Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можлива спільна діяльність лише між двома підприємцями

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можлива спільна діяльність лише між двома підприємцями

 

ЗАПИТАННЯ. Двоє підприємців мають намір організувати спільну діяльність. Чи можна це здійснити та як вести облік такої діяльності?

 

ВІДПОВІДЬ. Ні, двоє підприємців без залучення юридичної особи не можуть організувати спільну діяльність.

З одного боку, у ЦКУ немає обмежень для участі у спільній діяльності фізичних осіб — підприємців, у тому числі й для участі виключно фізичних осіб без залучення юридичних осіб. Водночас оподаткування спільної діяльності передбачає обов’язкову сплату податку на прибуток (за ставкою 21 %), що встановлено «прибутковим» розділом III ПКУ.

Податковий облік результатів спільної діяльності веде уповноважений на те сторонами договору платник податків (учасник) окремо від обліку власної господарської діяльності (підпункт 153.14.2 ПКУ). Причому в разі укладення договору про спільну діяльність між платниками та неплатниками податку на прибуток особою, уповноваженою вести облік, може бути лише особа, яка є платником податку на прибуток (пункт 3 Порядку № 1352, пункт 1.7 розділу I Порядку № 1588).

З цього випливає, що для організації спільної діяльності приватному підприємцю необхідна участь юридичної особи.


Документи консультації

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Порядок № 1352 Порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2011 р. № 1352.

Порядок № 1588 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі