Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи може лікар як підприємець наймати за трудовим договором медперсонал

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи може лікар як підприємець наймати за трудовим договором медперсонал

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може лікар як фізична особа — підприємець наймати за трудовим договором персонал (інших лікарів, які не мають ліцензії МОЗ)?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу скажемо: так, може. А далі пояснимо, чому.

Як відомо, медична практика підлягає ліцензуванню (пункт 20 статті 9 Закону про ліцензування).

До 28.02.2011 р. діяли Ліцензійні умови № 38/63, якими регулювався порядок та умови отримання ліцензії на здійснення господарської діяльності в сфері медичної практики. У Ліцензійних умовах № 38/63 конкретно нічого не говорилося про право наймання персоналу за трудовим договором підприємцем, який отримав ліцензію на медпрактику. Тому МОЗ у своїх численних роз’ясненнях стверджував: підприємець не може за трудовим договором наймати лікарів, які не мають ліцензії МОЗ на медпрактику. Як приклад наведемо цитату з листа МОЗ від 15.05.2008 р. № 21-30-33-24/288:

«Наймання фізичною особою за трудовою угодою лікарів-спеціалістів, які не мають ліцензії МОЗ України на провадження господарської діяльності з медичної практики, вважається передачею ліцензії.

Акт про встановлення факту передачі ліцензії або її копії іншій юридичній або фізичній особі для провадження господарської діяльності <…> є підставою для анулювання ліцензії.

За провадження господарської діяльності без ліцензії суб’єкти господарювання несуть фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність».

З 28.02.2011 р. ситуація змінилася — набули чинності Ліцензійні умови № 49, пунктом 2.5 яких прямо встановлено таке:

«Фізична особа — підприємець має право наймати на роботу лікарів з вищою медичною освітою та молодших спеціалістів з медичною освітою згідно із законодавством».

Тут мається на увазі, що наймати персонал підприємець має право саме за трудовим законодавством, а отже, на підставі трудового договору.


Документи консультації

Закон про ліцензування — Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Ліцензійні умови № 38/63 — Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені спільним наказом Держкомпідприємництва та МОЗ від 16.02.2001 р. № 38/63.

Ліцензійні умови № 49 — Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені наказом МОЗ від 02.02.2011 р. № 49.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі