Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи загальносистемника за I квартал 2013 року: нюанси заповнення

Редакція ВД
Стаття

Декларація про доходи загальносистемника за I квартал 2013 року: нюанси заповнення

 

Наближається строк подання декларації про доходи за I квартал 2013 року для тих підприємців, які:

— перебували минулого року на єдиному податку, а з 01.01.2013 р. перейшли на загальну систему;

— реєструвалися підприємцями у 2013 році та обрали загальну систему оподаткування.

Як бачимо, відзвітувати про квартальні доходи та витрати повинні «нові» загальносистемники. Тому в цій статті детально розглянемо заповнення декларації про доходи та додатка 5 до неї за I квартал 2013 року.

Ганна КАЛИНОВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 1395 — наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 07.11.2011 р. № 1395.

Інструкція № 1395 — Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395.

 

За підсумками I кварталу 2013 року «нові» загальносистемники повинні відзвітувати про доходи за цей період за формою Податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи), затвердженою наказом № 1395.

Заповнення декларації про доходи регламентує Інструкція № 1395.

Форма декларації про доходи єдина:

— і для цивільних, і для підприємницьких доходів;

— для звіту загальносистемників і за рік, і за перший квартал роботи на загальній системі.

«Нові» загальносистемники повинні відобразити в квартальній декларації лише ті доходи/витрати, які отримані/витрачені під час підприємницької діяльності за I квартал 2013 року.

Цивільні доходи у вигляді спадщини, подарунків, благодійної допомоги тощо, якщо такі є в I кварталі 2013 року, у квартальній декларації відображати не потрібно. Їх необхідно буде зазначити в такій же за формою декларації про доходи, але яка матиме статус річної декларації за 2013 рік. Це випливає з прямої норми ПКУ пункту 177.11:

«Фізичні особи — підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи».

 

Строки подання

Квартальна декларація про підприємницькі доходи подається протягом 40 календарних днів після закінчення першого кварталу роботи на загальній системі оподаткування (пункт 49.18 ПКУ). Тобто декларацію про доходи за I квартал 2013 року «нові» загальносистемники повинні подати не пізніше 10.05.2013 р.

 

Нюанси заповнення

Для заповнення квартальної декларації про доходи спочатку нагадаємо загальні правила:

— заповнюється синьою або чорною ручкою (олівцем не можна) або друкується на комп’ютері;

— всі незаповнені клітинки прокреслюються;

не повинно бути виправлень, помарок або стирань;

— дані мають бути зазначені розбірливо.

Розділи II — VI декларації заповнюються в гривнях без копійок, розділи I, VII — VIII не містять грошових показників.

Декларація складається з восьми розділів. До неї розроблено сім додатків. Проте всі розділи й додатки заповнювати не потрібно. Далі розберемося, які розділи декларації та додатки мають запов-нити «нові» загальносистемники, звітуючи за I квартал 2013 року.

Розділ I «Загальні відомості»

У цьому розділі наводиться загальна інформація про:

декларацію, що подається: тип декларації, ким (самим платником чи уповноваженою ним особою) і за який період її складено. Якщо декларація складається уповноваженою особою, то до неї обов’язково подається додаток 1, у якому міститься інформація про цю особу;

платника податку (наводяться стандартні особисті дані).

Порядок заповнення розділу наведений у підпунктах 1.1 — 1.9 розділу III Інструкції № 1395 і не викликає труднощів.

Також у цьому розділі реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку. Щоправда, за підсумками I кварталу 2013 року «новий» загальносистемник не сплачує ПДФО, а тим більше, бюджет нічого йому не повертатиме. Тому зазначити банківський рахунок можна довідково.

 

Розділ II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

У цьому розділі відображаються так звані «цивільні» доходи підприємця (у тому числі доходи від діяльності, не зазначеної при держреєстрації). Проте, як уже зазначалося, такі доходи в декларації за перший квартал роботи на загальній системі не відображаються. Їх потрібно показувати в декларації за підсумками року.

 

Розділ III «Доходи, отримані фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Це, власне, і є «підприємницький» розділ декларації про доходи.

У ньому «нові» загальносистемники повинні відобразити загальний оподатковуваний дохід, отриманий від підприємницької діяльності.

Фактично заповнення цього розділу в квартальній декларації зводиться до заповнення лише рядка 02 «Сума загального оподатковуваного доходу, отриманого від провадження господарської діяльності (колонка 3 розділу I додатка 5)».

Є, щоправда, одне «але». На нашу думку, у рядку 02 розділу III декларації логічніше було б відображати показник чистого оподатковуваного доходу, тобто значення колонки 7 (а не колонки 3, як зазначено в декларації) розділу I додатка 5. Водночас цей показник ні на які подальші розрахунки не впливає, тому простіше дотримуватися офіційних приписів форми декларації.

 

Розділ V «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб»

У цьому розділі декларації розраховується податкове зобов’язання з ПДФО перед бюджетом. Форма розділу V передбачає розрахунок ПДФО за рік, а не авансових платежів з ПДФО за квартал. Тому ми вважаємо, що «новим» загальносистемникам, які звітують за I квартал 2013 року, цей розділ заповнювати не потрібно. А сума авансових платежів з ПДФО до сплати протягом 2013 року розраховується в додатку 5 і в розділі V декларації не відображається.

 

Розділ VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Розділом VI декларації про доходи не передбачено уточнення квартальної декларації у разі виявлення помилки при розрахунку авансових платежів.

 

Розділ VII «Відомості про нерухоме майно» і розділ VIII «Відомості про рухоме майно»

Згідно з Інструкцією № 1395 у декларації про доходи необхідно зазначити інформацію про майновий стан на кінець звітного року (тобто станом на 31.12.2013 р.).

Проте в одній із консультацій у розділі 180.09 ЄБПЗ податківці зазначили, що в квартальній декларації вперше зареєстровані підприємці також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем. Отже, вперше зареєстрований підприємець (тобто зареєстрований підприємцем у I кварталі 2013 року) повинен зазначити в цих розділах дані про ті види майна (автомобіль, нерухомість), що належить йому особисто (а не як підприємцю), і не важливо, використовується це майно в підприємницькій діяльності чи ні.

Зокрема, вносяться:

— до розділу VII — дані про нерухоме майно (кожний об’єкт нерухомого майна відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням його місцезнаходження (країна, адреса), загальної і житлової площі (квадратних метрів);

— до розділу VIII — дані про рухоме майно фізособи, наприклад, про автомобілі (кожний транспортний засіб відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням марки, моделі, об’єму двигуна, потужності двигуна, довжини корпусу судна, максимальної злітної маси повітряного судна, року випуску).

У свою чергу, підприємець, який з 01.01.2013 р. перейшов на загальну систему з єдиного податку:

— у квартальній декларації ці розділи заповнювати не повинен;

— у річній декларації за 2013 рік відобразить у них інформацію про ті види майна (автомобіль, нерухомість), яке належить йому особисто (а не як підприємцю) станом на 31.12.2013 р.

Далі поговоримо про нюанси заповнення додатків до квартальної декларації про доходи загальносистемника. Про додатки, які складені та подаються разом із декларацією, слід зробити відповідні відмітки після розділу VIII декларації.

 

Додаток 1 «Інформація про особу, уповноважену на заповнення декларації»

У додатку 1 наводяться відомості про особу, уповноважену скласти й подати декларацію про доходи замість підприємця в разі, якщо декларацію складає саме така особа, наприклад бухгалтер. Тоді необхідно зробити відповідну відмітку у рядку 8 розділу I декларації про доходи.

Додаток 5 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Додаток 5 до декларації про доходи складається з двох розділів.

У розділі I окремо відображається сума:

доходу, одержаного протягом I кварталу 2013 року від провадження кожного виду економічної діяльності (у колонці 3);

документально підтверджених витрат, пов’язаних з провадженням кожного виду господарської діяльності, у колонках 4, 5 та 6. До таких витрат відносяться вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції, витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг.

При цьому у колонці 2 вказуються назви і коди видів економічної діяльності згідно з КВЕД, за здійснення яких одержано доходи і понесено витрати.

Наприклад, у I кварталі 2013 року підприємець займався двома видами діяльності за КВЕД:

код 46.49 «Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення»;

код 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Він отримав доходи від кожного з цих видів діяльності та поніс витрати на кожен з них, відповідно. Так от, у розділі I додатка 5 потрібно зазначити:

— в одному рядку доходи (колонка 3) і відповідні їм витрати (колонки 4, 5 і 6) від оптової торгівлі госптоварами;

— в іншому рядку доходи (колонка 3) та відповідні їм витрати (колонки 4, 5 і 6) від здавання нерухомості в оренду.

При цьому у підприємця в I кварталі 2013 року були витрати, які не можуть бути віднесені безпосередньо на конкретний вид діяльності, — зарплата бухгалтера, який веде весь облік у підприємця (тобто за обома видами діяльності). Постає питання: чи потрібно і якщо так, то як саме розподілити зарплату бухгалтера (3000 грн.) за двома рядками розділу I додатка 5? У нашому випадку кількість рядків — два, адже підприємець займався двома видами діяльності.

У Книзі ОДВ, на підставі якої заповнюється декларація про доходи, розподіляти такі витрати за видами діяльності не потрібно. А от що стосується декларації про доходи, то в розділі 180.09 ЄБПЗ є таке роз’яснення податківців:

ЗАПИТАННЯ. Як ФОП, яка здійснює декілька видів економічної діяльності, при заповненні розділу I додатка 5 до податкової декларації про майновий стан і доходи повинна відобразити суми документально підтверджених витрат, що не можуть бути віднесені безпосередньо до окремого виду економічної діяльності?

ВІДПОВІДЬ. У розділі I додатка 5, крім загальних показників провадження господарської діяльності за результатами звітного податкового року, зазначаються відповідні показники щодо кожного окремого виду економічної діяльності, який здійснюється платником. Отже, платник має вести окремий облік доходів, отриманих від провадження окремого виду економічної діяльності, та сум документально підтверджених витрат, безпосередньо пов’язаних з провадженням такого виду економічної діяльності.

Якщо суми документально підтверджених витрат не можуть бути віднесені безпосередньо до окремого виду економічної діяльності, то такі витрати підлягають розподілу. А саме, до сум документально підтверджених витрат, безпосередньо пов’язаних з провадженням окремого виду економічної діяльності, відноситься сума, яка визначається виходячи з питомої ваги суми доходів, отриманих від провадження такого виду економічної діяльності, у загальній сумі доходів, отриманих від провадження господарської діяльності.

 

Як бачимо, в декларації про доходи податківці пропонують розподіляти витрати, які не можуть бути віднесені безпосередньо на конкретний вид діяльності, пропорційно доходам від кожного виду діяльності. Проте заповнити розділ I додатка 5 до декларації про доходи з пропорційним розподілом таких витрат можна, лише застосувавши додаткові розрахунки, адже в Книзі ОДВ таке відображення витрат не передбачене. На нашу думку, не буде нічого страшного, якщо розрахунки щодо розподілу таких витрат будуть неточними.

Переходячи до прикладу, зазначимо, що зарплату бухгалтера потрібно розподілити пропорційно доходам від кожного виду діяльності. Припустимо, доходи підприємця в I кварталі 2013 року склали:

— від оптової торгівлі госптоварами — 10000 грн.;

— від здавання нерухомості в оренду — 15000 грн.

Разом доходів: 25000 грн.

Розрахуємо питому вагу доходів від кожного виду діяльності:

— від оптової торгівлі госптоварами: 10000 грн. : 25000 грн. х 100 % = 40 %;

— від здавання нерухомості в оренду: 15000 грн. : 25000 грн. х 100 % = 60 %.

Тоді зарплату бухгалтера (3000 грн.) необхідно розподілити так:

— на оптову торгівлю госптоварами: 3000 грн. х 40 % = 1200 грн.;

— на здавання нерухомості в оренду: 3000 грн. х 60 % = 1800 грн.

Далі у прикладі ми покажемо, як ці цифри (1200 та 1800 грн.) відображаються в розділі I додатка 5 до декларації про доходи.

Значення колонок 4, 5 та 6 дорівнюють значенням відповідних граф Книги ОДВ за I квартал 2013 року, яку ведуть підприємці згідно з пунктом 177.10 ПКУ.

У колонці 7 відображається сума чистого оподатковуваного доходу за I квартал 2013 року, яка розраховується за такою формулою:

колонка 7 = колонка 3 - колонка 4 - колонка 5 - колонка 6 .

Тепер перейдемо до заповнення розділу II додатка 5 до декларації.

У рядку 01 зазначається середньомісячний річний оподатковуваний дохід. У I кварталі 2013 року ми рекомендуємо розраховувати його так: підсумкове значення колонки 7 ділити на кількість місяців, відпрацьованих у I кварталі 2013 року.

У рядку 02 вказується сума перевищення середньомісячного річного оподатковуваного доходу над десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2013 року (11470 грн.). Значення рядка 02 дорівнює позитивному результату різниці між значенням рядка 01 та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2013 року.

У разі якщо різниця між значенням рядка 01 та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2013 року, має від’ємний результат, то значення рядка 02 дорівнює нулю.

У рядку 03 вказується сума податку на доходи фізичних осіб — підприємців, розрахованого з чистого оподатковуваного доходу за I квартал 2013 року за ставками, визначеними пунктом 167.1 ПКУ.

Значення рядка 03 розраховується за такою формулою:

(15 % х (рядок 01 - рядок 02) + 17 % х рядок 02) х кількість календарних місяців I кварталу 2013 року, протягом яких здійснювалась підприємницька діяльність на загальній системі оподаткування .

Ця величина розраховується для визначення авансових платежів з ПДФО на 2013 рік.

У рядку 04 вказується сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплаченого платником податку протягом звітного податкового періоду, яка враховується у зменшення податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб — підприємців. Зверніть увагу! Зменшити ПДФО торгового патенту можна лише за підсумками року, тому підприємці, які звітують за підсумками I кварталу, цей рядок не заповнюють.

У рядку 05 вказується сума із рядка 03.

У рядку 06 квартальної декларації підприємець вказує «0,00» або ставить прочерк. У річній декларації тут потрібно буде зазначити суму сплачених за 2013 рік авансових платежів.

Рядок 07 рекомендуємо не заповнювати, аби податківці не вимагали сплати ПДФО за результатами I кварталу 2013 року.

У рядку 08 вказується розмір квартальних авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб, що підлягають сплаті до бюджету у наступному за звітним році, відповідно до підпункту 177.5.1 ПКУ.

Причому у підприємців може виникнути запитання щодо заповнення рядка 08 додатка 5 до декларації. Виходячи з форми самої декларації, у цьому рядку потрібно розрахувати авансові платежі з ПДФО. Але форма додатка 5 передбачає, що підприємець до цього року працював на загальній системі і бере 25 % від річної суми ПДФО для сплати кожного кварталу наступного року. У нашому ж випадку підприємець працював на загальній системі не рік, а лише квартал. Що зазначити в цьому рядку квартальної декларації? Відповідь на це запитання податківці дали в розділі 180.09 ЄБПЗ:

ЗАПИТАННЯ. Як розраховуються та відображаються авансові квартальні платежі з ПДФО у квартальній податковій декларації про майновий стан і доходи, що подається ФОП (у т. ч. новоствореним) при переході зі спрощеної системи оподаткування на загальну?

ВІДПОВІДЬ. У додатку 5 до декларації «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності» зазначаються результати провадження господарської діяльності за результатами звітного кварталу (доходи, отримані від провадження господарської діяльності, вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю, сума чистого оподатковуваного доходу), здійснюється розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб за підсумками звітного кварталу, а також відображається розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у поточному звітному році (рядок 8 додатка 5 до декларації).

При цьому розмір щоквартального авансового платежу з податку на доходи фізичних осіб у поточному звітному році визначається не менш як 100 відсотків суми податку на доходи фізичних осіб за підсумками звітного кварталу.

 

А щоб у податківців не було запитань, до декларації можна додати пояснення, що підприємець пропрацював на загальній системі один квартал і розрахунки в додатку 5 зроблено, виходячи з чистого доходу за квартал, а не за рік, як того вимагає форма додатка 5 до декларації.

Далі для наочності розглянемо приклад заповнення декларації про доходи за I квартал 2013 року.

 

Приклад

Підприємець перейшов з єдиного податку на загальну систему з 01.01.2013 р. і займався двома видами діяльності за КВЕД:

код 46.49 «Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення»;

код 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Доходи і витрати в I кварталі 2013 року склали (за даними Книги ОДВ):

 

Назва і код виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за здійснення якого одержано дохід

Сума одержаного доходу (грн.)

Вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю (грн.),
в тому числі

вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції

витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату

інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг

1

2

3

4

5

6

1

«Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення», код 46.49

10000,00

4000,00

1200,00*

0,00

2

«Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», код 68.20

15000,00

10000,00

1800,00*

2000,00

Всього

25000,00

14000,00

3000,00*

2000,00

* Порядок розподілу зарплати бухгалтера в сумі 3000 грн. пропорційно доходу від кожного з видів діяльності наведено вище. У цьому випадку вважаємо, що витрати на зарплату бухгалтера не можуть бути віднесені безпосередньо на конкретний вид діяльності.

 

Далі заповнимо:

— розділ III декларації про доходи (див. рис. 1);

— додаток 5 до неї (див. рис. 2);

— пояснення до декларації (див. рис. 3).

За даними прикладу розділи VII та VIII декларації підприємець заповнювати не повинен, оскільки він реєструвався підприємцем раніше (не у I кварталі 2013 року), а з 01.01.2013 р. просто перейшов з єдиного податку на загальну систему оподаткування.

 

img 1 

Рис. 1. Фрагмент заповнення декларації про підприємницькі доходи за I квартал 2013 року

 

<…>

РОЗРАХУНОК

податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб,
 отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності

 

I. ДОХОДИ ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

№ з/п

Назва і код виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за здійснення якого одержано дохід

Сума одержаного доходу (грн.)

Вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю (грн.), в тому числі

Сума чистого оподатковуваного доходу (колонка 3
- колонка 4 
- колонка 5 
- колонка 6)
 (грн.)

вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції

витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату

інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг

1

2

3

4

5

6

7

1

«Оптова торгівля іншими товарами господарського призначення», код 46.49

10000

4000

1200

0

4800

2

«Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», код 68.20

15000

10000

1800

2000

1200

<…>

Усього

25000

14000

3000

2000

6000

 

Код рядка

II. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Сума (грн.)

1

2

3

01

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу (колонка 7/кількість календарних місяців, протягом яких одержано такі доходи)

2000

02

Сума перевищення середньомісячного річного оподатковуваного доходу над десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (позитивний результат різниці між значенням рядка 01 та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року)

0*

* Прим. ред. Десятикратний розмір мінзарплати на 01.01.2013 р. — 11470 грн. Отже, 11470 > 2000. Тоді за умовами прикладу ставимо тут «0». Якщо середньомісячний дохід перевищив десятикратний розмір мінзарплати на 01.01.2013 р., то необхідно заповнити рядок 02 на суму перевищення.

03

Сума податку на доходи фізичних осіб ((15 % х (рядок 01 - рядок 02) + 17 % х рядок 02) х кількість календарних місяців, протягом яких одержано такі доходи)

900*

* Прим. ред. Якщо середньомісячний дохід перевищив десятикратний розмір мінзарплати на 01.01.2013 р., то в рядку 03 потрібно застосувати обидві ставки ПДФО (15 % та 7 %). У цьому прикладі такого перевищення немає, тому застосована лише ставка ПДФО у 15 %.

04

Сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплаченого платником податку протягом звітного (податкового) періоду

05

Сума податку, зменшена на суму збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (позитивне значення (рядок 03 - рядок 04))

900

06

Сума авансових платежів з податку, сплачених платником податку протягом звітного (податкового) періоду

07

Розрахунки з бюджетом:

х

07.01

сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (позитивне значення (рядок 05 - рядок 06))

07.02

сума податку, що підлягає поверненню з бюджету (від’ємне значення (рядок 05 - рядок 06))

08

Розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у наступному за звітним році (рядок 03 х 25 %)

900

09

Сума фіксованого податку на доходи фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, сплаченого платником податку протягом звітного (податкового) періоду

<…>

Рис. 2. Фрагмент заповнення додатка 5 до квартальної декларації
про доходи загальносистемника

 

img 2 

Рис. 3. Пояснення до квартальної декларації про доходи загальносистемника

 

Коли сплачувати авансові платежі з ПДФО

Після того як декларацію про підприємницькі доходи складено і подано до податкової за місцем проживання підприємця, стає відомою сума авансових платежів з ПДФО.

Авансовий платіж з ПДФО , зазначений у рядку 08 додатка 5 до декларації про доходи за I квартал 2013 року, підприємець повинен перераховувати до бюджету в такі строки (підпункт 177.5.1 ПКУ):

— за I квартал 2013 року не потрібно;

— за II квартал 2013 року до 15.05.2013 р., тобто крайній строк — 14.05.2013 р.;

— за III квартал 2013 року до 15.08.2013 р., тобто крайній строк — 14.08.2013 р.;

— за IV квартал 2013 року до 15.11.2013 р., тобто крайній строк — 14.11.2013 р.

 

Помилки в розрахунках авансових платежів

У цій статті розглянемо ще таке запитання: чи потрібно «новому» загальносистемнику подавати уточнюючу квартальну податкову декларацію у разі виявлення помилки при розрахунку авансових платежів?

Уточнення суми авансових платежів розділом VI декларації не передбачене. Проте загальносистемник може самостійно виявити помилку в розрахунку авансових платежів з ПДФО, допущену в квартальній декларації про доходи. І якщо помилка призвела до того, що сплачувати потрібно меншу суму, ніж зазначена в рядку 08 додатка 5 до декларації, йому достатньо подати до своєї податкової заяву в довільній формі про зменшення суми авансових платежів з ПДФО.

Наш висновок підтверджують і податківці в розділі 180.09 ЄБПЗ:

Відповідно до підпункту 177.5.2 ПКУ фізичні особи — підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування <…>, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем. <…>

Уточнення (виправлення) сум податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб — підприємців при самостійному виявленні помилок здійснюється у розділі VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» декларації, в якому вказується сума, на яку збільшується (зменшується) податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також сума штрафу, яка розраховується платником податку самостійно у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок згідно з пунктом 50.1 ПКУ.

Отже, оскільки уточнення сум авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб при самостійному виявленні помилок розділом VI декларації про майновий стан і доходи не передбачено, то фізичній особі — підприємцю на загальній системі оподаткування не потрібно подавати до органів ДПС уточнюючу квартальну податкову декларацію у разі виявлення помилки при розрахунку авансових платежів (у тому числі якщо така помилка вплинула на показники річної декларації). Для зменшення суми авансових платежів з податку платнику доцільно до настання строку сплати авансового платежу подати до органу державної податкової служби заяву у довільній формі, в якій зазначити підставу для зменшення суми авансових платежів.

 

Висновки

Декларацію про доходи за I квартал 2013 року подають підприємці, які:

— перебували минулого року на єдиному податку, а з 01.01.2013 р. перейшли на загальну систему;

— реєструвалися підприємцями у 2013 році та обрали загальну систему оподаткування.

«Нові» загальносистемники повинні відобразити в квартальній декларації лише ті доходи/витрати, які отримані/витрачені під час підприємницької діяльності за I квартал 2013 року.

Квартальна декларація про підприємницькі доходи надається протягом 40 календарних днів після закінчення першого кварталу роботи на загальній системі оподаткування. Тобто за I квартал 2013 року подати декларацію потрібно не пізніше 10.05.2013 р.

Якщо у підприємця в першому кварталі роботи на загальній системі були витрати, які не можуть бути віднесені безпосередньо на конкретний вид діяльності, то податківці пропонують розподіляти такі витрати в додатку 5 до декларації про доходи пропорційно доходам від кожного виду діяльності. Проте, на нашу думку, не буде нічого страшного, якщо розрахунки щодо розподілу таких витрат будуть не точними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі