Теми статей
Обрати теми

Звичайні ціни: коли їх застосовувати підприємцям

Редакція ВД
Стаття

Звичайні ціни: коли їх застосовувати підприємцям

 

Податковим кодексом передбачено, що платники податків, як здійснюють певні операції, повинні орієнтуватися на так звані звичайні ціни. Відразу зазначимо, що звичайна ціна — це суто податкове поняття, тобто вона застосовується лише для нарахування податків.

Що таке звичайна ціна? Коли та як її застосовувати підприємцям? Відповідям на ці та інші запитання присвячено цю статтю.

Вікторія ПЕТРУШИНА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Наказ № 1637 — наказ Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів та витрат і порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379.

 

Умовні позначення

ПЗ — податкові зобов'язання.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

 

Що таке звичайна ціна

Згідно з підпунктом 14.1.71 ПКУ звичайна ціна — це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. І якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

А за ринковими цінами здійснюється продаж товарів (робіт, послуг):

— непов'язаним особам;

— не в порядку примусової реалізації довідка 1;

— за цінами, що діють на ринку, на такі товари (роботи, послуги).

Інакше кажучи, продавець і покупець установлюють у договорі таку ціну на товар/послугу, яка задовольняє обидві сторони договору, однак ПЗ з ПДВ потрібно нарахувати та сплатити до бюджету виходячи зі звичайних цін.

 

Як визначити звичайну ціну

Методи визначення звичайної ціни встановлені статтею 39 ПКУ. Але! Згідно з пунктом 1 розділу XIX ПКУ стаття 39 набуває чинності з 1 січня 2013 року. А до цієї дати звичайні ціни визначаються за правилами, встановленими в пункті 1.20 Закону про податок на прибуток.

Тому далі в табл. 1 наведемо правила визначення звичайної ціни до і після 01.01.2013 р.

 

Таблиця 1

Звичайна ціна до 01.01.2013 р

Звичайна ціна після 01.01.2013 р.

Для визначення звичайних цін можна використовувати інформацію з таких джерел:
1) договори, укладені з третіми (непов’язаними) особами;
2) прайс-листи, рекламні проспекти (каталоги, буклети, прейскуранти, брошури, альбоми, плакати, афіші, рекламні листки, листівки) інших підприємств і підприємців на товари (роботи, послуги), ідентичні (однорідні)* тим, що реалізуються;
3) довідки, отримані від державних органів статистики;
4) накази про встановлення знижок;
5) накази про проведення різних маркетингових заходів щодо просування товарів (робіт, послуг) і т. д.;
6) рекламні оголошення, розміщені в ЗМІ, на стендах торговельної точки тощо (підпункти 1.20.1 і 1.20.3 Закону про податок на прибуток)

Для визначення звичайних цін потрібно використовувати інформацію з таких джерел:
1) статистичні дані державних органів та установ;
2) ціни спеціалізованих аукціонів з торгівлі окремими видами продукції, біржові котирування;
3) довідкові ціни спеціалізованих комерційних видань і публікацій, у тому числі електронних, та інших банків даних;
4) звіти та довідки відділів з економічних питань у складі дипломатичних представництв України за кордоном;
5) інші інформаційні джерела, що визнаються офіційними в установленому порядку (пункт 39.11 ПКУ)

* Ідентичні товари (роботи, послуги) — товари (роботи, послуги), що мають однакові характерні для них основні ознаки , такі як (підпункт 14.1.80 ПКУ):
— фізичні характеристики;
— якість і репутація на ринку;
— країна виробництва (походження);
— виробник.

До однорідних (подібних) товарів (робіт, послуг) належать товари (роботи, послуги), які не є ідентичними, але мають схожі характеристики та складаються зі схожих компонентів, унаслідок чого виконують однакові функції порівняно з оцінюваними товарами та вважаються комерційно взаємозамінними (підпункт 14.1.131 ПКУ). Для визначення товарів як однорідних (подібних) ураховуються такі ознаки:
— якість і ділова репутація на ринку;
— наявність торговельної марки;
— країна виготовлення (походження);
— виробник;
— рік виготовлення;
— новий або вживаний;
— строк придатності.

 

Коли та для чого підприємцям потрібно знати звичайну ціну

Відразу зазначимо, що переважно знати нюанси застосування звичайних цін потрібно лише підприємцям — платникам ПДВ. Є нюанс застосування звичайних цін підприємцями-єдиноподатниками, але про нього поговоримо далі в окремому підрозділі нашої статті.

А зараз розглянемо всі випадки застосування звичайних цін, які стосуються підприємців — платників ПДВ.

 

Умовний продаж залишків товарів у разі анулювання ПДВ-реєстрації

Про умовний продаж ідеться в пункті 184.7 ПКУ:
«Якщо в останньому звітному (податковому) періоді на обліку у платника податку залишаються товари та необоротні активи, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту, платник податку не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов'язаний визнати умовне постачання таких товарів та необоротних активів та нарахувати податкові зобов'язання виходячи із звичайної ціни відповідних товарів чи необоротних активів <…>».
Отже, на день анулювання реєстрації платником ПДВ підприємцю необхідно нарахувати ПЗ, тобто умовно продати ті залишки товарів та основних фондів, за якими раніше відображався ПК. А для цього потрібно знати вартість наявних товарних залишків та основних засобів виходячи з їх звичайної ціни.
Звичайно, ідеальний варіант — позбавитися всіх товарів до подання заяви про зняття з ПДВ-реєстрації (наприклад, продати їх знайомому підприємцю). Тоді залишків не буде, а отже, не потрібно визнавати їх умовний продаж і, отже, не потрібно нараховувати та сплачувати ПЗ з ПДВ виходячи зі звичайних цін.
Що ж до основних засобів, то, як правило, підприємці не відображають ПК з ПДВ у разі їх купівлі. А оскільки раніше ПК не відображався, то ПЗ нараховувати не потрібно. Інакше кажучи, при знятті підприємця з ПДВ-реєстрації у нього не виникне необхідність визнавати умовний продаж таких основних засобів з урахуванням звичайних цін (див. пункт 184.7 ПКУ). Утім, навіть якщо ПК свого часу й відображали, основні засоби також можна продати хоча б на якийсь час, а потім знову купити, якщо вони необхідні для роботи, але вже не нараховуючи ПЗ з ПДВ.
Щоб розрахувати ПЗ з умовного продажу товарів та/або основних засобів виходячи з їх звичайної ціни, підприємцю необхідно знати лише кількість товару (або основних засобів). Вона визначається за допомогою інвентаризації (перерахунку)

Будь-яке постачання товарів/послуг

Згідно з пунктом 188.1 ПКУ база обкладання ПДВ операцій з постачання (як оплатного, так і безоплатного) товарів/послуг визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін. При цьому не має значення, кому поставляються товари/послуги: платникам чи неплатникам ПДВ, ПЗ з ПДВ потрібно нараховувати виходячи з цін не нижче звичайних. При цьому ПК з ПДВ потрібно нараховувати виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не вище звичайних цін (пункт 198.3 ПКУ)

Продаж уживаного транспорту

Якщо підприємець — платник ПДВ продає вживаний транспортний засіб, то ПЗ з ПДВ він повинен нарахувати виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін (пункт 189.3 ПКУ)

Постачання товарів/послуг за договорами комісії (консигнації), поруки, довірчого управління

Відповідно до пункту 189.4 ПКУ базою обкладання ПДВ для товарів/послуг, які передаються/отримуються в межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена в порядку, установленому статтею 188 ПКУ, тобто виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін

Ліквідація основних засобів за самостійним рішенням

Згідно з пунктом 189.9 ПКУ при ліквідації основних виробничих або невиробничих засобів за самостійним рішенням платника податків, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як їх постачання за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.
Винятки: випадки, коли основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення основних виробничих або невиробничих засобів, що підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає органу державної податкової служби відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням.

У зв’язку з цим радимо підприємцям — платникам ПДВ у разі ліквідації основних засобів за самостійним рішенням скласти та подати до податкового органу документ про те, що основний засіб розібраний та не може використовуватися за своїм прямим призначенням. Це дозволить не нараховувати ПЗ з ПДВ на вартість ліквідованого основного засобу. Інакше, незалежно від того, відображав підприємець чи ні ПЗ з ПДВ у момент купівлі цього основного засобу, при його ліквідації податківці можуть наполягати на нарахуванні ПЗ з ПДВ

Безоплатне отримання послуг від нерезидента

У цьому випадку база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін
(пункт 190.2 ПКУ)

Постачання культурних цінностей

Базою оподаткування для операцій з постачання дилером культурних цінностей є його маржинальний прибуток (без урахування податку), який є сумою, отриманою у вигляді різниці між ціною продажу товарів і ціною їх придбання, розрахованими за звичайними цінами (стаття 210 ПКУ)

 

Підприємці-єдиноподатники та звичайні ціни

Це є останнім «підприємницьким» випадком застосування звичайних цін, і він не стосується платників ПДВ. Звичайні ціни для єдиноподатників формально не діють. В усякому разі вимог щодо їх застосування в «єдиноподатній» главі 1 розділу ХIV ПКУ немає.

У графі 5 Книг обліку доходів для єдиноподатників груп 1, 2 і 3 зазначається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Про те, як визначати їх вартість, у наказі № 1637 нічого не сказано. На нашу думку, у цьому випадку немає підстав застосовувати звичайні ціни. Замість цього можна попросити дарувальника вказати в договорі дарування певну вартість переданих товарів для цілей оподаткування. Тут потрібно бути дуже уважним: вартість товару слід зазначити лише довідково, жодним чином не зобов'язуючи обдарованого відшкодовувати цю вартість. Інакше договір дарування буде визнано нікчемним (роз'яснення Мін'юсту від 16.03.2011 р. б/н).

Але! Не виключено, що податківці можуть наполягати саме на застосуванні звичайних цін (тобто захочуть визначити вартість безоплатно отриманих товарів, робіт або послуг за ринковими цінами, що діють на день їх отримання) за відсутністю будь-якого іншого орієнтиру.

Якщо підприємець бажає убезпечити себе від завищення цін на безоплатний товар з боку податківців (у разі перевірки), то він може заздалегідь подбати про наявність документів, що підтверджують «звичайність» застосованих цін (у 2012 році для цього підійдуть, наприклад, ксерокопія оголошення в газеті про продаж аналогічних товарів, робіт, послуг та їх ціну, прайс-листи, довідки з органів статистики, акти оцінки майна тощо). Хоча, повторимо, підстав для застосування звичайних цін у цьому випадку ПКУ не надає.

 

Хто повинен доводити, що ціна звичайна

Доводити, що ціна договору не відповідає звичайним цінам, у розглянутих вище випадках зобов'язаний податковий орган.

Але! Якщо податківці сумніваються в тому, що за якоюсь операцією підприємця повинна застосовуватися звичайна ціна, а та ціна, за якою проведена операція, не відповідає рівню звичайних цін, вони надсилають відповідний запит підприємцю, у відповідь на який він повинен скласти письмове обґрунтування звичайності ціни:

1) якщо підприємець заздалегідь подбав про документи, що підтверджують звичайність ціни. Письмова відповідь може бути такою: «Згідно з пунктом 1.20 Закону про податок на прибуток ціна на товар Б відповідає рівню звичайних цін. Для визначення ціни мною, ФОП Петровим П. П., проведено дослідження ринку та отримано інформацію про операції з ідентичними товарами в порівнянних умовах. Копії прайс-листів додаються». У цьому випадку до письмового обґрунтування необхідно додати копії підтвердних документів, наприклад ксерокопії прайс-листів, прейскурантів тощо на ідентичні товари;

2) якщо підприємець не може документально підтвердити звичайність ціни. Тоді відповідь на запит може бути такою: «Згідно з абзацом 1 підпункту 1.20.1 Закону про податок на прибуток якщо <…> не встановлено інше, звичайною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору. Якщо не доведене зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню справедливих ринкових цін. Я, ФОП Петров П. П., вважаю, що для товару Б договірна ціна відповідає його звичайній ціні, тобто відповідає рівню справедливих ринкових цін». Після такої відповіді податківці повинні довести підприємцю, що ціна не відповідає рівню справедливих ринкових цін, якщо вони дійсно так вважають.

 

Як виписати ПН при продажу товарів/послуг за ціною нижче звичайної

Особливості нарахування ПЗ та виписки ПН, коли звичайна ціна перевищує договірну, наведено в пункті 17 Порядку № 1379. У цьому випадку продавець повинен виписати дві ПН у двох примірниках кожну:

— одну — на суму виходячи з фактичної (договірної) ціни постачання (за загальними правилами); один примірник ПН видається покупцю;

— другу — на суму перевищення звичайної ціни над фактичною. Така ПН покупцю не видається, а обидва її примірники залишаються у продавця.

У верхній лівій частині оригіналу ПН у полі «Залишається у продавця» проставляються позначка «Х» і тип причини (пункт 8 Порядку № 1379):

«01» — ПН, виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною

або

«12» — ПН, виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін.

Далі в табл. 2 і 9 розглянемо особливості заповнення деяких реквізитів ПН у разі, коли звичайна ціна перевищує договірну.

 

Таблиця 2

Особливості заповнення обов'язкових реквізитів ПН

Обов'язковий реквізит

Підстава

Податковий номер платника податку (продавця та покупця)

У цих полях продавець ставить свій ІПН

Підпункт «г» пункту 201.1 ПКУ
консультація з розділу 130.21 ЄБПЗ

Назва покупця

У цій графі продавець проставляє свою назву

Підпункт «д» пункту 201.1 ПКУ

Опис (номенклатура) товарів/послуг

У ПН, виписаній на суму перевищення звичайної ціни над фактичною (тип причини «01»), до цієї графи записують: «Перевищення звичайної ціни над фактичною за товарами, послугами, указаними в податковій накладній № ____» (вказується порядковий номер ПН, виписаної на суму постачання цих товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості).
При безоплатній передачі (коли виписуються дві ПН: перша — «нульова» з нульовими сумами, друга — на вартість безоплатного постачання за звичайними цінами), у другій ПН (з типом причини «12») у цій графі записують: «Звичайна ціна за товарами, послугами, указаними в податковій накладній № ____» (наводиться порядковий номер першої ПН, виписаної на суму безоплатного постачання товарів/послуг, яка дорівнює нулю)

Підпункт «е» пункту 201.1 ПКУ,
підпункт 12.2 Порядку № 1379

Ціна постачання

Якщо ПН виписується на суму перевищення звичайної ціни над договірною (тип причини «01»), то в цій графі відображається різниця — перевищення звичайної ціни над договірною.
У ПН, що виписуються в разі безоплатної передачі (дві ПН, з яких перша — «нульова»), у графі 7 першої ПН вказується «0», а у графі 7 другої  ПН (з типом причини «12») — звичайна ціна (без ПДВ)

Підпункт «є» пункту 201.1 ПКУ,
підпункт 12.6
і пункт 17
Порядку № 1379

Вид цивільно-правового договору

Якщо виписується ПН на перевищення звичайної ціни над договірною або ПН при безоплатному постачанні на звичайну ціну, обидва примірники яких залишаються у продавця, то, вважаємо, це поле можна не заповнювати

Підпункт «и» пункту 201.1 ПКУ,
пункт 4 Порядку № 1379

 

Таблиця 3

Інші реквізити ПН

Необов'язковий реквізит

Підстава

Місцезнаходження покупця

Продавець проставляє свою адресу в разі:
визнання умовного продажу товарів (послуг, основних засобів) при анулюванні реєстрації як платника ПДВ згідно з пунктом 184.7 ПКУ;
перевищення звичайної ціни над фактичною;
безоплатного постачання (ПН зі звичайною ціною)

Пункт 4 Порядку № 1379

Номер Свідоцтва покупця

Продавець ставить свій номер Свідоцтва в полі для номера Свідоцтва покупця у разі:
— перевищення звичайної ціни над фактичною;
— безоплатного постачання (ПН зі звичайною ціною)

Підпункти 8.1 — 8.3 Порядку № 1379

 

Висновки

1. Продавець і покупець установлюють у договорі таку ціну на товар/послугу, яка задовольняє обидві сторони договору, але ПЗ з ПДВ потрібно нарахувати та сплатити до бюджету виходячи зі звичайних цін.

2. Для підтвердження звичайності ціни (якщо це необхідно) у 2012 році підійдуть ксерокопія оголошень у газеті про продаж аналогічних товарів, робіт, послуг та їх ціну, прайс-листи, довідки з органів статистики, акти оцінки майна тощо.

3. Доводити, що ціна договору не відповідає звичайним цінам, зобов'язаний податковий орган.

4. Якщо звичайна ціна перевищує договірну, продавець повинен виписати дві ПН у двох примірниках кожну:

— першу на суму виходячи з фактичної (договірної) ціни постачання (за загальними правилами); один примірник ПН видається покупцю;

— другу — на суму перевищення звичайної ціни над фактичною. Така ПН покупцю не видається, а обидва її примірники залишаються у продавця.


Довідкова інформація (довідка)

1 Наприклад, продаж майна, отриманого в заставу, вважатиметься примусовою реалізацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі