Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи може єдиноподатник групи 2 (ресторанне господарство) займатися кейтерингом

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи може єдиноподатник групи 2 (ресторанне господарство) займатися кейтерингом

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може єдиноподатник групи 2 разом із ресторанним господарством займатися кейтерингом?

ВІДПОВІДЬ. Сьогодні кейтеринг набув в Україні значного поширення. Але! Про нього в нормативних документах окремо не йдеться. Навіть визначення «кейтеринг» відсутній в українському законодавстві.

По суті, кейтеринг (англ. catering від cater — «поставляти провізію») — це підрядні послуги з організації харчування СПД і приватних осіб у приміщенні та на виїзному обслуговуванні, а також обслуговування заходів різного призначення.

Тобто кейтеринг уключає приготування їжі та її доставку, а також обслуговування, сервірування, оформлення столу та залу.

Давайте розберемося, чи можна займатися кейтерингом підприємцю-єдиноподатнику групи 2.

Нагадаємо, що, перебуваючи у групі 2, можна провадити діяльність у сфері ресторанного господарства та не можна надавати послуги (виконувати роботи) для підприємців — загальносистемників або юридичних осіб — платників податку на прибуток.

У зв'язку з цим потрібно з'ясувати, є кейтеринг діяльністю у сфері ресторанного господарства чи це окремий вид діяльності з іншим кодом КВЕД? Для відповіді на це запитання звернемося до

— КВЕД-2010 , який діє з 01.01.2012 р.

і

— КВЕД-2005 , який діятиме до 31.12.2012 р.

 

КВЕД-2010

Секція I. Тимчасове розміщування й організація харчування

<…>

56 Діяльність із забезпечення стравами та напоями

56.2 Постачання готових страв

56.21 Постачання готових страв для подій

<…>

КВЕД-2005

Секція H. Діяльність готелів та ресторанів

55.5 Діяльність їдалень та послуги з постачання готової їжі

<…>

55.52.0

Послуги з постачання готової їжі

Цей підклас включає:

діяльність постачальників готової їжі, яка готується спеціалізованими пунктами для споживання в інших місцях: для авіакомпаній, залізничного та водного транспорту, для пунктів «їжа на колесах», для банкетів та прийомів, весіль, прийомів гостей та інших свят

<…>

 

Отже, постачання готових страв для подій (КВЕД-2010) і діяльність з постачання готової їжі (КВЕД-2005) — це види діяльності, які містяться в тій самій секції КВЕД, що й інші заклади ресторанного господарства (ресторани, їдальні тощо). Тобто ту частину кейтеринга, яка пов'язана із приготуванням і постачанням готових страв КВЕД-2010 і КВЕД-2005 прирівнюють до діяльності у сфері ресторанного господарства.

Тому єдине, на що слід звернути увагу, — це на те, що при зайнятті кейтерингом у Свідоцтві єдиноподатника, крім кодів 55.30, 55.40 за КВЕД-2005 (або 56.10 за КВЕД-2010) було включено ще й код 55.52.0 за КВЕД-2005 (або 56.21 за КВЕД-2010).

Але! Коди КВЕД 56.21 і 55.52.0 не охоплюють ту частину кейтерингу, що пов'язана з обслуговуванням, сервіровкою, оформленням столів і залу, яку можна розцінити, як окрему послугу, не пов'язану з ресторанним господарством. А як уже зазначалося, ПКУ забороняє єдиноподатникам групи 2 надавати послуги для підприємців-загальносистемників або юридичних осіб — платників податку на прибуток.

Що робити? Пропонуємо обережним єдиноподатникам групи 2 обирати як вид діяльності зазначені вище коди КВЕД, а в рахунках на оплату зазначати лише постачання готових страв для подій і не виділяти окремим рядком обслуговування, сервірування, оформлення столів і залу. Тим самим ви не привертатимете увагу податківців до того те, що надаєте послуги (що заборонено для єдиноподатників групи 2). Щоправда, у цьому випадку вартість їжі або її доставка до місця проведення, ну думку податківців, буде дуже високою.

Тому пропонуємо другий варіант. Інший («дружній») підприємець, наприклад, єдиноподатник групи 3, може надавати послуги з обслуговування, сервірування, оформлення столів і залу:

— як підрядник самому єдиноподатнику групи 2

або

— безпосередньо замовнику.

Чому єдиноподатник групи 3? Тому що їм дозволено надавати послуги і населенню, і єдиноподатникам (підприємцям та юридичним особам), і підприємцям-загальносистемникам, і юридичним особам — платникам податку на прибуток.

На закінчення зауважимо, що ті єдиноподатники, які хочуть вибороти своє право займатися послугами з обслуговування, сервірування столів на виїзді на групі 2, можуть спробувати звернутися до свого податкового органу за індивідуальною податковою консультацією. Лише в цьому випадку (до появи офіційних роз'яснень податківців щодо цього питання) можна надавати послуги на виїзді без ризику позбавитися спрощенки.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КВЕД-2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату від 26.12.2005 р. № 375.

КВЕД-2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі