Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як повернути переплату сум збору за спеціальне водокористування

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як повернути переплату сум збору за спеціальне водокористування

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець, який був і залишається у 2012 році на загальній системі, протягом 2011 року розраховував у податковій декларації збір за спеціальне водокористування в завищеному розмірі, а також сплачував його в помилковій сумі. Помилку було виявлено наприкінці травня 2012 року, і вона полягала в тому, що ставка збору застосовувалася не як за 100 куб. м, а як за 1 куб. м, тобто сума збору завищувалася у 100 разів.

Як у цьому випадку підприємцю повернути переплату суми збору, як «виправитися» у звітності?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, якщо підприємець неправильно розрахував суму збору за спеціальне водокористування (далі — водозбір) у податковій декларації, а потім сплатив її, то перш за все йому потрібно відкоригувати дані за минулі періоди. Загальні правила виправлення помилок у податкових деклараціях, у тому числі за водозбором, установлені статтею 50 ПКУ, такі.

Якщо помилку було допущено в раніше поданій податковій декларації з водозбору, то платник податків може її виправити у два способи:

подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації, в якій виявлено помилку, за формою, що діє на час такого подання;

зазначити уточнюючі дані у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Щодо строків виправлення помилок, то уточнюючий розрахунок можна подати коли завгодно після граничного строку подання декларації, в якій було допущено помилку (у межах строку давності в 1095 днів).

Якщо ж виправляти помилку шляхом уточнення даних у звітній податковій декларації з водозбору, то її може бути подано тільки протягом 40 днів після закінчення будь-якого з наступних кварталів (також у межах строку давності 1095 днів). Тобто при виправленні помилки за допомогою цього способу підприємець прив'язаний до граничних строків подання декларації за відповідний період.

Оскільки в нашому випадку підприємець виявив помилки при обчисленні водозбору за 2011 рік наприкінці травня 2012 року, то він міг:

— до 9 серпня виправитися у звітній податковій декларації за півріччя 2012 року;

— подати уточнюючий розрахунок;

— виправитися у звітній податковій декларації за будь-який наступний звітний період (наприклад, 3 квартали) 2012 року.

Який спосіб виправлення обрати, у нашій ситуації для підприємця не матиме жодного значення, оскільки він помилково переплатив водозбір і бюджету нічого не винен. Річ у тім, що спосіб виправлення помилок важливий у разі недоплати податків (зборів), оскільки від нього залежить розмір штрафу: 3 % — при поданні уточнюючого розрахунку (сплачується до подання) і 5 % — при виправленні у звітній декларації (сплачується у складі загальної суми грошового зобов'язання з податку (збору)).

Спершу розглянемо порядок виправлення за допомогою уточнюючого розрахунку. У нашому випадку підприємцю треба виправити чотири Декларації з водозбору за періоди 2011 року. Помилки з водозбору виправляються в Уточнюючій декларації, яка має ту саму форму, що і звичайна поточна Декларація довідка 1, затверджена наказом № 1009 (див. «ВД», № 7, с. 35). Для перетворення звичайної Декларації в Уточнюючу декларацію потрібно у графі 1 шапки Декларації поставити відмітку «Х» у полі «уточнююча».

Тепер зупинимося на основних моментах заповнення Уточнюючої декларації.

Її шапка заповнюється практично так само, як і шапка звичайної Декларації, за винятком того, що:

— у графі 1, як уже зазначалося, потрібно поставити відмітку «х» у полі «уточнююча», а не в полі «звітна»;

— крім заповнення графи 2, де зазначають період, в якому подається Уточнююча декларація (тобто поточний звітний період), слід заповнити графу 3. У ній підприємець повинен зазначити звітні періоди 2011 року, дані яких уточнюються.

Заповнювати основну частину Уточнюючої декларації платник водозбору повинен у такій послідовності.

1. Правильно визначити розмір водозбору за уточнюючий період. Для цього йому необхідно заповнити три перші розділи основної частини Уточнюючої декларації. У них суб'єкт господарювання має зазначити:

у розділі I — правильні дані про розмір нарахованого водозбору з початку року, розраховані шляхом множення обсягу використаної води на ставку збору (за необхідності на поправочні коефіцієнти). У нашому випадку підприємець повинен правильно застосувати ставку, ураховуючи, що її встановлено для кожних 100 куб. м., а не 1 куб. м.;

у розділі II, за загальним правилом, — суму нарахованого водозбору за період, що передує уточнюючому (у межах звітного року). Для цього йому необхідно перенести до цього розділу показники розділу I Декларації, поданої за період, що передує уточнюючому (виправлені дані);

 у розділі III буде зазначено правильний розмір нарахованого збору за уточнюючий період. Визначається він шляхом віднімання зі значень розділу I (суми нарахованого збору з початку року) значень розділу II (суми нарахованого збору за попередній період).

Сума помилки визначається в розділі IV Уточнюючої декларації (у ньому зазначається неправильно нарахований розмір збору за період, що уточнюється). Для заповнення цього розділу необхідно просто перенести до нього значення з розділу III Декларації, дані якої уточнюються. Якщо дані такої Декларації вже виправлялися, то слід зазначити дані з розділу III останньої Уточнюючої декларації.

Порівнявши дані розділів III і IV, визначають суму заниження (розділ V) або завищення (розділ VI) податкових зобов'язань з водозбору. У нашому випадку вийде сума завищення, і відповідно штрафні санкції підприємцю не доведеться сплачувати. Якщо помилка призвела до завищення податкових зобов'язань (дані окремих граф розділу III менше даних відповідних граф розділу IV), то підприємець повинен заповнити розділ VI, в якому він зазначає різницю значень окремих граф розділу IV і розділу III.

Далі поговоримо про виправлення у звітній (новій звітній) Декларації. Так, разом з нею платник податків повинен подати додаток Перерахунок довідка 2.

В одній звітній Декларації з водозбору можна виправити помилки, допущені в декількох періодах, а в одному Перерахунку відображають тільки дані одного звітного періоду. Тому якщо в одній Декларації виправляються помилки, допущені в декількох Деклараціях, то для кожної з них необхідно заповнити окремий Перерахунок. У цій ситуації підприємцю потрібно заповнити чотири Перерахунки, де виправити дані Декларацій за звітні періоди 2011 року.

У такому випадку помилки виправляються безпосередньо в Перерахунку.

У Декларації ж відображаються тільки загальні дані про допущену помилку (суми заниження або завищення податкових зобов'язань, нарахування самоштрафу та пені в разі їх заниження).

Зрозуміло, що починати виправлення помилок платник водозбору повинен із заповнення Перерахунку. Його форму можна назвати скороченою копією Уточнюючої декларації, оскільки вона має тільки половину розділів, що містяться в Уточнюючій декларації, а саме перші 6 розділів (розділи I — VI). У цих розділах якраз і відбуваються безпосереднє виправлення помилок і розрахунок суми заниження або завищення податкових зобов'язань, що виникла внаслідок допущених помилок.

Заповнювати Перерахунок платник водозбору повинен у тій самій послідовності та за тими самими правилами, за якими заповнюються перші шість розділів Уточнюючої декларації, про що ми писали вище.

Після того як заповнено Перерахунок, а отже, визначено результат допущеної помилки (заниження або завищення податкового зобов'язання), платник збору розпочинає заповнення звітної Декларації.

Спочатку заповнюються її перші три розділи за тими самими правилами, що й розділи звичайної Декларації з водозбору. Тобто в розділі I зазначається нарахований збір з початку року, у розділі II — сума за попередній звітний період, у розділі III — водозбір за звітний квартал (див. «ВД», 2012, № 7, с. 35).

Після того як заповнено три перші розділи, платник збору одразу переходить до заповнення розділів V і VI (розділ IV при виправленні помилки у звітній Декларації не заповнюється), в яких зазначається розмір недоплати чи переплати, що виникла внаслідок виправлення помилок в раніше поданих деклараціях . Підприємець переносить до цих розділів дані з відповідних граф розділів V і VI Перерахунку.

Якщо помилка призвела тільки до завищення податкових зобов'язань, а отже, переплати збору до бюджету (заповнено розділ VI Декларації), то можна вважати, що помилку виправлено. Для завершення виправлення помилки платнику залишається заповнити тільки розділ ХI Декларації, в якому він повинен зазначити кількість додатків (Перерахунку), що подаються разом зі звітною Декларацією.

Тепер поговоримо про процедуру повернення переплати податкового зобов'язання зі збору на воду після того, як підприємець виправиться у звітності.

Порядок повернення платникам податків надмірно сплачених сум податкового зобов'язання встановлено статтею 43 ПКУ , відповідно до якого підприємець повинен:

а) звернутися до податкового органу із заявою про повернення помилково сплачених грошових зобов'язань. Заява подається в довільній формі, у ній слід зазначати, куди має бути направлено помилково сплачені суми. Вибір платника податків досить обмежений:

— якщо за ним значиться податковий борг за іншим грошовим (податковим) зобов'язанням, то відповідну суму може бути спрямовано тільки на його погашення;

— якщо немає податкового боргу, то платник податків може спрямувати помилково сплачену суму на погашення поточних податкових зобов'язань або на свій поточний рахунок.

З моменту подання заяви й до повернення помилково сплаченої суми має пройти не більше 20 календарних днів (пункт 43.5 ПКУ). При цьому податковий орган не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення зазначеного 20-денного строку повинен подати до органу Держказначейства висновок про повернення відповідних сум коштів. Орган Держказначейства протягом 5 робочих днів, що залишилися, повертає зазначені суми довідка 3. Також розглянемо, як повернення водозбору відобразиться в податковому обліку підприємця на загальній системі. Отже, оскільки підприємець на загальній системі у 2011 році включив збільшені суми збору за воду до складу своїх витрат, то повернену суму переплати водозбору йому потрібно буде включити до свого доходу.


Довідкова інформація (довідка)

1 Податкова декларація збору: за спеціальне використання поверхневих і підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, що входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води, форму якої затверджено наказом № 1009.

2 Перерахунок податкового зобов'язання збору: за спеціальне використання поверхневих і підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, що входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води, форму якого затверджено наказом ДПАУ № 1009.

3 Порядок взаємодії органів державної податкової служби, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України у процесі повернення платникам податків помилково та надмірно сплачених сум грошових зобов'язань затверджено спільним наказом ДПАУ, Мінфіну та Держказначейства від 21.12.2010 р. № 974/1597/499.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1009 — наказ ДПАУ «Про затвердження форм податкових декларацій збору за спеціальне використання води» від 24.12.2010 р. № 1009.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі