Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Який строк дії виписки з Держреєстру та довідки з податкової

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Який строк дії виписки з Держреєстру та довідки з податкової

 

ЗАПИТАННЯ. Як часто підприємцю потрібно брати виписку з Держреєстру і довідку з податкового органу про те, що фізична особа — підприємець перебуває на загальній системі? Чи має право контрагент підприємця вимагати її постійного оновлення?

 

ВІДПОВІДЬ. Докладно про те, які документи потрібно надати підприємцю для неутримання з виплаченого йому доходу ПДФО та ЄСВ, ми писали у «ВД», 2012, № 4, с. 10. Зокрема, ми вказували на те, що одним з таких документів є копія виписки або витягу з Держреєстру, а для загальносистемників — ще й довідка з податкового органу із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності. Відповідно виникає запитання: який строк дії цих документів? Як часто потрібно отримувати нові та чи повинен замовник відстежувати строк дії цих документів. Отже, розберемося.

Форму виписки з Держреєстру затверджено наказом Держкомпідприємництва від 13.04.2004 р. № 47, а у примітці до неї все ще зазначено, що вона дійсна протягом 30 днів з дати її видачі. Однак тут потрібно звернути увагу, що з 07.05.2011 р. вона є безстроковою, оскільки Законом № 3205 вилучено пункти 7, 9 статті 21 Закону № 755.

Отже, раніше строк дії виписки становив 30 днів з дати її видачі, але тепер цей документ є безстроковим. І хоча застаріла примітка в цій формі все ще залишилася, це не означає, що форма виписки діє лише 30 днів. При цьому мається на увазі, що виписку потрібно отримувати наново при внесенні запису про зміну відомостей про ФОП.

Отримати виписку з Держреєстру, крім випадку держреєстрації, коштує 17 грн. (частина 10 статті 21 Закону № 755), але для неутримання ПДФО однієї виписки замало, необхідна ще й інформація про види діяльності, що здійснюються ФОП (це випливає з пункту 177.6 ПКУ). Її можна отримати:

— або з довідки з податкової, в якій буде зазначено перелік видів діяльності згідно з реєстраційною карткою та вибрану ним систему оподаткування (про те, що податкові органи можуть наводити таку інформацію в довідці, йдеться в листі ДПАУ від 03.02.2011 р. № 1085/к/17-0714);

— або з витягу з Держреєстру, в якому поряд з іншою інформацією вказуються види діяльності. А якщо укладено договір на виконання робіт (надання послуг), то для неутримання ЄСВ необхідний саме такий витяг (виписка не підійде).

Форму витягу з Держреєстру затверджено наказом Держкомпідприємництва від 20.10.2005 р. № 97, і в ній також не зазначено строк його дії.

Отримання витягу коштує дорожче — 51 грн. плюс 3,40 грн. за кожен аркуш інформації на бланку встановленого зразка (пункт 1 наказу № 99).

Оскільки строку дії витягу не встановлено, на наш погляд, заспокоїти контрагентів підприємця має хоча б те, що він навряд чи виключатиме види діяльності, уже наявні в Держреєстрі (зазвичай звертаються до держреєстратора за внесенням додаткових видів). Тому в періодичному оновленні витягу немає необхідності, і так само, як і у випадку з випискою, прийнято вважати, що він діє до внесення будь-яких змін до даних держреєстратора.

Інша справа, якщо замовники підприємця хочуть підстрахуватися і періодично отримувати оновлений варіант витягу. Тоді сторонам варто домовитися про якусь розумну періодичність (але це виключно за бажанням сторін).

Що стосується строку дії довідки з податкового органу про види діяльності та систему оподаткування, то в консультації з ЄБПЗ (розд. 030.12) записано: «Зазначені в довідці дані дійсні до втрати ними юридичної сили». Оскільки довідка складається в довільній формі, то не буде порушенням при надсиланні запиту попросити представника податкових органів проставити на ній строк дії (наприклад, протягом IV кварталу 2011 року). Якщо строк не зазначено, то довідка діє до моменту внесення змін до наведених у ній даних.

Однак оскільки загальносистемник має право, скажімо, змінити вид діяльності (перейти на єдиний податок) починаючи з будь-якого наступного нового кварталу, можна домовитися з підприємцем про те, щоб довідка оновлювалася щокварталу.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 3205 — Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI.

Закон № 755 — Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Наказ № 99 — наказ Держкомпідприємництва «Про розмір та порядок внесення плати, що справляється за отримання витягу і довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 20.10.2005 р. № 99.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі