Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо зарплату за листопад 2012 року

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Квартальний строк сплати ЄСВ-авансів для підприємців: Закон набув чинності

Закон України від 18.09.2012 р. № 5292-VI

 

Ще раз нагадаємо нашим читачам про зміну строків сплати ЄСВ за себе. Так, Законом № 5292, який набув чинності з 13.10.2012 р., установлено для підприємців-єдиноподатників квартальний строк сплати авансових платежів з ЄСВ за себе замість місячного. Таким чином, сплатити ЄСВ за вересень 2012 року необхідно було до 20.10.2012 р. А ось ЄСВ за місяці IV кварталу потрібно буде сплатити до 20.01.2013 р.

Також додамо, що згідно з проектом змін до Порядку подання звітності з ЄСВ № 22-2 підприємці, у тому числі ті, які обрали єдиний податок, подавати Звіт з ЄСВ за себе, як і раніше, будуть один раз на рік, однак у новий строк — до 10 лютого року, наступного за звітним (раніше подавали до 1 квітня).

Очевидно, найближчим часом з’явиться проект змін до Інструкції про порядок сплати ЄСВ № 21-5. Тоді ми й довідаємося, чи повинні будуть сплачувати «внутрішньорічні» аванси з ЄСВ підприємці-загальносистемники.

 

Популяризація безготівкових розрахунків: на що звернути увагу суб’єктам господарювання

 

18 жовтня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків» від 18.09.2012 р. № 5284-VI (далі — Закон № 5284), серед завдань якого — законодавча регламентація обігу електронних грошей, обмеження готівкових розрахунків на користь безготівкових.

Електронні гроші. Донедавна сфера використання електронних грошей регулювалася Положенням про електронні гроші (постанова Правління НБУ від 04.11.2010 р. № 481).

Тепер Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україну» від 05.04.2001 р. № 2346-III (далі — Закон № 2346) доповнено статтею 15, яка багато в чому збігається з нормами Положення про електронні гроші.

Знову ж таки «електронні гроші» визначені як одиниці вартості, які зберігаються на електронному носії, приймаються як засіб платежу іншими особами, а не особою, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі. Випуск електронних грошей може здійснювати виключно банк за погодженням з НБУ.

Користувач електронних грошей — суб’єкт господарювання (юридична особа або підприємець) має право:

використовувати електронні гроші для здійснення оплати товарів, робіт, послуг;

отримувати електронні гроші;

пред’являти електронні гроші до погашення, однак лише в обмін на безготівкові кошти.

Приймаючи електронні гроші як оплату платежу за товари (роботи, послуги), суб’єкт господарювання має право використовувати отримані електронні гроші виключно (!) для обміну на безготівкові кошти або повернути їх користувачам у разі повернення товарів відповідно до Закону про захист прав споживачів, придбаних за електронні гроші.

Новацією стало запровадження адміністративної відповідальності для винних осіб за порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима. Так, Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) доповнено ст. 16314, якою встановлено штраф на винних посадових осіб юридичної особи від 1700 до 2400 грн. (від 100 до 200 нмдг). Правом протоколювання цієї «електронно-грошової» провини та накладення адмінштрафу наділено НБУ (голова НБУ та його заступники, керівники теруправлінь НБУ та їх заступники).

Торговельні точки та термінали. Той факт, що частина суб’єктів сфери торгівлі і послуг повинна мати платіжні термінали для здійснення безготівкових розрахунків, уже не є новим. Однак раніше такий обов’язок стосувався лише тих торговців, які застосовують РРО. Додаткові винятки були передбачені також у постанові КМУ від 29.09.2010 р. № 878.

Тепер же згідно з новою редакцією пункту 14.19 Закону № 2346 усі суб’єкти господарювання (без уточнення, що це лише ті, які повинні застосовувати РРО) зобов’язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України.

Ця норма має бути конкретизована КМУ, якому доручено визначити вимоги до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги).

Хочеться сподіватися, що КМУ знову зробить винятки для деяких суб’єктів господарювання. Сказати щось конкретніше сьогодні важко, оскільки немає навіть проекту відповідної постанови КМУ.

Також слід зауважити, що Закон № 5284 наділив податківців правом перевіряти суб’єктів господарювання щодо забезпечення ними можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Водночас штрафувати за порушення в цій сфері уповноважено саме спецорган у сфері захисту прав споживачів.

Так, на суб’єктів, які обмежують використання електронних платіжних засобів, чекають штраф за статтею 23 Закону про захист прав споживачів у розмірі 500 нмдг (8500 грн.), а також адмінсанкції за статтею 155 КУпАП у вигляді штрафу від 17 до 170 грн. (як за порушення правил торгівлі та надання послуг).

Водночас вважаємо, що до затвердження відповідної постанови КМУ з вимогами до суб’єктів щодо приймання платіжних засобів штрафи застосовуватися не повинні.

Граничні суми готівкових розрахунків — у тому числі для звичайних фізичних осіб. З метою боротьби з тіньовою економікою НБУ отримав право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою не лише для суб’єктів господарювання, а й для фізичних осіб.

Таким чином, оплата будь-якого товару (послуги), вартість якого перевищуватиме встановлений НБУ ліміт, повинна буде здійснюватися в безготівковій формі (у тому числі за допомогою електронного платіжного засобу).

Поки що для звичайних фізичних осіб граничний розмір готівкових розрахунків не затверджено. Для розрахунків між суб’єктами господарювання він, нагадаємо, становить 10000 грн. (одного підприємства/підприємця з іншим підприємством/підприємцем протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами // постанова Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32 «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку»). Досі не зрозуміло, чи переглядатиме НБУ цю величину.

 

Податківці розповіли, за що штрафуватимуть єдиноподатників у 2012 році

Лист ДПСУ від 02.08.2012 р. № 21000/7/17-12/7

 

Податківці зазначають, що мораторій на застосування штрафних санкцій у 2012 році для єдиноподатників має на увазі звільнення від відповідальності:

— за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку (у тому числі в разі самостійного виправлення помилок у деклараціях з єдиного податку);

— за неправильність заповнення Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат підприємцями-єдиноподатниками.

Відповідно якщо єдиноподатник несвоєчасно подав декларацію або не сплатив у строк узгоджену суму єдиного податку/авансові внески з єдиного податку, то штрафів не уникнути (детальніше про це див. «ВД», 2012, № 20, с. 5).

 

Розпорядження єдиноподатником коштами зі свого рахунка

Лист ДПС у м. Севастополі від 21.09.2012 р. б/н

 

Автори листа справедливо зазначають, що фізична особа — підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунка, відкритого для провадження госпдіяльності, у тому числі для вирішення своїх побутових проблем (див. також консультацію в розділі 180.03 ЄБПЗ), однак за умови сплати всіх обов’язкових платежів (податків, зборів) від підприємницької діяльності.

Від себе додамо, що не слід розуміти це таким чином, що в разі зняття коштів з рахунка потрібно сплачувати якісь податки/збори. Найімовірніше, можна говорити про те, що підприємець не повинен допускати порушень, які тягнуть за собою накладення обмежень на розпорядження коштами на рахунку.

Також зазначено, що кошти, перераховані з одного рахунка єдиноподатника на інший його рахунок, не включаються вдруге до складу доходу , якщо їх було включено до складу доходу під час першого зарахування на розрахунковий рахунок.

 

Змінено критерії оцінки ступеня ризику платників ЄСВ для планових перевірок ПФУ

Постанова КМУ від 10.10.2012 р. № 914

 

Кабмін уніс зміни до Порядку проведення ПФУ та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників ЄСВ від 09.03.2011 р. № 233.

Автори уточнили, що критеріями оцінки ступеня ризику від провадження госпдіяльності платників ЄСВ є порушення порядку нарахування та сплати ЄСВ, а також подання звітності до органів ПФУ. Також переглянуто критерії віднесення суб’єктів господарювання до певного ступеня ризику.

 

Ступінь ризику

Характеристики суб’єктів господарювання

Високий. Планово перевіряються не частіше 1 разу на рік

Використовують найману працю без нарахування ЄСВ

Зменшують нарахування ЄСВ у звітності за попередні періоди більш ніж на 20 % суми нарахованого ЄСВ за останні 12 місяців

Порушують установлені строки сплати ЄСВ більш ніж на 365 днів

Середній. Не частіше 1 разу на 2 роки

Зменшують нарахування ЄСВ у звітності за попередні періоди в розмірі від 10 до 20 % суми нарахованого ЄСВ за останні 12 місяців

Порушують установлені строки сплати ЄСВ на 180 — 365 днів

Порушують більш ніж на 30 календарних днів установлені строки подання звітності за 3 або більше звітні періоди поспіль

Допускають помилки, неузгодженості у звітах, що призводять до заниження нарахованого ЄСВ більш ніж на 25 % суми місячного нарахованого ЄСВ

Незначний. Не частіше 1 разу на 5 років

Решта платників ЄСВ

 

До підстав для проведення позапланових перевірок додано отримання від держреєстратора повідомлення про припинення юрособи або підприємця.

 

Укладення договору підряду з працівником, який перебуває у відпустці: Мінсоцполітики не заперечує

Лист Мінсоцполітики від 06.09.2012 р. № 2602/1/18/12-зв

 

Як правило, щорічні основні та додаткові відпустки надаються працівнику з таким розрахунком, щоб вони були використані до закінчення робочого року. Ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років поспіль вважається грубим порушенням трудового законодавства, за яке на роботодавця може бути накладено адмінштраф за частиною 1 статті 41 КУпАП у розмірі від 510 до 1700 грн., а також притягнуто його до кримінальної відповідальності за статтею 172 ККУ.

Раніше Мінсоцполітики роз’яснювало: якщо працівник відмовляється йти у відпустку, то роботодавець має право видати наказ про надання відпустки без заяви працівника. При цьому працівник зобов’язаний виконати наказ (розпорядження) роботодавця, інакше на нього може бути накладено дисциплінарне стягнення.

Якщо ж працівник бажає виконати певні роботи, перебуваючи в щорічній відпустці, то роботодавець може укласти з ним договір підряду. Законодавчих обмежень для цього немає. При цьому за працівником як за таким, що перебуває у відпустці, зберігаються його посада та зарплата (як штатного співробітника).

Оскільки договором підряду опосередковуються не трудові, а цивільно-правові відносини, при укладенні договору підряду фізична особа не подає заяву про прийняття на роботу, а роботодавець не видає наказ про зарахування її на певну посаду і не вносить запис до трудової книжки. Усе обмежується укладенням договору підряду.

Оплата виконаних робіт за договором (але не трудових функцій, виконання яких не може бути опосередковано договором підряду) здійснюється, як правило, після оформлення акта приймання-здачі робіт. На виконавця роботи за цивільно-правовою угодою не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства, умови колективного договору, у тому числі соціальні пільги та гарантії, передбачені ним.

 

Уточнено Порядок віднесення страхувальників до класу профризику, оновлено форму річного звіту до Фонду «нещасного випадку»

Постанова Правління Фонду «нещасного випадку» від 21.09.2012 р. № 32

 

Цією постановою внесено зміни до Порядку віднесення страхувальника до класу професійного ризику виробництва з урахуванням їх виду економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (постанова Правління Фонду «нещасного випадку» від 30.11.2010 р. № 30) з метою приведення його у відповідність до чинного законодавства.

Зокрема, тепер віднесення страхувальника до певного класу профризику виробництва здійснюється за основним видом економічної діяльності (визначається за найбільшою питомою вагою обсягу реалізованої продукції та/або кількістю зайнятих осіб за попередній календарний рік) згідно з Розподілом видів економічної діяльності за класами професійного ризику виробництва (постанова КМУ від 08.02.2012 р. № 237).

Діючою редакцією Порядку передбачено таке віднесення згідно з Класифікацією галузей економіки та видів робіт за професійним ризиком виробництва (постанова КМУ від 13.09.2000 р. № 1423). Як відомо, цю Класифікацію було скасовано постановою № 237.

Крім того, унесено зміни з метою приведення Порядку у відповідність до Закону про держреєстрацію. Коди ЄДРПОУ для юридичних осіб та ідентифікаційні номери для фізичних осіб замінено на ідентифікаційні коди для юридичних осіб та номери облікової картки платника податків (або номер та серію паспорта для фізичних осіб, які відмовилися від номера) для фізичних осіб. У зв’язку з цим змінено і форми дев’яти додатків до Порядку: 1 — 6, 8 — 10.

Звертаємо увагу , що серед змінених документів є Відомість розподілу кількості працівників, фактичного річного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (додаток 5 до Порядку), яка за 2012 рік подаватиметься (до 25 січня всіма роботодавцями) уже за новою формою .

 

Вересневий індекс — 100,1 %. Індексуємо зарплату за листопад 2012 року

(Повідомлення Держкомстату України // «Урядовий кур’єр» від 09.10.2012 р. № 183)

 

Згідно з повідомленням Держкомстату України, загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції) у вересні 2012 року становив 100,1 %. З урахуванням цього наведемо в таблиці на с. 6 індекси, які необхідно використовувати для індексації заробітної плати найманих працівників підприємця за листопад 2012 року (у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у листопаді — 1118 грн.).

Для визначення індексу застосовуємо такий алгоритм: дивимося, за який місяць працівнику востаннє підвищувалася заробітна плата або в якому місяці його було прийнято на роботу, якщо з цього часу його заробітна плата не підвищувалася. У першому випадку беремо з наведеної далі таблиці індекс для відповідного місяця, в другому — спочатку визначаємо дату прийняття на роботу. Якщо працівника було прийнято до 21.06.2012 р., то беремо місяць прийняття на роботу, якщо після цієї дати, то орієнтуємося на місяць, що передує місяцю прийняття на роботу.

 

Місяць підвищення заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

2006 рік

Січень

104,0

Лютий

100,4

Березень

101,0

Квітень

101,8

Травень

100,8

Червень

100,6

Липень

98,8

Серпень

98,8

Вересень

94,9

Жовтень

90,0

Листопад

86,6

Грудень

85,0

2007 рік

Січень

84,1

Лютий

82,9

Березень

82,6

Квітень

82,6

Травень

81,5

Червень

77,6

Липень

75,2

Серпень

74,1

Вересень

70,4

Жовтень

65,6

Листопад

62,0

Грудень

58,7

2008 рік

Січень

54,2

Лютий

50,2

Березень

44,7

Квітень

40,3

Травень

38,5

Червень

37,4

Липень

38,1

Серпень

38,2

Вересень

36,7

Жовтень

34,5

Листопад

32,5

Грудень

29,7

2009 рік

Січень

26,1

Лютий

24,2

Березень

22,5

Квітень

21,4

Травень

20,8

Червень

19,5

Липень

19,6

Серпень

19,9

Вересень

18,9

Жовтень

17,9

Листопад

16,6

Грудень

15,5

2010 рік

Січень

13,5

Лютий

11,4

Березень

10,4

Квітень

10,7

Травень

11,4

Червень

11,8

Липень

12,1

Серпень

10,7

Вересень

7,6

Жовтень

7,1

Листопад

6,8

Грудень

5,9

2011 рік

Січень

4,9

Лютий

4,0

Березень

2,5

Квітень

1,2

Травень

Не індексується

Червень

Не індексується

Липень

Не індексується

Серпень

1,1

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

Грудень

Не індексується

2012 рік

Січень

Не індексується

Лютий

Не індексується

Березень

Не індексується

Квітень

Не індексується

Травень

Не індексується

Червень

Не індексується

Липень

Не індексується

Серпень

Не індексується

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі