Теми статей
Обрати теми

Перехідні нюанси «усередині спрощенки»: зміна групи (частина 2)

Редакція ВД
Стаття

Перехідні нюанси «усередині спрощенки»: зміна групи (частина 2)

 

У «ВД», 2012, № 9, с. 6, ми почали розглядати переходи єдиноподатників з групи до групи, зокрема з групи 1 до груп 2 і 3, а також з групи 2 до групи 3. Зараз продовжимо вивчати дану тему і відповімо на такі запитання:

— у яких випадках спрощенцям групи 3 слід перейти на загальну систему оподаткування;

— як, залишаючись у групі 3, змінити ставку єдиного податку (3 % « 5 %);

— що робити, якщо підприємцю не вдається перейти до «нижчої» групи (з групи 3 до групи 2 (1) або з групи 2 до групи 1)?

Отже, розпочнемо.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ, Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Узагальнююче податкове роз'яснення № 131 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань, пов'язаних з реєстрацією осіб, що переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість і повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 131.

 

Перехід з групи 3 загальну систему оподаткування

Група 3 для фізичних осіб — єдиноподатників є останньою. Далі вже їм переходити нікуди, крім як на загальну систему оподаткування. Що ж до групи 4, то її призначено виключно для юридичних осіб, які бажають працювати на єдиному податку, тобто підприємцям туди вхід заборонений.

Через такі причини у багатьох випадках єдиноподатник групи 3 зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування (детальніше див. табл. 1).

 

Таблиця 1

Перехід єдиноподатників групи 3 на загальну систему

Причина переходу

Чи обов'язково переходити на загальну систему

Примітки

1

2

3

Добровільне бажання єдиноподатника перейти на загальну систему

Так. Заяву про відмову від «спрощенки» слід подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку того кварталу, з якого підприємець має намір стати загальносистемником

Можливість такого переходу прямо зазначена в підпункті 298.2.1 Податкового кодексу.
Зверніть увагу: з 01.01.2012 р. свідоцтво платника єдиного податку видається безстроково, тобто його не потрібно продовжувати щороку. Тому, навіть якщо підприємець вирішить перейти на загальну систему з 1 січня нового року, йому для цього все одно потрібно подавати заяву про відмову від «спрощенки» (адже автоматичне анулювання свідоцтва єдиноподатника наприкінці кожного звітного року більше не здійснюється)

Річна виручка перевищила
3 млн грн.

Так. Річний дохід, що перевищує 3 млн грн., не дає підприємцю права працювати на спрощеній системі оподаткування
(ні в одній із груп)

Такий перехід є обов'язковим (пункт 293.8 Податкового кодексу).
Заяву про відмову від «спрощенки» потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку найближчого кварталу (тобто кварталу, наступного за тим кварталом, у якому було отримано «надлишковий» дохід).
Якщо єдиноподатник своєчасно не подасть заяву, то з першого числа місяця, наступного за кварталом перевищення, він усе одно вважатиметься загальносистемником (податківці анулюють його Свідоцтво єдиноподатника)

Єдиноподатник групи 3 оформив у себе 21 або більше найманих працівників

Так. Кількість найманих працівників, що перевищує 20 осіб, не дає підприємцю права працювати на спрощеній системі оподаткування
(ні в одній із груп)

Такий перехід є обов'язковим (підпункт 298.2.3 Податкового кодексу).
Заяву про відмову від «спрощенки» потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку найближчого кварталу (тобто кварталу, наступного за тим кварталом, у якому був «зайвий» найманий працівник).

Якщо єдиноподатник своєчасно не подасть заяву, то з першого числа місяця, наступного за кварталом порушення, він усе одно вважатиметься загальносистемником (податківці анулюють його Свідоцтво єдиноподатника).
Що стосується можливості повернутися на єдиний податок, то вона виникне не раніше наступного року (з I кварталу 2013 року), і то ще невідомо, чи пустять податківці підприємця на «спрощенку». Адже протягом року, що передує переходу на єдиний податок (а для 2013 року це буде саме 2012 рік), він допустив порушення вимог пункту 291.4 Податкового кодексу. А отже, його можуть на єдиний податок не пустити (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу). Щоправда, якщо на момент переходу найманих працівників у підприємця буде не більше 20, можливо його пропустять

Єдиноподатник провадив діяльність, не зазначену у Свідоцтві

Так. Провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві, не надає права в майбутньому застосовувати спрощену систему

У підпункті 298.2.3 (7) ПКУ прямо зазначено, що в разі провадження видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві підприємця єдиноподатника, такий підприємець повинен перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим звітним періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.
Якщо підприємець своєчасно не встигне внести «потрібний» вид діяльності до Свідоцтва, заяву про відмову від «спрощенки» потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку найближчого кварталу (тобто кварталу, наступного за тим кварталом, в якому було проваджено такий вид діяльності).
Якщо єдиноподатник своєчасно не подасть заяву, то з першого числа місяця, наступного за цим кварталом, він усе одно вважатиметься загальносистемником (податківці анулюють його Свідоцтво єдиноподатника).

Однак, якщо Закон від 24.05.2012 р. (див. с. 2) буде підписано, то у 2012 році порушники зможуть залишитися на «спрощенці»

Єдиноподатник провадив діяльність, заборонену
для всіх спрощенців
(тобто порушив заборону, установлену пунктом 291.5 Податкового кодексу)

Так. Це цілком правильно. Адже будь-який єдиноподатник, який займається діяльністю, забороненою для всіх спрощенців, підлягає виключенню з лав єдиноподатників

Заяву про відмову від «спрощенки» потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку найближчого кварталу (тобто кварталу, наступного за тим кварталом, у якому було порушено заборону). Якщо єдиноподатник своєчасно не подасть заяву про відмову від «спрощенки», то з першого числа місяця, наступного за кварталом порушення, він усе одно вважатиметься загальносистемником (податківці анулюють його Свідоцтво єдиноподатника).
Що стосується можливості повернутися на єдиний податок, то вона виникне не раніше ніж з наступного року (з I кварталу 2013 року).
І з цим проблем не повинно бути. Адже формально протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а для 2013 року це буде саме 2012 рік), підприємець не порушував вимог пункту 291.4 Податкового кодексу, а порушив лише пункт 291.5 (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу). Виходить, він може повернутися на єдиний податок до будь-якої групи (якщо відповідає критеріям роботи в ній)

 

Перехід зі ставки єдиного податку 5 % на загальну систему з ПДВ

Для підприємців-єдиноподатників — неплатників ПДВ, які переходять з єдиного податку на загальну систему, строки ПДВ-реєстрації розрізнятимуться залежно від того, чи задовольняють вони критеріям для обов'язкової ПДВ-реєсстрації або чи хочуть стати платниками ПДВ добровільно (див. табл. 2).

 

Таблиця 2

Терміни ПДВ-реєстрації при переході з єдиного податку без ПДВ (5 %)
на загальну систему з ПДВ

Підстава для ПДВ-реєстрації

Коли подавати реєстраційну заяву

Загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів (послуг) протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн.

Реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа місяця, у якому здійснено перехід на загальну систему (пункт 183.2 Податкового кодексу)

Вказаним вище критеріям не задовольняє, але в нього обсяги постачань товарів (послуг) платникам ПДВ протягом останніх 12 календарних місяців складають 50 % або більше від загального обсягу постачань

Реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку того кварталу, з якого єдиноподатник має намір сплачувати ПДВ.
Податківці приймуть таку заяву лише від підприємця, зареєстрованого таким не менше року, а ось «нові» підприємці (які працюють менше року) цією підставою скористатися не зможуть.

Зверніть увагу: у зв’язку з прийняттям Закону від 24.05.2012 р. (див. с. 2 цього номера) ці обмеження можуть бути зняті

 

Отже, ми розібралися з тим, коли та як єдиноподатники групи 3 можуть опинитися на загальній системі оподаткування. Але не слід забувати й про те, що в самій групі 3 єдиноподатники поділяються на 2 підгрупи:

— перші сплачують єдиний податок за ставкою 5 % (і не є платниками ПДВ);

— другі сплачують єдиний податок за ставкою 3 % (і є платниками ПДВ).

Перехід між цими підгрупами (тобто міграція єдиноподатників усередині групи 3) також є непростим. Він можливий лише після подання заяви про зміну ставки єдиного податку. Про те, як відбуваються такі переходи, зараз і поговоримо.

 

Переходи всередині групи 3 (зміна ставки єдиного податку 3 % ↔ 5 %)

Перехід між ставками єдиного податку 3 і 5 % можливий у будь-який бік: як від більшої до меншої, так і навпаки. Розглянемо кожний з них детальніше.

 

Ставка єдиного податку 5 % 3 %

Якщо єдиноподатник працює за ставкою єдиного податку 5 %, то він може бути спокійним: обов'язкового переходу на ставку 3 % не існує. Річ у тім, що зареєструватися платниками ПДВ і сплачувати єдиний податок за ставкою 3 % єдиноподатники можуть лише за власним бажанням, а ось обов'язку такого у них немає. І з цим не сперечаються навіть податківці.

Таким чином, доти, доки підприємець не порушить правила роботи на спрощеній системі оподаткування (тобто доки він вважається єдиноподатником), він може працювати за ставкою 5 % і не замислюватися про будь-які переходи.

Але є й такі єдиноподатники, які за власною ініціативою бажають сплачувати ПДВ. А отже, крім ПДВ-реєстрації, їм потрібно подбати ще і про зміну ставки єдиного податку з 5 на 3 %. Як усе це відбувається?

В Узагальнюючому податковому роз'ясненні № 131 податківці виділили три підстави для добровільної ПДВ-реєстрації єдиноподатників (див. табл. 3 на с. 13).

 

Таблиця 3

Добровільна ПДВ-реєстрація єдиноподатників
і добровільна зміна ними ставки єдиного податку «5 %
3 %»

Єдиноподатник, який бажає змінити ставку 5 на 3 %, задовольняє критеріям обов'язкової ПДВ-реєстрації з п. 181.1 ПКУ або добровільної ПДВ-реєстрації з п. 182.1 ПКУ

Єдиноподатник, який має намір змінити ставку 5 на 3 %, здійснює постачання послуг (робіт) платникам ПДВ, і обсяг таких постачань за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн.

1. Заява на ПДВ-реєстрацію подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку кварталу, з якого підприємець хоче перейти на ставку єдиного податку 3 % (з ПДВ).
У такій заяві платник єдиного податку повинен зазначити бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає першому дню кварталу, з якого платник єдиного податку хоче застосовувати ставку 3 %

1. Реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа календарного місяця, наступного за місяцем, у якому досягнуто граничного обсягу операцій. У такій заяві платник єдиного податку:
— або зазначає (якщо сам того хоче), що реєстрація проводиться за процедурою обов'язкової реєстрації. Тоді Свідоцтво платника ПДВ видається протягом 10 робочих днів з дати надходження заяви. Виходить, що в такому разі до початку наступного кварталу вже будучи платником ПДВ єдиний податок потрібно буде сплачувати за ставкою 5 %. Хоча, можливо, ДПСУ вважає за можливе застосування ставки 3 % з моменту ПДВ-реєстрації (без подання заяви про перехід на 3 %). Поки це не зрозуміло;
— або зазначає бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ — початок будь-якого календарного місяця. Тут також не зрозуміло, призводить ПДВ-реєстрація до автоматичної зміни ставки ЄП на 3 % чи вона здійснюється через подання заяви (див. далі)

Зверніть увагу: якщо Закон від 24.05.2012 р. буде підписано (див. с. 2 цього номера), строк ПДВ-реєстрації при переході зі ставки 5 % → 3 % буде один — за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого планується перехід. Тобто подавати заяву на ПДВ-реєстрацію треба разом із заявою щодо зміни ставки єдиного податку

2. Заява про застосування спрощеної системи зі зміною ставки з 5 % на ставку 3 % подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому суб'єкт хоче застосовувати ставку 3 %. Про подання такої заяви ДПСУ нічого не говорить, хоча подати її, на нашу думку, необхідно (цього вимагає ПКУ)

 

Ставка єдиного податку 3 % 5 %

Зміна ставки єдиного податку з 3 на 5 % є обов'язковою для тих єдиноподатників, які втрачають статус платників ПДВ.

При цьому зняття з ПДВ-реєстрації може відбуватися як добровільно (за заявою самого підприємця), так і примусово (за рішенням податківців). Однак у будь-якому разі, як тільки Свідоцтво платника ПДВ буде анульовано, єдиноподатник зобов'язаний подати до податкової заяву:

— або про зміну ставки єдиного податку з 3 на 5 %;

— або про відмову від спрощеної системи оподаткування (за бажання перейти на загальну систему).

В обох випадках заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, в якому відбулася ПДВ-реєстрація (пункт 293.8 Податкового кодексу).

Що ж до добровільного переходу на ставку 5 % (при збереженні статусу платника ПДВ), то про нього говорити не слід, оскільки цей перехід не має сенсу та є економічно неефективним. Тому нікого не розчарує той факт, що Податковим кодексом такий перехід не передбачений.

 

Переходи з групи 3 групи 2 (1)

Перехід до «нижчої» групи (наприклад, з групи 3 до групи 2 або 1, або з групи 2 до групи 1) є цілком допустимим для тих єдиноподатників, які, працюючи у «вищій» групі задовольняють вимогам «нижчої». Проте раніше податківці на місцях одноголосно заявляли про те, що такий перехід неможливий, оскільки прямо не передбачений Податковим кодексом. Не дивно, що аналогічну думку висловила й ДПСУ (у ЄБПЗ):

 

«ЗАПИТАННЯ. Чи може ФОП — платник ЄП протягом звітного року змінити групу платників ЄП з третьої групи на другу та з другої на першу?

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розділу ХІV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями, відповідно до норм якої не передбачено змінювати протягом звітного року групу платників єдиного податку з третьої на другу та з другої на першу».

 

Однак погодитися з такою думкою не можна, оскільки:

— по-перше, у Податковому кодексі немає заборони на перехід до «нижчої» групи;

— по-друге, самі податківці часто дозволяють перехід з групи 2 до групи 3, хоча про нього в Податковому кодексі також нічого не сказано, так само як і про переходи з групи 3 до 2 (1) або з групи 2 до 1 (тобто Податковим кодексом усі ці переходи прямо не застережені). Проте відсутність прямих вказівок зовсім не означає, що ці переходи неможливі;

— по-третє, у заяві про застосування спрощеної системи немає жодних обмежень, які стосувалися б зміни групи єдиноподатником.

Зауважимо також, що з прийняттям Закону від 24.05.2012 р. (див. с. 2) це питання буде вирішено на користь підприємців, бо такий перехід буде законодавчо визначений.

 

Замість висновку

Єдиноподатник, обравши для себе одного разу групу, зовсім не зобов'язаний залишатися в ній назавжди. Сьогодні підприємець може без проблем перейти до «вищої» групи (тобто з групи 1 до групи 2 (3) або з групи 2 до групи 3), якщо він:

не порушував умови праці у своїй групі «спрощенки»;

або допустив порушення лише щодо доходу (тобто працюючи у групі 1, отримав дохід більше 150 тис. грн., або у групі 2 — більше 1 млн грн.).

Що ж до зворотних переходів (тобто до «нижчої» групи, наприклад, з групи 3 до 2 (1) або з групи 2 до 1), то жодних законних підстав для відмови в цьому податківці не мають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі