Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Як правильно застосовувати/не застосовувати штрафні санкції до єдиноподатників у 2012 році

Редакція ВД
Стаття

Як правильно застосовувати/не застосовувати штрафні санкції до єдиноподатників у 2012 році

 


ЗАПИТАННЯ: Чи застосовуються у 2012 році штрафні санкції до ФОП — платника ЄП, якщо щомісячний авансовий внесок єдиного податку (перша та друга групи) та грошове зобов’язання, визначене у податковій декларації (третя та п’ята групи), не сплачено у строки, визначені ПКУ; не сплачено у строки, визначені ПКУ, але на картці особового рахунка такого платника рахується переплата, а також у разі якщо податок сплачено у строки, визначені ПКУ, але не в повному обсязі?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 295.1 статті 295 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Платники єдиного податку третьої та п’ятої груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (пункт 295.3 статті 295 ПКУ).

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (пункт 300.1 статті 300 ПКУ).

Несплата (неперерахування) фізичною особою — платником єдиного податку, визначеною підпунктами 1 і 2 пункту 291.4 статті 291 ПКУ, авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку відповідно до ПКУ (пункт 122.1 статті 122 ПКУ).

Згідно з пунктом 126.1 статті 126 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Водночас пунктом 7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ визначено, що штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються.

Враховуючи вищезазначене, у разі несплати щомісячного авансового внеску єдиного податку або грошового зобов’язання, зазначеного у податковій декларації, у строки, визначені ПКУ, до фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку застосовуються штрафні санкції відповідно у розмірах, установлених пунктом 122.1 статті 122 та пунктом 126.1 статті 126 ПКУ.

Якщо на картці особового рахунку фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку рахується переплата по єдиному податку, то сума щомісячного авансового внеску єдиного податку або грошового зобов’язання, зазначеного у податковій декларації, погашається за рахунок переплати, а штрафні санкції за несплату авансового внеску єдиного податку або грошового зобов’язання у встановлені чинним законодавством строки до платника не застосовуються.

У 2012 році не застосовуються штрафні санкції до фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку у випадках та розмірах, установлених пунктом 50.1 статті 50 ПКУ.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань


 

Коментар редакції

Ми вже раніше розглядали питання про те, як правильно розуміти норми штрафного мораторію, що діяв для єдиноподатників у 2012 році (див. «ВД», 2012, № 12, с. 7; № 20 с. 5). Тепер проаналізуємо думку ДПСУ з цього питання, викладену в консультації, що коментується.

1. Почнемо з останнього питання: коли аванси за єдиним податком або сума єдиного податку були сплачені, але не в повному обсязі. Наприклад, єдиноподатник неправильно розрахував податкове зобов’язання в декларації — звідси недоплата. У випадку з авансом така ситуація могла виникнути, наприклад, якщо підприємець помилково вважав, ніби в нього є певна сума переплати, і вніс не всю суму авансу ЄП. Незрозуміло, чому у своїй відповіді на поставлене запитання ДПСУ змовчала про цю ситуацію. Адже це навіть не спірне питання: у цьому випадку штрафні санкції вже точно застосовуватися не повинні, адже пункт 7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, що звільняє від санкцій, прямо вказує на те, що: «Штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються». У нашому випадку має місце саме порушення повноти сплати сум єдиного податку. За таке порушення звільнення від штрафних санкцій діє.

До зазначеного додамо, що звільнення від відповідальності має поширюватися, у тому числі, на випадки самовиправлення помилок, допущених єдиноподатником у податковій звітності.

За недоплату ЄП у 2012 році єдиноподатникам не потрібно нараховувати «самоштраф» (пункт 50.1 ПКУ) у розмірі 3 % або 5 % при самостійному виправленні помилок (за допомогою уточнюючого розрахунку або в поточній декларації), що призвели до заниження податкових зобов’язань, — у рядку 27 декларації підприємця в такому разі слід проставити прокреслення або залишити порожнє місце, якщо декларація подається в електронній формі.

Також зауважимо, що мораторій не скасовує нарахування пені на суму податкового боргу, який виникає у разі несплати сум єдиного податку.

2. Тепер розглянемо ситуацію, якщо єдиноподатник не сплатив у строк жодної копійки авансових внесків або податкового зобов’язання за єдиним податком, заявлених у декларації. Як зазначають податківці в консультації, що коментується, штрафні санкції до єдиноподатника застосовуються в цьому випадку в повному обсязі (плюс пеня). Тут слід зауважити, що проаналізувавши відповідь на аналогічне запитання в частині авансових внесків, викладене в Узагальнюючій податковій консультації з питань забезпечення єдиного підходу до застосування штрафних санкцій за порушення норм Податкового кодексу України, затвердженій наказом ДПСУ від 22.11.2012 р. № 1046, можна констатувати, що в цій консультації ДПСУ була іншої думки і висловлювалася за звільнення від штрафних санкцій навіть у разі повної несплати сум єдиного податку, вважаючи, що під вказівкою про звільнення від відповідальності за «порушення повноти сплати сум єдиного податку» законодавець мав на увазі як часткову недоплату, так і повну несплату єдиного податку за певний податковий період. Проте в інших роз’ясненнях, наприклад у листі від 18.10.2012 р. № 6401/0/71-12/15-2217є, ДПСУ висловлювалася за значно вужче прочитання обговорюваної норми: від відповідальності може бути звільнений лише єдиноподатник, який своєчасно сплатив єдиний податок, але не в повному обсязі.

3. Якщо ж єдиноподатник не сплатив авансовий внесок або зобов’язання з ЄП у зв’язку з тим, що у нього на особовому рахунку є переплата, то в цьому випадку ДПСУ цілком справедливо зазначає, що штрафні санкції до такого платника податків не застосовуються.

На закінчення зауважимо, що детальніше про штрафи і відповідальність підприємців на єдиному податку див. у «ВД», 2013, № 4, с. 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі