Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Чи може єдиноподатник здавати в оренду нерухомість як фізична особа, якщо такий вид діяльності не зазначений у його свідоцтві єдиноподатника

Редакція ВД
Стаття

Чи може єдиноподатник здавати в оренду нерухомість як фізична особа, якщо такий вид діяльності не зазначений у його свідоцтві єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може ФОП бути платником ЄП, якщо надає нерухоме майно в оренду як ФО і такий вид діяльності не зазначено у свідоцтві платника ЄП?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст.14 <…> ПКУ дохід з джерелом його походження з України — це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі дохід від надання в оренду (користування) майна, розташованого на території України.

Узагальнюючою податковою консультацією щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду, затвердженою наказом № 136, визначено, що фізична особа — підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, за умови надання в оренду однієї частини власного нерухомого майна як фізична особа, а іншої — як фізична особа — підприємець.

Таким чином, нормами чинного законодавства не передбачено обмежень щодо надання в оренду власного нерухомого майна фізичними особами, які зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності, за умови, що вид діяльності «надання в оренду нерухомого майна» не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) здійснюється відповідно до п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

 

коментар редакції

 

У цьому випадку ми згодні з думкою податкових органів, викладеною в консультації із ЄБПЗ, що коментується. Про що тут ідеться.

У підприємця-єдиноподатника у свідоцтві не зазначений такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості». А в його власності як фізичної особи — громадянина є нерухомість. Цю нерухомість як громадянин він має право здавати в оренду, не боячись втратити статус єдиноподатника. Податківці з цим не сперечаються.

Хочемо звернути вашу увагу, що у свідоцтві єдиноподатника запис про такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості», є небажаним навіть за умови, що підприємець здає нерухомість як фізична особа — громадянин.

Таким чином, у зворотній ситуації, коли в єдиноподатника такий вид діяльності, як оренда нерухомості, у свідоцтві вказано, у нього можуть виникнути проблеми, оскільки в цьому випадку податківці можуть розцінити таку оренду як підприємницьку діяльність (див. «ВД», 2012, № 5, с. 5).

І якщо такий запис у свідоцтві все ж таки є (хоча такий вид діяльності підприємець не провадить), краще його виключити до моменту надання нерухомості в оренду як фізичною особою — громадянином. Це допоможе не порушувати норми наказу № 136*, відповідно до якого підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування, за умови надання в оренду однієї частини власного нерухомого майна ним як фізичною особою, а іншої — як фізичною особою — підприємцем.

* Наказ ДПСУ «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, що провадять діяльність з надання нерухомості в оренду» від 20.02.2012 р. № 136.

Причому в наказі № 136 ідеться про те, що все нерухоме майно підприємець має здавати в оренду за одним з варіантів:

— або як загальносистемник;

— або як єдиноподатник (з дотриманням обмежень за площею);

— або як громадянин.

При цьому громадянин може здати нерухомість в оренду, навіть маючи свідоцтво єдиноподатника, у якому не зазначено такий вид діяльності, як «надання в оренду нерухомості».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі