збитком)

за кожний місяць, в якому чистий дохід становив хоча б 1 коп.
(і більше)

Менше мінзарплати відповідного місяця

0,00 грн.

34,7 % х Сума мінзарплати

Більше 15 прожиткових мінімумів (а з 01.10.2011 р. — більше 17 прожиткових мінімумів)

0,00 грн.

34,7 % х 15 прожиткових мінімумів (а з 01.10.2011 р. — 17 прожиткових мінімумів)

Більше мінзарплати відповідного місяця, але менше 15 прожиткових мінімумів (а з 01.10.2011 р. — менше 17 прожиткових мінімумів)

0,00 грн.

34,7 % х Середньомісячний чистий дохід

 

Зверніть увагу: при розрахунку середньомісячного чистого доходу враховуються лише доходи
(і витрати), отримані під час підприємницької діяльності. Решта доходів (називаємо їх «громадянськими») при розрахунку цього показника не враховується. Такий висновок випливає з нової форми декларації про доходи (детальніше див. с. 16 цього номера).

Отже, підприємцю слід спробувати пояснити працівникам ПФ той факт, що ПДФО розраховується від середньомісячного доходу, усередненого лише між прибутковими місяцями. Тому й ЄСВ має сплачуватися із середньомісячного доходу лише за прибуткові місяці, а за збиткові (або нульові) ЄСВ сплачувати не потрібно.

Оскільки механізм розрахунку ПДФО за 2011 рік став зрозумілим нещодавно (після прийняття податківцями нової форми декларації про доходи), не виключено, що працівники ПФ просто тлумачили його неправильно. Найімовірніше, найближчим часом вони погодяться з підприємцем, і не вимагатимуть від нього сплати ЄСВ за збиткові місяці.


Документи консультації

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі