Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Деталізовано штрафні норми у сфері реклами/просування тютюну та алкоголю

Постанова КМУ від 26.09.2012 р. № 885

 

Викладено в новій редакції пункт 4 Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу (постанова КМУ від 26.05.2004 р. № 693), з деталізацією в ньому переліку порушень законодавства про рекламу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими вони випускаються, за які накладаються штрафи відповідно до статей 16 і 20 Закону України від 22.09.2005 р. № 2899-IV.

З нього однозначно випливає, що розміщення самих тютюнових виробів на прилавку, вітрині, у боксі в торговельних точках не є їх рекламою/стимулюванням продажу. Детальніше про цю проблему див. с. 29 цього номера.

 

При транспортуванні горілки та лікеро-горілчаних виробів можна використовувати бланки ТТН, надруковані самостійно

Лист ДПСУ від 20.08.2012 р. № 1088/0/71-12/15-5217, від 04.09.2012 р. № 2472/0/71-12/15-5217

 

ДПСУ нагадала, що транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів , відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому вони виробляються, допускається лише за наявності ТТН з позначкою представника органу ДПС на акцизному складі у вигляді штампа «В’їзд дозволено» і особистого підпису (п. 230.18 ПКУ).

Оскільки ТТН не віднесено до переліку бланків суворої звітності, то суб'єкт господарювання може використовувати у тому числі самостійно роздруковані бланки товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, за формою, затвердженою наказом Мінтрансу від 28.04.2005 р. № 154.

 

Фінансова допомога єдиноподатнику: момент відображення доходу

Лист ДПСУ від 27.09.2012 р. б/н

 

Посилаючись на підпункт 3 пункту 292.11 ПКУ, податківці зазначають, що до доходу фізичної особи — платника єдиного податку не включається сума поворотної фінансової допомоги, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з моменту її отримання.

Якщо ж ця умова не виконується (припустимо, поворотна фінансова допомога була отримана строком на 1 рік, проте після цього строку все ж не була повернена), то в періоді, коли спливають надані для її повернення 12 календарних місяців, єдиноподатнику доведеться включити суму фінансової допомоги до свого доходу.

За роз'ясненнями ДПСУ сума фінансової допомоги, не повернена протягом 12 календарних місяців з дня отримання, зараховується до доходу за підсумками дня, наступного за останнім днем періоду 12 місяців і відображається у Книзі обліку доходів і витрат у графі 5. Причому дохід відображається в сумі неповерненої фінансової допомоги.

Від себе додамо деякі нюанси. ПКУ не ставить необхідність відображення доходу в залежність від строку, на який укладено договір про надання поворотної фінансової допомоги. Це означає, що навіть якщо договір про надання фінансової допомоги укладено, наприклад, на 24 календарних місяці, дохід необхідно відобразити після закінчення 12 місяців.

Найпростіший спосіб обійти часовий критерій – повернути позику до закінчення 12 місяців та отримати знову. По суті, здійснюється «умовне» повернення, тим самим переривається 12-місячний строк і починається новий відлік.

Якщо ж фінансова допомога спочатку надавалася на безповоротній основі, то така допомога підпадає під визначення «грошового» доходу. Дохід виникає на дату отримання грошової допомоги (надходження грошових коштів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі