Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Путівка працівнику підприємця з Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Путівка працівнику підприємця з Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

ЗАПИТАННЯ. Працівник підприємця за медичними показаннями має право на путівку за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності». Який порядок отримання такої путівки, якими мають бути дії підприємця-роботодавця? Чи повинен підприємець обкладати вартість такої путівки ПДФО та ЄСВ?

 

ВІДПОВІДЬ . Дійсно, у визначених законодавством випадках застраховані особи, до яких належать наймані працівники, мають право на часткову оплату путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності» (далі — Фонд). Зрозуміло, що така путівка надається тим особам, які потребують санаторно-курортного лікування за медичними показаннями.

Правила забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей довідка 1 путівками на санаторно-курортне лікування за рахунок Фонду встановлені Порядком № 12. Згідно з цим Порядком звернення до Фонду за путівкою, перерахування коштів за частину вартості путівки, яка не компенсується, а також її видача відбуваються через роботодавця.

Зауважимо, що в Порядку № 12 роботодавцями визначено лише підприємства, установи, організації, однак це не позбавляє працівників підприємця права на отримання путівки. Річ у тім, що для всіх застрахованих осіб незалежно від виду роботодавця, це право закріплено статтею 47 Закону № 2240, а Порядок № 12 установлює лише механізм отримання путівок.

Отримати за допомогою роботодавця для себе путівку, яка фінансується Фондом, може лише працівник:

— оформлений за основним місцем роботи (з трудовою книжкою);

що потребує санаторно-курортного лікування згідно з медичними показаннями.

Необхідність санаторно-курортного лікування працівники підтверджують довідкою для отримання путівки, що видається лікувальним закладом за формою № 070/о (далі — довідка за формою № 070/о).

Рішення про виділення путівки приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування з урахуванням таких вимог:

1) протягом року застрахованій особі може бути виділено лише одну путівку на санаторно-курортне лікування з оплатою Фондом з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу довідка 2;

2) путівка до санаторію видається в період відпустки застрахованої особи. У зв'язку з тим, що Порядком № 12 не конкретизовано вид відпустки, путівка може бути надана у тому числі в період відпустки без збереження заробітної плати (лист Фонду від 17.11.2009 р. № 06-14/Ч-268з-338). Путівка до санаторію-профілакторію надається в період відпустки без відриву від виробництва ;

3) путівка надається працівнику з частковою оплатою, розмір якої зазначається у протоколі засідання комісії із соціального страхування (рішенні уповноваженого). Він становить: 30 %, якщо працівник розміщується в двомісному номері; 50 % — в одномісному номері; 10 % — при наданні путівки до санаторію-профілакторію.

Для отримання путівки має бути виконана певна послідовність дій, яку ми наводимо в таблиці. Додамо, що підприємцю доведеться запастися додатковими обліковими документами, про які йтиметься далі.

 

№ з/п

Учасник процесу

Послідовність дій

1

2

3

1

Працівник підприємця (оформлений за основним місцем)

Подає уповноваженому із соціального страхування (комісії) заяву про виділення путівки та довідку за формою № 070/о

2

Страхувальник-роботодавець та уповноважений (комісія) із соціального страхування

Подають до виконавчої дирекції відділення Фонду заяву про виділення путівок, придбаних за рахунок коштів Фонду, на санаторно-курортне лікування за формою додатка 1 до Порядку № 12

3

Виконавча дирекція відділення Фонду

Складає зведений план розподілу путівок (для роботодавців з кількістю працівників менше 300)

4

Страхувальник-роботодавець

Отримує путівки у Фонді за накладною (на підставі доручення на отримання товарно-матеріальних цінностей), в якій зазначає назву санаторно-курортного закладу, кількість путівок та їх номери, строк заїзду, ціну путівок та їх загальну кількість. На путівках зазначаються профіль лікування, перелік послуг, що входять до вартості путівки, умови проживання, тривалість перебування застрахованої особи в санаторно-курортному закладі (може складати 18, 21, 24 або 45 діб), а також проставляється позначка «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності»

5

Відображає інформацію про отримані від Фонду путівки в Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів за формою Ф13-ФСС з ТВП згідно з додатком 3 до Порядку № 12, який має бути пронумерований, прошнурований, підписаний відповідальною особою за видачу путівок і скріплений печаткою

6

Уповноважений (комісія) із соціального страхування

Інформує застрахованих осіб письмово про наявність путівок, що фінансуються Фондом

7

Приймає рішення про:
виділення путівок до санаторіїв та/або санаторіїв-профілакторіїв на підставі їх заяв і медичних довідок;
розмір часткової оплати за путівки на санаторно-курортне лікування.
Рішення фіксується у протоколі (типова форма затверджена постановою правління Фонду від 23.06.2008 р. № 25)

8

Передає належним чином оформлений протокол страхувальнику-роботодавцю для видачі путівок і здійснення розрахунків

9

Працівник (застрахована особа)

Вносить часткову оплату вартості санаторної путівки до каси страхувальника-роботодавця, який видає путівку, а за відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок органу Фонду. Оскільки для підприємців не встановлені обов'язкові документи для оформлення касових операцій (прибуткові, витратні ордери тощо), то щоб уникнути непорозумінь, працівникам слід провадити розрахунки через банк.
Звертаємо увагу: з положень Порядку № 12 випливає, що часткова оплата вартості путівки має здійснюватися працівником готівковими коштами

10

Страхувальник-роботодавець

Перераховує до органу Фонду часткову оплату вартості санаторно-курортної путівки. Строк такого перерахування на сьогодні в Порядку № 12 не встановлено. Зі свого боку, ми радимо перераховувати зазначені кошти в найближчий після їх отримання день

11

Заповнює путівку, зазначаючи прізвище, ім'я, по батькові застрахованої особи або члена її сім'ї, місце роботи, найменування суб’єкта, що видав путівку

12

Видає застрахованій особі заповнену путівку за два тижні до початку строку заїзду за наявності квитанції до прибуткового касового ордера або квитанції про часткову оплату вартості путівки. Страхувальник не має права видавати путівку, якщо відсутня квитанція до прибуткового касового ордера або квитанція про часткову оплату вартості путівки та/або путівка не заповнена (пп. 4.14 і 4.16 Порядку № 12). Передавати путівку іншій особі заборонено (п. 4.19 Порядку № 12)

13

Відображає інформацію про видачу путівки в Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (форма Ф13-ФСС з ТВП), зазначаючи дату видачі путівки

14

Застрахована особа

Ставить підпис про отримання путівки в Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів

15

Звертається до лікувального закладу за отриманням санаторно-курортної карти (форма № 072/0 — для дорослого). Така карта видається після пред'явлення путівки. Без санаторно-курортної карти путівка є недійсною (п. 1.2 Порядку № 12)

16

Після повернення із санаторно-курортного закладу надає страхувальнику заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в санаторно-курортному закладі, посвідчені підписом керівника і печаткою цього закладу

17

Страхувальник-роботодавець

Проставляє позначку в Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (форма Ф13-ФСС з ТВП) про отримання талона (довідки)

 

У разі якщо путівка не може бути видана застрахованій особі з якихось причин (наприклад, якщо на момент початку відпустки працівник звільнився), страхувальник зобов'язаний повернути путівку до виконавчої дирекції відділення Фонду. Разом з путівкою письмово подається відмова від путівки, а інформація про повернення путівки відображається страхувальником у Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (форма Ф13-ФСС з ТВП).

Тепер розповімо, як оподатковуються та відображаються у звітності роботодавця путівки на санаторно-курортне лікування, оплачені Фондом.

Вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) за рахунок коштів Фонду, не включається:

до оподатковуваного доходу платника податків на підставі підпункту 165.1.35 ПКУ, а отже, не обкладається ПДФО;

до бази для справляння ЄСВ, оскільки не входить до фонду оплати праці згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 5.

Оскільки путівка, що фінансується Фондом, не переходить у власність підприємця, не є операцією купівлі-продажу, то в загальносистемника та єдиноподатника групи 3 (ставка 3 %) не виникають доходи та витрати, податкові зобов'язання та податковий кредит з ПДВ, а в єдиноподатника груп 2 та 3 (ставка 5 %) не буде виручки (доходу).

Якщо працівнику підприємця надається путівка від Фонду, то у роботодавця виникає обов'язок подати:

1) звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП (додаток 1 до Порядку № 4) (у рядках 5 і 20 таблиці I «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування» зазначаються суми часткової оплати вартості путівки, отримані до каси страхувальника за основним місцем роботи застрахованих осіб і перераховані органу Фонду у звітному періоді (з початку року) відповідно);

2) звіт за формою Ф14-ФСС з ТВП (додаток 2 до Порядку № 4) (відображається інформація про рух путівок, їх кількість, вартість і суму часткової оплати застрахованими особами).

Ці звіти подаються до органу Фонду щокварталу не пізніше 20-го числа наступного за звітним періодом місяця.

Крім того, дохід працівника у вигляді часткової вартості путівки, оплаченої за рахунок коштів Фонду, відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «156». Частина вартості путівки, оплачена за рахунок власних коштів працівника, у формі № 1ДФ не відображається. Вона подається податковими агентами щокварталу протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.


Довідкова інформація (довідка)

1 Чоловіки та дружини, які є застрахованими особами, діти віком від 4 до 18 років, а також діти, які є студентами вищих навчальних закладів з денною формою навчання.

2 При визначенні права застрахованої особи на отримання путівки на санаторно-курортне лікування не враховуються путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини, яка є членом сім'ї застрахованої особи.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Порядок № 12 — Порядок отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12.

Порядок № 4 — Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 р. № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі