Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга: правила застосування

Редакція ВД
Стаття

Податкова соціальна пільга: правила застосування

 

Багато роботодавців на практиці постійно стикаються з питаннями застосування ПСП при розрахунку податку на доходи своїх працівників. У цьому матеріалі ми постаралися звести воєдино всю необхідну інформацію з цього питання: розміри ПСП, документи, необхідні для її отримання, основні правила її застосування, а головне — різні числові приклади.

Тетяна РУДА, консультант газети «Власне Діло»

 

Розмір податкової соціальної пільги у 2013 році та документи, необхідні для її отримання

У загальному випадку ПСП у 2013 році застосовується, якщо дохід, нарахований платнику податку у вигляді місячної заробітної плати, не перевищує 1610 грн.

Граничний дохід , що надає право на застосування ПСП на дітей одному з батьків згідно з підпунктом 169.1.2 і підпунктами «а» та «б» підпункту 169.1.3 ПКУ, у 2013 році — 1610 грн. х кількість дітей.

 

Категорії платників податку

Розмір ПСП, грн.

Документи, які необхідно подати платнику податку

1

2

3

1. Будь-який платник податку, який отримує дохід у вигляді заробітної плати (п.п. 169.1.1 ПКУ)

573,50

Заява про застосування ПСП1

2. Платник податку, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років, — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ)2

573,50 х
х кількість дітей

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

3. Копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник)

3. Одинока матір (батько)3, вдова (вдівець) або опікун, піклувальник — з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25 х х кількість дітей

1. Заява про застосування ПСП 1.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

3. Копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник).

4. Копія свідоцтва про шлюб і свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець).

5. Копія паспорта

4. Особа, яка утримує дитину-інваліда4, — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25 х х кількість дітей

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

3. Копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник).

4. Пенсійне посвідчення дитини або довідка медико-соціальної експертизи для заявника, який утримує дитину-інваліда віком від 16 до 18 років.

5. Медичний висновок, виданий закладами МОЗ в установленому порядку (якщо із заявою звертається платник податку, який утримує дитину-інваліда віком
до 16 років)

5. Особа, віднесена до 1-ї або 2-ї категорії осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, уключаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР за участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (п.п. «в» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія посвідчення (дубліката посвідчення) установленого зразка:

— громадянина (громадянки), який (яка) постраждав(ла) унаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 серії А з відбитком штампа «Перереєстровано» та записом про дату перереєстрації, а також вкладкою встановленого зразка;

— учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, категорії 2 серії А з відбитком штампа «Перереєстровано» та записом про дату перереєстрації;

— громадянина (громадянки), евакуйованого(ої) у 1986 році із зони відчуження, категорії 2 серії Б;

— громадянина (громадянки), який (яка) постійно проживав(ла) у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття рішення Урядом України про відселення (розпорядження Ради Міністрів УРСР від 28.06.89 р. № 224), категорії 2 серії Б.

3. Копія Грамоти Президії Верховної Ради УРСР за участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

6. Учень, студент, аспірант, ординатор, ад’юнкт (п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25

1. Заява про застосування ПСП 1.

2. Довідка з навчального закладу або наукової установи про те, що така особа дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендію з бюджету5

7. Інвалід I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільгу яким визначено п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ (п.п. «´» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія пенсійного посвідчення або довідка медико-соціальної експертизи

8. Особа, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, уключаючи журналістів (п.п. «д» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія акта Президента України про призначення такої стипендії

9. Учасник бойових дій у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», крім осіб, визначених у п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ (п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях у період після Другої світової війни

10. Герой України, Герой Радянського Союзу, Герой Соціалістичної праці або повний кавалер ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особа, нагороджена чотирма та більше медалями «За відвагу» (п.п. «а» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1147,00

1. Заява про застосування ПСП 1.

2. Копія орденської книжки Героя України, Героя Радянського Союзу або Героя Соціалістичної праці або копії орденських книжок кавалерів орденів Слави чи Трудової Слави трьох ступенів, або довідки чи інші документи, що підтверджують присвоєння звання Героя України, Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної праці, нагородження орденами Слави чи Трудової Слави трьох ступенів та чотирма медалями «За відвагу»

11. Учасник бойових дій під час Другої світової війни або особа, яка у той час працювала в тилу, та інваліди I і II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1147,00

1. Заява про застосування ПСП 1.

2. Копія посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях під час Другої світової війни; пенсійне посвідчення або довідка медико-соціальної експертизи.

3. Документи, що підтверджують факт роботи в тилу під час Другої світової війни

12. Колишній в’язень концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особа, визнана репресованою або реабілітованою (п.п. «в» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1147,00

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія посвідчення жертви нацистських переслідувань, або довідки, видані компетентними органами, або документи, що містять необхідні відомості про факт визнання особи репресованою або реабілітованою

13. Особа, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками (п.п. «г» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1147,00

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Копія посвідчення жертви нацистських переслідувань або довідки, виданих компетентними органами, чи документи, які містять необхідні відомості про факт насильного вивезення з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками

14. Особа, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 08.09.41 р. по 27.01.44 р. (п.п. «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1147,00

1. Заява про застосування ПСП1.

2. Документи, що містять необхідні відомості про факт перебування на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 08.09.41 р. по 27.01.44 р.

1 Нову форму заяви ДПСУ не затверджено. Тому до її встановлення для забезпечення реалізації платниками податку у 2013 році права на ПСП платником податку може подаватися заява в довільній формі.

При цьому за зразок при оформленні такої заяви може використовуватися форма заяви, установлена наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461, однак із посиланням на норми ПКУ.

Державним службовцям ПСП може надаватися без подання заяви, але з поданням підтвердних документів для визначення розміру ПСП (п.п. 169.2.3 ПКУ).

2 ЦієюПСП можуть скористатися кожний з батьків дитини. При цьому граничний дохід лише одного з них, що надає право на ПСП, визначається кратно кількості дітей (абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ). ПСП на двох підставах може бути надана, лише якщо особа утримує двох або більше дітей віком до 18 років, одна з яких є інвалідом (п.п. 169.3.1 ПКУ). Позицію ДПАУ щодо застосування ПСП на дітей на двох підставах викладено в листі від 25.02.2011 р. № 4062/6/17-0215.

3 Дляцілей цього пункту одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем ПСП, визначеної п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

4 Правона застосування цієї ПСП мають обоє з батьків. При цьому граничний дохід лише одного з них, що надає право на ПСП, визначається кратно кількості дітей (абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ).

За наявності двох і більш дітей віком до 18 років, коли одна дитина є інвалідом, платнику податку надається ПСП на дитину-інваліда на підставі п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ, а на решту дітей — ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ.

5 На сьогодніПорядок № 1227 не містить документи, що подаються зазначеними особами для застосування стосовно їх доходів ПСП. Проте, як випливає з норм п.п. 169.2.3 ПКУ, ПСП не може бути застосована до заробітної плати платника податку, якщо він протягом звітного податкового місяця ще одночасно отримує доходи у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, які виплачуються з бюджету. Тому для виключення цих підстав роботодавцеві слід надати довідку з навчального закладу про те, що заявник там навчається та не отримує такі виплати з бюджету.

 

Далі наведемо стислу інформацію про розміри ПСП, які надаються на підставі статті 169 ПКУ.

 

Розмір ПСП у 2013 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Розмір ПСП у 2013 році, грн.

Граничний розмір зарплати,
що надає право на застосування ПСП у 2013 році, грн.

Звичайна ПСП (п.п. 169.1.1 ПКУ)

573,50

1610,00

Звичайна ПСП на дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ)

573,50 х кількість дітей віком до 18 років

Для одного з батьків — 1610,00 х кількість дітей віком до 18 років;
для другого 1610,00

Підвищена ПСП на дітей (пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25 х кількість дітей віком до 18 років

Для одного з батьків — 1610,00 х кількість дітей віком до 18 років;
для другого1610,00

Підвищена ПСП (пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

860,25

1610,00

Максимальна ПСП (пп. «а» — «´» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1147,00

1610,00

 

Далі, перш ніж навести числові приклади, розглянемо основні правила застосування ПСП.

 

Основні правила застосування ПСП

1. ПСП застосовується тільки до доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати. ПСП не може бути застосовано до:

— доходів платника податків інших, ніж заробітна плата;

— заробітної плати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

— доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності (п.п. 169.2.3 ПКУ).

Наприклад, ПСП не застосовується до винагороди за договором цивільно-правового характеру, оскільки вона не є заробітною платою.

2. ПСП застосовується до заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо її місячний розмір не перевищує у 2013 році 1610 грн. (п.п. 169.4.1 ПКУ).

Винятком у визначенні розміру граничної зарплати, що надає право на застосування ПСП, є збільшення його одному з батьків кратно кількості дітей. Це правило застосовується щодо платника податків, який:

— утримує двох чи більше дітей віком до 18 років — з розрахунку на кожну таку дитину (п.п. 169.1.2 ПКУ);

— є одинокою матір’ю (батьком), удовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ);

— утримує дитину-інваліда — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Для перелічених вище осіб граничний розмір зарплати, що надає право на застосування ПСП, визначається кратно кількості дітей (абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ). Для другого з батьків, котрий має право на ПСП на дітей на зазначених підставах, граничний розмір зар-плати, що надає право на її застосування, становить 1610 грн.

3. ПСП застосовується до нарахованої платнику податків заробітної плати за місяць тільки за одним місцем її нарахування (виплати) (п.п. 169.2.1 ПКУ). Платник податків самостійно вибирає місце застосування ПСП (п.п. 169.2.2 ПКУ). Це означає, що в разі якщо фізична особа працює на двох місцях роботи (на одному — за основним місцем роботи, на іншому — за сумісництвом), то вона має повне право вибрати те місце роботи, на якому до її зарплати застосовуватиметься ПСП. Це може бути або основне місце роботи, або підприємство, на якому така особа працює як зовнішній сумісник. При цьому для визначення того, чи перевищує сума зарплати граничну величину зарплати, до якої застосовується ПСП, підсумовувати загальний заробіток за двома місцями роботи не потрібно. Водночас слід ураховувати: якщо працівник працює на тому самому підприємстві як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (внутрішній сумісник), при визначенні суми зарплати для порівняння її з граничним розміром зарплати, до якої застосовується ПСП, заробітки за основним місцем роботи та на роботі за внутрішнім сумісництвом необхідно скласти.

4. ПСП починає застосовуватися до нарахованої заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви про самостійний вибір місця застосування податкової соціальної пільги (далі — заява про застосування ПСП) і документів, що підтверджують таке право (п.п. 169.2.2 ПКУ). ПСП застосовується до заробітної плати в місяці подання працівником заяви та не залежить від числа місяця, в якому її було подано.

5. У разі якщо платник податків має право на застосування ПСП на двох та більше підставах, зазначених у пункті 169.1 ПКУ, застосовується одна ПСП на підставі, що передбачає її найбільший розмір (п.п. 169.3.1 ПКУ).

Винятком із цього правила є випадок, коли працівник утримує двох та більше дітей віком до 18 років, одна з яких є інвалідом. У цьому випадку ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надається підвищена ПСП, на дитину (дітей), котра не є інвалідом, — звичайна ПСП.

6. Суми відпускних та лікарняних для цілей порівняння з граничною зарплатою, що надає право на ПСП, розподіляються за місяцями, на які припадає відпустка (хвороба) (п.п. 169.4.1 ПКУ).

7. ПСП припиняє надаватися з місяця, в якому працівник подає заяву про відмову від її застосування. Підвищена ПСП припиняє надаватися у зв’язку з втратою працівником відповідного статусу з моменту, визначеного п.п. 169.3.3 ПКУ.

8. ПСП надається з урахуванням останнього податкового періоду, в якому платник податків помер, або оголошений судом померлим, або визнаний судом безвісти відсутнім, або втрачає статус резидента, або був звільнений з місця роботи. Це означає, що в місяці звільнення працівника ПСП надається на загальних підставах. На практиці часто трапляються випадки, коли працівник у тому самому звітному місяці звільняється з попереднього місця роботи та приймається на нове і при цьому подає новому роботодавцю в місяці прийняття на роботу заяву про застосування ПСП. У такій ситуації роботодавцю бажано поцікавитися у новоприйнятого працівника, чи застосовувалася на попередньому місці роботи до його заробітної плати ПСП у місяці, в якому його було звільнено. У разі якщо на попередньому місці роботи в місяці звільнення ПСП до заробітної плати працівника застосовувалася, такий працівник не має права на отримання ПСП на новому місці роботи в місяці, в якому його було звільнено з попереднього місця роботи тв прийнято на нове. Це пов’язане з тим, що платник податків має право на отримання ПСП тільки від одного роботодавця. А в цьому випадку це право у звітному місяці було ним реалізовано на попередньому місці роботи. Починаючи з наступного місяця працівник матиме право на ПСП на новому місці роботи.

Перейдемо до розгляду числових прикладів.

 

ПСП на дітей: числові приклади її застосування

ЗАПИТАННЯ. У підприємця працюють Сохненко Є. Н. та Сох-ненко В. Ю., які офіційно перебувають у шлюбі та мають трьох спільних дітей віком до 18 років. Заробітна плата за квітень 2013 року Сохненко Є. Н. становить 1610 грн., Сохненка В. Ю. — 3100 грн. На яку ПСП мають право такі працівники?

Згідно з підпунктом 169.1.2 ПКУ платники податків, які утримують двох та більше дітей, мають право на ПСП у розмірі 573,50 грн. із розрахунку на кожну дитину.

Граничний розмір зарплати, до якої застосовується ПСП, для одного з батьків визначається в розмірі 1610 грн., для другого — у розмірі, кратному кількості дітей віком до 18 років (1610 грн. x кількість дітей до 18 років). Хто з батьків користуватиметься правом на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, вирішується ними самостійно. Той із них, хто вирішить, що таким правом скористається він, у своїй заяві на застосування ПСП має зазначити, що другий з батьків таким правом не користується.

У цій ситуації гранична зарплата, кратна кількості дітей, становить 4830 грн. (1610 грн. x 3). Виходячи з розміру зарплати за квітень 2013 року вигідніше саме батькові (Сохненку В. Ю.) використовувати право на збільшення граничної зарплати кратно кількості дітей, оскільки зарплата його дружини (Сохненко Є. Н.) і без того не перевищує 1610 грн.

Що стосується суми ПСП, то обоє з батьків мають право на суму ПСП у такому розмірі:

573,50 x 3 = 1720,50 (грн.).

ПДФО з нарахованої за квітень 2013 року зарплати Сохненко Є. Н. не утримується, оскільки її сума (1610 грн.) менше суми ПСП (1720,50 грн.).

Сума ПДФО, утримана з нарахованої за квітень 2013 року зарплати Сохненку В. Ю., становитиме:

(3100,00 - 111,60 - 1720,50) x 15 % = 190,19 (грн.),

де 111,60 грн. — сума утриманого із зарплати ЄСВ.

ЗАПИТАННЯ. За квітень 2013 року працівниці нараховано зарплату в розмірі 2300 грн. Жінка розлучена та не перебуває в офіційному шлюбі. Вона має двох дітей віком до 18 років. На яку ПСП має право така працівниця?

Зауважимо, що згідно з пунктом 5 Порядку № 1227 одинокою матір’ю (батьком) чи опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної підпунктом «а» підпункту 169.1.3 ПКУ, маючи дітей віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

Право на ПСП у цьому випадку працівниця має на двох підставах, а саме як:

— мати, яка утримує двох дітей до 18 років, — згідно з підпунктом 169.1.2 ПКУ (573,50 грн. x 2);

— одинока жінка, яка має двох дітей, — згідно з підпунктом «а» підпункту 169.1.3 ПКУ (860,25 грн. x 2).

У загальному порядку, якщо платник податків має право на застосування ПСП на двох та більше підставах, то до його зарплати застосовується одна ПСП на підставі, що передбачає її найбільший розмір (підпункт 169.3.1 ПКУ). Тому в цій ситуації працівниця має обрати найбільшу за розміром ПСП.

На другій підставі розмір ПСП на кожну дитину більший. Тому слід застосовувати ПСП на підставі підпункту «а» підпункту 169.1.3 ПКУ.

Що стосується граничного розміру зарплати, до якої застосовується ПСП, то він визначається для одного з батьків у розмірі, кратному кількості дітей до 18 років (1610 грн. x 2), а для другого з батьків — 1610 грн. У заяві про застосування ПСП в разі, якщо працівниця бажає скористатися правом на ПСП на дітей на підставі підпункту «а» підпункту 169.1.3 ПКУ, їй необхідно вказати, що таким правом на збільшення граничного розміру зарплати не користується її колишній чоловік.

У такому разі гранична сума зарплати, що надає працівниці право на застосування ПСП, становить 3220 грн.

Для застосування ПСП на дітей працівниця має подати роботодавцю такі документи:

— заяву про застосування ПСП;

— копії свідоцтв про народження дітей;

— копію паспорта.

У наведених у запитанні умовах зарплата працівниці не перевищує граничного розміру зарплати (3220 грн.). Тому якщо жінка скористається правом на ПСП як одинока мати, то розмір ПСП на двох дітей становитиме 1720,50 грн.

Сума ПДФО, утримана із зарплати працівниці, дорівнюватиме:

(2300,00 - 82,80 - 1720,50) x х 15 % = 74,51 (грн.),

де 82,80 грн. — сума ЄСВ, утримана із зарплати.

 

ЗАПИТАННЯ. У підприємця працює жінка, котра має трьох дітей віком до 18 років, одна з яких є інвалідом. Зарплата працівниці становить 3000 грн. Який розмір ПСП застосовується до зарплати цієї працівниці?

Платникам податків, які утримують двох та більше дітей віком до 18 років, з розрахунку на кожну дитину надається ПСП у розмірі 573,50 грн. (підпункт 169.1.2 ПКУ).

Крім того, до зарплати платника податків у цій ситуації може бути застосовано ПСП у розмірі 860,25 грн. як особи, яка утримує дитину-інваліда, з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років.

У разі якщо платник податків має право на застосування ПСП на двох та більше підставах, зазначених у пункті 169.1 ПКУ, у загальному порядку застосовується одна ПСП на підставі, що передбачає найбільший розмір.

Винятком із цього правила є випадок, коли працівник утримує двох та більше дітей віком до 18 років, одна з яких є інвалідом. У цьому випадку ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надається підвищена ПСП, на дитину (дітей), яка не є інвалідом, — звичайна ПСП.

Для того щоб жінка змогла скористатися ПСП на дітей та ПСП на дитину-інваліда, вона має подати роботодавцю заяву про застосування ПСП і документи, що підтверджують право на застосування таких ПСП.

У разі якщо чоловік такої працівниці не користується правом на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, про що необхідно вказати в заяві, то вона має право ще й на збільшення граничного розміру її зарплати кратно кількості дітей.

У підсумку виходить, що граничний розмір зарплати, який надає право на застосування ПСП, у цьому випадку дорівнює 4830 грн. (1610 грн. x 3).

Сума ПСП становитиме:

573,50 x 2 + 860,25 = 2007,25 (грн.).

Сума ПДФО, утримана із зарплати працівниці, становитиме:

(3000,00 - 108,00 - 2007,25) x х 15 % = 132,71 (грн.),

де 108,00 грн. — сума утриманого ЄСВ.

 

ЗАПИТАННЯ. У підприємця працює одинока жінка (вдова), яка має двох дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда. Зарплата працівниці становить 2800,00 грн. Який розмір ПСП застосовується до зарплати цієї працівниці?

У цій ситуації теоретично працівниця має право на ПСП на трьох підставах:

— як платник податків, який утримує двох дітей віком до 18 років (підпункт 169.1.2 ПКУ);

— як одинока мати, котра має двох дітей віком до 18 років (підпункт «а» підпункту 169.1.3 ПКУ);

— як платник податків, який утримує дитину-інваліда віком до 18 років (підпункт «б» підпункту 169.1.3 ПКУ).

У разі якщо платник податків має право на застосування ПСП на двох та більше підставах, зазначених у пункті 169.1 ПКУ, у загальному порядку застосовується одна ПСП на підставі, що передбачає найбільший розмір.

Винятком із цього правила є випадок, коли працівник утримує двох та більше дітей віком до 18 років, одна з яких є інвалідом. У цьому разі ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда надається підвищена ПСП, а на дитину, котра не є інвалідом, — звичайна ПСП.

У підсумку виходить: у разі якщо працівниця вирішить скористатися правом на ПСП на підставі підпункту 169.1.2 ПКУ і підпункту «б» підпункту 169.1.3 ПКУ, загальний розмір ПСП становитиме:

573,50 + 860,25 = 1433,75 (грн.).

У разі якщо працівниця вирішить скористатися правом на ПСП на підставі підпункту «а» підпункту 169.1.3 ПКУ, розмір ПСП становитиме:

860,25 x 2 = 1720,50 (грн.).

Сума ПСП у разі, якщо працівниця вирішить скористатися правом на ПСП як одинока мати, є найбільшою. Тому необхідно обрати саме її.

Граничний розмір зарплати, до якої застосовується ПСП, у цьому випадку визначається кратно кількості дітей, тобто цей розмір становитиме 3220,00 грн. (1610,00 x 2).

Сума ПДФО, утриманого із зарплати працівниці, дорівнюватиме:

(2800,00 - 100,80 - 1720,50) x 15 % = 146,81 (грн.),

де 100,80 грн. — сума утриманого ЄСВ.

 

ПСП у разі отримання різних видів доходів: числові приклади

ПСП і винагорода за договором цивільно-правового характеру

ЗАПИТАННЯ. У підприємця працює працівник, який має право на ПСП у звичайному розмірі, оскільки його зарплата не перевищує граничний розмір зарплати, до якої застосовується ПСП. У квітні 2013 року він виконав роботи за договором цивільно-правового характеру, укладеним із тим самим підприємцем, який для нього одночасно є роботодавцем. Сума зарплати за квітень 2013 року, нарахована такому працівнику, становить 1550 грн., сума винагороди за договором цивільно-правового характеру становила 2000 грн. Чи застосовується ПСП до доходу такого працівника за квітень 2013 року?

Згідно з підпунктом 169.4.1 ПКУ ПСП застосовується до доходу, нарахованого платнику податків протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій і винагород), якщо його розмір не перевищує 1610 грн.

Інакше кажучи, ПСП застосовується виключно до доходу, нарахованого за трудовим договором, тобто до зарплати. До інших видів доходів, у тому числі й до доходу, нарахованого (виплаченого) в межах цивільно-правового договору, ПСП не застосовується. Тому, незважаючи на те що і зарплата, і винагорода за договором підряду нараховуються (виплачуються) однією і тією самою юридичною особою, для цілей визначення права працівника на ПСП підсумовувати такі доходи не потрібно.

Розрахуємо суму ПДФО, яка має бути утримана із зарплати працівника:

(1550,00 - 55,80 - 573,50) х 15 % = 138,11 (грн.),

де 55,80 грн. — сума ЄСВ, утримана із зарплати.

Розрахуємо суму ПДФО, яка має бути утримана із суми винагороди за договором цивільно-правового характеру:

(2000,00 – 52,00) x 15 % = 292,20 (грн.),

де 52,00 грн. — сума ЄСВ, утриманого з винагороди за договором цивільно-правового характеру.

 

ПСП і відпускні

ЗАПИТАННЯ. Працівник підприємця у квітні 2013 року пішов у відпустку. У квітні 2013 року йому нараховано зарплату за відпрацьовані дні квітня 2013 року в розмірі 825,00 грн. і суму відпускних у розмірі 1216,80 грн., з них 557,70 грн. — відпускні, що припадають на квітень 2013 року; 659,10 грн. — відпускні, що припадають на травень 2013 року. Працівник має право на ПСП у звичайному розмірі. Як розрахувати суму ПДФО?

Згідно з підпунктом 169.4.1 ПКУ ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податків протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує граничної суми (1610,00 грн.).

При цьому для визначення права на застосування ПСП необхідно здійснити розподіл доходів відповідно до податкових періодів їх нарахувань. Оскільки, якщо платник податків отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податків на лікарняному, то з метою встановлення граничної суми доходу, що надає право на отримання ПСП, і в інших випадках оподаткування такі доходи (їх частина) належать до відповідних податкових періодів їх нарахування (підпункт 169.4.1 ПКУ).

У квітні 2013 року працівник має право на ПСП до доходу, який нараховано за квітень 2013 року, а саме до доходу в сумі 1382,70 грн. (825,00 + 557,70).

Сума ПДФО, яку необхідно утримати з доходу, нарахованого у квітні 2013 року, становитиме:

(1382,70 - 49,78 - 573,50) x 15 % = 113,91 (грн.);

(659,10 - 23,72) x 15 % = 95,31 (грн.).

Загальна сума ПДФО становитиме 209,22 грн. (113,91 + 95,31).

У березні 2013 року сума ПДФО, утримана з нарахованої зарплати за відпрацьовані дні березня 2013 року у розмірі 825 грн., становитиме:

(825,00 - 29,70 - 573,50) x 15 % = 33,27 (грн.).

 

ПСП для різних платників податків: числові приклади

ПСП для працівників-інвалідів

ЗАПИТАННЯ. Працівник підприємця є інвалідом II групи. Його заробітна плата за квітень 2013 року становила 1400 грн. На яку ПСП працівник має право?

Пунктом 169.1 ПКУ передбачено право на ПСП:

1) у підвищеному розмірі (860,25 грн.) — для платників податків, які є інвалідами I або II групи, у тому числі з дитинства (підпункт 169.1.3 ПКУ);

2) у максимальному розмірі (1147 грн.) для платників податків — інвалідів I або II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551.

Слід урахувати, що працівники — інваліди III групи мають право на ПСП лише на загальних підставах.

Граничний розмір зарплати, до якої застосовується ПСП, становить 1610,00 грн.

Подавши заяву про застосування ПСП і відповідні документи, що підтверджують право на застосування ПСП, працівник з місяця подання такої заяви матиме право на таку пільгу.

Звертаємо увагу: пенсійне посвідчення та довідка медико-соціальної експертизи можуть мати граничний строк дії. У такому разі працівникам-інвалідам необхідно періодично оновлювати копії цих документів, що підтверджують право на отримання пільги, а роботодавцям чітко відстежувати період дії пільги.

У нашому прикладі працівник має право на ПСП у розмірі 860,25 грн. (він подав заяву про застосування ПСП і відповідні документи).

Сума ПДФО, утримана із зарплати за квітень 2013 року, становитиме:

(1400,00 - 50,40 - 860,25) x х 15 % = 73,40 (грн.),

де 50,40 грн. — сума утриманого ЄСВ.

 

ПСП для працюючих студентів

ЗАПИТАННЯ. 01.04.2013 р. до підприємця був працевлаштований працівник, який є студентом 4 курсу денної форми навчання. Цього місяця таким працівником було подано заяву про застосування ПСП у розмірі, установленому підпунктом 169.1.3 ПКУ, і довідку з ВНЗ про те, що він дійсно навчається в цьому закладі та за умовами його навчання виплата стипендії з бюджету не передбачена. Сума зарплати за квітень 2013 року становила 1600 грн. Як визначити суму ПДФО із зарплати такого працівника?

Відповідно до підпункту «г» підпункту 169.1.3 ПКУ платник податків, який є студентом, має право на ПСП у підвищеному розмірі (860,25 грн.).

Водночас підпунктом 169.2.3 ПКУ встановлено заборону на застосування ПСП до заробітної плати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення студентів, що виплачуються з бюджету.

Виходячи з цього можна зробити висновок: якщо студент працює за трудовим договором та одночасно навчається і отримує стипендію з бюджету, то він не має права на ПСП. Якщо ж студент стипендію не отримує або отримує спонсорську стипендію (не з бюджету), то, працюючи та отримуючи заробітну плату, він має право скористатися ПСП у зазначеному розмірі за умови, що його зарплата не перевищить 1610,00 грн.

Для підтвердження права на
застосування ПСП у розмірі 860,25 грн. працівник-студент зобов’язаний подати роботодавцю:

1) заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП;

2) довідку з навчального закладу про те, що він дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендію з бюджету.

Застосовується ПСП до зарплати працівника-студента з податкового місяця, в якому такий працівник надав роботодавцю зазначені документи.

Сума ПДФО, утримана із зарплати за квітень 2013 року, становитиме:

(1600,00 - 57,60 - 860,25) x х 15 % = 102,32 (грн.),

де 57,60 грн. — сума утриманого ЄСВ.


Документи консультації

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 3551 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Порядок № 1227 Порядок надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі