Теми статей
Обрати теми

Якщо підприємець співпрацює з юридичною особою: правила та документи

Редакція ВД
Стаття

Якщо підприємець співпрацює з юридичною особою: правила та документи

 

Коли підприємець (незалежно від системи оподаткування) співпрацює з юридичною особою (підприємством), обом сторонам важливо знати про деякі нюанси такої співпраці та документообіг, оскільки в умовах чинного законодавства комплект документів може вплинути на оподаткування таких операцій.

Про те, як підприємцям правильно організувати роботу з юридичними особами, ми поговоримо в цій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Обмеження на співпрацю з юридичними особами

Якщо підприємець укладає договір з юридичною особою в межах провадження господарської діяльності, то, отже, він виступає в ньому як суб'єкт господарювання, а не як звичайний громадянин.

У такому разі з точки зору застосування норм ЦКУ цей договір розглядається як укладений між юридичними особами (стосовно форми договору, необхідності реєстрації, нотаріального посвідчення тощо). Крім того, до таких договорів застосовуються норми ГКУ.

Зауважимо, що це не позбавляє можливості підприємців укладати з юридичними особами договори, де вони виступатимуть звичайними фізичними особами. Однак, по-перше, застосовуватиметься інший порядок оподаткування, який менш вигідний обом сторонам, по-друге, такі договори, як правило, укладаються лише в окремих випадках і за окремими операціями, здебільшого, не пов'язаними з підприємницькою діяльністю (оренда житлової нерухомості тощо).

З правової точки зору, ні ЦКУ, ні ГКУ не забороняють підприємцям працювати з юридичними особами, проте, для деяких з них є обмеження, установлені ПКУ (див. табл. 1).

 

Таблиця 1

Підприємці

Чим можуть займатися

Суть обмеження

Єдиноподатники групи 1

Виключно роздрібним продажем товарів з торгівельних місць на ринках та/або господарською діяльністю з надання побутових послуг населенню

Продавати товар уроздріб на ринку вони можуть і представнику юридичної особи, однак не можуть укладати договору купівлі-продажу.
Що стосується побутових послуг, то клієнтами можуть бути лише звичайні громадяни.
Водночас немає обмежень на те, щоб юридичні особи надавали їм послуги або продавали товар за договором

Єдиноподатники групи 2

Можуть провадити діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництва та/або продажу товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

Продавати товар вони можуть будь-яким суб'єктам підприємництва, а ось надавати послуги лише тим, хто перебуває на спрощеній системі. Тому їм мати справу можна лише з юридичними особами — єдиноподатниками групи 4.
Водночас немає заборони на закупівлю товарів та отримання послуг від будь-яких юридичних осіб

Крім того, для всіх єдиноподатників існує перелік заборонених видів діяльності, наведений в пункті 291.5 ПКУ, зокрема обмеження щодо оренди тощо

 

Що стосується підприємців на загальній системі та єдиноподатників групи 3, то для них ПКУ не містить обмежень для роботи з юридичними особами.

Додамо, що у 2011 році юридичні особи — платники податку на прибуток не могли відображати витрати за виплатами підприємцям-єдиноподатникам. На сьогодні цього обмеження немає.

 

Які потрібні документи

Тепер поговоримо про організаційні нюанси та документообіг у разі роботи з юридичними особами (про документи для несправляння ПДФО та ЄСВ з доходу підприємця поговоримо далі в окремому розділі).

Одним із найпоширеніших видів договорів є договір купівлі-продажу, причому, якщо він укладається між суб'єктами підприємництва, то належить до оптової торгівлі. Це потрібно враховувати єдиноподатникам груп 1 і 2, в яких має бути зазначений у Свідоцтві відповідний вид діяльності.

Тепер розберемося, які документи повинні оформлятися під час купівлі або продажу товарів (див. табл. 2).

 

Таблиця 2

Вид документів

Роз'яснення

1

2

1. Отримання товарів за договором (підприємець — покупець)

Що пред'являти юридичній особі

Якщо підприємець самостійно забирає товар, то юридична особа має право відвантажити йому товар на підставі документа, що посвідчує особу (паспорта) і виписки з Держреєстру, в якому він зареєстрований як підприємець. Даних з цих документів вистачає для того, щоб підприємство могло заповнити свої первинні документи.
У тому разі, коли товар забирає не сам підприємець, а його найманий працівник, довіреність потрібна. При цьому не скасовується необхідність мати виписку з Держреєстру (а якщо підприємець є єдиноподатником, то не зашкодить і Свідоцтво платника єдиного податку), а також документ,
що посвідчує особу працівника
. Довіреність, видана підприємцем, оформляється залежно від того, є у нього печатка чи ні:
— якщо печатка є, довіреність може виписуватися на бланку типової форми № М2;
— якщо печатки немає, довіреність оформляється відповідно до вимог ЦКУ (статті 244 — 245) із зазначенням у ній даних виписки з Держреєстру

Документи на товар

загальносистемнику підприємство має виписати витратну накладну на товар, без якої він не зможе включити його вартість до витрат. Єдиноподатнику такий документ потрібний для підтвердження походження товарів.
Платникам ПДВ також слід подбати про отримання податкової накладної від продавця.
Прибуткову накладну на товар підприємець може скласти в довільній формі (хоча для нього це не обов’язково)

Документи для перевезення вантажу

Для обліку палива, яке буде витрачено під час перевезення, з метою віднесення його вартості на витрати підприємцю потрібно оформити подорожній лист довідка 1. Крім того, від юридичної особи він може отримати примірник товарно-транспортної накладної

2. Відвантаження товарів за договором (підприємець — продавець)

Що пред'являє представник юридичної особи

Якщо підприємець продає товар, оплата за який надійде в безготівковій формі, передає товар безоплатно або за бартерним договором, перш ніж його відвантажити, він повинен переконатися в наявності довіреності, виписаної підприємством (покупцем) своєму працівнику, який забирає товар (пункт 14 Інструкції № 99). Довіреність не потрібна в разі готівкових розрахунків

Документи на товар

Підприємці, як відомо, не ведуть бухгалтерського обліку, тому складати первинні документи встановленої форми вони також не зобов'язані. Однак юридичній особі для свого обліку буде потрібна витратна накладна, яка може бути складена в довільній формі.
Якщо підприємець зареєстрований як платник ПДВ, то він зобов'язаний видати покупцю податкову накладну

Документи для перевезення

Якщо підприємець залучає перевізника чи доставляє товар покупцю на підставі договору перевезення або працівник підприємства-покупця сам забирає та перевозить товар, то потрібно виписати товарно-транспортну накладну в чотирьох примірниках: один примірник — собі, два — перевізнику, один — покупцю (пункти 11.5 і 11.7 Правил № 363).
Також для обліку витрат палива буде потрібен подорожній лист довідка 1

 

Далі розглянемо, які документи потрібні, якщо підприємець виконує роботи (надає послуги) в межах договорів підряду, надання послуг, оренди . У випадку з виконанням робіт, наданням послуг, як правило, достатньо оформлення договору та акта виконаних робіт або послуг.

При оренді також укладається договір і щомісячно (або з меншою періодичністю) складається акт надання послуг оренди, на підставі якого орендар здійснює платіж.

Зверніть увагу: єдиноподатники групи 2 не можуть укладати з юридичними особами, крім єдиноподатників групи 4, договір оренди (як підприємець), оскільки згідно з ПКУ договір оренди прирівнюється до договору про надання послуг.

 

Розрахунки за товари та послуги

1. Надходження оплати товарів (робіт, послуг).

Як правило, підприємства проводять розрахунки в безготівковій формі. Підтвердити перерахування грошей на рахунок може виписка банку або копія платіжного документа юридичної особи.

У разі готівкових розрахунків документ про приймання оплати:

— якщо підприємець використовує РРО (або КОРО з РК), таким документом буде чек РРО (або розрахункова квитанція);

— якщо ж підприємець не використовує РРО (єдиноподатник), розрахунковий документ про приймання оплати може мати довільну форму, але має відповідати вимогам Положення № 88.

На підставі платіжних документів підприємці відображають у книгах обліку свої доходи.

2. Оплата придбаних товарів (робіт, послуг) .

При перерахуванні грошей в оплату за товар (роботи, послуги) документом, що підтверджує право підприємця на витрати за придбаними товарами (роботами, послугами), є:

— при здійсненні безготівкових розрахунків — платіжне доручення, квитанція (у разі внесення готівки до каси банку), додатково підтвердити оплату можна випискою банку;

— при здійсненні готівкових розрахунків — чек РРО, квитанція від прибуткового касового ордера або інший документ про приймання оплати.

На підставі зазначених документів підприємці відображають у книгах обліку свої витрати.

 

Які документи потрібні для несправляння ПДФО та ЄСВ у підприємця

Юридичні особи (податкові агенти), які здійснюють виплати фізичним особам — підприємцям у межах госпдіяльності, не повинні їх обкладати ПДФО та ЄСВ, оскільки це є обов'язком самих підприємців. Однак для цього підприємці повинні надати певні документи.

Виплата доходу загальносистемнику . Для неутримання ПДФО при виплаті доходу загальносистемнику слід керуватися вимогами ПКУ, викладеними в пункті 177.8 ПКУ. Зауважимо, що з 01.07.2012 р. Законом № 4834 до цього пункту було внесено зміни, які підкоригували вимоги щодо документів, які надаються для несправляння ПДФО.

У цілому згідно і з нинішньої, і з колишньою редакціями пункту 177.8 ПКУ податковий агент, який виплачуватиме підприємцю на загальній системі дохід, повинен отримати від нього копію документа, що підтверджує держреєстрацію (підприємницький статус). У загальному випадку таким документом є виписка з Держреєстру.

Зауважимо, що раніше формулювання пункту 177.8 ПКУ передбачало, що ПДФО можна не справляти лише у тому випадку, коли це дохід підприємця «від операцій, що здійснюються в межах обраних ним видів діяльності». Тому такий підхід вимагав від підприємців, які отримували дохід від юридичних осіб, надавати їм копію реєстраційного документа, в якому був би зазначений перелік видів діяльності, що провадяться. Таким документом була копія витягу з Держреєстру. Зазначимо, що представники податкового органу допускали і надання копії виписки з Держреєстру, однак лише за умови, що додатково буде надана контрагенту копія довідки з ДПІ з видами діяльності.

З 01.07.2012 р. згідно з пунктом 177.8 ПКУ при виплаті ПДФО не оподатковується дохід фізичної особи «від провадження нею підприємницької діяльності», тобто без прив'язки до видів діяльності. Отже, при виплаті доходів підприємцям на загальній системі оподаткування податковий агент уже не повинен буде вимагати підтвердження того, що дохід виплачується в межах тих видів діяльності, які зазначено в реєстраційній картці підприємця (у Держреєстрі та витягу з нього).

Це означає, що для самого підприємця — одержувача доходу відпаде необхідність видавати податковому агенту копію витягу з Держреєстру. Достатньо лише копії виписки (у ній види діяльності не зазначені, але підприємці отримують її безоплатно, на відміну від витягу), за винятком тих випадків, коли така копія потрібна для цілей несправляння ЄСВ.

Так, якщо податковий агент здійснює виплату фізичній особі за виконані роботи або надані послуги, то необхідно нарахувати та утримати ЄСВ (за договорами підряду та надання послуг).

Водночас відповідно до пункту 1 частини 1 статті 4 Закону № 2464 ЄСВ не справляється, якщо виплату отримує підприємець, який виконував роботи або надавав послуги в межах видів діяльності, зазначених у витягу з Держреєстру, копію якого потрібно надати. Тому, якщо за договором підприємець отримує від юридичної особи виплату, яка обкладається і ПДФО, і ЄСВ, то в такому разі загальносистемнику доцільно надати копію одного документа — витягу з Держреєстру.

Якщо ж виплата за договором не обкладається ЄСВ, наприклад, за договором купівлі-продажу, то підприємцю буде достатньо надати копію виписки для неутримання ПДФО.

Зверніть увагу : для цілей справляння ЄСВ оренда не розглядається як надання послуг, тому при виплаті за договором оренди підприємцю також достатньо надати копію виписки для неутримання ПДФО.

Виплата доходу єдиноподатнику . Згідно з підпунктом 165.1.36 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок на спрощеній системі, тобто з доходів, виплачених єдиноподатникам, податковий агент ПДФО не утримує.

Причому з 01.01.2012 р. для того щоб така виплата не обкладалася ПДФО, не обов'язково, щоб у Свідоцтві платника єдиного податку було наведено вид діяльності, зазначений у договорі. Річ у тім, що з 01.01.2012 р. відповідно до пункту 293.4 ПКУ дохід від видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві єдиноподатника, також обкладається єдиним податком.

Ще один момент. До 01.07.2012 р. єдиноподатнику потрібно було підтвердити те, що він перебуває на спрощеній системі (не є загальносистемником). Тому єдиноподатники завжди надавали податковим агентам копію Свідоцтва єдиноподатника. Зауважимо, що у своїх роз'ясненнях у ЄБПЗ податківці наполягали, що для неутримання ПДФО, крім копії Свідоцтва, єдиноподатнику потрібно надати і копію виписки або витягу з Держреєстру. На нашу думку, копію виписки можна було не надавати, оскільки статус єдиноподатника вже свідчить про те, що він є суб'єктом підприємництва.

Після 01.07.2012 р. підтверджувати види діяльності для неутримання ПДФО не потрібно вже ні загальносистемникам, ні єдиноподатникам. Для підтвердження підприємницького статусу достатньо або копії Свідоцтва єдиноподатника, або копії виписки з Держреєстру.

Однак, якщо підприємець отримує виплату від юридичної особи — платника податку на прибуток, то такому підприємству (організації) важливо знати, на якій системі перебуває підприємець. Річ у тім, що з 1 січня 2012 року платники податку на прибуток зобов'язані подавати до податкового органу перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом (Додаток ОК).

Таким чином, юридичним особам — платникам податку на прибуток єдиноподатники в будь-якому разі надають копію Свідоцтва, а неплатникам для неутримання ПДФО за їх вибором — копію виписки або Свідоцтва.

Водночас, як уже зазначалося, коли йшлося про загальносистемників, стосовно договорів підряду (надання послуг) є нюанс, пов'язаний з ЄСВ. Для його неутримання потрібно надати саме копію витягу.

Отже, якщо єдиноподатник виконує роботи (надає послуги) юридичній особі — неплатнику податку на прибуток, то він може замість копії виписки для неутримання і ПДФО, і ЄСВ надати копію одного документа — витягу.

Якщо ж підприємець отримує виплату, що обкладається ЄСВ, від платника податку на прибуток, то йому потрібно надати копію Свідоцтва єдиноподатника та витягу з Держреєстру.

На закінчення наведемо в табл. 3 інформацію про документи, які слід отримати суб'єкту господарювання від контрагента-підприємця в разі укладання різних договорів.

 

Таблиця 3

Вид доходу

Документи єдиноподатника

Документи загальносистемника

Для цілей несправляння ПДФО

Копія виписки з Держреєстру та/або Свідоцтва платника єдиного податку*

Копія виписки з Держреєстру

Для цілей несправляння ЄСВ
(за договорами про виконання робіт і надання послуг)

Копія витягу з Держреєстру**

Копія витягу з Держреєстру**

* Якщо виплату здійснює платник податку на прибуток, то єдиноподатнику потрібно надати саме копію Свідоцтва єдиноподатника, а не копію виписки.
Якщо виплату провадить неплатник податку на прибуток, то, на нашу думку, можна надати за вибором або копію Свідоцтва єдиноподатника, або копію виписки.
Утім не виключено, що податківці на місцях вимагатимуть наявність копій обох документів.
** Для справляння ПДФО в цьому випадку також може надаватися копія витягу.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 На сьогодні автодорожнє законодавство не вимагає оформлення подорожніх листів (працівники ДАІ їх вимагати не повинні). Однак для обліку витрат палива, вартість якого може бути віднесена на витрати, на думку податківців, оформляти подорожні листи потрібно.

 

Документи консультації

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435IV.

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436IV.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834VI.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464VI.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

Інструкція № 99 — Інструкція про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на отримання цінностей, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.05.96 р. № 99.

Правила № 363 — Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі