Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи потрібно єдиноподатникам реєструвати бази персональних даних

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи потрібно єдиноподатникам реєструвати бази персональних даних

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець у 2012 році перейшов із загальної системи оподаткування на єдиний податок. Чи потрібно йому у зв’язку з цим реєструвати бази персональних даних (далі — БПД) та які саме?

 

ВІДПОВІДЬ. Необхідність реєстрації БПД викликана тим, що у підприємця накопичуються дані про різних сторонніх фізичних осіб: П. І. Б., дата народження, місце проживання або роботи тощо. Це можуть бути відомості про декількох працівників, орендарів, постачальників тощо, які утворюють картотеку, довідковий файл або якусь іншу сукупність.

Вони можуть збиратися та зберігатися у підприємця у випадках, передбачених законодавством, чи під час його господарської діяльності. Наприклад, при укладенні трудового договору нормативними документами передбачено, що працівник повинен надати роботодавцю свої паспортні дані, довідку про ІПН і деякі інші особисті документи.

Правила зберігання персональних даних фізичних осіб і реєстрації БПД установлено Законом № 2297 і підзаконними нормативними документами до нього.

Реєстрація БПД — це правовий момент, який поширюється на всіх осіб, що використовують згадані вище відомості, та не залежить від обраної системи оподаткування підприємця. Тому, незалежно від того, на якій системі перебуває підприємець, за наявності у нього БПД фізичних осіб він повинен їх зареєструвати в Державній службі України з питань захисту персональних даних, подавши заяву встановленої форми (див. «ВД», 2011, № 23, с. 32; 2012, № 1, с. 11). Також за наявності у підприємця БПД йому потрібно дотримуватися Типового порядку № 3659.

Назви БПД залежать від основної ознаки, яка об’єднує персональні дані групи осіб. Найпоширеніші БПД у підприємців стосуються працівників і контрагентів (постачальників, орендарів і т. д.). Якщо підприємець узагалі не має працівників і під час провадження діяльності не укладає договори з фізичними особами, тобто не накопичує дані про них, то реєструвати БПД йому не потрібно.


Документи консультації

Закон № 2297 — Закон України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI.

Типовий порядок № 3659 — Типовий порядок обробки персональних даних у базах персональних даних, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 30.12.2011 р. № 3659/5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі