Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. Подарунковий бізнес: є куди зростати

Редакція ВД
Стаття

Подарунковий бізнес: є куди зростати

 

Якщо у вас накопичилася безліч симпатичних дрібничок, створених своїми руками, а на реалізацію всіх творчих задумів не вистачає вільного від основної роботи часу, значить, вам пора змінювати роботу та відкривати магазин авторських сувенірів і подарунків. За словами підприємниці з Дніпропетровська Зої Віліщук та її партнерки по бізнесу Ірини Коновалової, ексклюзивні речі, майстерно створені своїми руками, сьогодні мають величезний попит серед покупців, які бажають подарувати своїм близьким щось незвичайне, яке існує в одному примірнику.

Саме два роки тому помітивши, як на ярмарку «на ура» розходяться зроблені руками майстринь сувеніри, дівчата скористалися моментом та зайнялися їх створенням серйозно. А для реалізації створили власний інтернет-магазин. Однак і на цьому креативні підприємниці не зупинилися. Уважно відстежуючи запити покупців, вони не залишали жоден із них поза увагою. Так народилася нова послуга — проведення майстер-класів зі створення сувенірів. А коли хтось із клієнтів поцікавився, чи не проводять вони свята, Зоя та Ірина миттєво відреагували і на цю пропозицію, довівши тим самим, що талановита людина талановита в усьому — і в творчості, і в бізнесі.

 

Зоє, як виникла ідея створення інтернет-магазину ексклюзивних подарунків, зроблених своїми руками?

 

Перші спроби створення «Студії ексклюзивного подарунка» були вже давно. За фахом я інженер-технолог. Однак скільки себе пам'ятаю, завжди займалася творчістю: вишивала невеликі картини, в'язала гачком серветочки на подарунки для рідних та спицями шарфики та шапочки для себе, шила вбрання для ляльок. Дещо пізніше стало зрозуміло, що все це має попит, і я стала проводити окремі майстер-класи, брала участь в ярмарках виробів ручної роботи, але це були разові творчі проекти. А два роки тому я випадково опинилася в цікавій компанії — Центрі мистецтв «Образ», де збирається дуже багато творчих людей. Там я стала помічати, що люди, які відвідують театральну, танцювальну, вокальну та інші студії, мають безліч аксесуарів, біжутерії і навіть одяг, зроблені саморуч. Там же я познайомилася з Іриною, яка і переконала мене в тому, що моє хобі має шанс перерости у власне діло, яке дає дохід. Погодьтеся, при нашій завантаженості шукати щось оригінальне в магазинах досить важко, пошук може тривати декілька днів і не завжди буде успішним. І в цьому випадку подарунок, майстерно створений своїми руками, є гарним вирішенням проблеми з назвою «що подарувати?». Коли я це зрозуміла, то насамперед зайнялася оформленням сайта. Це допомогло залучити нову клієнтуру, налагодити співробітництво з умільцями та навіть сформувало повну назву — «Студія ексклюзивного подарунка «Happy life». Ідея виявилася дуже вдалою, наші товари мали попит, і сьогодні ми не лише пропонуємо самі сувеніри, а й проводимо майстер-класи з їх створення, а також організовуємо за бажанням замовника казкове дійство — незвичайне вручення цього самого подарунка.

 

Яким був ваш стартовий капітал?

 

Стартовий капітал зараз оцінити важко. Однак спробуємо. По-перше, це матеріал для виготовлення продукції. Також, безумовно, до стартового капіталу необхідно віднести оплату за користування і «розкручування» сайта, що склало приблизно 1500 грн. Поки що наше діло не окупилося, однак є багато ще не втілених у життя ідей, енергії та ентузіазму для подальшої роботи.

 

Зоє, перш ніж утілити ідею в життя, намагалися ви попередньо оцінити попит на цьому ринку чи все відбулося спонтанно?

 

За кордоном сьогодні дуже популярними є магазини робіт hand-made, у нашій же країні ця ніша лише починає заповнюватися. Однак, на мою думку, багато людей хотіли б зробити незвичайний подарунок, в якому була б часточка душі майстра, його тепло та особлива енергетика. І в цьому я переконалася, коли ми лише почали брати участь в ярмарках виробів ручної роботи. До речі, це допомогло нам зрозуміти специфіку ринку — дивлячись на те, який попит мають вироби ручної роботи, стало зрозуміло, що цей напрямок людей цікавить. Саме тому ми й ризикнули.

 

Зоє, а ви себе самі як оцінюєте: ви є творчою людиною, яка зайнялася бізнесом, чи підприємцем, якому не байдужа творчість?

 

Думаю, що насамперед я — творча людина. І елементи творчості присутні в усьому, що я роблю. Дуже приємно бачити, як створюється твій виріб. Але не менш приємно спостерігати, як народжується подарунок у твоїх учнів, які найчастіше уперше знайомляться з тією чи іншою технікою. Займатися тим, що подобається, — це мрія кожного, і я одна з тих, кому вдалося втілити її в життя.

 

Як себе рекламуєте?

 

Оскільки у нас інтернет-магазин, то й рекламуємо ми себе в Інтернеті. При цьому продовжуємо проводити добродійні ярмарки, а ще до нас стали звертатися за рекомендаціями друзів і знайомих, які стали нашими клієнтами раніше.

 

Зоє, які подарунки за вашими спостереженнями мають найбільший попит?

 

Найчастіше купують маленькі сувенірчики та замовляють майстер-класи зі створення подарунків. Але є клієнти й на товари дорожчої категорії. Деякі з них придбавають готові роботи, а для деяких товари виконуються під замовлення. Щоб доставити товар замовнику, найчастіше домовляємося про місце зустрічі, але це якщо людина живе в Дніпропетровську, а якщо замовлення надійшло з іншого міста, надсилаємо поштою.

 

Ви весь час говорите про свій проект у множині — ми, наші, нам. У вас велика команда?

 

Так, я не одна. До моїх функцій належать організація заходів, підбір майстринь, оформлення замовлень. Я займаюся всім і вирішую більшість питань, але останнє слово залишається за Іриною Коноваловою.

 

А наскільки сильною є конкуренція в цій сфері?

 

Конкуренцію ми не відчуваємо. Як я вже говорила, ця ніша лише заповнюється в нашій країні, тому наші інтереси з можливими конкурентами не перетинаються. Навпаки, ми прагнемо співробітничати один з одним.

 

Які перспективи розвитку для себе ви бачите в цій сфері?

 

Незабаром мені хочеться відкрити не віртуальний, а реальний магазин подарунків. Це буде своєрідна маленька «Лавка чудес», де можна поринути в атмосферу свята, позитиву, радості, чаклунства та вибрати щось ексклюзивне в подарунок для друзів або для себе любимого.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі