Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Штрафні санкції за прострочення сплати авансового внеску з ЄСВ

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Штрафні санкції за прострочення сплати авансового внеску з ЄСВ

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі не сплатив у належний строк (до 15 серпня 2012 року) суму авансового внеску з ЄСВ за III квартал 2012 року. Чи загрожують йому в цьому випадку штрафні санкції, ураховуючи, що цей платіж вважається авансовим внеском, а базовий звітний період для сплати ЄСВ дорівнює календарному року?

 

ВІДПОВІДЬ. Насамперед нагадаємо: у «ВД», 2012, № 19, с. 1, 2, ми розповідали, що з IV кварталу 2012 року підприємці повинні сплачувати ЄСВ за новими правилами. Так, відповідно до зміненої з 13.10.2012 р. частини 8 статті 9 Закону про ЄСВ загальносистемники повинні будуть сплачувати ЄСВ за підсумками року у строк до 10 лютого року, наступного за звітним.

Зауважимо, що в редакції Закону про ЄСВ, яка діє на сьогодні, як і в старій, не згадується про правила сплати щоквартальних авансових внесків і річного перерахунку сум ЄСВ. На цей момент вони врегульовані лише підпунктом 4.5.2 Інструкції № 21-5, згідно з якою загальносистемники «…сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації».

Після набуття чинності змінами до Закону про ЄСВ має бути підкоригована і Інструкція № 21-5, після чого питання щодо необхідності сплати авансових внесків з ЄСВ остаточно вирішиться (можливо, з’являться відповідні роз’яснення представників Пенсійного фонду).

Щоб там не було, але у III кварталі підприємці на загальній системі повинні були сплатити авансовий внесок з ЄСВ до 15 серпня 2012 року. Тому для тих, хто не перерахував його або запізнився з перерахуванням, залишається питання стосовно штрафних санкцій.

Отже, за прострочення або несплату ЄСВ штрафні санкції нараховуються, якщо у платника утворилася недоїмка. Її визначення, яке можна знайти і в Законі про ЄСВ, і в Інструкції № 21-5, ми наведемо в таблиці на с. 48.

 

Закон про ЄСВ

Інструкція № 21-5

«Недоїмка — сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених цим Законом» (п. 6 ч. 1 ст. 1)

«Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена платниками у строки, визначені відповідно до Закону підпунктом 4.3.6 <…>, абзацом другим підпункту 4.5.2, підпунктом 4.5.3 <…> та підпунктом 4.6.2 <…> розділу IV цієї Інструкції, обчислена органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою» (абзац перший п. 6.2)

 

До 13.10.2012 р. в Законі про ЄСВ не зазначалися конкретні строки сплати ЄСВ для загальносистемників, а лише йшлося про базовий звітний період, що дорівнює календарному року. Отже, несвоєчасна сплата авансових внесків з ЄСВ з точки зору Закону не вважалася недоїмкою.

Також згідно з Інструкцією № 21-5 для загальносистемників недоїмкою вважається сума ЄСВ за себе, яка не була своєчасно сплачена в строки, зазначені в абзаці другому підпункту 4.5.2 Інструкції № 21-5, тобто саме до 1 квітня наступного року при річному перерахунку.

Таким чином, ураховуючи положення Закону про ЄСВ і Інструкції № 21-5, не сплачені своєчасно авансові внески з ЄСВ недоїмкою не вважаються.

Тому в цьому випадку представники Пенсійного фонду не мають підстав застосовувати санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) сум ЄСВ (зокрема, штрафи в розмірі 5 % і 10 % своєчасно не сплачених сум (підпункти 7.2.2 і 7.2.3 Інструкції № 21-5)). Санкції можуть накладатися лише за результатами базового звітного періоду.

 

Документи консультації

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі