Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилку в декларації єдиноподатника

Редакція ВД
Стаття

Як виправити помилку в декларації єдиноподатника

 

Починаючи з I кварталу 2012 року підприємці — єдиноподатники груп II і III звітують у новій декларації, а єдиноподатники групи I уперше зроблять це за підсумками року. Незважаючи на те, що правила роботи на спрощеній системі та заповнення декларації не дуже складні, від помилок при розрахунках та заповненні звітності все одно ніхто не застрахований, і їх доведеться виправляти в будь-якому випадку.

Про те, як це правильно зробити, ітиметься у пропонованій статті.

Оксана ПІРОЖЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1688 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

 

Якими можуть бути допущені помилки

Перш за все поговоримо про види помилок, які може допустити підприємець-єдиноподатник,
заповнюючи деклараціюдовідка 1. Отже, це можуть бути:

1) помилки, від яких не залежать суми єдиного податку, що підлягають сплаті до бюджету;

2) арифметичні помилки, пов'язані з неправильними розрахунками в декларації, що впливають на суми єдиного податку та можуть спричинити штрафні санкції.

Перший вид помилок можуть допустити підприємці груп I та II, які здійснювали тільки зазначені у Свідоцтві єдиноподатника види діяльності. Оскільки вони не розраховують суму єдиного податку в декларації, а сплачують установлені суми авансових внесків, то помилки та їх виправлення не повинні вплинути на суму податкового зобов'язання з єдиного податку (наприклад, неправильно перенесли суми доходу з Книги обліку доходів).

Другий вид помилок можуть допустити ті підприємці, які розраховують суми єдиного податку безпосередньо в декларації:

— груп I та II, які отримували доходи, що оподатковуються за ставкою єдиного податку 15 % (тобто заповнювали в декларації рядки 02 — 05; 07 — 10, 17, 20 — 22);

— групи III, які отримували доходи, що оподатковуються за ставкою 3, 5 або 15 %.

 

Способи виправлення помилок

Загальний порядок самостійного виправлення помилок у податкових деклараціях установлено пунктом 50.1 ПКУ .

Так, якщо підприємець у наступних податкових періодах самостійно виявляє помилки, допущені ним у раніше поданій податковій декларації, він має можливість виправити такі помилки одним із двох способів:

— або подавши уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації;

— або вказавши відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

При цьому, крім необхідних розділів звітної декларації, потрібно буде заповнити спеціальний розділ VI і в разі недоплати також визначити в ньому розмір пені та штрафних санкцій, про що докладно ми розповімо нижче.

Додамо: якщо підприємець виявить помилки у вже поданій декларації до закінчення граничного строку її подання, то він може подати нову звітну декларацію з правильними показниками та уникнути штрафних санкцій.

 

Штрафи при заниженні зобов'язання

Якщо під час виправлення помилок підприємець виявить, що в нього була недоплата за минулі періоди, то він зобов'язаний:

— або сплатити недоплату і штраф у розмірі 3 % до подання уточнюючого розрахунку, який можна подати відразу ж після виявлення помилки;

— або відобразити її суму у складі декларації за будь-який наступний звітний період, але при цьому розрахувати суму штрафу в розмірі 5 % і відповідно збільшити загальну суму грошового зобов'язання з єдиного податку. При цьому недоплату з єдиного податку можна сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання такої декларації (тобто разом з поточними зобов'язаннями з єдиного податку) довідка 2.

 

Особливості заповнення декларації при виправленні

Якщо єдиноподатник вирішить виправитися через уточнюючу декларацію, то він просто проставляє позначку «Х» у комірці напроти рядка «уточнююча» в полі 1 вступної частини декларації.

Така уточнююча декларація подається за той період, в якому було допущено виявлені помилки, і цей період, що «виправляється», указується в полі 2 вступної частини декларації. У цій декларації єдиноподатник зазначає правильні значення сум доходів та об'єкта оподаткування, а, крім того, заповнює розділ VI.

Що стосується єдиноподатників груп I та II, які припустилися помилок, що не впливають на суму єдиного податку (авансових внесків), то вони можуть уточнюючу декларацію не подавати, а просто вказати правильні дані у звітній декларації за наступний період (заповнювати в ній розділ VI не доведеться). Очевидно, що для таких платників виправлення помилки не надто важливе.

Якщо єдиноподатник виправляє помилки, пов'язані з розрахунком суми податкового зобов'язання, у поточній декларації, то, крім відображення необхідної інформації за звітний період, він повинен буде заповнити розділ VI.

Нагадаємо, що декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку року (у гривнях без копійок). Докладніше про це ми писали у «ВД», 2012, № 7, с. 3.

Зауважимо, що єдиноподатники групи I уперше подають декларацію за підсумками 2012 року, тому поки що виправлення помилок у ній їх не стосуватиметься. А от єдиноподатникам груп II і III, можливо, доведеться протягом року подати декларацію з виправленими показниками.

Уточнюючу декларацію або поточну з виправленими даними єдиноподатники подають до податкового органу за місцем проживання, як і звичайну декларацію, одним із трьох способів:

1) відвідавши ДПІ та передавши її особисто інспектору;

2) надіславши декларацію поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення (не пізніше ніж за 10 календарних днів до закінчення граничного строку подання, якщо помилки виправляються в поточній декларації);

3) відправивши її до ДПІ в електронному вигляді, підписану за допомогою електронного цифрового підпису.

 

Як виправляти помилки, допущені в декількох звітних періодах

В одній уточнюючій декларації можна виправити помилки тільки одного звітного періоду. Якщо виникає необхідність виправлення помилок, допущених у декількох деклараціях, платнику податків слід подати окрему уточнюючу декларацію до кожної окремої декларації.

Також при виправленні відразу декількох помилок, допущених у різних звітних періодах, одну з них можна виправити в поточній декларації, а решту — через уточнюючі декларації. Згортати такі помилки в поточній декларації не можна.

 

Заповнення розділу VI «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

На основі порівняння податкового зобов'язання уточнюючої декларації та декларації, в якій було допущено помилки, визначаються суми збільшення або зменшення податкового зобов'язання, а також «самоштрафу» та пені, що відображаються в розділі VI уточнюючої декларації. Не забудьте, що в разі виправлення помилок через уточнюючу декларацію підприємець має до її подання сплатити до бюджету суми недоплати, «самоштрафу» та пені.

Якщо ж для виправлення помилки вибрано поточну декларацію, то саме заповнення розділу VI такої декларації означатиме виправлення помилки в поточній декларації. У цьому випадку платник податків у розділі VI поточної декларації відображає правильні показники за уточнюваний податковий період і, порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, в якій було допущено помилки, визначає суми збільшення або (зменшення) податкового зобов'язання. Доцільно пояснити в довільній формі період виправлення.

 

Номер рядка

Назва

Що вказувати

1

2

3

23

«Сума єдиного податку, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка (рядок 22 відповідної декларації)»

Зазначається помилкова сума єдиного податку за даними декларації, поданої з помилкою, відображена в рядку 22

24

«Уточнена сума податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, у якому виявлена помилка»

Указується правильна сума єдиного податку за той самий період (обчислена після виправлення помилки)

 

«Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки:»

25

«збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету
(рядок 24 - рядок 23, якщо рядок 24 > рядка 23)»

Цей рядок заповнюється в тому випадку, якщо помилка призвела до недоплати єдиного податку. Тут наводиться сума недоплати (рядок 24 - рядок 23).
У разі переплати цей рядок не заповнюється

26

«зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету**
(рядок 24 - рядок 23, якщо рядок 24 < рядка 23)»

Цей рядок заповнюється в тому випадку, якщо помилка призвела до переплати єдиного податку. Тут зазначається сума переплати (рядок 23 - рядок 24).
У разі недоплати цей рядок не заповнюється

27

«Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв'язку з виправленням помилки, ___ % (рядок 25 х 3 % або 5 %)»

Цей рядок заповнюється лише в тому випадку, якщо помилка призвела до недоплати єдиного податку. Сума штрафу розраховується за однією зі ставок:
3 % від недоплати, якщо помилка виправляється в уточнюючій декларації;
5 % від недоплати, якщо помилка виправляється в поточній декларації довідка 2

28

«Сума пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України»

Цей рядок заповнюється лише в тому випадку, якщо помилка призвела до недоплати єдиного податку. Сума пені розраховується від недоплати — за кожен день прострочення платежу з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження.
Крім того, при розрахунку пені потрібно знати такі правила:
— нарахування пені при виправленні помилок починається з дня настання строку погашення податкового зобов'язання, тобто останній день сплати єдиного податку вже включається до розрахунку (на цьому наполягають податківці);
— нарахування пені при виправленні помилок закінчується після надходження коштів на рахунок Держказначейства. Простіше кажучи, день погашення податкового боргу ще включається до розрахунку пені (підпункт 129.1.2 ПКУ, лист ДПАУ від 29.08.2011 р. № 23178/7/15-3417-26);
— сума пені розраховується за такою формулою:
П = ((Н х ОС х 1,2 : 100 %) : КДГ) х КДЗ,
де П — пеня, у гривнях з копійками;
Н — сума недоплати єдиного податку, у гривнях з копійками;
ОС — облікова ставка НБУ на день заниження податкового зобов'язання, у %;
1,2 — коефіцієнт, що дорівнює 120 % від облікової ставки НБУ;
КДР — кількість календарних днів у році;
КДЗ — кількість днів затримки платежу

 

Приклад. У I кварталі 2012 року єдиноподатник працював у групі III зі ставкою єдиного податку 5 % та отримав 600 тис. грн. доходу.

Однак у липні 2012 року він виявив помилку: у декларації, поданій за I квартал, він не врахував дохід у розмірі 10 тис. грн., тобто насправді його дохід за I квартал 2012 року склав 610 тис. грн.
Як швидше виправити помилку?

Отже, оскільки підприємець вирішив виправити помилку відразу й подати уточнюючу декларацію, штраф за недоплату єдиного податку потрібно нараховувати за ставкою 3 % від недоплати.

Тепер розрахуємо суму пені:

1) сума недоплати єдиного податку дорівнює: 10000,00 х 5 % = 500,00 грн.;

2) облікова ставка НБУ на день несплати єдиного податку (за I квартал — 18.05.2012 р.), припустимо — 7,5 %;

3) припустимо, підприємець погасив недоплату з єдиного податку 11.07.2012 р. У такому разі кількість днів затримки платежу становитиме 55 днів (з 18.05.2012 р. по 11.07.2012 р. включно).

Сума пені = (500,00 х 7,5 % х 1,2 : 100 %) : 366 х 55 = 6,76 (грн.)

 

VI. ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК*

Назва показника

Код рядка

Сума (грн.)

Сума єдиного податку, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка (рядок 22 відповідної декларації)

23

30000

Уточнена сума податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, у якому виявлена помилка

24

30500

Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки:

 

 

збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету(рядок 24 - рядок 23, якщо рядок 24 > рядка 23)

25

500

зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету** (рядок 24 - рядок 23, якщо рядок 24 < рядка 23)

26

Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв'язку з виправленням помилки, 3 % (рядок 25 х 3 % або 5 %)

27

15

Сума пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України

28

7

* Заповнюється платником податку, який уточнює податкові зобов'язання.

** Відображаються тільки позитивні значення.

 

Висновки

Якщо підприємець-єдиноподатник припустився помилки в декларації за минулий період, строк
подання якої минув, то він може їх виправити:

— в уточнюючій декларації, що подається в будь-який момент (при недоплаті податку штраф становитиме 3 % від її суми);

— у звітній декларації наступного періоду (при недоплаті податку штраф складе 5 % від її суми) довідка 2.

Уточнююча декларація подається за тією самою формою, що й звітна, але в шапці ставиться відповідна відмітка.

Для виправлення помилок будь-яким із зазначених вище способів та нарахування штрафних санкцій формою декларації передбачено спеціальний розділ VI. Водночас це стосується лише тих єдиноподатників, яким довелося розраховувати суму єдиного податку в декларації:

— груп I та II, які отримували доходи, що оподатковуються за ставкою єдиного податку 15 %;

— групи III, які отримували доходи, що оподатковуються за ставкою 3, 5 або 15 %.

Заповнення розділу VI підприємцями груп I та II, які сплачували тільки встановлені суми авансових внесків з єдиного податку, не передбачено. Тому, якщо вони і припустилися помилки в декларації, на суму податкового зобов'язання з єдиного податку це не вплинуло, а отже, вони можуть виправити показники (неправильно зазначений дохід тощо) у декларації за наступний період.


Довідкова інформація (довідка)

1 Форму декларації платника єдиного податку затверджено наказом № 1688.

2 У разі набуття чинності з 01.07.2012 р. змінами до ПКУ штрафні санкції за порушення 2012 року до єдиноподаників застосовуватися не повинні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі