Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Повернення на єдиний податок у 2013 році підприємця, який у 2012 році здійснював бартерні операції

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Повернення на єдиний податок у 2013 році підприємця, який у 2012 році здійснював бартерні операції

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку групи 2 у 2012 році здійснював бартерні операції. Чи може він у 2013 році перейти на єдиний податок?

 

ВІДПОВІДЬ. Отже, нагадаємо, що пунктом 291.6 ПКУ для підприємців на єдиному податку встановлено заборону на негрошові розрахунки. До них належать і бартерні операції, під час яких відбувається обмін товарів (робіт, послуг) на інші товари (роботи, послуги) (детальніше див. «ВД», 2012, № 14, с. 38).

Тому якщо єдиноподатник групи 2 здійснив бартерну операцію, то йому загрожує «покарання», передбачене підпунктом 298.2.3 ПКУ:

1) з 1-го числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому застосовані негрошові форми розрахунків (бартер), він зобов’язаний перейти на загальну систему. Причому його Свідоцтво платника єдиного податку згідно з пунктом 299.15 ПКУ підлягає анулюванню в останній день кварталу, в якому допущено негрошовий спосіб розрахунків, і підлягає поверненню протягом 10 календарних днів, наступних за кварталом порушення;

2) суму доходу, отриманого у зв’язку з цим порушенням, необхідно оподаткувати за ставкою 15 % (пункт 293.4 ПКУ). Вона відображається в квартальній декларації єдиноподатника групи 2 (за квартал, в якому і відбулося таке порушення), сплатити її слід протягом 10 календарних днів, наступних за граничним днем подання декларації.

При цьому щодо «технічних» нюансів обов’язкового переходу зі спрощеної системи в такому разі, то у ПКУ вони чітко не прописані. Наприклад, остаточно не зрозуміло, чи потрібно подавати в цьому випадку заяву, адже статус єдиноподатника підприємець втратить автоматично. Водночас у пункті 5.4 форми заяви про застосування спрощеної системи, затвердженої наказом № 1675, перелічено всі зазначені вище причини обов’язкового переходу з єдиного податку, що говорить на користь такої необхідності, у тому числі й при обов’язковому переході. Тому в цій ситуації підприємцю доведеться уточнити цей момент у своїй ДПІ.

Тепер перейдемо безпосередньо до цього випадку. Насамперед зазначимо, що у підприємця, який, перебуваючи на спрощеній системі у 2012 році, здійснив бартер, залишається можливість бути єдиноподатником і у 2013 році. Отже, жодної заборони, пов’язаної з тим, що йому довелося залишити єдиний податок через бартер у 2012 році, для його переходу немає. Звичайно ж, якщо він дотримуватиметься інших обов’язкових «єдиноподатних» умов.

Однак тут існує нюанс. Як уже зазначалося, з кварталу, наступного за тим, в якому була здійснена бартерна операція, єдиноподатник автоматично стає загальносистемником. Наприклад, якщо бартер відбувся у III кварталідовідка 1, то з IV кварталу 2012 року підприємець працює на загальній системі. Отже, з I кварталу 2013 року він може перейти на єдиний податок, для чого за 15 днів до його початку слід подати заяву, форму якої затверджено наказом № 1675. Якщо ж бартер відбувався в IV кварталі, то з I кварталу 2013 року підприємець стає загальносистемником і лише з II кварталу 2013 року може знову переходити на єдиний податок, подавши заяву за 15 днів до його початку.

Нагадаємо, що на підставі підпункту 3 пункту 299.9 ПКУ переходити на єдиний податок можна лише один раз на календарний рік. Тому підприємець, який був на єдиному податку у 2012 році та перейшов на загальну систему в тому самому році або з I кварталу 2013 року, може ще раз перейти на спрощену систему у 2013 році, оскільки цей перехід відбудеться вперше в календарному році.


Довідкова інформація (довідка)

1 Якщо бартер здійснювався в I або II кварталі, то частину 2012 року, що залишилася, підприємець працюватиме на загальній системі, а з I кварталу 2013 року зможе знову стати єдиноподатником.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1675 — наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.2011 р. № 1675.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі