Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи є нараховані проценти доходом єдиноподатника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи є нараховані проценти доходом єдиноподатника

 

ЗАПИТАННЯ. Єдиноподатник відкрив рахунок у банку та щомісяця отримує від банку проценти за користування залишком коштів на поточному рахунку. Чи є такі проценти його підприємницьким доходом?

Крім того, він поклав кошти в банк на депозит та отримує проценти за депозитом (на підприємницький рахунок). Чи будуть ці надходження вважатися його підприємницьким доходом?

ВІДПОВІДЬ. Ні, проценти, отримані єдиноподатником навіть у межах підприємницької діяльності, не є його доходом.

Згідно з пунктом 292.1 Податкового кодексу проценти, отримані єдиноподатником, не включаються до його підприємницького доходу. А це означає, що такі надходження не потрібно записувати до Книги ОД (ОДВ) і відображати в декларації єдиноподатника.

Однак що ж означає термін «проценти»? Відповідь на це запитання можна знайти в підпункті 14.1.206 Податкового кодексу:

«Проценти — дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

До процентів включаються:

а) платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

б) платіж за використання коштів, залучених у депозит;

в) платіж за придбання товарів у розстрочку;

г) платіж за користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об'єкта фінансового лізингу);

ґ) винагорода (дохід) орендодавця як частина орендного платежу за договором оренди житла з викупом, сплачена фізичною особою платнику податку, на користь якого відступлено право на отримання таких платежів.

Проценти нараховуються у вигляді відсотків на основну суму заборгованості чи вартості майна або у вигляді фіксованих сум . У разі якщо залучення коштів здійснюється шляхом продажу облігацій, казначейських зобов'язань чи ощадних (депозитних) сертифікатів, емітованих позичальником, або шляхом врахування векселів та здійснення операцій з придбання цінних паперів із зворотним викупом, сума процентів визначається шляхом нарахування їх на номінал такого цінного паперу, виплати фіксованої премії чи виграшу або шляхом визначення різниці між ціною розміщення (продажу) та ціною погашення (зворотного викупу) такого цінного паперу.

Платежі за іншими цивільно-правовими договорами незалежно від того, встановлені вони в абсолютних (фіксованих) цінах або у відсотках суми договору або іншої вартісної бази, не є процентами».

Як бачимо, проценти, що виплачуються за депозитом, прямо вказані в підпункті 14.1.206 Податкового кодексу. А отже, з урахуванням пункту 292.1 Податкового кодексу вони не є підприємницьким доходом єдиноподатника, незважаючи на те, що договір депозиту він уклав як підприємець, а не як громадянин.

Тепер розберемося з процентами, нарахованими на залишок коштів на поточному рахунку. У підпункті 14.1.206 Податкового кодексу про них нічого не сказано. Однак з цього ще зарано робити висновок про те, що зазначені надходження не є процентами та включаються до доходу єдиноподатника.

Крім підпункту 14.1.206 Податкового кодексу, є ще спеціальний документ — Положення № 516, у пункті 2.5 якого зазначено таке:

«За користування грошовими коштами, що обліковуються на рахунку клієнта, банк сплачує проценти, сума яких зараховується на рахунок, якщо інше не встановлено договором банківського рахунку або законом».

А це означає, що проценти, нараховані єдиноподатнику за користування залишком коштів на поточному рахунку, усе ж таки підпадають під термін «проценти». Відповідно до підприємницького доходу єдиноподатника їх включати не потрібно.

Але що в такому разі робити з отриманими процентами? Оскільки Податковий кодекс не відносить їх до доходу єдиноподатника, то такі надходження потрібно вважати громадянським доходом фізичної особи та сплачувати з них ПДФО.

Однак тут слід зазначити, що до 01.01.2015 р. до загального оподатковуваного доходу фізичної особи не включаються надходження у вигляді процентів, нарахованих на:

— поточний або депозитний банківський рахунок;

— депозитний рахунок небанківських фінансових установ;

— депозитний (ощадний) сертифікат (пункт 1 розділу XIX Податкового кодексу).

Таким чином, з отриманих процентів підприємцю не доведеться сплачувати жодних податків до 01.01.2015 р.


Документи консультації

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Положення № 516 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними та фізичними особами, затверджене постановою Правління НБУ від 03.12.2003 р. № 516.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі