Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Помилково не задекларовано дохід від послуг, наданих загальносистемнику: наслідки для єдиноподатника групи 2

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Помилково не задекларовано дохід від послуг, наданих загальносистемнику: наслідки для єдиноподатника групи 2

 

ЗАПИТАННЯ. Єдиноподатник групи 2 отримав у січні 2012 року дохід за послуги, надані юридичній особі — загальносистемнику у грудні 2011 року. У звіті за I квартал ці послуги окремо не виділялися і 15-відсотковий податок не сплачувався. Сьогодні податківці наполягають на тому, що Свідоцтво єдиноподатника анулюють з II кварталу та переведуть на загальну систему. Чи має рацію ДПІ в цьому випадку? Які витрати (санкції, штрафи, пеня) може бути понесено?

ВІДПОВІДЬ. На нашу думку, про анулювання Свідоцтва платника єдиного податку в цій ситуації не повинно йтися. Податківці у своїх консультаціях неодноразово вказували на те, що отримання підприємцем-єдиноподатником групи 2 у 2012 році доходу за послуги, надані юридичній особі — загальносистемнику у 2011 році, не є порушенням умов перебування на єдиному податку.

Водночас зазначені доходи підприємець повинен був виділити окремо, відобразивши їх в рядку 10 розд. III декларації платника ЄП — фізичної особи — підприємця та сплативши з цих доходів єдиний податок за ставкою 15 %. Оскільки підприємець цього не зробив, можна говорити про порушення порядку заповнення декларації та про існування недоплати з єдиного податку.

У свою чергу, згідно зі змінами, унесеними до пункту 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ Законом № 4834, штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку не застосовуються (детальніше за див. с. 5 цього номера). Причому це звільнення від штрафів діє в тому числі щодо порушень, вчинених до 01.07.2012 р., тобто на весь 2012 рік.

Єдине, що може загрожувати підприємцю в цій ситуації, — це донарахування суми єдиного податку податківцями та сплата пені за підпунктом 129.1.2 ПКУ, виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження зобов'язання з єдиного податку, за весь період такого заниження.


Документи консультації

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 04.05.2012 р. № 4834-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі