Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

З 01.01.2013 р. держреєстрація прав користування нерухомістю (оренди) здійснюватиметься нотаріусами

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок
та речових прав на нерухоме майно» від 04.07.2012 р. № 5037-VI

 

Нагадаємо, що з 01.01.2013 р. уводиться новий механізм держреєстрації прав на нерухомість. Зокрема, скасовується держреєстрація операцій (договорів), що стосуються нерухомого майна, і вводиться лише реєстрація прав на нерухомість (у тому числі прав користування).

Так, договори найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладені на строк 3 роки і більше, після 01.01.2013 р. не реєструватимуться (нагадаємо: до таких договорів потрібне нотаріальне посвідчення, державна реєстрація договору і, якщо договір укладено починаючи з 16.03.2010 р., — державна реєстрація в БТІ прав користування). Замість такої реєстрації (а не на додачу, як зараз) проводитиметься держреєстрація прав користування нерухомим майном, що виникають на підставі зазначених договорів, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України» від 11.02.2010 р. № 1878-VI. Зрозуміло, збережеться необхідність нотаріального посвідчення.

Законом № 5037 передбачається спростити процедуру держреєстрації прав. З цією метою з наступного року на нотаріусів будуть покладені функції держреєстратора прав на нерухоме майно (стаття 461 Закону про нотаріат).

Таким чином, укладаючи договір оренди нерухомого майна на строк 3 роки і більше після 01.01.2013 р., буде необхідно:

посвідчити такий договір нотаріально з моменту нотаріального посвідчення договір вважатиметься укладеним (частина 3 статті 640 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) в редакції, що діятиме з 01.01.2013 р.);

зареєструвати право користування нерухомим майном у того ж нотаріуса з дня держреєстрації у наймача (орендаря) виникне право користування майном за договором найму (оренди) (частина 3 статті 3 Закону № 1952, частина 4 статті 334 ЦКУ в редакції, що діятиме з 01.01.2013 р.).

На закінчення звернемо увагу, що все вищесказане не стосується договорів оренди житла.

 

Внесення особистих коштів на рахунок єдиноподатника: ДПСУ за доходи

Лист ДПСУ від 23.08.2012 р. б/н

 

ДПСУ вже, можна сказати, традиційно наполягає на тому, що всі кошти, які надійшли на поточний рахунок, відкритий фізичною особою на єдиному податку для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу підприємця. Відповідно власні кошти, внесені на рахунок, підприємець повинен показати в графі 2 Книги обліку доходів (і витрат). Подібні роз’яснення опубліковано також у ЄБПЗ у розділі 230.04.

Ми з такою позицією ніколи не погоджувалися і детальніше цю проблему розглядали у «ВД», 2012, № 14, с. 17.

Надходження особистих коштів на розрахунковий рахунок не відповідає поняттю доходу, оскільки підприємець не отримує ані економічних вигод, ані додаткових грошових коштів ззовні. Ідеться лише про технічні операції щодо зміни місця зберігання коштів. Підтвердженням цьому служать норми ЦКУ та ГКУ, які розглядають майно фізичної особи та майно його ж як суб’єкта підприємництва як майно одного й того самого суб’єкта — фізичної особи.

Так, наприклад, у Роз’ясненні Мін’юсту від 14.01.2011 р. «Статус фізичної особи — підприємця: проблеми застосування законодавства» зазначалося таке: «… чинне законодавство не виділяє такого суб’єкта права власності як фізична особа — підприємець та не містить норм щодо права власності фізичної особи — підприємця… суб’єктом права власності визначається саме фізична особа…».

Отже, якщо це питання для підприємця принципове (з урахуванням унесених коштів перевищено ліміт для перебування в поточній групі, або підприємець працює в групі 3 або 5, де ставка ЄП прив’язана до величини доходу), з податківцями можна посудитися.

Зауважимо, що до підприємців на загальній системі підхід кардинально протилежний. У консультації, розміщеній у розділі 180.03 ЄБПЗ, податківці дійшли висновку, що внесені на свій рахунок кошти не є виручкою підприємця на загальній системі оподаткування. Інакше кажучи, внесення особистої готівки на поточний рахунок не загрожує підприємцю-загальносистемнику жодними податковими наслідками.

 

Затверджено Інструкцію з оформлення матеріалів про адмінпорушення у сфері захисту прав споживачів

Наказ Мінекономрозвитку від 22.05.2012 р. № 601

 

Згідно з Інструкцією посадові особи інспекції з питань захисту прав споживачів складають протоколи про адмінпорушення у випадках:

 

Порушення

Стаття КпАП

1. Порушення законодавства про захист прав споживачів:

порушення правил торгівлі та надання послуг працівниками торгівлі, громадського харчування і сфери послуг, підприємцями*

ст. 155

обман покупця або замовника*

ст. 1552

порушення правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами

ч. 2 ст. 156

порушення законодавства про захист прав споживачів*

ст. 1561

порушення порядку промислової переробки, зберігання, транспортування або знищення конфіскованих спирту, алкогольних напоїв чи тютюнових виробів

ст. 1562

введення в обіг або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів*

ст. 167

виконання робіт (послуг), що не відповідають вимогам стандартів*

ст. 1681

випуск у продаж продукції з порушенням вимог щодо медичних попереджень споживачів тютюнових виробів

ст. 1682

недодержання стандартів при транспортуванні, зберіганні і використанні продукції, призначеної для реалізації споживачам*

ст. 170

введення в обіг продукції, щодо якої немає сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності чи декларації про відповідність, а також неправомірне застосування національного знака відповідності

ст. 1701

порушення правил застосування засобів вимірювальної техніки

ст. 172

ухилення від виконання законних вимог посадових осіб органів виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів

ст. 1882

2. Порушення законодавства про ринковий нагляд та загальну безпеку продукції

ст. 18837

* Крім правопорушень щодо лікарських засобів і порушень санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм.

 

ДПСУ про наслідки безпідставного використання працівником права на ПСП

Лист ДПСУ від 06.03.2012 р. № 8724/Я/17-1114

 

Нагадаємо, що згідно з приписом підпунктів 169.2.1 і 169.2.3 ПКУ ПСП може надаватися лише за одним місцем роботи (на власний вибір платника податків) і не може застосовуватися до зарплати, яку платник податків отримує протягом звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Якщо в процесі проведення документальної перевірки або на підставі даних ф. № 1ДФ було виявлено факт порушення застосування ПСП, платник податків втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу, причому, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, і закінчуючи місяцем, в якому поновлюється право на застосування ПСП.

Для такого поновлення платник податків повинен подати заяви про відмову від пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли сталося таке порушення. На підставі заяви кожен роботодавець нараховує і утримує суму недоплати ПДФО і штраф у розмірі 100 % суми недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податків, а у разі, коли сума виплати недостатня, — за рахунок наступних виплат.

При цьому роботодавцю слід враховувати, що розмір усіх відрахувань із зарплати не може перевищувати 20 % зарплати, належної до виплати (стаття 128 КЗпП).

Якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом, то платник податків повинен відобразити їх у річній податковій декларації, яка подається до 1 травня року, наступного за звітним.

При цьому право на застосування ПСП поновлюється з податкового місяця, наступного за місяцем, у якому сума такої недоплати і штраф повністю погашаються. При цьому переконатися в тому, що таке погашення сталося у всіх місцях застосування ПСП роботодавець, на наш погляд, може не інакше як на підставі інформації податкового органу, за якою потрібно звернутися до нього із запитом.

 

Державний реєстр РРО ще раз оновлено

Наказ ДПСУ від 23.08.2012 р. № 772

 

Податківці опублікували новий Держреєстр РРО, при цьому Реєстр, затверджений наказом ДПСУ від 14.05.2012 р. № 406, визнано таким, що втратив чинність.

Нагадаємо, що в разі придбання РРО суб’єктам господарювання слід орієнтуватися на моделі з розділу I Реєстру. А для того, щоб продовжити використання вже наявного РРО, необхідно переконатися, що його включено до розділу I або II Реєстру, інакше подальша його експлуатація заборонена.

Слід звернути увагу: попередній Реєстр містив примітку, що раніше дозволяло первинну реєстрацію деяких моделей РРО з розділу II Реєстру з датою виготовлення до 31.12.2008 р., проте розшифровки цієї примітки не було. У новому Реєстрі зазначеної примітки немає ні в тексті, ні в розшифровках. Відповідно жодних винятків у частині заборони на первинну реєстрацію РРО з розділу II Реєстру більше не існує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі