Теми статей
Обрати теми

Зміни до ПКУ: ПДФО, статус і повноваження податкових органів

Редакція ВД
Стаття

Зміни до ПКУ: ПДФО, статус і повноваження податкових органів

 

У попередньому номері «ВД» ми вже встигли познайомити вас із Законом № 5083, яким внесено низку змін до ПКУ. У цій статті докладніше розглянемо нововведення щодо ПДФО та податкового адміністрування.

 

Нововведення в ПДФО

Певні зміни внесено Законом № 5083 і до розділу IV ПКУ, що визначає порядок оподаткування доходів фізичних осіб. Частина з них має «косметичний» характер, тож на них зупинятися не будемо. Приділимо увагу тільки значним змінам.

1. Згідно зі зміненим підпунктом «в» підпункту 164.2.16 ПКУ до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається сплачена роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного забезпечення платника податку сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), пенсійних внесків, якщо така сума не перевищує 15 % нарахованої таким роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який уноситься страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) або сплачуються пенсійний внесок, внески до фонду банківського управління, але не більше п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом про Державний бюджет на відповідний рік, у розрахунку за місяць за сукупністю таких внесків.

Таким чином, починаючи із серпня 2012 року гранична величина для невключення до оподатковуваного доходу страхових платежів (внесків, премій), внесків до фонду банківського управління визначатиметься як 5-кратний розмір мінімальної зарплати, установленої у відповідному місяці. Нагадаємо, що відповідно до статті 13 Закону про держбюджет на 2012 рік розмір мінімальної заробітної плати у серпні — вересні 2012 року становить 1102 грн., у жовтні — листопаді 2012 року — 1118 грн., у грудні 2012 року — 1134 грн. Згідно з попередньою редакцією підпункту 164.2.16 ПКУ ця межа дорівнювала сумі, визначеній абзацом першим підпункту 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 1500 грн.). Як бачимо, межу значно збільшено.

2. Перелік неоподатковуваних доходів поповнився інвестиційним прибутком від операцій з казначейськими зобов’язаннями України, емітованими центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, у тому числі від змін курсу іноземної валюти. Відповідні зміни внесено до підпункту 165.1.52 ПКУ.

3. Доповнено перелік доходів, що оподатковуються за ставкою 5 %. До них потрапив дохід у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти (новий абзац десятий пункту 167.2 ПКУ).

4. Нововведення стосуються й порядку оподаткування іноземних доходів. Нагадаємо, що за загальним правилом, у разі якщо джерело виплати будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податків, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, установленими в пункті 167.1 ПКУ, тобто 15 і 17 % (абзац перший підпункту 170.11.1 ПКУ). Як виняток відповідно до нового абзацу другого підпункту 170.11.1 ПКУ дохід у вигляді дивідендів з іноземним джерелом їх виплати оподатковується за ставкою, установленою пунктом 167.2 ПКУ, тобто 5 %. Таким чином, тепер немає відмінностей між порядком оподаткування дивідендів із джерелом походження з України та іноземними дивідендами — і ті,
й інші оподатковуються за ставкою 5 %.

Зазначені зміни до розділу IV ПКУ діють з моменту набуття чинності Законом № 5083, тобто з 12.08.2012 р.

З 1 січня 2013 року:

— із підпункту 164.2.18 ПКУ зникнуть доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів. Однак поки це не означає, що такі доходи не обкладатимуться податком на доходи фізичних осіб. Адже до переліку неоподатковуваних доходів законодавець їх не переніс. Водночас у переліку оподатковуваних доходів є інші доходи (підпункт 164.2.19 ПКУ), куди цілком можуть потрапляти доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів доти, доки їх прямо не вкажуть серед неоподатковуваних доходів;

— згідно з новою редакцією підпункту 165.1.25 ПКУ до оподатковуваного доходу платника податків не потраплятиме сума доходу, отримана ним за здані (продані) вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, уключаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код УКТ ЗЕД 8548 10 21 00), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код УКТ ЗЕД 8548 10 91 00) і брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ. До зазначеної дати підпункт 165.1.25 ПКУ дозволяє не включати до оподатковуваного доходу суму доходу, отриману платником податку за здану (продану) ним вторинну сировину та побутові відходи, за брухт дорогоцінних металів, проданих НБУ.

 

Статус і повноваження податкових органів

Остаточно кане в Літу Закон України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII. Тепер функцію з регулювання й цих питань теж перебирає на себе ПКУ. Так, зокрема, у Кодексі з’явиться норма, що закріплює докладний перелік із 38 пунктів функцій органів державної податкової служби (стаття 191). Також ПКУ поповниться двома новими розділами:

— розділом XVIII1 «Посадові особи органів державної податкової служби та їх правовий і соціальний захист»;

— розділом XVIII2 «Податкова міліція».

Змінився й порядок розподілу повноважень між Мінфіном і ДПСУ. Тепер Законом № 5083 законодавець змінив розподіл сфери компетенції між Мінфіном та іншими органами, наділяючи його, зокрема, повноваженнями щодо:

— затвердження форм податкових декларацій (пункт 46.5 ПКУ) і навіть надання за потреби методрекомендацій щодо їх заповнення (підпункт 12.3.6 ПКУ);

— затвердження порядку повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань (пункт 43.5 ПКУ);

— установлення порядку ведення обліку платників податків та зборів (пункт 63.10 ПКУ) тощо.

Для уникнення непорозумінь уточнимо, що повноваження щодо затвердження узагальнюючих податкових консультацій залишилося за ДПСУ.

Серед інших змін щодо порядку адміністрування податків та зборів слід зазначити:

1. Виключення повноваження щодо здійснення контролю за наявності документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (підпункт 20.1.29 ПКУ).

2. У платників податків тепер
є п’ять робочих днів (замість колишніх трьох) на подання до податкового органу документів, зазначених в акті перевірки як відсутні. Цей термін відлічується від дня отримання платником податків акта перевірки.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 5083 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI.

Закону про держбюджет на 2012 рік — Закон України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 22.12.2011 р. № 4282-VI.

 

Матеріал підготували:
А. Хмелевич, консультант газети «Власне Діло»,
К. Скрипкіна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі