Теми статей
Обрати теми

Довідник підприємця. Форма № 20-ОПП: відповіді на запитання

Редакція ВД
Довідкова інформація

Форма № 20-ОПП: відповіді на запитання

 

Форма № 20-ОПП непомітно набула статусу документа, про який усі знають, однак ніхто точно не може пояснити його призначення. Тому запитання щодо цього виду документа залишаються. Дамо відповіді на основні з них з урахуванням позиції податкових органів.

 

Запитання щодо заповнення та подання форми № 20-ОПП

Думка податкових органів

1

2

В яких випадках виникає обов’язок подання форми № 20-ОПП?

Податкові органи свої вимоги про необхідність надання кожним платником податків повідомлення про «всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням» обґрунтовують посиланням на пункт 63.3 ПКУ і на розділ VIIІ Порядку № 1588. При цьому повідомляти потрібно не лише про наявність такого об’єкта, а й про його стан. Як зазначають у своїх роз’ясненнях податківці на місцях, це можуть бути об’єкти нерухомого майна (офіси, виробничі приміщення тощо), об’єкти рухомого майна, об’єкти, що використовуються для виїзного проведення діяльності (наприклад, виїзна торгівля на автомобілі, зокрема продаж кави). Основною метою запровадження форми № 20-ОПП є отримання від платників податків інформації про всі об’єкти майна, що є у них, їх місцезнаходження, переміщення і стан, в якому вони фактично перебувають (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

Винятки податкові органи готові зробити лише щодо таких об’єктів оподаткування, як «товари, дохід (прибуток), обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), інформація про які відображається у відповідній податковій звітності (декларації з податку на прибуток, з ПДВ, податковому розрахунку за формою № 1ДФ тощо)»

Чи можна подавати форму № 20-ОПП в електронній формі?

Така можливість на сьогодні технічно не передбачена

Коментар редакції. Слід зазначити: форма № 20-ОПП не вважається податковою декларацією, а тому приписи ПКУ про обов’язковість електронної звітності на неї не поширюються.

Більше того, навіть за ситуації, коли платник податків з власної ініціативи хоче перейти на подання форми № 20-ОПП в електронній формі, такої можливості ще немає. Єдина альтернатива не подавати форму № 20-ОПП особисто — надіслати її поштою.

Чи повинні подавати форму № 20-ОПП фізичної особи — підприємці?

Повідомлення за формою № 20-ОПП повинні подавати всі платники податків — як юридичні, так і фізичні особи — підприємці в разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування

Коментар редакції. Винятків чинне податкове законодавство дійсно не встановлює. Формально обов’язок з наданням форми № 20-ОПП поширюється на всіх платників податків, незалежно від системи оподаткування і від того, ним є фізична чи юридична особа.

Чи подавати форму в разі оренди основних засобів?

При оренді основних засобів форму № 20-ОПП необхідно подавати, оскільки передача об’єкта в оренду є зміною його стану, а для рухомого майна також може бути і зміною місця знаходження майна. При передачі (отриманні) в оренду об’єктів основних засобів платники податків як орендодавець, так і орендар зобов’язані подати форму до органу ДПС за місцем знаходження об’єкта оренди.

Орендодавець при заповненні графи «Стан об’єкта оподаткування» зазначає (на підставі акта приймання-передачі) «об’єкт передано в оренду» і протягом 10 днів з моменту зміни стану об’єкта подає форму № 20-ОПП до податкового органу. Орендар протягом 10 днів з дати отримання об’єкта в оренду подає форму № 20-ОПП, в якій зазначає відомості про об’єкт оренди, і якщо отриманий об’єкт відразу почав експлуатуватися, то у графі «Стан об’єкта оподаткування» зазначає «отриманий в оренду і експлуатується»; якщо отриманий об’єкт не експлуатується, то в цій графі зазначається «отриманий в оренду, тимчасово не експлуатується»

Чи про кожний об’єкт, уключений до Довідника ДПСУ, необхідно інформувати податкові органи (буфет, стіл, бухгалтерія тощо)?

Ні. Сама ДПСУ зазначений Довідник називає лише рекомендованим

Коментар редакції. Цей Довідник не є обов’язковим для використання. Ознайомитися з ним можна на сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua.) у рубриці: «Ексклюзив від департаментів // Департамент інформатизації та обліку платників податків/Типи об’єктів оподаткування» або на інформаційному стенді у своєму податковому органі. На сьогодні він складається з 681 позиції і до нього, наприклад, включено такі об’єкти: пункт обміну валют, автомобіль, кіоск, лоток, АЗС, архів, база оптова, бар, буфет, бухгалтерія, цех, відділ, готель, земельна ділянка, виносна і виїзна торгівля, гараж, кар’єр, торговельне місце, магазин, оптовий склад, офіс, пункт послуг, склад тощо.

Платники податків можуть до нього звертатися, однак порушенням не буде, якщо у формі № 20-ОПП будуть зазначені об’єкти без прив’язки до Довідника.

До якого податкового органу подається форма № 20-ОПП?

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається за місцем знаходження об’єкта — тобто або до податкового органу за основним місцем обліку, або до податкового органу, в якому платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем. У другому випадку необхідності направляти копію повідомлення податківцям за основним місцем обліку (як це відбувається з податковою звітністю) немає

Яка ознака зазначається у формі № 20-ОПП?

Повідомлення може подаватися з однією з чотирьох ознак:

код ознаки «1» — первинне надання інформації про об’єкти оподаткування;

код ознаки «2» — надання інформації про новий об’єкт оподаткування;

код ознаки «3» — надання інформації у зв’язку зі зміною відомостей про об’єкт оподаткування (зміна типу, найменування місцезнаходження тощо);

код ознаки «4» — надання інформації про зміну стану об’єкта оподаткування

Як заповнити графи форми № 20-ОПП?

Графа «Тип об’єкта оподаткування» заповнюється із зверненням
до довідника об’єктів оподаткування, що рекомендується ДПСУ (проставляється код об’єкта, що найбільш відповідає за своїми характеристиками). Наприклад, складу відповідатиме номер 468, офісу — 378. Якщо відповідного коду немає, до графи просто вписується назва об’єкта.

Графа «Найменування об’єкта оподаткування (за наявності)». Наприклад, якщо до форми № 20-ОПП вносяться відомості про магазин як об’єкт оподаткування, то в цій графі може бути зазначена назва такого магазину.

Якщо підприємець має декілька однакових об’єктів, які не мають найменування, у графі можна зазначити інвентарний номер об’єкта.

У наступній графі зазначається місцезнаходження об’єкта оподаткування.

У графі «Стан об’єкта оподаткування» наведено вказівки щодо її заповнення, і платник податків може внести один із станів, зазначених у самій формі («будується», «готується до введення в експлуатацію», «експлуатується» тощо).

У графі «РРО» зазначається кількість реєстраторів розрахункових операцій за їх наявності на об’єкті.

У графі «Наявність патентів, ліцензій, дозволів» — назва документа, його реквізити та граничний строк дії

У які строки подається повідомлення за формою № 20-ОПП?

У самому Порядку № 1588 передбачено, що повідомлення подається протягом 10 робочих днів після реєстрації об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, їх створенням або відкриттям.

Виходячи з цього, податкові органи зазначають, наприклад, що повідомлення має бути подано протягом 10 робочих днів з дня оформлення договору купівлі-продажу, оренди або іншого документа
про право володіння, користування чи розпорядження об’єктом оподаткування

Коментар редакції. Зазначений строк у 10 робочих днів може відлічуватися від одного з таких моментів, які повинні мати чітку фіксацію в часі:
створення відокремленого підрозділу;
реєстрація рухомого або нерухомого майна;
відкриття об’єкта або підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням.

У решті ситуацій граничний момент для початку обчислення 10-денного строку відсутній, а отже, і порушити його платник податків не може.

Чи встановлено відповідальність за неподання форми № 20-ОПП?

За неподання форми № 20-ОПП має наставати відповідальність за пунктом 117.1 ПКУ, згідно з яким за неподання платником податків у строки та у випадках, передбачених ПКУ , заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі державної податкової служби, реєстрації змін місцезнаходження або внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік або для внесення змін, подання з помилками або в неповному обсязі, неподання відомостей щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складання податкової звітності, згідно з вимогами, установленими ПКУ, може бути застосований штраф до самозайнятих осіб у розмірі 170 грн., до юридичних осіб — у розмірі 510 грн.

Коментар редакції. Незважаючи на те що необхідність подання повідомлення за формою № 20-ОПП передбачена в межах вимог про облік платників податків (глава 6 розділу ІІ ПКУ), відомості, що містяться в ній, не належать до даних, на підставі яких платники податків беруться на облік або вносяться зміни до їх облікових даних (у останньому випадку подається реєстраційна заява
за формою № 1-ОПП або за формою № 5-ОПП з позначкою «Зміни»). Крім того, строки подання форми № 20-ОПП не передбачені ПКУ (як того вимагає ст. 117 ПКУ), вони встановлені лише Порядком № 1588. Висновок, який можна зробити на цій підставі, такий: ПКУ не встановлює штрафів за неподання або несвоєчасне подання форми № 20 ОПП.

Як самостійно виправити помилки в повідомленні за формою № 20-ОПП?

Якщо підприємець виявив помилку в повідомленні за формою № 20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією до органу ДПС за місцем знаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням.

При заповненні повідомлення за формою № 20-ОПП з виправленою інформацією платник податків зазначає код ознаки надання інформації «3» (надання інформації про зміну відомостей про об’єкт оподаткування). При цьому таке повідомлення подається разом із супровідним листом, в якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування

Коментар редакції. У зв’язку з тим, що сам Порядок № 1588 процедури виправлення помилок у формі № 20-ОПП не встановлює, найдоцільніше в такій ситуації щодо цього питання керуватися рекомендаціями ДПСУ.

 

На закінчення зауважимо, що питання заповнення та подання форми № 20-ОПП ми також розглядали у «ВД», 2012, № 4, с. 34.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі