Теми статей
Обрати теми

Як загальносистемнику виправити помилки в декларації про доходи

Редакція ВД
Стаття

Як загальносистемнику виправити помилки в декларації про доходи

 

Усім зрозуміло, що не помиляється лише той, хто нічого не робить. Тому, можливо, хтось із загальносистемників уже встиг виявити, що в раніше поданій декларації є помилки.

Наприклад, у річній декларації про доходи не відображено дохід від продажу товару одному з контрагентів або будь-який інший оподатковуваний дохід. Через це занижено ПДФО «до сплати» до бюджету.

Що робити? Самостійно виявлені помилки можна і потрібно виправити. Про те, як це зробити, поговоримо в цій статті.

Ганна КАЛИНОВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Відразу зауважимо, що порядок виправлення самостійно виявлених помилок у річній і квартальній підприємницьких деклараціях про доходи відрізняється. Це пов'язано з тим, що річна декларація — це податкова декларація з точки зору ПКУ. А квартальна декларація не вважається податковою декларацією. Далі покажемо, чому так і як виправляти самостійно виявлені помилки в кожній з цих декларацій.

 

Виправляємо помилки в річній декларації

Річна декларація про доходи (декларація, яку загальносистемники подали до 9 лютого 2012 року) — це податкова декларація в розумінні ПКУ. На її підставі було нараховано та сплачено до 17 лютого 2012 року включно податкове зобов'язання з ПДФО.

ПКУ розуміє під податковою декларацією документ, який подається платником податків контролюючому органу у строки, установлені законом і на підставі якого здійснюються нарахування та/або сплата податкового зобов'язання (пункт 46.1 ПКУ).

Причому згідно з підпунктом 49.18.5 ПКУ податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб — підприємців — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Порядок виправлення помилок у річній декларації про доходи .

Пункт 50.1 ПКУ встановлює таке правило: «У разі якщо в майбутніх податкових періодах <…> платник податків самостійно виявляє помилки, які містяться в раніше поданій ним податковій декларації <>, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою уточнюючого розрахунку, що діє на момент подання».

Таким чином, як тільки підприємець виявив помилку саме в податковій декларації, він повинен повідомити про це податкову інспекцію.

Однак! Той же пункт 50.1 ПКУ пропонує варіанти виправлення самостійно виявлених помилок у податкових деклараціях.

Отже, якщо після подання декларації про доходи за 2011 рік підприємець сам виявив у ній помилки, то він може (виходячи з пункту 50.1 ПКУ):

— подати нову декларацію з виправленими показниками не пізніше 9 лютого 2012 року без сплати будь-яких штрафів (зрозуміло, що це вже не є актуальним, оскільки 9 лютого 2012 року давно вже минуло);

або

— подати уточнюючу декларацію після 9 лютого 2012 року зі сплатою недоїмки та штрафу в розмірі 3 % від такої суми, причому сплатити цей штраф потрібно до подання уточнюючого розрахунку;

або

— відобразити суму недоїмки у складі річної підприємницької декларації про доходи, яка подаватиметься за 2012 рік, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % від такої суми. Але! Чекати річної декларації про доходи за 2012 рік довго, тому якщо ви виявили помилки сьогодні, виправляти їх краще зараз зі штрафом у розмірі 3 % від недоїмки, ніж потім — зі штрафом у 5 % від недоїмки.

Крім того, якщо помилку виявлено після 17 лютого 2012 року, необхідно розрахувати та сплатити пеню з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження, за кожний день прострочення. Як ви розумієте, і сума пені збільшуватиметься із збільшенням кількості днів з моменту сплати помилкової суми ПДФО до моменту сплати правильної суми ПДФО. Як розрахувати пеню ми покажемо далі в прикладі.

Для самостійного виправлення помилок у декларації про доходи є розділ VI «Розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок».

Тепер детально розглянемо порядок заповнення розділу VI декларації про доходи:

 

Рядок Звіту

Що в ній зазначається?

Рядок 14
Сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, у якому виявлено помилку

Відображається сума ПДФО «до сплати» до бюджету, яку підприємець зазначив у раніше поданій декларації за 2011 рік, тобто зазначається помилкова сума ПДФО за 2011 рік

Рядок 15
Уточнена сума податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, у якому виявлена помилка

Вказується «нова» сума ПДФО, тобто сума ПДФО, яку необхідно перерахувати до бюджету з урахуванням коригування, тобто зазначається правильна сума ПДФО за 2011 рік

Рядок 16.01
Збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету

Відображається сума, на яку збільшується сума ПДФО «до сплати» у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Рядок 16.01 заповнюється, якщо в результаті виправлення самостійно виявлених помилок виявлено заниження ПДФО «до сплати» (значення рядка 15 перевищує значення рядка 14 декларації).
Зверніть увагу: у разі заповнення рядка 16.01 декларації платник податку зобов'язаний відобразити суму штрафу в рядку 17, суму пені в рядку 18 і сплатити їх до подання уточнюючої декларації

Рядок 16.02
Зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету

У цьому рядку вказується сума, на яку зменшується ПДФО «до сплати» у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Рядок 16.02 декларації заповнюється в разі, якщо в результаті виправлення самостійно виявлених помилок виявлено завищення ПДФО «до сплати» (значення рядка 15 декларації менше значення рядка 14 декларації).
Зверніть увагу: значення в цьому рядку відображається без знака «-».

Рядок 17
Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв'язку з виправленням помилки, % (рядок 16.01 х 3 %
або 5 %)

Відображається сума штрафу, яку розраховує підприємець самостійно у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (згідно з пунктом 50.1 ПКУ).
Якщо підприємець виправляє помилки через уточнюючу декларацію, у рядку 17 декларації він зазначає штраф у розмірі 3 % від суми недоїмки (значення рядка 16.01).
Якщо підприємець відобразить суму недоїмки в річній декларації за 2012 рік, у рядку 17 декларації він вкаже штраф у розмірі 5 % від суми недоїмки (рядок 16.01 декларації).
Розмір штрафу (3 або 5 %) зазначається платником податку самостійно в колонці 2 рядка 17 декларації перед символом «%».
Якщо в результаті помилки було сплачено надлишковий ПДФО, штраф не нараховується

Рядок 18
Сума пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України

Відображається сума пені, яку самостійно нарахував підприємець (відповідно до підпункту 129.1.2 ПКУ).

Рядок 18 заповнюється, якщо в результаті виправлення самостійно виявлених помилок занижено ПДФО «до сплати». Пеня нараховується з дня настання строку сплати ПДФО (у 2012 році — з 18 лютого 2012 року).

Нарахування пені припиняється в день зарахування коштів на відповідний бюджетний рахунок та/або в інших випадках погашення ПДФО
(підпункт 129.3.1 ПКУ).

Пеня нараховується з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження податкового зобов’язання (абзац другий пункту 129.4 ПКУ)

 

І ще один нюанс. У разі подання декларації про доходи за 2011 рік підприємець ставив позначку «Х» напроти типу декларації «Звітна». Якщо він подаватиме нову декларацію (до 9 лютого року, наступного за звітним), то він ставить позначку «Х» напроти типу декларації «Нова звітна», а якщо уточнюючу декларацію (після 9 лютого року, наступного за звітним), то позначку «Х» він ставить напроти типу «Уточнююча». На рис. 1 за даними прикладу підприємець подає уточнюючу декларацію.

 

Приклад . Підприємць-загальносистемник 8 лютого 2012 року подав річну декларацію за 2011 рік. А 1 червня 2012 року виявив у ній помилку — у декларації не врахований підприємницький дохід від продажу товару на суму 1000 грн. і відповідно недоплатив до бюджету ПДФО в сумі 1000 х 15 % = = 150 грн. ПДФО «до сплати» за підсумками 2011 року, відображений у річній декларації, складав 990 грн.

На підставі цих даних заповнимо уточнюючу декларацію.

По-перше , у графі 1 розділу I «Загальні відомості» робимо позначку «Х» напроти типу декларації «Уточнююча» (див. рис. 1).

По-друге , заповнюємо розділ VI декларації «Розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» (див. рис. 2).

По-третє , розраховуємо суму штрафу:

150 грн. х 3 % = 4,50 (грн.)

По-четверте , граничний строк сплати ПДФО за підсумками 2011 року — 17 лютого 2012 року. Отже, з 18 лютого по 1 червня 2012 року (за 105 календарних днів ) необхідно нарахувати пеню з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження податкового зобов'язання з ПДФО за кожний день прострочення. Облікова ставка НБУ становить 7,75 %.

Розрахунок пені:

img 1 

 

 

img 2

Рис. 1. Зразок заповнення графи 1 розділу I уточнюючої декларації

 

<…>

Код рядка

VI. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИПРАВЛЕННЯМ САМОСТІЙНО ВИЯВЛЕНИХ ПОМИЛОК

Сума (грн.)

1

2

3

14

Сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка

990,00

15

Уточнена сума податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, у якому виявлена помилка

1140,00

16

Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки:

16.01

збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету (рядок 15 — рядок 14, якщо рядок 15 > рядка 14)

150,00

16.02

зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету (рядок 15 — рядок 14, якщо рядок 15 < рядка 14)

17

Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв'язку з виправленням помилки, % (рядок 16.01 х 3 % або 5 %)

4,50

18

Сума пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України

4,01

<…>

Рис. 2. Зразок заповнення розділу VI уточнюючої декларації

 

Як і коли виправляти помилки у квартальній декларації про доходи

На відміну від річної, квартальна декларація про доходи підприємця-загальносистемника, на нашу думку, не є податковою декларацією, з точки зору ПКУ. При цьому авансові внески, розраховані у квартальній декларації, не є податковим зобов'язанням.

Так, згідно з підпунктом 14.1.156 ПКУ:

«14.1.156. податкове зобов'язання — сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк)».

Як бачимо, податкове зобов'язання — це податок, а для будь-якого податку важливе таке поняття, як об'єкт оподаткування. Згідно з пунктом 177.2 ПКУ для підприємця-загальносистемника об'єктом обкладання є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Авансові платежі з ПДФО, які відображаються у квартальній декларації, загальносистемник розраховує самостійно. Вони не є податком як таким, а отже, не є податковим зобов'язанням.

Тому ми вважаємо, що навіть якщо після подання квартальної декларації загальносистемник виявив у ній помилку, штрафи за неправильне нарахування авансових внесків нараховуватися не повинні.

Інша річ, що представники податкових органів у таких випадках, імовірно, дотримуватимуться іншої думки. Так, в ЄБПЗ є думка податківців з цього питання. Наведемо її:

 

ЗАПИТАННЯ: Яка передбачена відповідальність ФОП на загальній системі оподаткування, якщо авансові платежі з ПДФО сплачені до бюджету несвоєчасно або не в повному обсязі?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 177.5 <…> ПКУ фізичні особи — підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно , але не менше ніж 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачують до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

Згідно зі ст. 126 розділу ІІ ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує суми самостійно визначеного грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

 

Тобто в цій своїй відповіді авансові платежі з ПДФО, відображені у квартальній декларації, податківці визнали податковим зобов'язанням. Як уже зазначалося, ми з таким підходом не згодні та вважаємо, що сміливі підприємці мають усі шанси відстояти свою правоту в цьому питанні в разі виникнення спорів з перевіряючими.

 

Документ статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.


Висновки

1. У ПКУ чітко встановлено, що саме річна декларація підприємця-загальносистемника про доходи є податковою декларацією. А ось квартальна декларація загальносистемника про доходи не є податковою декларацією.

2. Як тільки підприємець виявив помилку в річній податковій декларації, він повинен повідомити про це податкову інспекцію шляхом подання нової звітної, уточнюючої декларації або виправити помилку в підприємницькій декларації за наступний рік. Поданню уточнюючої декларації має передувати сплата штрафу в сумі 3 % від недоплаченого до бюджету ПДФО та пені. А якщо виправляти помилку в податковій декларації за наступний рік, то штраф становитиме вже 5 % від недоплаченого до бюджету ПДФО і пеня також буде більшою.

3. Квартальна декларація про доходи підприємця-загальносистемника не є податковою декларацією, а авансові внески не є податковим зобов'язанням у розумінні ПКУ. Отже, ми вважаємо, що виправляти помилки у квартальній декларації не обов'язково. Головне, правильно розрахувати ПДФО «до сплати» за підсумками 2012 року в річній декларації про підприємницькі доходи, щоправда податківці мають протилежну думку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі