Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду

Редакція ВД
Наказ від 20.02.2012 р. № 136

Узагальнююча податкова консультація щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду

Затверджено наказом ДПС України від 20.02.2012 р. № 136

 

В Узагальнюючій податковій консультації вживаються такі скорочення:

Податковий кодекс України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI — Кодекс.

Закон України від 4 листопада 2011 року № 4014-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування обліку та звітності»Закон № 4014.

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV — ГКУ.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV — Цивільний кодекс.

Закон України від 01.07.2004 р. № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»Закон № 1952-IV.

 

Відповідно до пункту 1 статті 42 ГКУ підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Право приватної власності закріплено Конституцією України та Цивільним кодексом (статті 41 та 325), згідно з якими суб’єктами права власності є фізичні особи та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими. Законом може бути встановлено обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи (стаття 325 Цивільного кодексу).

Відповідно до пункту 1 статті 320 Цивільного кодексу власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Основні положення, що регулюють правовідносини за договором найму (оренди), встановлені у главах 58 «Найм (оренда)» Цивільного кодексу.

Право користування — це передбачене законодавством повноваження особи одержувати матеріальні, культурні та інші блага від майна, речей відповідно до їх корисних властивостей і господарського призначення, пов'язане із правом володіння. При цьому право користування є одним із повноважень власника і здійснюється у межах, встановлених законом.

Відповідно до засад регулювання відносин найму (оренди), що визначені Цивільним кодексом, а також виходячи із положень статті 4 Закону 1952-IV на правовідносини, що виникають з договорів найму (оренди), поширюються вимоги щодо обов'язковості державної реєстрації такого речового права, як користування (найм, оренда) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами.

З 1 січня 2012 року введено в дію /font> Закон № 4014, яким запроваджено нові правила та умови застосування спрощеної системи для юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Абзацом 2 пункту 291.4 статті 291 Глави 1 розділу ХІV Кодексу (у редакції Закону № 4014) встановлено, що фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень, мають право обрати другу групу.

При цьому дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

Третю групу можуть обрати фізичні особи — підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, обсяг доходу не перевищує 3000000 гривень (абзац 3 пункту 291.4 Кодексу).

Відповідно до КВЕД ДК 009:2005 діяльність, пов’язана із здаванням в оренду власного нерухомого майна, відноситься до групи 70.20.0.

Підпунктом 291.5.3 пункту 291.5 статті 291 Кодексу передбачено, що фізичні особи — підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

Отже, яякщо площа майна, яке належить на правах власності фізичній особі та надається в оренду (частина здається фізичною особою — підприємцем, а частина фізичною особою несуб’єктом господарювання), перевищує норми, встановлені пп. 3 п. 291.5 ст. 291 Кодексу, то така фізична особа — підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Зазначене не забороняє фізичній особі — підприємцю здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування.

 

ЗАПИТАННЯ 1. У власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною площею 400 кв. метрів. Чи може така фізична особа надавати 110 кв. м в оренду як фізична особа, а решту 290 кв. метрів як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. У цьому випадку фізична особа — підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухомість в оренду як фізична особа — підприємець за загальною системою оподаткування або як фізична особа — несуб’єкт господарювання. /p>

 

ЗАПИТАННЯ 2. Фізична особа має у власності житлове приміщення загальною площею 150 кв. метрів. Чи має право така фізична особа надавати в оренду частину цього приміщення (кімнату) площею 30 кв. метрів як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Фізична особа — підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення в оренду (30 кв. метрів), за умови якщо решта житлового приміщення (120 кв. метрів) не перебуває в оренді.

 

Директор Департаменту

оподаткування фізичних осіб

В. Бусарєв

 

коментар редакції

Консультація , що коментується, призначена насамперед для підприємців-єдиноподатників, які займаються орендою , зокрема надають в оренду земельні ділянки або нерухомість. Спеціально для них ДПСУ роз'яснила деякі спірні моменти (щоправда, на жаль, всі її роз'яснення надано з фіскальної позиції). Та все ж тепер з'явилася хоча б деяка визначеність, на яку можна орієнтуватися.

Отже, найголовніше — податківці виступають проти того, щоб єдиноподатники надавали в оренду землю або нерухомість так: частину як підприємець (у дозволених межах*) зі сплатою єдиного податку, а частину як громадяни — фізичні особи (зі сплатою ПДФО). І хоча для таких висновків податківці не мають жодних законних підстав, сперечатися з ними підприємці зможуть хіба що в суді.

Ті, хто зважиться на судовий розгляд, повинні наполягати на такому: власник майна (єдиноподатник-орендодавець) має повне право розпоряджатися ним на власний розсуд. При цьому в законодавстві ніде немає обмежень на те, щоб частина майна використовувалася фізичною особою в підприємницькій діяльності, а частина використовувалася ним як громадянином. Таким чином, підприємець має повне право поділити земельну ділянку або нерухомість на частини та здавати їх в оренду: частину від імені підприємця, а частину від імені громадянина (із зазначенням у договорі лише П. І. Б. та ІПН орендодавця та без зазначення даних про його держреєстрацію).

Однак що робити тим, хто не має наміру судитися з перевіряючими?

Якщо підприємець лише планує здавати в оренду землю або нерухомість, у нього є такі варіанти:

— працювати як єдиноподатник і при цьому здавати в оренду дозволену частину землі/нерухомості*, а надлишок площі здавати в позичку (безоплатне користування), оскільки позичка для «спрощенців» не заборонена. Щоправда, такий варіант не завжди влаштує орендарів. Він може підійти лише орендарям-єдиноподатникам, для яких сума витрат у принципі не має значення. А ось орендарі з числа загальносистемників або платників податку на прибуток, уклавши договір позички, позбудуться своїх офіційних витрат на оренду (тому, щоб зацікавити їх у співпраці, орендодавцю не залишиться нічого іншого, як зменшити для них орендні платежі);

— працювати як єдиноподатник, здаючи в оренду не більше 100 кв. м житлової нерухомості, а решту нерухомості (якщо вона перебуває у спільній власності подружжя) в оренду може здавати чоловік/дружина, виступаючи за договором як громадянин — фізична особа;

зареєструватися юридичною особою — єдиноподатником і здавати в оренду земельні ділянки та об’єкти нерухомості будь-якої площі (оскільки для юридичних осіб — «спрощенців» жодної заборони щодо оренди немає). Проте цей варіант пов'язаний з необхідністю вести бухоблік (нехай навіть і спрощений) і складати більшу кількість звітів, а також із труднощами отримання підприємством прибутку;

— працювати на спрощеній системі та здавати в оренду лише дозволені площі* землі та нерухомості, а надлишок площ в оренду не здавати;

перейти на загальну систему оподаткування та здавати в оренду земельні ділянки та об’єкти нерухомості будь-якої площі;

здавати всю землю або нерухомість в оренду виключно від імені фізичної особи — громадянина (тобто сплачуючи ПДФО з усієї суми отриманих орендних платежів), а для іншої діяльності застосовувати спрощену систему оподаткування.

Якщо ж єдиноподатник з 01.01.2012 р. та донедавна вже встиг здати в оренду надлишок землі або нерухомості (нехай навіть від імені громадянина), податківці, без сумніву, вважатимуть його таким, що порушив умови роботи на спрощеній системі та вимагатимуть перейти на загальну систему оподаткування з 01.04.2012 р. І, на жаль, виконати таку вимогу доведеться всім підприємцям, навіть тим, хто встиг отримати позитивну для себе індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Адже зазначений документ звільняє їх лише від штрафів за порушення, але не звільняє від необхідності залишити «спрощенку».

На закінчення стисло наведемо всі важливі нюанси, що стосуються єдиноподатників-орендодавців:

1) якщо підприємець має земельну ділянку, площа якої перевищує 2 га, він може здавати в оренду 2 га та залишатися «спрощенцем» за умови, що «надлишок» землі в оренду не здається;

2) якщо підприємець має житлову нерухомість, площа якої перевищує 100 кв. м, то він має право здавати в оренду 100 кв. м і залишатися «спрощенцем» за умови, що «надлишок» площі в оренду не здається;

3) якщо підприємець має нежитлову нерухомість, площа якої перевищує 300 кв. м, то він має право здавати в оренду 300 кв. м нерухомості та залишатися «спрощенцем» за умови, що «надлишок» площі в оренду не здається;

4) єдиноподатник має право здавати в оренду одночасно: землю — максимум 2 га, житлову нерухомість — максимум 100 кв. м і нежитлову нерухомість — максимум 300 кв. м;

5) якщо єдиноподатник здає в оренду декілька земельних ділянок або декілька об'єктів нерухомості, то для порівняння з дозволеною межею* їх площі (здані в оренду) підсумовуються. Інакше кажучи, єдиноподатник не має права здавати в оренду, наприклад, дві квартири по 60 кв. м, оскільки загальна їх площа (120 кв. м) перевищує максимально допустиму межу*;

6) і нарешті, якщо дотримуватися фіскального підходу податківців, то єдиноподатник не має права одночасно займатися орендою як підприємець та як громадянин, навіть якщо здає в оренду не один об'єкт, що перевищує граничний розмір, а декілька об'єктів, загальна площа яких перевищує допустиме обмеження*. Так, він не може, наприклад, здати в оренду одну квартиру площею 60 кв. м як єдиноподатник, а другу (такої ж площі) — як громадянин — фізична особа. Хоча сміливі підприємці (готові судитися) так діяти можуть;

7) усі зазначені вище заборони та обмеження рівною мірою поширюються і на тих підприємців, які займаються суборендою**, зокрема здають у суборенду землю або нерухомість. Річ у тім, що суборенда має той самий код за КВЕД, що й оренда (70.20.0), тому з точки зору Податкового кодексу суборендодавці нічим не відрізняються від орендодавців.

* Згідно з підпунктом 291.5.3 Податкового кодексу фізичні особи — єдиноподатники не мають права надавати в оренду земельні ділянки загальною площею понад 2 га, житлову нерухомість загальною площею понад 100 кв. м і нежитлову нерухомість загальною площею понад 300 кв. м.

** При суборенді в оренду здається не власна земля або нерухомість, а орендована.

У зв'язку з цим слід, до речі, акцентувати увагу ще на один важливий момент: суборенда не належить до посередницьких операцій при оренді нерухомості (код за КВЕД посередницьких операцій — 70.31.0, а суборенди — 70.20.0), тому єдиноподатники групи 2 можуть спокійно надавати землю та нерухомість як в оренду, так і в суборенду, головне лише, щоб орендарем був громадянин або єдиноподатник (юридична особа або підприємець);

8) якщо договір оренди нежитлової нерухомості укладено у 2012 році на строк менше 3 років, то ні сам договір, ні право оренди реєструвати не потрібно;

9) якщо договір оренди нежитлової нерухомості укладено у 2012 році на строк 3 роки та більше, то потрібно зареєструвати договір (а право оренди реєструється за бажанням);

10) якщо договір оренди нежитлової нерухомості буде укладено у 2013 році на строк 3 роки та більше, то сам договір реєструвати не доведеться. Замість нього обов'язково потрібно буде зареєструвати право користування об'єктом нерухомості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі