Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Перехід на єдиний податок і сплата авансових платежів з ПДФО

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Перехід на єдиний податок і сплата авансових платежів з ПДФО

 

ЗАПИТАННЯ. У 2011 році підприємець перебував на загальній системі оподаткування. Річна декларація про доходи була сформована у програмі «M.E.Doc», яка автоматично розрахувала авансові платежі з ПДФО на 2012 рік. Однак з 01.01.2012 р. підприємець перейшов на єдиний податок (група 3). Зараз податківці повідомляють підприємцю про необхідність сплати авансів з ПДФО у 2012 році. Наскільки правомірними є їх вимоги? Вони ж повинні були самі скасувати нарахування з ПДФО у зв'язку зі зміною системи оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Згідно з консультацією з розділу 180.09 ЄБПЗ для зменшення (зняття) суми авансових платежів з ПДФО підприємець, який перейшов на єдиний податок, повинен до настання строку сплати таких авансових платежів подати до органу ДПС заяву в довільній формі, зазначивши в ній як підставу для зменшення (зняття) авансів перехід на спрощену систему оподаткування.

У цьому випадку підприємець, судячи з усього, зазначену заяву не подавав, вважаючи, що податківці самостійно «знімуть» нараховані в річній декларації про доходи авансові платежі з ПДФО у зв'язку з переходом підприємця на сплату єдиного податку. Ураховуючи відсутність згаданої заяви податківці, мабуть, і наполягають на обов'язковості сплати авансів з ПДФО у 2012 році. Проте це зовсім не означає, що підприємець дійсно повинен сплачувати аванси з ПДФО.

Згідно з пунктом 297.1 ПКУ єдиноподатників звільнено від сплати ПДФО (у тому числі авансових платежів) у частині доходів, отриманих на єдиному податку. Про це ж, по суті, говорить і пункт 177.9 ПКУ.

Таким чином, на нашу думку, підприємець, який перейшов на єдиний податок з 01.01.2012 р., не зобов'язаний сплачувати авансові платежі з ПДФО у 2012 році незалежно від того, подавав він заяву на зняття авансів чи ні (детальніше про сплату авансових внесків з ПДФО див. також с. 8 цього номера).


Документ консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі