Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна до старої Книги за формою № 10 уклеїти нову шапку?

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна до старої Книги за формою № 10 уклеїти нову шапку?

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець працює на єдиному податку з 01.01.2011 р. (у тому числі продовжує бути єдиноподатником і у 2012 році). У зв'язку з тим, що з 01.01.2012 р. єдиноподатникам потрібно завести нову Книгу обліку доходів (згідно з наказом № 1637), підприємець у січні звернувся із запитанням до податкового інспектора: що робити, адже нову Книгу обліку доходів у податковій поки що не реєструють? На це інспектор порекомендував йому таке: узагалі не заводити нову Книгу (і не реєструвати її), а вклеїти у свою Книгу за формою № 10 нову шапку та продовжувати записи в ній. Чи можна так робити?

 

ВІДПОВІДЬ. Ми б не рекомендували підприємцям так діяти.

По-перше, нова форма Книги обліку доходів або Книги обліку доходів і витрат (якщо єдиноподатник належить до групи 3 та є платником ПДВ) обов'язково має бути зареєстрована в податковій. Таку вимогу прямо прописано в пункті 2 наказу № 1637.

По-друге, що стосується Книги за формою № 10, яку підприємець вів у 2011 році. У жодному нормативно-правовому акті не йдеться про можливість її модифікації. Більше того, таких рекомендацій немає навіть у листах ДПАУ. Книга за формою № 10 раніше реєструвалася саме за тією формою, яку було передбачено додатком 10 до Інструкції № 12 (пункт 8 Порядку № 599). При цьому жодних виправлень або змін до її форму єдиноподатники ніколи не вносилидовідка 1.

По-третє, у старій Книзі за формою № 10 навряд чи буде достатньо місця для того, щоб зручно розмістити всі колонки, передбачені наказом № 1637 для нової Книги обліку доходів. А якщо підприємець ще й є платником ПДВ (єдиноподатник групи 3), то, крім доходів, йому потрібно окремо обліковувати витрати. Використовувати для цього стару Книгу за формою № 10 навряд чи можливо.

Таким чином, на нашу думку, підприємцям категорично не можна вклеювати до старої Книги за формою № 10 нову шапку та продовжувати вести в ній облік доходів (і витрат). Як виняток, такий варіант дій може бути виправдано лише на початку 2012 року — доти, доки податківці не зареєструють підприємцю нову Книгу обліку доходів (і витрат).

На закінчення нагадаємо таке: якщо підприємець діятиме за рекомендаціями податкового інспектора, цілком можливо, що при перевірці його Книги обліку доходів (перероблену Книгу за формою № 10) податківці просто визнають недійсною. А це вже загрожує серйозними санкціями, зокрема 5-кратним штрафом за неоприбуткування готівкової виручки (пункт 1.2 Положення № 637, стаття 1 Указу № 436). Отже, краще не ризикувати.


Документи консультації

Указ № 436 — Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Інструкція № 12 — Інструкція про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затверджена наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Порядок № 599 — Порядок видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599.

Наказ № 1637 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 У примітці до додатка 10 до Інструкції № 12 містилася фраза про те, що підприємець має право вносити зміни до форми Книги за погодженням з податківцями. Однак, по-перше, це зауваження поширювалося лише на загальносистемників, а по-друге, на практиці все відбувалося інакше: зміни до форми Книги за формою № 10 уносили самі податківці, причому без погодження з підприємцями. У результаті до 2011 року підприємці-загальносистемники вимушені були вести облік доходів і витрат у Книгах зовсім різних форм. Однак усе це майже не стосувалося єдиноподатників, які у Книзі за формою № 10 зобов'язані були заповнювати лише чотири графи (дата, витрати, дохід і чистий дохід) — пункт 8 Порядку № 599. Тому будь-яких модифікацій наявних Книг за формою № 10 єдиноподатники ніколи не здійснювали.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі