Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Що робити з коштами на підприємницькому рахунку, якщо діяльність не ведеться

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Що робити з коштами на підприємницькому рахунку, якщо діяльність не ведеться

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець з 2012 року перебуває на загальній системі оподаткування, діяльність поки що не веде. На розрахунковому рахунку є кошти, закривати рахунок він не хоче, оскільки в майбутньому планує продовжувати діяльність. Цікавить запитання, як чинити з коштами на розрахунковому рахунку:

— перевести на депозит (але чи вважатимуться відсотки за депозитом підприємницьким доходом?);

— перевести на особисту картку?

 

ВІДПОВІДЬ. У цьому випадку підприємцю, який не веде діяльність, потрібно мінімізувати підприємницький дохід, щоб уникнути сплати ПДФО. У зв’язку з цим розглянемо, що включається до підприємницького доходу загальносистемника.

Дохід підприємця — це виручка, отримана ним у грошовій або негрошовій формі (пункт 177.2 ПКУ). Це визначення підприємницьких доходів не містить конкретики у вигляді переліку доходів. У цілому ж до доходів слід уключати все, що надійшло від підприємницької діяльності, зокрема:

— відсотки, нараховані банком на залишок коштів на розрахунковому рахунку підприємця;

— відсотки за депозитом (якщо він відкритий фізособою, що виступає як підприємець).

При цьому до складу доходів не включається сама сума депозиту , яка повертається банком на поточний рахунок підприємця.

Якщо на підприємницькому рахунку є грошові кошти, то банк у будь-якому разі нараховує на них відсотки, що є підприємницьким доходом. При цьому переказ грошових коштів з підприємницького рахунку на депозит, відкритий підприємцем, призведе до нового джерела підприємницьких доходів у вигляді відсотків за депозитом.

Тепер подивимося, що буде у разі, якщо підприємець перерахує залишок коштів з розрахункового рахунку на особисту картку.

Фізична особа — підприємець має право вільно користуватися коштами для власних потреб з розрахункового рахунку, відкритого для здійснення господарської діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності (підстава — статті 42 та 44 ГКУ).

Це ж підтвердили і податківці у розділі 104.04 ЄБПЗ, відповідаючи на запитання: «Чи може ФОП використовувати кошти з розрахункового рахунку, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?».

З цього робимо висновок, що підприємець має право на переказ коштів з підприємницького рахунку на особисту картку. А завдяки такому переказу підприємець, по суті, уникає підприємницького доходу у вигляді відсотків, нарахованих банком на залишок коштів на підприємницькому рахунку.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі