Теми статей
Обрати теми

Зміни до Податкового кодексу: доповнення, уточнення

Редакція ВД
Стаття

Зміни до Податкового кодексу: доповнення, уточнення

 

У «ВД», 2012, № 12, с. 7, ми детально розбиралися з нововведеннями, які набули чинності з 01.07.2012 р. завдяки Закону № 4834. Тоді ми розглядали ці нові норми ПКУ на основі законопроекту № 9661д, підготовленого до другого читання, і пообіцяли, що згодом у разі потреби уточнимо, якщо будуть якісь нестикування (на щастя, їх виявилося дуже мало). Крім того, в попередньому матеріалі ми не встигли розглянути нововведення, пов'язані зі сплатою ПДФО, тож зробимо це просто зараз.

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Виплати підприємцям на загальній системі

Норма щодо неутримання податку на доходи при виплаті доходів підприємцю на загальній системі оподаткування матиме такий вигляд:

«177.8. Під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності».

Унаслідок цих змін податковий агент, що виплачує підприємцю дохід, уже не повинен пересвідчуватися в тому, що виплата доходу здійснюється в межах видів діяльності, зазначених підприємцем у реєстраційній картці (така інформація, нагадаємо, міститься у витягу з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, далі — Єдиний держреєстр).

Відповідно, якщо виплата не пов'язана з виконанням робіт, наданням послуг (коли для неутримання ЄСВ потрібна саме копія витягу з Єдиного держреєстру), можна обмежитися копією виписки з Єдиного держреєстру.

Детальніше про те, які документи потрібно вимагати від підприємця з метою неутримання ПДФО та ЄСВ у світлі останніх змін законодавства, ми описали на с. 9 цього номера.

 

Перерахунок з податку на доходи

На сьогодні існує проблема з визначенням середньомісячної зарплати в процесі проведення перерахунку за ПДФО. Проблема пов'язана з тим, що з доходів, які для цілей застосування ПКУ прирівнюються до зарплати, утримуються різні ставки ЄСВ (зокрема, із зарплати — 3,6 %, з суми лікарняних — 2 %). Крім того, в окремі місяці року до доходів працівника могла застосовуватися ПСП на різних підставах і відповідно в різних розмірах. Тому не завжди зрозуміло, на яку суму зменшувати середньомісячний дохід для визначення бази обкладення ПДФО за результатами перерахунку.

Закон № 4834 передбачає зміни до підпункту 169.4.2 ПКУ, завдяки яким роботодавці здійснюватимуть перерахунок з урахуванням абзацу другого пункту 167.1 ПКУ, а не абзацу третього. Відповідно у процесі перерахунку не потрібно буде розраховувати середньомісячну зарплату.

 

Пільги з ПДФО

Тепер передбачено пільги з ПДФО, згідно з якими до оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов'язані з переходом права власності на такі валютні цінності (підпункт 165.1.51 ПКУ), а також інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов'язаннями НБУ (підпункт 165.1.52 ПКУ).

 

Подання декларації про доходи

Перелік платників податків, чиї обов'язки з подання декларації про доходи вважаються виконаними (тобто декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно), поповнився новими пунктами:

у разі отримання доходів, що оподатковуються згідно з пунктами 167.2 — 167.5 ПКУ (крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено нормами ПКУ);

— якщо платник податків отримував доходи від двох і більше податкових агентів і загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) таким податковими агентами, не перевищує 120 розмірів мінзарплати, установленої на 1 січня звітного податкового року (цю норму можна назвати уточненням).

 

Додаткове благо від роботодавця (безоплатне житло, компенсації тощо)

Уносяться зміни до порядку оподаткування доходів у вигляді:

— вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, наданих фізособі безоплатно;

— компенсації вартості такого використання.

Виходячи з нової редакції абзацу «а» підпункту 164.2.17 ПКУ не вважатиметься додатковим благом працівника безоплатне використання ним згідно з трудовим/колективним договором майна, яке належить роботодавцю (раніше такого обмеження не було). Отже, якщо роботодавець надає в безоплатне користування працівнику взяте ним (роботодавцем) в оренду майно, або майно надає не роботодавець, то матиме місце надання додаткового блага.

До того ж, якщо роботодавець виплачує компенсацію працівнику за користування майном згідно з трудовим/колективним договором (наприклад, за наймання працівником житла), то за підпунктом «а» підпункту 164.2.17 ПКУ така виплата формально вже належатиме до додаткового блага. «Вивести» її з-під додаткового блага (не вважати додатковим благом) можна буде через абзац другий підпункту «б» підпункту 164.2.17 ПКУ (див. вище), але тільки в тому разі, якщо така компенсація включатиметься до собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг згідно з розділом III ПКУ. Якщо роботодавець не є платником податку на прибуток (платник єдиного податку, підприємець тощо), це нічого не змінює — просто дивимося, чи включалися б такі витрати до собівартості у платника податку на прибуток.

 

Пробачення боргу

Для випадку, коли має місце анулювання боргу до закінчення строку позовної давності, законодавці уточнили, що кредитор не сплачуватиме податок на доходи з таких доходів боржника за умови, що боржник проінформований ним про анулювання боргу листом з повідомленням про вручення, а суму анульованого боргу відображено в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ (зміни до підпункту «д» підпункту 164.2.17 ПКУ).

 

Дохід від продажу брухту чорних металів

Також змінами до підпункту 164.2.18 ПКУ передбачено, що до доходу фізосіб включаються доходи від здавання (продажу) брухту дорогоцінних металів (крім проданого НБУ). Раніше — брухту чорних та/або дорогоцінних металів.

Це означає, що доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів уже можуть пільгуватися за підпунктом 165.1.25 ПКУ, який звільняє від оподаткування доходи, отримані за здану (продану) вторинну сировину та побутові відходи.

 

Уточнення (за попереднім матеріалом) із «ВД» № 12

Таких небагато.

На відміну від законопроекту № 9661д остаточна редакція Закону № 4834, як і раніше, забороняє юрособам та фізособам-підприємцям, які працюють на єдиному податку, здійснювати «видобуток, реалізацію корисних» копалини, але при цьому, як виняток, дозволяє реалізовувати корисні копалини місцевого значення.

І ще один момент: на відміну від законопроекту № 9661д внесено незначні зміни до порядку формування суми бюджетного відшкодування, які, за великим рахунком, підприємців не торкаються. Наявність від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток не буде перешкодою для отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ для великих платників податків (такий критерій передбачався законопроектом № 9661д, але до остаточного тексту Закону № 4834 не потрапив).

 

Таблиця основних змін до Податкового кодексу

Для зручності наших читачів далі наведемо таблицю-шпаргалку основних змін до ПКУ, уведених Законом № 4834 (детально про них ми писали у «ВД», 2012, № 12, с. 7.

 

Дата набуття чинності

Основні зміни

1

2

ПДВ

01.07.2012 р.

Спрощено процедуру добровільної реєстрації платників ПДВ. Може реєструватися практично будь-який бажаючий

01.07.2012 р.

Строк видачі платнику ПДВсвідоцтва скорочено до 5 робочих днів

01.07.2012 р.

Строк реєстрації податкової накладної в ЄРПН скорочено до 15 календарних днів, при цьому видати покупцю податкову накладну можна до її реєстрації в ЄРПН

01.07.2012 р.

Податкову накладну можна буде складати в електронній формі — якщо того побажає покупець і якщо така ПН підлягає реєстрації в ЄРПН

01.07.2012 р.

Підкориговано порядок визначення податкових зобов'язань та податкового кредиту у разі використання товарів/послуг, необоротних активів в операціях,
що не обкладаються ПДВ, або в негоспдіяльності платника

01.07.2012 р.

Змінено правила визнання умовного постачання при ПДВрозреєстрації

01.07.2012 р.

Змінено підхід до перерахунку податкового кредиту щодо необоротних активів,
які використовуються в оподатковуваних і не оподатковуваних ПДВ операціях

01.07.2012 р.

Закріплено позицію ДПСУ щодо нарахування ПДВ на суму винагороди посередників, які продають автобусні квитки

01.07.2012 р.

Вирішено проблему обліку «туристичного» ПДВ

01.07.2012 р.

«М'ясомолочну» компенсацію від переробних підприємств можуть отримувати будь-які юрособи, незалежно від статусу та системи оподаткування

01.07.2012 р.

Увага (відмінність від законопроекту № 9661д). Унесено незначні зміни до порядку формування суми бюджетного відшкодування. При цьому наявність від’ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток не буде перешкодою для отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ для великих платників податків

Податок на доходи фізичних осіб

01.07.2012 р.

Спрощено вимоги до обґрунтування неутримання ПДФО з виплат підприємцям на загальній системі. Уже не потрібно пересвідчуватися, що дохід виплачується в межах виду діяльності, «зареєстрованого» підприємцем

01.07.2012 р.

Уточнено механізм проведення перерахунку за ПДФО

01.07.2012 р.

Уведено деякі пільги щодо ПДФО.
Увага (відмінність від законопроекту № 9661д). Законодавці відмовилися від надання пільги фізособам у вигляді звільнення від обкладення ПДФО доходів від продажу брухту чорних металів, що спочатку передбачалося в законопроекті № 9661д. Такі доходи разом з доходами від продажу брухту дорогоцінних металів (крім проданого НБУ), як і раніше, обкладаються ПДФО (п.п. 164.2.18 ПКУ)

01.07.2012 р.

Розширено перелік платників податків, яким подавати декларацію про доходи не потрібно

01.07.2012 р.

Унесено уточнення у визначення додаткового блага в разі безоплатного використання працівником майна (у тому числі житла) або компенсації вартості такого використання

01.07.2012 р.

Уточнено умови несплати ПДФО кредитором у разі анулювання боргу фізособи

Єдиний податок

01.07.2012 р.

Ювелірам дозволено працювати на єдиному податку (далі — ЄП) у складі групи 3 зі сплатою податку за ставкою 5 %. Застосування РРО не обов'язкове

01.07.2012 р.

Увага (відмінність від законопроекту № 9661д). Остаточна редакція, як і раніше, забороняє юрособам та фізособам-підприємцям, що працюють на ЄП, здійснювати «видобуток, реалізацію корисних копалин», але при цьому як виняток дозволяє реалізовувати корисні копалини місцевого значення. Суб'єктам, що займаються кур'єрською діяльністю, також надано можливість працювати на ЄП

01.07.2012 р.

У заяві про перехід на ЄП та у Свідоцтві платників ЄП групи 3 не зазначаються відомості про види діяльності

01.07.2012 р.

Подавати заяву про перехід на ЄП можна скільки завгодно разів, але переходити на ЄП дозволено лише один раз на рік

01.07.2012 р.

Вирішено проблему добровільного переходу з однієї групи платників ЄП до іншої (у тому числі з «вищої» до «нижчої») з причин, не пов'язаних з перевищенням граничного доходу

01.07.2012 р.

Спрощено процедуру зміни ставки ЄП з 5 % на 3 % і визначено строк подання заяви на ПДВ-реєстрацію в цьому випадку

01.07.2012 р.

Дещо змінено підхід до визначення деяких видів доходів єдиноподатників

01.07.2012 р.

Платників ЄП звільнено від сплати низки штрафних санкцій до кінця 2012 року

Спецводозбір

01.07.2012 р.

Збір за використання води для питних та санітарно-гігієнічних потреб не сплачується

Екоподаток

01.01.2013 р.

Унесено зміни до визначення терміна «розміщення відходів»

01.01.2013 р.

Лібералізовано умови звільнення від екоподатку за збір та заготівлю відходів як вторсировини

Плата за землю

01.07.2012 р.

Визначено механізм набуття чинності рішеннями місцевих рад щодо нормативної грошової оцінки (НГО) земельних ділянок та ставок земельного податку за ділянки в межах населених пунктів, НГО яких не проведено.
Декларації по землі, що подаються щомісяця, не є «новими»

Інші податкові платежі

01.01.2013 р.

Податок на нерухомість уводиться з 01.01.2013 р.

01.07.2012 р.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу для вантажопасажирських авто сплачується, як і раніше, за ставками, встановленими для вантажних автомобілів

01.07.2012 р.

Рентна плата за нафту, природний газ та газовий конденсат, що видобуваються в Україні, до кінця 2012 року справлятиметься з урахуванням деяких особливостей. З 01.01.2013 р. цей платіж як такий скасовується. Замість цього справлятиметься плата за користування надрами за видобуток нафти, природного газу та газового конденсату

РРО

01.07.2012 р.

До 01.01.2013 р. передача до органів ДПС інформації по дротових та бездротових каналах зв'язку здійснюється в добровільному порядку (так фактично вже й відбувається)

01.07.2013 р.

Відповідальність за неподання РРО-звітності по дротових або бездротових каналах зв'язку застосовується з 01.07.2013 р.

Адміністрування

01.07.2012 р.

Запроваджено податковий період, що дорівнює трьом кварталам

17.12.2012 р. (одночасно з набуттям чинності Законом України від 24.05.2012 р. № 4839VI)

З'явилися новації у сфері взяття платників на податковий облік, відкриття рахунків у банку

01.07.2012 р.

Підкориговано початок застосування нових форм декларацій

01.07.2012 р.

Унесено уточнення в процедуру виписки податкових вимог, застосування податкової застави та адмінарешту майна, погашення податкового боргу

01.07.2012 р.

З'явилися деякі новини в оформленні результатів перевірок

 

Документи консультації

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755VI.

Закон № 4834 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 04.05.2012 р. № 4834VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі