Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. Танець живота як бізнес

Редакція ВД
Стаття

Танець живота як бізнес

 

Ганна Лонкіна з Чернігова професійно виконувати танець живота навчилася нещодавно — усього три роки тому. Але про те, щоб досягти якихось висот у цьому мистецтві, навіть думати боялася — перфекціоністка за вдачею, вона дуже критично ставилася до всього, що робить. Про те, як насправді йдуть справи, Ані розповів чоловік Максим, заздалегідь скупавши її в оваціях. І хоча йому чимало коштувало переконати дружину, яка сумнівалася, відкрити власну школу та заробляти на життя уроками танців, усього за декілька років після старту Ганна визнає — чоловік не даремно проявив наполегливість. Улюблена справа почала приносити прибуток уже через місяць після відкриття, а рівень майстерності Ганни за ці роки помітно виріс. Хіба то жарт — проводити щодня по декілька тренувань?

 

Ганно, як виникла ідея відкрити власну студію танцю?

 

Усе, що ми робимо в дорослому житті, родом з дитинства. У шість років я стала займатися бальними танцями, але через відсутність постійного партнера мені довелося замінити їх іншими видами танців. Я пробувала всі — сучасні, східні, знову поверталася до бальних. А у 2009 році побачила танець живота у виконанні фіналістки шоу «Україна має талант» Алли Кушнір і по-новому поглянула на цей напрям. Я почала вникати в тонкощі східного танцю, поїхала на змагання, де посіла перше місце в номінації шоу-белліданс і познайомилася з Аллочкою. Мій чоловік бачив, наскільки мене це цікавить, і запропонував створити свій клуб. І не просто запропонував, а наполягав на тому, щоб у мене з’явилася своя школа. Але я довго не наважувалася, вважала, що мені занадто рано ставати біля керма, а в результаті виявилось, що перекваліфіковуючись з учениці у викладача, я й сама стала набагато швидше розвиватися як танцівниця. Адже пояснюючи ученицям той чи інший елемент і відточуючи його разом з ними на практиці, я помітила, як і сама стала зростати у професійному плані.

 

Ганно, а коли б не танці, то в якій сфері себе знайшли б?

 

Моя спеціальність — учитель англійської мови. Крім того, у мене вже був досвід роботи продавцем-консультантом і навіть дизайнером меблів та інтер’єру. І ця робота мені дуже подобалася.

 

Завдяки різним танцювальним шоу в Україні танклуби множаться як гриби після дощу. Як удається утримати клієнтів у себе в клубі?

 

Я ніколи не зупиняюся на місці. На заняттях ми постійно вивчаємо нові рухи, нові напрями. Крім того, величезним стимулом продовжувати займатися танцями є участь у конкурсах. Причому ми завжди даємо собі установку зайняти тільки призові місця. Отже, за такого розкладу питання займатися чи не займатися взагалі не стоїть. Звісно, що займатися! Більше того, старанно працювати та готуватися до перемоги. Що стосується глядача, то завоювати його увагу можна постановкою танцю. Слов’янський глядач краще сприймає шоу-номери, а от танцювати під класичні арабські пісні про кохання краще на професійних змаганнях. Там це більше зрозуміють та оцінять.

 

Ганно, наскільки витратним виявилося відкриття власного клубу? Як швидко вдалося повернути вкладені кошти?

 

Не можу сказати, що відкриття танцювального клубу вимагає великих вкладень, якщо, звичайно, ви не збираєтеся купувати професійну музичну апаратуру та робити ремонт у танцювальному залі. На самому початку шляху ми з чоловіком витратили зовсім небагато. Апаратура вже була, у танцювальному залі ремонт не робили, він був у хорошому стані. Ми зробили невелику рекламу про відкриття, влаштували презентацію школи. Людям сподобалося, і вони прийшли на заняття. Оренда танцювального залу окупилася в перший же місяць. Ми навіть отримали невеликий прибуток. Я вважаю, щоб справа зростала та приносила великі доходи, потрібно більше вкладати, тобто відкривати нові танцювальні зали, активніше займатися рекламою, але знову ж, у цих залах повинні працювати професійні педагоги й танцюристи. Їх теж слід виховати, а на це потрібен час. Справа розвивається досить активно, але я розумію, що досягти всього й одразу не вийде. Та й кінцевий результат залежить від пріоритетів. Мої полягають у тому, щоб забезпечити якісні уроки. Я впевнена, що якість обов’язково буде затребувана клієнтами, а отже, буде й постійний дохід. Переді мною не стоїть завдання орендувати багато приміщень, набрати учнів, найняти тренерів та заробляти якомога більше грошей.

 

Ганно, сьогодні всі заняття проводите самі чи залучаєте до роботи тренерів?

 

Так, сьогодні виникла необхідність довірити частину роботи персоналу. Тим паче, що вже підросла моя вихованка, яка разом зі мною викладає ученицям східні танці. Думаю, що незабаром я зможу підготувати ще декілька танцівниць, яким можна буде довірити тренерську роботу.

 

А чому не хочете довірити тренування людині зі сторони?

Тому що у всіх своя школа та різні поняття про правильність виконання танцю живота. У моїй школі повинні працювати тренери, які поділяють мої думки про белліданс.

 

Скільки тренувань на день проводите самі?

 

Тренування найчастіше проходять увечері. За день звичайно від 3 до 5 занять, кожне з яких триває від 1 до 2 годин. Викладаючи танці, не можна працювати по 8 годин на добу 5 разів на тиждень. Це дуже велике навантаження. Ми не сидимо на місці, постійно рухаємося і при цьому ще розмовляємо, пояснюючи, що і як. Звичайно 3 дні на тиждень у мене вихідні, але я не можу сказати, що вільний час повністю присвячую відпочинку від танців. Я продовжую в тому ж дусі: створюю постановки, переглядаю нові відео, шукаю цікаві ідеї та інформацію. Адже не буває такого, що ти все вже знаєш і далі нікуди йти. Ні, ми весь час у процесі розвитку.

 

Хто зазвичай купує абонемент на заняття східними танцями?

 

У мене займаються дівчата різного віку, наймолодшій вісім років, а найстаршій близько п’ятдесяти. Хтось займається для підтримки здоров’я та фізичної форми, хтось хоче просто навчитися красиво рухатися, але є й ті, хто вирішив професійно пов’язати своє життя з танцем живота. Тому з одними ми просто танцюємо заради задоволення, а з іншими активно працюємо на високий результат, а потім беремо участь і перемагаємо в найпрестижніших конкурсах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі