Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Питання заповнення Книги обліку доходів єдиноподатника

Редакція ВД
Стаття

Питання заповнення Книги обліку доходів єдиноподатника

 

Про те, як єдиноподатникам правильно заповнювати книги обліку доходів, ми детально розповідали у «ВД», 2012, № 3, с. 4; № 2, с. 13. Однак деякі питання на той момент залишалися нез’ясованими, і ми обіцяли їх висвітлити відразу ж після появи відповідних роз’яснень від ДПСУ. Виконуємо обіцянку та наводимо найсвіжіші роз’яснення податківців, розміщені на сайті http://www.sta.gov.ua у розділі «Єдина база податкових знань» (далі — ЄБПЗ) на тему ведення Книги обліку доходів підприємцями-спрощенцями.

 


ЗАПИТАННЯ. Чи необхідно ФОП — платнику ЄП переносити дані з книги обліку доходів і витрат за ф. № 10 до нової книги обліку доходів, яка велась до моменту реєстрації нової книги обліку доходів, та на яку дату?

ВІДПОВІДЬ. Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637 (далі — Порядок № 1637).

Відповідно до п. 6 Порядку платник податку заносить до книги обліку доходів відомості в такому порядку:

у графі 1 зазначається дата запису;

у графах 2 — 7 відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ ):

у графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги;

у графі 3 вказується сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати;

у графі 4 зазначається скоригована сума доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати, яка розраховується як різниця граф 2 і 3;

у графі 5 вказується вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

у графі 6 відображається сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

у графі 7 відображається загальна сума доходу як сума граф 4, 5 і 6;

у графах 8 і 9 відображаються відповідно вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15 % відповідно до пп. 2 — 4 п. 293.4 ст. 293 глави 1 розділу XIV ПКУ.

Крім того, порядок ведення книги обліку доходів і витрат ф. № 10 був передбачений наказом ДПА України від 29.10.99 № 599 (далі — Порядок № 599), який з 01.01.2012 р. втратив чинність.

При цьому порядок ведення книги обліку доходів і витрат ф. № 10 суттєво відрізняється від порядку заповнення нової форми книги обліку доходів.

Ураховуючи вищевикладене вимогами Порядку № 1637 не передбачено перенесення даних з книги обліку доходів і витрат ф. № 10 до книги обліку доходів.

Водночас дані книги обліку доходів і витрат ф. № 10 за підсумками звітного календарного року потрібно було відобразити у звіті фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.


 


ЗАПИТАННЯ. Які дані повинні зазначати ФОП — платники ЄП на титульній сторінці книги обліку доходів або книги обліку доходів і витрат?

ВІДПОВІДЬ. Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та Порядок ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637 (далі — Порядки № 1637).

Однак нормами Порядків № 1637 не передбачено конкретного переліку відомостей, які повинні бути зазначені фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку на титульній сторінці книги обліку доходів або книги обліку доходів і витрат.

Таким чином, рекомендуємо фізичним особам — підприємцям — платникам єдиного податку на титульній сторінці книги обліку доходів або книги обліку доходів і витрат зазначати такі відомості:

прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку;

реєстраційний номер облікової картки ;

місце здійснення діяльності .


 


ЗАПИТАННЯ. Чи необхідно ФОП — платнику ЄП, яка віднесена до першої — третьої груп, заповнювати книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат, якщо протягом робочого дня доходи не отримувалися?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ ), платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ.

Згідно з п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Підпунктом 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат.

Порядки ведення книг обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість , затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637 (далі — Порядки № 1637).

Відповідно до вимог Порядків № 1637 фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої — третьої груп відображають фактично отриману суму доходу та фактично понесених витрат від провадження діяльності.

Записи в книгах обліку доходів або книгах обліку доходів і витрат виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Ураховуючи вищевикладене якщо фізична особа — підприємець — платник єдиного податку, яка віднесена до першої — третьої груп, протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат не потрібно.


 


ЗАПИТАННЯ. Чи необхідно вести окрему книгу обліку доходів кожному найманому працівнику ФОП — платника ЄП?

ВІДПОВІДЬ. Найманим працівникам фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку вести окремо книгу обліку доходів не потрібно.

Відповідно до вимог ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, із змінами та доповненнями, книгу обліку доходів ведуть платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість. Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 № 1637 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» затверджено форму книги обліку доходів та порядок її ведення (далі — наказ № 1637). При цьому нормами ПКУ та наказу № 1637 не передбачено ведення окремо книги обліку найманими працівниками фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.


 


ЗАПИТАННЯ. Яким чином ФОП — платники ЄП другої і третьої груп, які не є платниками ПДВ, заповнюють книгу обліку доходів у разі використання найманої праці?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ ), платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ.

Згідно з п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість , затверджений наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637 (далі — Порядок).

Відповідно до п. 1 Порядку фізичні особи — підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість (далі — платник податку), ведуть книгу обліку доходів (далі — Книга), у якій щоденно, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи.

Пунктом 4 Порядку передбачено, що у Книзі відображається фактично отримана сума доходу від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік.

Згідно з п. 5 Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги).

Відповідно до п. 6 Порядку платник податку заносить до Книги відомості в такому порядку:

у графі 1 зазначається дата запису;

у графах 2 — 7 відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 та п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ, а саме:

у графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги. При цьому в разі використання найманих працівників фізичні особі — підприємці у графі 2 за підсумками робочого дня зазначають суму коштів, яку отримали наймані працівники протягом робочого дня;

у графі 3 вказується сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати;

у графі 4 зазначається скоригована сума доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати та розраховується як різниця граф 2 і 3;

у графі 5 вказується вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

у графі 6 відображається сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності;

у графі 7 відображається загальна сума доходу як сума граф 4, 5 і 6;

у графах 8 і 9 відображаються відповідно вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15 % відповідно до пп. 2 — 4 п. 293.4 ст. 293 ПКУ.

Ураховуючи вищевикладене якщо фізичні особи — підприємці, які є платниками єдиного податку другої або третьої груп, що не є платниками податку на додану вартість, при здійсненні своєї господарської діяльності використовують найману працю, то сума коштів, яка отримується найманими працівниками протягом робочого дня, відображається у графі 2 Книги в кінці робочого дня загальним підсумком.


 


ЗАПИТАННЯ. Чи повинні ФОП — платники ЄП першої — третьої груп вести декілька книг обліку доходів або книг обліку доходів і витрат у разі здійснення декількох видів діяльності?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ. Згідно з п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Підпунктом 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат. Порядки ведення книг обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 № 1637 (далі — Порядки № 1637).

Відповідно до вимог Порядків № 1637 фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої — третьої груп відображають фактично отриману суму доходу від провадження господарської діяльності. Ураховуючи вищевикладене фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої — третьої груп, які здійснюють декілька видів підприємницької діяльності (торгівля, послуги, виконання робіт), ведуть одну книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат без здійснення розподілу на кожний вид діяльності .


 


ЗАПИТАННЯ. Яка передбачена відповідальність за неведення або неналежне ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів та витрат ФОП — платниками ЄП?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-X, із змінами та доповненнями, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування готівки у книзі обліку доходів та книзі обліку доходів та витрат органи ДПС застосовують штрафні санкції відповідно до вимог Указу Президента України від 12 червня 1995 року № 436/95-ВР «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.


Коментар редакції

У цілому наведеними консультаціями ДПСУ дійсно можна користуватися на практиці, оскільки вони відповідають законодавству та не порушують права підприємців. Отже, розглянемо основні моменти роз’яснень.

1. Хоча й із запізненням, але ДПСУ все ж таки висловилася щодо перенесення даних з Книги за формою № 10 до нової Книги ОД (яку потрібно було завести ще на початку 2012 року): на її думку, таке перенесення не потрібне. Якщо підприємець так і діяв, то все гаразд. Якщо він усе ж таки підсумки з Книги за формою № 10 переписав до нової Книги ОД, то нічого страшного в цьому немає, карати його за це податківці не повинні.

При цьому слід пам’ятати, що в новій декларації платника єдиного податку потрібно було показати всі доходи, отримані підприємцем у 2012 році, починаючи з 01.01.2012 р. (у тому числі й доходи, відображені у старій Книзі за формою № 10).

2. При реєстрації нової Книги ОД податківці рекомендують на титульній сторінці зазначати:

— П. І. Б. єдиноподатника;

— реєстраційний номер його облікової картки (ІПН);

— місце провадження діяльності. Тут слід зауважити, що податківці зазвичай бажають бачити в документах підприємця конкретне місце його діяльності. Тому якщо підприємець працює в декількох областях України (або декількох торговельних точках), то краще зазначити кожну з них, ніж указати «уся Україна» (або «м. Харків»).

Водночас якщо підприємець указав на титульній сторінці ще й іншу інформацію, крім тієї, що рекомендована ДПСУ, то це не страшно, оскільки жорстких законодавчих обмежень з приводу титульної сторінки для Книги ОД просто не існує.

3. Дуже важливе і цілком лояльне роз’яснення податківців з приводу заповнення Книги ОД у неробочі дні (або дні, коли підприємець не мав доходу): за дні з нульовим доходом Книгу ОД заповнювати не потрібно. Раніше ми так і рекомендували діяти. Однак з урахуванням зазначеного роз’яснення тепер навіть найобережнішим єдиноподатникам можна не боятися та не засмічувати Книгу ОД непотрібними прокресленнями за «нульові» дні.

4. В усних консультаціях податківці вже давно говорили, що з 01.01.2012 р. найманим працівникам єдиноподатника більше не потрібно вести Книгу ОД, навіть якщо такі працівники отримують на руки готівкову оплату за товари (роботи, послуги). Тепер ця точка зору підтвердилася вже на рівні офіційного роз’яснення. Отже, працівники свій дохід до Книги ОД заносити не повинні. Як же його врахувати? Про це — у наступному роз’ясненні (див. п. 5).

5. Дохід, отриманий працівником, податківці рекомендують записувати до Книги ОД не раз на місяць або квартал, а щодня — наприкінці кожного дня. При цьому оскільки записи у Книзі ОД здійснюються загальним підсумком за день, то логічно, що у графі 2 Книги ОД слід вказувати загальну суму доходу, отриманого за день і працівником, і самим підприємцем (зрозуміло, якщо підприємець узагалі отримував цього дня дохід). Окремо зазначати дохід, отриманий лише працівником, податківці не вимагають. І, на нашу думку, у цьому немає необхідності.

Тут також нагадаємо, що єдиноподатник зовсім не зобов’язаний підтверджувати будь-якими документами суму доходу, отриманого ним від працівника. Адже визначити цю суму він може навіть усно (наприклад, уточнити її наприкінці робочого дня, зателефонувавши працівнику).

Звертаємо увагу на ще один нюанс: у наведеній консультації податківці говорять про єдиноподатників — неплатників ПДВ. А що робити тим єдиноподатникам, які є платниками цього податку?

Насправді їм можна діяти так само, тобто щодня зазначати у Книзі ОДВ загальну суму доходу, отриманого як підприємцем, так і його працівником. При цьому слід пам’ятати, що єдиноподатники — платники ПДВ зазначають суму доходу у Книзі ОДВ за вирахуванням ПДВ (це стосується будь-якого доходу: отриманого як особисто підприємцем, так і його працівниками). На вартість проданих товарів, робіт або послуг підприємець (або його працівник) зобов’язаний виписати податкові накладні та або:

— видати їх платникам ПДВ;

— залишити їх у себе, якщо оплату було отримано від неплатника ПДВ.

6. Наступне роз’яснення стосується підприємницьких книг ОД і зацікавить тих єдиноподатників, які провадять відразу декілька видів діяльності. З урахуванням того що раніше для різних видів діяльності було передбачено різні форми Книги за формою № 10, підприємці цікавилися, що робити єдиноподатникам з 01.01.2012 р.: достатньо однієї Книги ОД чи для кожного виду діяльності потрібно заводити окрему Книгу?

Ми рекомендували заводити одну Книгу ОД. Як бачимо, податківці офіційно підтвердили цю думку: достатньо однієї Книги ОД для всіх видів діяльності (торгівля, роботи, послуги). При цьому в такій Книзі не потрібно зазначати дохід окремо від кожного виду діяльності, достатньо записати лише загальну суму доходу, отриманого протягом дня (від усіх видів діяльності).

На цей момент, до речі, слід звернути особливу увагу. Так, заповнюючи декларацію платника єдиного податку за I квартал 2012 року, деякі підприємці розгубилися, коли податківці вимагали від них зазначати в цьому звіті доходи окремо від кожного виду діяльності. Як бачимо, така їх вимога є абсолютно необґрунтованою, оскільки ні чинне законодавство, ні форма Книги ОД (ОДВ) не вимагають від єдиноподатників деталізації їх доходів за видами діяльності.

Більше того, сама ДПСУ в наведеній консультації вказує на те, що єдиноподатники «ведуть одну книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат без здійснення розподілу на кожний вид діяльності». А оскільки облік підприємця не передбачає деталізації доходу за видами діяльності, йому нівідкіля взяти ці дані для заповнення декларації.

7. І нарешті, відсутність Книги ОД загрожує підприємцям не стільки адмінштрафом (51 — 136 грн.), скільки п’ятикратним штрафом за неоприбуткування готівки. Адже згідно з пунктом 1.2 Положення № 637 оприбуткування готівки передбачає, крім усього іншого, ще і запис про неї у Книзі ОД (причому така Книга попередньо має бути зареєстрована в ДПІ). Таким чином, якщо зазначеного запису у Книзі немає, готівка не може вважатися повністю оприбуткованою, а отже, підприємцю загрожує п’ятикратний штраф.

При цьому до 02.12.2010 р. п’ятикратний штраф податківці могли застосувати до підприємця лише за порушення, допущені ним протягом останнього року. На жаль, із зазначеної дати строк застосування адміністративно-господарських санкцій для податківців більше не обмежується (стаття 250 ГКУ).

Таким чином, до Книги ОД потрібно ставитися дуже уважно, а готівковий дохід записувати до неї в повному обсязі (принаймні, хоча б той дохід, який надійшов від інших підприємців та юридичних осіб, адже податківці про нього дізнаються зі звітів за формою № 1ДФ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі