Чи правомірна вимога перевіряючих про те, щоб у прибуткових документах на продукти харчування було зазначено номери сертифікатів відповідності
ЗАПИТАННЯ. Підприємець торгує продовольчими товарами. При перевірці представники органів у справах захисту прав споживачів затребували, щоб у документах (накладних тощо) було зазначено номери сертифікатів відповідності на продукти, хоча підприємець має у своєму розпорядженні лише ветеринарні документи на м'ясо.
Чи правомірні вимоги перевіряючих та які документи мають бути в підприємця на продовольчі товари?
ВІДПОВІДЬ. Отже, згідно з пунктом 11 розділу I Правил торгівлі продтоварами на харчові продукти і продовольчу сировину підприємець повинен мати документи, наявність яких передбачено чинними нормативно-правовими актами:
1) документи, на підставі яких здійснюються приймання, відпуск та податковий облік товарів: накладні, ТТН, акти закупівлі тощо;
2) якщо харчові продукти підлягають обов'язковій сертифікації чи декларуванню відповідності, то в документах, згідно з якими надійшли продукти, мають бути реєстраційні номери сертифіката відповідності та/або декларації відповідності;
3) при реалізації продукції тваринного походження необхідні ветеринарні документи. Згідно з частиною 8 статті 34 Закону про продукти власники потужностей (об'єктів) мають право реалізовувати лише ту продукцію тваринного походження, яку вироблено під державним ветеринарно-санітарним контролем і наглядом (у межах компетенції) та дозволено для реалізації чи зберігання з оформленням за необхідності відповідних ветеринарних документів, що засвідчують її безпечність (ветеринарне свідоцтво, ветеринарна довідка тощо).
У цій ситуації претензії перевіряючих пов'язані з відсутністю у прибуткових документах номерів сертифікатів на продукти харчування (пункт 2 наведеного вище переліку), тому розберемося, в яких випадках необхідна їх наявність.
Відповідно до статті 14 Закону про споживачів одним зі способів підтвердження якості товарів є процедура оцінки відповідності, у результаті чого продукція отримує спеціальний знак, а її виробнику Держспоживстандартом видається сертифікат або декларація відповідності.
Для певних видів товарів сертифікація або декларування — обов'язкові процедури, різниця лише в тому, що перша відбувається за суворішими правилами, а отже, призначена для товарів, що можуть завдати більшої шкоди життю та здоров'ю через низьку якість. Продукцію, що підлягає обов'язковій сертифікації, зазначено в Переліку № 28, а декларуванню відповідності — у Переліку № 6. Отже, підтверджувати відповідність стандартам якості можна або сертифікатом, або декларацією, і їх номери повинні вказуватися у прибуткових документах на товар.
Однак якщо ми звернемося до Переліку № 6, то з’ясуємо, що продовольчі товари в ньому взагалі відсутні, а отже, вони або підлягають сертифікації, оскільки деякі з їх видів наведено в Переліку № 28, або взагалі не повинні проходити процедури за нормами Держспоживстандарту.
Таким чином, у цій ситуації підприємець повинен з'ясувати, чи немає в асортименті його товарів продуктів, що підлягають обов'язковій сертифікації (розділ 26 Переліку № 28, див. с. 38 цього номера).
Річ у тім, що згідно з пунктом 3 частини 1 статті 23 Закону про споживачів за реалізацію продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, якщо в документах, відповідно до яких її передано на реалізацію, відсутні реєстраційні номери сертифіката відповідності, передбачено штраф — 50 % вартості отриманої для реалізації партії товару, але не менше 170 грн. (10 нмдг), а якщо згідно із законом суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат — у розмірі 170 грн. (10 нмдг).
Тому якщо продтовар зазначено у Переліку № 28 (підлягає обов'язковій сертифікації), то у прибуткових документах на нього має бути номер сертифіката відповідності, а тому вимоги перевіряючих були законними.
Інакше, коли продукти не підлягають обов'язковій сертифікації, вимоги представників товариства у справах захисту прав споживачів про наявність у документах номерів сертифікатів є неправомірними.
Також зауважимо, що деякі «продуктові» позиції з Переліку № 28 було виключено розпорядженням КМУ № 1689-р (у межах програми щодо вступу до СОТ), а не наказом Держспоживстандарту. Це давало привід засумніватися у правомірності таких змін, у тому числі вимагати скасування цього розпорядження в судовому порядку. Згодом Держспоживстандартом були затверджені наказ № 426 і наказ № 163, які внесли зміни до Переліку № 28. Так, з 22.10.2010 р. було, зокрема, виключено чай, каву натуральну смажену та розчинну, м'ясні консерви тощо, а з 02.12.2011 р. — води мінеральні, консерви та пресерви рибні, рибо-рослинні та з морепродуктів, у тому числі ікру, рибу із строком придатності до вживання понад 30 діб тощо.
Документи консультації
Закон про продукти — Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.97 р. № 771/97-ВР.
Закон про споживачів — Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.
Правила торгівлі продтоварами — Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11.07.2003 р. № 185.
Розпорядження КМУ № 1689-р — розпорядження КМУ «Про скасування окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні» від 23.12.2009 р. № 1689-р.
Перелік № 28 — Перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005 р. № 28.
Перелік № 6 — Перелік продукції, відповідність якої може бути підтверджена декларацією про відповідність, затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.01.2007 р. № 6.
Наказ № 426 — наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні» від 22.09.2010 р. № 426.
Наказ № 163 — наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні» від 25.10.2011 р. № 163.
Перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації
(витяг)
26. ХАРЧОВА ПРОДУКЦІЯ ТА ПРОДОВОЛЬЧА СИРОВИНА | ||||
Назва продукції | Код ДКПП | Позначення нормативних документів, на відповідність яким проводиться сертифікація | Нормативний документ (номер пункту або показники), що встановлює обов'язкові вимоги | Код за УКТ ЗЕД |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
<…> | ||||
26.1. Суміші на основі сухого молока, призначені для дитячого та дієтичного харчування | 15.88.1 | ГОСТ 21831-76 ГОСТ 30626-98 Нормативний документ на конкретний ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативний документ, у якому встановлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків, радіонуклідів, визначення мікробіологічних показників | 0402 1901 2106 |
26.2. Консерви плодові та ягідні (фруктові) для дитячого харчування | 15.88.1 | ДСТУ 4084-2001 ДСТУ 4085-2001 Нормативний документ на конкретний ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативний документ, у якому встановлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, пестицидів, нітратів, мікотоксинів, радіонуклідів, визначення мікробіологічних показників | 2007 |
26.3. Консерви овочеві, овоче-плодові, овоче-м'ясні для дитячого харчування | 15.88.1 | ДСТУ 4008-2001 ДСТУ 4085-2001 Нормативний документ на конкретний вид продукції ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативний документ, у якому встановлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, пестицидів, нітратів, мікотоксинів, радіонуклідів, мікробіологічних показників | 2104 2005 |
26.4. Консерви м'ясні | 15.88.1 | Нормативний документ на конкретний вид продукції ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків, гормональних препаратів, нітриту натрію, радіонуклідів, визначення мікробіологічних показників | 1602 2104 |
26.5. Консерви рибні | 15.88.1 | ГОСТ 29276-92 Нормативний документ на конкретний вид продукції ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, радіонуклідів, визначення мікробіологічних показників | 1604 2104 |
Підпункти 26.6 — 26.22 вилучено |
|
|
|
|
26.23. Вина виноградні, плодові, шампанські та ігристі газовані, інші напої зброджені міцністю від 8,5 % об. | 15.93 15.94 15.95 | ГСТУ 202.002-96 ГСТУ 202.003-96 ГОСТ 28616-90 ГОСТ 28685-90 ГОСТ 13918-88 РСТ УССР 773-90 РСТ УССР 1382-91 ДСТУ 4258:2003 (з 01.10.2004) | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, вільної та загальної сірчистої кислоти, консервантів, синтетичних барвників, радіонуклідів | 2204 2205 2206 |
|
| ДСТУ 4393:2005 РСТ УССР 1481-90 Нормативний документ на конкретний ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 |
|
|
26.24. Горілки, горілки особливі, лікеро-горілчані та інші алкогольні напої | 15.91.1 | ДСТУ 4256:2003 ДСТУ 4257:2003 ДСТУ 4258:2003 (з 01.10.2004) у частині слабоалкогольних напоїв ДСТУ 4256:2003 (з 01.10.2004) Нормативний документ на конкретний вид продукції ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, альдегідів, сивушних масел, метилового спирту, синтетичних барвників, радіонуклідів | 2208 |
26.25. Коньяки, | 15.91.1 | ГОСТ 12494-77 ГОСТ 13741-91 Нормативний документ на конкретний ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, метилового спирту, радіонуклідів | 2208 20 |
(підпункти 26.26 — 26.32 вилучено) |
|
|
|
|
26.33. Тютюнові вироби | 16.00.1 | ГОСТ 858-81 ГОСТ 1505-81 ДСТУ ГОСТ 3935:2004 (з 01.01.2005) ГОСТ 8072-77 МДР від 15.07.97 № 213 ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 Нормативний документ на конкретний вид продукції ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту пестицидів, смоли і нікотину (для сигарет), радіонуклідів (за сировиною) | 2402 2403 (крім 2403 99 10 00 та 2403 10) |
(підпункти 26.34 — 26.36 вилучено) |
|
|
|
|
26.37. Спирти: спирт етиловий ректифікований із меляси, спирт етиловий ректифікований | 15.92.1 | ДСТУ 4221:2003 ГН 6.6.1.1-130-2006 ДСанПін 8.8.1.2.3.4-000-2001 | Нормативні документи, у яких установлені вимоги щодо: вмісту токсичних елементів, альдегідів, ефірів, чистоти, окислення сивушних масел, концентрації вільних кислот, метилового спирту, сухого залишку, фурфоролу, органічних речовин, радіонуклідів | 2207 2208 |
Примітка. Крім еталонних моніторингових та тестових зразків тютюнових виробів, які не призначені для продажу вроздріб і ввозяться на митну територію України акредитованими державними випробувальними лабораторіями або суб'єктами підприємницької діяльності, які мають ліцензії на право виробництва відповідної продукції та володіють акредитованими випробувальними лабораторіями для проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну тощо. | ||||
<…> |