Чи може єдиноподатник групи 2 (ресторанне господарство) займатися кейтерингом
ЗАПИТАННЯ. Чи може єдиноподатник групи 2 разом із ресторанним господарством займатися кейтерингом?
ВІДПОВІДЬ. Сьогодні кейтеринг набув в Україні значного поширення. Але! Про нього в нормативних документах окремо не йдеться. Навіть визначення «кейтеринг» відсутній в українському законодавстві.
По суті, кейтеринг (англ. catering від cater — «поставляти провізію») — це підрядні послуги з організації харчування СПД і приватних осіб у приміщенні та на виїзному обслуговуванні, а також обслуговування заходів різного призначення.
Тобто кейтеринг уключає приготування їжі та її доставку, а також обслуговування, сервірування, оформлення столу та залу.
Давайте розберемося, чи можна займатися кейтерингом підприємцю-єдиноподатнику групи 2.
Нагадаємо, що, перебуваючи у групі 2, можна провадити діяльність у сфері ресторанного господарства та не можна надавати послуги (виконувати роботи) для підприємців — загальносистемників або юридичних осіб — платників податку на прибуток.
У зв'язку з цим потрібно з'ясувати, є кейтеринг діяльністю у сфері ресторанного господарства чи це окремий вид діяльності з іншим кодом КВЕД? Для відповіді на це запитання звернемося до
— КВЕД-2010 , який діє з 01.01.2012 р.
і
— КВЕД-2005 , який діятиме до 31.12.2012 р.
КВЕД-2010
Секція I. Тимчасове розміщування й організація харчування
<…>
56 Діяльність із забезпечення стравами та напоями
56.2 Постачання готових страв
56.21 Постачання готових страв для подій
<…>
КВЕД-2005
Секція H. Діяльність готелів та ресторанів
55.5 Діяльність їдалень та послуги з постачання готової їжі
<…>
55.52.0
Послуги з постачання готової їжі
Цей підклас включає:
— діяльність постачальників готової їжі, яка готується спеціалізованими пунктами для споживання в інших місцях: для авіакомпаній, залізничного та водного транспорту, для пунктів «їжа на колесах», для банкетів та прийомів, весіль, прийомів гостей та інших свят
<…>
Отже, постачання готових страв для подій (КВЕД-2010) і діяльність з постачання готової їжі (КВЕД-2005) — це види діяльності, які містяться в тій самій секції КВЕД, що й інші заклади ресторанного господарства (ресторани, їдальні тощо). Тобто ту частину кейтеринга, яка пов'язана із приготуванням і постачанням готових страв КВЕД-2010 і КВЕД-2005 прирівнюють до діяльності у сфері ресторанного господарства.
Тому єдине, на що слід звернути увагу, — це на те, що при зайнятті кейтерингом у Свідоцтві єдиноподатника, крім кодів 55.30, 55.40 за КВЕД-2005 (або 56.10 за КВЕД-2010) було включено ще й код 55.52.0 за КВЕД-2005 (або 56.21 за КВЕД-2010).
Але! Коди КВЕД 56.21 і 55.52.0 не охоплюють ту частину кейтерингу, що пов'язана з обслуговуванням, сервіровкою, оформленням столів і залу, яку можна розцінити, як окрему послугу, не пов'язану з ресторанним господарством. А як уже зазначалося, ПКУ забороняє єдиноподатникам групи 2 надавати послуги для підприємців-загальносистемників або юридичних осіб — платників податку на прибуток.
Що робити? Пропонуємо обережним єдиноподатникам групи 2 обирати як вид діяльності зазначені вище коди КВЕД, а в рахунках на оплату зазначати лише постачання готових страв для подій і не виділяти окремим рядком обслуговування, сервірування, оформлення столів і залу. Тим самим ви не привертатимете увагу податківців до того те, що надаєте послуги (що заборонено для єдиноподатників групи 2). Щоправда, у цьому випадку вартість їжі або її доставка до місця проведення, ну думку податківців, буде дуже високою.
Тому пропонуємо другий варіант. Інший («дружній») підприємець, наприклад, єдиноподатник групи 3, може надавати послуги з обслуговування, сервірування, оформлення столів і залу:
— як підрядник самому єдиноподатнику групи 2
або
— безпосередньо замовнику.
Чому єдиноподатник групи 3? Тому що їм дозволено надавати послуги і населенню, і єдиноподатникам (підприємцям та юридичним особам), і підприємцям-загальносистемникам, і юридичним особам — платникам податку на прибуток.
На закінчення зауважимо, що ті єдиноподатники, які хочуть вибороти своє право займатися послугами з обслуговування, сервірування столів на виїзді на групі 2, можуть спробувати звернутися до свого податкового органу за індивідуальною податковою консультацією. Лише в цьому випадку (до появи офіційних роз'яснень податківців щодо цього питання) можна надавати послуги на виїзді без ризику позбавитися спрощенки.
Документи консультації
ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.
КВЕД-2005 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату від 26.12.2005 р. № 375.
КВЕД-2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457.