Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ви запитували на семінарі

 

Запитання

Відповідь

1

2

Єдиноподатник групи 2 отримав передоплату за послуги від свого покупця, а після цього з’ясувалося, що покупець перебуває на загальній системі оподаткування. Чи можна повернути передоплату, щоб не порушити правила перебування у групі 2? Які строки повернення?

Можна повернути передоплату контрагенту та залишитися працювати у групі 2. Судячи з усього, з цим згодні і податківці (консультація в розділі 230.04 ЄБПЗ). У разі неповернення помилково перерахованих коштів у звітному кварталі, на думку податківців, ця сума включається до граничного обсягу доходу та оподатковується за ставкою 15 % єдиного податку.

Для того щоб не включати до доходу таку суму, згідно з підпунктом 5 пункту 292.11 ПКУ необхідно, щоб підприємство, від якого надійшли гроші, подало лист-заяву на повернення помилково перерахованих коштів.

Строки повернення: податківці наполягають на поверненні протягом звітного кварталу. Водночас у підпункті 5 пункту 292.11 ПКУ строк не зазначено. Тому радимо повертати гроші в межах кварталу, однак якщо це не можна здійснити фізично (наприклад, помилкові гроші надійшли в останні дні місяця), то зменшити дохід уже наступного кварталу

Єдиноподатник групи 2 надає в оренду нежитлове приміщення підприємству на загальній системі. Які наслідки?

Оренда для цілей застосування ПКУ є наданням послуг (хоча з точки зору цивільного законодавства оренда не є послугою). А тому, надаючи в оренду приміщення контрагенту, який не є платником єдиного податку, підприємець провадить заборонений для групи 2 вид діяльності. Наслідки:

1) з орендної плати слід сплатити єдиний податок за ставкою 15 % (підпункт 4 пункту 293.4 ПКУ), і в декларації єдиноподатника такий дохід відображається в рядку 10 розділу IІІ;

2) з наступного кварталу підприємець зобов’язаний відмовитися від спрощеної системи та повернутися на загальну систему (підпункт 5 підпункту 298.2.3 ПКУ)

Чи потрібно єдиноподатнику групи 2, крім запису у Книзі обліку доходів, виписувати ще якісь документи на отриманий дохід

Для обліку доходу для нарахування єдиного податку достатньо запису у Книзі обліку доходів. Книга обліку доходів і є той документ, на підставі якого ведеться облік доходів. Іншими первинними документами суми отриманого доходу підтверджувати не обов’язково.

З іншого боку, потрібно враховувати, що певні документи також можуть бути потрібні вашим покупцям:

1) для покупців — суб’єктів господарювання документи на товар (послуги) потрібні для того, щоб мати можливість відобразити операції з придбання товару в обліку;

2) для кінцевих споживачів документи слід виписувати на їх вимогу з метою виконання вимоги абзацу другого частини 11 статті 8 Закону про захист прав споживачів: при продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачу розрахунковий документ установленої форми, що посвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Для цього можна виписати товарний чек, накладну (з позначкою про оплату проданих товарів) тощо

Чи можна єдиноподатнику групи 2 займатися такими видами діяльності: оптова
та роздрібна торгівля пристроями та запчастинами, техобслуговування та ремонт автомобілів?

1. Продавати товари (оптом і вроздріб) єдиноподатник групи 2 може незалежно від податкового статусу покупця (єдиноподатник чи ні; суб’єкт господарювання чи населення).

2. Техобслуговування та ремонт автомобілів — це виконання робіт, однак у розумінні ПКУ належать до послуг. У свою чергу, підпункт 2 пункту 291.4 ПКУ підприємець групи 2 може надавати послуги лише платникам єдиного податку та/або населенню. Тому слід контролювати, кому підприємець надає такі послуги (хто їх споживає, хто підписує акт): єдиноподатник, населення
чи інші суб’єкти господарювання.

ДПСУ в Узагальнюючій податковій консультації № 137 зазначила з цього приводу таке: «Якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є фізична особа (в якої виник страховий випадок), що підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати другу групу платників єдиного податку»

Чи можна єдиноподатнику групи 2 найняти слюсаря за договором цивільно-правового характеру та відремонтувати авто підприємства-неєдиноподатника?

Ні, не можна. У цьому випадку єдиноподатник укладає два договори:

1) договір на ремонтні роботи: виконавцем є єдиноподатник, а замовником — підприємство, яке не є єдиноподатником (за цим договором визначається порушення умов праці у групі 2);

2) договір підряду, за яким слюсар виконує роботи для єдиноподатника.

Тому незважаючи на те, що роботи з ремонту виконує не найманий працівник єдиноподатника групи 2, фактично ремонтні роботи підприємству-неєдиноподатнику надає єдиноподатник групи 2. А такий вид діяльності для нього заборонений

Чи можна єдиноподатнику групи 2 продавати оливу моторну в упаковці?

Можна. Наведемо аргументи.

Згідно з підпунктом 3 підпункту 291.5.1 ПКУ не можуть бути єдиноподатниками підприємства та підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів і діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива і столових вин).

Моторна олива належить до паливно-мастильних матеріалів. Водночас моторна олива не належить до підакцизних товарів (код товару згідно з УКТ ЗЕД 2710 19 81 00 «оливи моторні, компресорні, турбінні»), оскільки для них ПКУ не встановлено ставку акцизного податку (підпункт 14.1.145 і пункт 215.3 ПКУ).

Тому заборони на продаж моторних олив на спрощеній системі на сьогодні немає

Чи може викладач державного вищого навчального закладу стати підприємцем?

Це запитання, очевидно, пов’язане із забороною на провадження підприємницької діяльності, установленою для державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб органів державної влади згідно із Законом про корупцію.

Таким особам заборонено займатися підприємницькою діяльністю та входити до складу органу управління/наглядової ради підприємств/організацій, ціллю яких є отримання прибутку.

Водночас викладач державного ВНЗ не є державним службовцем, тому обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю, передбачені пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону про корупцію, на нього не поширюються. Отже, викладач державного інституту може зареєструватися підприємцем

Чи затверджено вже форми звітності про обсяги обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів для «роздробовиків» («ВД», 2012, № 16, с. 5)?

Ні, не затверджено. Форми звітності про обсяги виробництва та/або обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затверджені раніше (накази ДПСУ від 13.10.2005 р. № 449 і від 27.04.2006 р. № 228), подаються за старими правилами виробниками і оптовиками. Роздрібні торговці алкогольними напоями та тютюновими виробами їх не подають. При цьому нові форми звітності для них ще не затверджені.

Як свого часу зазначали податківці у консультації в розділі 10.10 ЄБПЗ, до «приведення чинних нормативно-правових актів у відповідність до вимог Закону» виконання вимог щодо подання алкогольно-тютюнової звітності «роздрібними» торговцями є неможливим.

Ця консультація є актуальною й досі

ПДВ

Постачальник в один день відвантажив товар за двома податковими накладними (ПН). Одна ПН — на 78000 грн., інша — на 24000 грн. В ЄРПН зареєстрована лише ПН на 80000 грн. Чи правильно це?

Так, правильно. У цій ситуації є два аспекти.

По-перше, податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг (пункт 201.7 ПКУ). Тому оформлення двох окремих податкових накладних у разі постачання від одного постачальника протягом одного дня товарів у межах одного й того самого договору є цілком правомірним. Такої ж думки дотримуються і податківці в Узагальнюючій податковій консультації № 127 і в розділі 130.21 ЄБПЗ, розглядаючи зворотну ситуацію надходження декількох авансових платежів від одного покупця за один день.

При цьому в Узагальнюючій податковій консультації № 127 ДПСУ зазначено, що виписка в такому разі однієї податкової накладної на загальну суму не вважатиметься помилкою. Таким чином, ДПСУ вважає правильнішим варіантом виписку податкової накладної на кожну часткову суму передоплати (або часткове постачання в нашому випадку).

По-друге, при прийнятті рішення про реєстрацію податкових накладних в ЄРПН слід керуватися не загальною сумою постачання за день, а сумою ПДВ у такій податковій накладній (вона повинна перевищувати 10 тис. грн.). Саме тому накладна на 78 тис. грн. зареєстрована в ЄРПН, оскільки сума ПДВ у ній становить 13000 грн., а накладна на 24000 грн. — ні (сума ПДВ дорівнює 4000 грн.)

До декларації за який період потрібно додати заяву зі скаргою в разі отримання неправильно заповненої ПН із запізненням (не в періоді її виписки)?

У загальному випадку заява зі скаргою на постачальника, який надав ПН з порушеннями, подається разом із податковою декларацією з ПДВ за період (для «місячників» — за місяць, для «квартальників» — за квартал), в якому відбувся факт сплати ПДВ постачальнику або факт отримання товарів/послуг, що підтверджено ПН, тобто з декларацією за той звітний період, в якому відбулася перша подія і має бути сформовано податковий кредит.

Якщо ПН була отримана із запізненням, то податковий кредит може бути відображений протягом 365 днів із дня її виписки. При цьому податківці визнають, що в таких випадках:
не вимагається документального підтвердження причин запізнення отримання ПН;
— суми ПДВ за ПН, що запізнилися, відображаються в реєстрі отриманих ПН поточного звітного періоду та у складі податкового кредиту звітного періоду (рядок 10.1 ПДВ-декларації за звітний період, в якому отримано ПН, що запізнилася) (Узагальнююча податкова консультація № 127).

Відповідно скаргу потрібно додавати до декларації за звітний період, в якому із запізненням отримано неправильно заповнену ПН.

Погоджується з цим ДПСУ — див. консультацію з розділу 130.25 ЄБПЗ («…у випадку формування у звітному періоді податкового кредиту на підставі податкової накладної, яка виписана з порушенням порядку її заповнення в податковому періоді, що передує звітному періоду, платник податку — покупець товарів/послуг має можливість скористатися своїм правом і подати заяву зі скаргою на постачальника разом із податковою декларацією з ПДВ за такий звітний період з додаванням відповідних підтвердних документів»)

Чи потрібно в податковій накладній зазначати код за УКТ ЗЕД імпортованої сировини, якщо реалізується виготовлена з неї продукція?

Якщо платник ПДВ ввіз на територію України одні товари (сировину, комплектуючі), а після їх обробки або збирання отримав інші товари (готову продукцію), то в податковій накладній, виписаній при постачанні такої готової продукції, код товару за УКТ ЗЕД зазначати не потрібно, оскільки при цьому ввозиться один вид товару, а продається інший.

Проте можлива ситуація, коли ввезені товари піддаються незначній обробці, унаслідок чого код за УКТ ЗЕД таких товарів не змінюється.

Згідно з консультацією податківців (розділ 130.21 ЄБПЗ), достатнім критерієм того, що товари є виробленими в Україні, є факт, що в результаті переробки (обробки) отриманий товар, який належить до іншої товарної групи, змінив хоча б один з перших чотирьох знаків коду за УКТ ЗЕД.

Отже, якщо в результаті переробки ввезеної сировини змінився щонайменше один їз перших чотирьох знаків коду за УКТ ЗЕД, то вважається, що готова продукція не є імпортною, отже, код УКТ ЗЕД у податковій накладній не зазначається, а сама накладна в Єдиному реєстрі ПН не реєструється

За фактом відвантаження підприємець відобразив податкові зобов’язання,
але надалі покупцем була оплачена лише частина товару.

Яким чином можна зменшити податкові зобов’язання, що відповідають неоплаченій частині товару?

У цьому випадку сторони повинні укласти додаткову угоду про повернення неоплачених товарів, яка й буде підставою для коригування податкових зобов’язань з ПДВ.

У звітному періоді, в якому відбудеться повернення товару, постачальник складає розрахунок коригування у двох примірниках (оригінал видається покупцю, а його копія залишається у продавця), на підставі якого зменшує своє податкове зобов’язання.

При цьому нагадаємо про позицію ДПСУ, згідно з якою якщо покупець відмовляється підписувати розрахунок коригування та зменшувати свій податковий кредит, продавець не має права відкоригувати своє податкове зобов’язання (див. розділ 130.10 ЄБПЗ).

У декларації з ПДВ для відображення сум коригувань продавцем призначено рядок 8.1.

Також в обов’язковому порядку складається додаток Д1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість», в якому детально розшифровуються дані щодо всіх розрахунків коригування. Причому суми за кожним розрахунком коригування в цьому додатку наводяться в гривнях з копійками, а ось уже підсумкові рядки «Усього: рядки 8.1 та 8.1.1 («+» чи «-»)», «Усього: рядки 16.1 та 16.1.1 («+» чи «-»)» округляються до цілих гривень без копійок за загальними правилами.

У додатку Д5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» розрахунки коригування не відображаються.

Детальніше про податкові нюанси в разі повернення товару див. «ВД», 2012, № 12, с. 3

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про захист прав споживачів — Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII.

Закон про корупцію — Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 07.04.2011 р. № 3206-VI.

Узагальнююча консультація № 137 — Узагальнююча податкова консультація щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які провадять діяльність з наданням послуг, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 137 (див. «ВД», 2012, № 5, с. 8).

Узагальнююча консультація № 127 Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з ПДВ звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 127.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі