Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ви запитували на семінарі

 

Запитання

Відповідь

1

2

Єдиноподатник групи 2 надав підприємству на загальній системі послуги з розроблення дизайну. Акт виконаних робіт датовано 30.12.2011 р. Оплата за виконані роботи надійшла у квітні 2012 року. Як оподатковується така оплата? Чи загрожує в цьому випадку підприємцю перехід на загальну систему оподаткування

1. Оскільки і на загальній системі, і на єдиному податку (ЄП) доходи підприємцями обліковуються за касовим методом (тобто на момент підписання актів у 2011 році дохід на загальній системі не виникав), кошти, що надходять, з урахуванням роз’яснень ДПСУ в Єдиній базі податкових знань (див. «ВД», 2012, № 8, с. 15) слід розглядати як дохід єдиноподатника.

2. Якщо такий дохід (одночасно) відповідає:
— зазначеним у Свідоцтві платника ЄП груп 1 і 2 видам діяльності;
— умовам обраної підприємцем групи ЄП, то він просто включається до графи 2 Книги обліку доходів (Книги обліку доходів і витрат) і оподатковується за стандартними правилами (у платників груп 1 і 2 не вимагає додаткової сплати ЄП, у платників групи 3 обкладається ЄП за стандартною ставкою).

3. Якщо ж такий дохід не відповідає будь-якому із зазначених вище критеріїв (наприклад, як у нашому випадку, отриманий від платника податку на прибуток за надані послуги/роботи, тоді як підприємець зараз працює у групі 2; отриманий від виду діяльності, який зараз не зазначений у Свідоцтві платника єдиного податку/заборонений для провадження на ЄП), то:
— такий дохід зазначається у графах 8, 9 Книги обліку доходів (Книги обліку доходів і витрат);
— ЄП з таких доходів сплачується за ставкою 15 % (крім випадку, коли підприємець є платником ЄП групи 3 і отримав дохід від виду діяльності, не зазначеного у Свідоцтві платника ЄП, однак дозволеного для провадження на єдиному податку) на підставі поданої декларації платника єдиного податку

Як підприємцю — платнику ЄП групи 3 змінити вид діяльності у Свідоцтві платника єдиного податку?

ДПСУ роз’яснює, що спеціальних строків для подання відповідної заяви ПКУ не передбачено. Відповідно подати заяву на застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою в розділі 5.3 (зміна видів діяльності) і заповненими пп. 10 і 10.1 (у разі потреби) можна у будь-який момент.

Зміни до Свідоцтва органом ДПС мають бути внесені в день подання заяви (п. 299.12 ПКУ)

Чи може підприємець при переході з ЄП на загальну систему формувати витрати за товарними залишками, придбаними в періоді перебування на ЄП?

На нашу думку, для цього немає жодних перешкод (якщо дотримані основні вимоги, що висуваються до витрат підприємця-загальносистемника: документально підтверджені, пов’язані із отриманням доходу, належать до витрат операційної діяльності згідно з розд. III ПКУ).

У Книзі обліку доходів і витрат (яку потрібно зареєструвати в податковому органі при переході на загальну систему) такі товарні залишки потрібно провести (першим днем роботи на загальній системі) за графами 4 і 5.
А коли буде відображено дохід від їх реалізації, зазначити витрати за ними у графі 6 Книги

Підприємець — платник ЄП повертає контрагенту частину передоплати, отриманої у 2011 році. Як сьогодні врахувати суму такого повернення?

Згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного п. 292.11 ПКУ, не включаються суми авансів, передоплат, які повертаються платником єдиного податку покупцю товарів (робіт, послуг), якщо таке повернення здійснюється унаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявкою про повернення коштів.

При формальному підході можна говорити, що оскільки передоплата, отримана у 2011 році, не є доходом, визначеним п. 292.11 ПКУ, часткове її повернення не можна провести через графу 3 Книги, яка коригує суму поточного доходу єдиноподатника

Єдиноподатник групи 2 планує прийняти на роботу нових найманих працівників. Коли йому потрібно подавати до податкового органу відомості про зміну чисельності?

З 2012 року єдиноподатники не повинні повідомляти податковий орган про прийняття нового працівника та отримувати на них відповідні довідки. Тепер достатньо лише укладення трудового договору з найманим працівником з реєстрацією такого договору в центрі зайнятості

Як змінюються ставки ЄП у зв’язку зі змінами мінзарплати з II кварталу 2012 року?

Ставки ЄП встановлюються залежно від мінзарплати на 1 січня поточного року та протягом року не змінюються

Єдиноподатник перебуває у групі 3 з ПДВ (ставка 3 %). Чи зменшується дохід підприємця на суму витрат за Книгою обліку доходів і витрат для розрахунку єдиного податку?

Ні, витрати у Книзі єдиноподатник — платник ПДВ наводить довідково та на суму витрат свій дохід зменшувати не має права

Єдиноподатник торгує пивом у пляшках. Чи потрібно йому застосовувати РРО?

Ні, у цьому випадку єдиноподатник не зобов’язаний застосовувати РРО

Якщо єдиноподатник хоче відкрити більярдну, чи потрібно йому оплачувати патент?

Ні, не потрібно. Згідно з п. 297.1 ПКУ єдиноподатників звільнено від сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (тобто, по суті, від плати за патент)

У 2009 році єдиноподатник надав фіндопомогу іншому єдиноподатнику за договором строком на 3 роки. Строк договору закінчується в серпні 2012 року, однак уже в січні 2012-го було повернено останні гроші через банк. Чи виникає в єдиноподатника, який отримує повернену фіндопомогу, дохід?

Ні, у цьому випадку єдиноподатник, який надав фіндопомогу, усього лише отримує свої гроші назад. Жодного доходу у нього в цьому випадку не виникає

Чи потрібно сьогодні реєструвати бази персональних даних?

Так, потрібно.

Парламентарі лише перенесли строк (на 01.07.2012 р.), починаючи з якого застосовуватиметься відповідальність за порушення законодавства про захист баз персональних даних.

Щодо решти моментів, усе залишилося, як і раніше.

І хоча законодавці обіцяли удосконалити і сам порядок реєстрації (зокрема, уточнити перелік даних, які підлягають реєстрації), поки що цього, на жаль, не зроблено

Чи потрібно подавати громадянську декларацію підприємцю — платнику ЄП, якщо він працює на підприємстві за трудовою книжкою?

Якщо протягом 2011 року громадянин отримував доходи (непідприємницькі) лише від роботи за трудовим договором і тільки від одного роботодавця, то не потрібно.

Якщо ні, то з’являються нюанси і потрібно дивитися, які саме доходи були отримані, від кого (від податкового агента чи не від податкового агента) і в якій сумі. При цьому доходи, обкладені ЄП, не враховуються

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі