Теми статей
Обрати теми

Працевлаштування інвалідів: виконання нормативу та складання річного звіту

Редакція ВД
Стаття

Працевлаштування інвалідів: виконання нормативу та складання річного звіту

 

Як відомо, підприємцям-роботодавцям, у штаті яких протягом 2012 року стабільно працювало 8 і більш осіб, потрібно було працевлаштувати хоча б одного працівника-інваліда. «Інвалідний» норматив і подання до 1 березня поточного року звіту про його виконання є давно відомими підприємцям обов’язками, однак деякі роботодавці, можливо, стикаються з ними вперше.

Важливість працевлаштування полягає в тому, що невиконання нормативу тягне за собою сплату адміністративно-господарських санкцій у чималій сумі. Детальніше про все це ми поговоримо в нашій статті.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 875 — Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-ХII.

Порядок реєстрації — Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Інструкція № 42 — Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Наказ № 98 — наказ Мінпраці «Про затвердження форм документів для реєстрації роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів і виконання ними нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів» від 14.03.2007 р. № 98.

Наказ № 420 — наказ Мінпраці «Про затвердження форм звітності та інструкції щодо їх заповнення» від 19.12.2005 р. № 420.

 

Працевлаштування інвалідів

Обов’язок прийняти у 2012 році на роботу хоча б одного інваліда лягає на тих роботодавців, у яких чисельність працівників, оформлених за основним місцем, становила не менше 8 осіб (протягом не менше шести місяців 2012 року).

«Інвалідний» норматив, тобто необхідна кількість інвалідів, працевлаштованих за основним місцем роботи (з оформленням трудової книжки), дорівнює 4 % середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СК) за рік, про правила розрахунку цього показника ми розповімо далі.

Однак виконувати його потрібно вже тим підприємцям незалежно від системи оподаткування, які прийняли 8 працівників, котрі пропрацювали шість і більше місяців (незважаючи на те, що арифметично 4 % від їх середньооблікової кількості менше одиниці). Так, якщо у підприємця працює від 8 до 25 осіб, то для інваліда потрібно передбачити одне робоче місце (стаття 19 Закону № 875). Зауважимо: якщо проводити розрахунок 4 % СК, то фактично буде потрібен 1 інвалід при кількості штатних працівників від 8 до 37довідка 1.

Підприємець-інвалід також зараховується для виконання нормативу, оскільки це передбачено пунктом 3.2 Інструкції № 42, за правилами якої заповнюється форма Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів (форма № 10-ПI (річна)) (далі — Звіт). У ньому визначається, чи виконав роботодавець «інвалідний» норматив. Тому, якщо у такого підприємця СК працівників за 2012 рік 8 і більше, він може автоматично зарахувати себе як особу з інвалідністю (СК інвалідів дорівнює 1) і може не приймати на роботу інваліда.

Зауважимо, що підприємці-роботодавці, в яких чисельність працівників досягла 8 осіб протягом 2012 року, повинні були поступово відстежувати СК. Адже наявність 8 працівників ще не говорить про те, що підприємцю потрібно терміново приймати на роботу інваліда, а за його відсутності — сплачувати штрафні санкції. СК працівників визначається лише за підсумками роботи за рік, і якщо перевищення мало тимчасовий характер (а одному або декількох місяцях), то за цим роком вона не вийде за межі 8 осіб. Так, якщо підприємцю за результатами розрахунку СК усіх працівників потрібно працевлаштувати мінімум одного інваліда, то достатньо, щоб один інвалід пропрацював у підприємця не менше шести місяців (див. лист Фонду соціального захисту інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172).

 

Розраховуємо СК усіх працівників та інвалідів

Для того щоб переконатися в необхідності працевлаштування інвалідів, потрібно розрахувати показник СК згідно з Інструкцією № 286. Він також потрібен для заповнення Звіту. При розрахунку СК усіх працівників за рік спочатку потрібно здійснити розрахунок СК для кожного календарного місяця звітного року. Для цього:

а) визначається облікова кількість штатних працівників за кожний день місяця. Фактично потрібно зібрати дані за кожний день про наявність працівників, з якими укладено трудові договори (на підставі даних табелів обліку робочого часу). Ураховуються лише працюючі за основним місцем роботи за деяким винятком, про який ітиметься далі;

б) визначається СК за місяць. Для цього підсумовуємо облікову кількість штатних працівників (показник підпункту «а» за кожний календарний день місяця, уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні) і ділимо отриману суму на число календарних днів звітного місяця (30/31, для лютого 2012 року — 29).

Кількість працівників за вихідний, святковий і неробочий день береться така сама, як і за попередній робочий день. Якщо поспіль ідуть декілька вихідних днів, то для них також використовується це значення.

Роботодавці, які провадили діяльність неповний місяць (новостворені, ліквідовані протягом звітного місяця тощо), підсумовують облікову кількість штатних працівників за кожний день фактичної роботи цього місяця та ділять отриманий результат на кількість календарних днів цього місяця (30/31, для лютого 2012 року — 29).

Далі безпосередньо визначаємо СК за рік. Підсумовуємо СК за всі місяці та ділимо отриману суму на кількість місяців у періоді, за рік — на 12.

Зауважимо, що на 12 потрібно розділити і сумарну СК за місяці звітного року, якщо підприємець почав діяльність протягом року, тобто не в січні.

У Інструкції № 286 міститься детальний перелік працівників, які беруться або не беруться до уваги.

У цілому підприємцю потрібно вирахувати працівників, з якими укладено трудовий договір, оформлених за основним місцем роботи (з трудовою книжкою). Тобто сумісники та працюючі за цивільно-правовими договорами не враховуються.

Причому брати до уваги потрібно працівників, як тих, що з’явилися, так і відсутніх (наприклад, тих, хто хворіли, були у відрядженнях, у відпустці).

Працівники, прийняті або переведені з ініціативи адміністрації на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень, ураховуються за кожний календарний день як цілі одиниці.

До розрахунку не беруться працівники, які:

1) перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

2) перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

3) навчаються та проходять практику, та ті, з якими не укладався трудовий договір;

4) подали заяви про звільнення та припинили роботу до закінчення строку попередження або припинили роботу без попередження підприємця. Вони виключаються з облікового складу працівників із першого дня невиходу на роботу.

Принцип розрахунку показника СК інвалідів за рік такий самий, як і для загального СК, проте беруться лише особи, які мають інвалідність і ті, які працюють за основним місцем.

Спочатку розрахуємо облікову кількість виключно працівників-інвалідів за кожний день місяця, потім — СК за місяць, а далі — СК за рік.

Зверніть увагу на правила округлення. При розрахунку СК виникає необхідність округлення до цілого числа як кінцевого результату (СК за рік), так і проміжних результатів (СК за день, місяць). Згідно з пунктом 3.4 Інструкції № 42 для цілей відображення у Звіті дані рядків 01, 02, 03 наводяться в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми стоїть число 5 і більше, то воно округляється у бік збільшення), тобто застосовується просте арифметичне правило округлення: 2,49 до 2; 2,5 до 3; 3,5 до 4.

Водночас згідно з пунктом 3 додатка до Інструкції № 286 округлення результатів обчислень (у тому числі й при розрахунку СК) здійснюється за правилом «парної цифри»: якщо остання значуща цифра «5», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін. Наприклад, 3,5 до 4; 6,5 до 6. Якщо остання значуща цифра не «5» або після неї ще є цифри, то такий результат округляється за простим арифметичним правилом (3,49 «до 3; 4,51 до 5). Отже, розбіжності між двома правилами округлення виникають у тих випадках, коли результат обчислення містить лише одну цифру після коми та ця цифра є «5». Причому результат округлення може мати досить принципове значення.

Для того щоб поєднати ці дві вимоги, не порушуючи їх, ми рекомендуємо округляти результати таким чином: СК за місяць у проміжних розрахунках — за правилом «парної цифри»; СК за рік — за простим арифметичним правилом, як того вимагає Інструкція № 42.

Наведемо приклад розрахунку СК інвалідів. Зауважимо: аналогічним чином розраховується СК усіх працівників, відповідно до розрахунку потрібно брати не лише інвалідів, а й усіх працівників за основним місцем.

Приклад. У підприємця за 2012 рік СК становила 10 осіб, що вимагає для виконання нормативу з працевлаштування прийняття 1 інваліда. Протягом 2012 року у нього в штаті значилися 3 працівника-інваліди:

1) 1-й перебував у трудових відносинах з 2009 року та був звільнений 31 січня 2012 року;

2) 2-го було прийнято на роботу 12 квітня та звільнено 30 червня 2012 року;

3) 3-го було прийнято на роботу 1 червня та звільнено 1 серпня 2012 року.

Розрахуємо показники СКміс і СКрік щодо інвалідів:

СКсічень = 1 х 31 : 31 = 1 особа;

СКквітень = 1 х 19 : 30 = 0,633 
1 особа;

СКтравень = 1 х 31 : 31 = 1 особа;

СКчервень = 2 х 30 : 30 = 2 особи;

СКлипень = 1 х 31 : 31 = 1 особа;

СКсерпень = 1 х 1 : 31 = 0,032 
0 осіб;

СКрік = (1 + 0 + 0 + 1 + 1 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0) : 12 = 6 :  12 = 0,5 1 особа

Таким чином, за підсумками року підприємець виконав норматив з працевлаштування інвалідів.

 

Як шукати інвалідів

У підприємців, які мали у своєму розпорядженні у 2012 році штат працівників із 8 осіб, цілком закономірно може виникнути запитання: чи повинні служба зайнятості або інші держоргани сприяти їм у пошуку інвалідів, і чи можна уникнути санкцій, якщо потрібних працівників їм не знайшли?

На жаль, скористатися «бездіяльністю» служби зайнятості не удасться, оскільки обов’язок з працевлаштування інвалідів, на думку Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонду інвалідів), покладається виключно на роботодавця. Що стосується служби зайнятості, то вона лише сприяє працевлаштуванню інвалідів, які перебувають на обліку та зареєстровані як безробітні (лист Фонду інвалідів від 06.11.2008 р. № 1/6-481/06), а сам Фонд інвалідів працевлаштуванням не займається.

Водночас посприяти в пошуку інвалідів підприємцям може добровільне подання до служби зайнятості звіту про вакансії за формою № 3-ПН, затвердженою наказом № 420. У графі 15 цієї форми як окрема категорія громадян мають бути зазначені інваліди. Наявність вільного робочого місця вказується щодо кожної категорії під окремими шифрами. Для інвалідів передбачено шифр «11».

Водночас судова практика свідчить про те, що у випадках, коли форма № 3-ПН подавалася, то більшість рішень усе ж таки приймалися на користь роботодавців. Суди вважали, що і разі щомісячного подання форми № 3-ПН вчинялися необхідні дії з працевлаштування інвалідів. Тому якщо уповноваженими органами не були направлені інваліди для працевлаштування, на підприємця (підприємство) не повинні накладатися санкції.

 

Прийняття на роботу та трудові гарантії інвалідів

Для виконання «інвалідного» нормативу працівник-інвалід має бути працевлаштований за основним місцем роботи (з оформленням трудової книжки). Інваліди-сумісники або особи, які виконують роботи (послуги) за цивільно-правовими договорами, не враховуються.

Інвалідність підтверджується такими документами (пункт 1 листа Фонду інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172):

— копією довідки МСЕК, в якій зазначаються, зокрема, установлена працівнику група інвалідності, причина інвалідності, строк, на який встановлена інвалідність, і дата чергового переогляду;

— копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

При цьому інваліди, які мають висновки МСЕК про їх непрацездатність, не можуть бути прийняті на роботу. Це підтверджує і Фонд інвалідів у листі від 01.06.2007 р. № 1204/19/71-07.

Нагадаємо деякі моменти щодо трудових гарантій для інвалідів.

Так, відповідно до статті 26 КЗпП при прийнятті інваліда, направленого на роботу відповідно до рекомендації МСЕК, забороняється встановлювати строк випробування.

Згідно зі статтею 17 Закону № 875 відмова в укладенні трудового договору або у просуванні по службі, звільнення з ініціативи адміністрації, переведення на іншу роботу інваліда без його згоди за мотивами інвалідності не дозволяється, за винятком випадків, коли відповідно до висновку медико-соціальної експертизи стан його здоров’я перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб чи продовження трудової діяльності або зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенням здоров’я інвалідів.

Крім того, згідно зі статтею 42 КЗпП у разі скорочення чисельності або штату працівників інваліди або ветерани війни, а також учасники бойових дій і прирівняні до них особи мають переважне право залишитися на роботі за рівних з іншими працівниками умов продуктивності праці та кваліфікації.

Робота інваліда в нічний час та надурочно допускається лише за його згодою та за умови, що це не суперечить медичним показанням (статті 55, 63 КЗпП).

Згідно зі статтею 172 КЗпП для працівників-інвалідів на їх прохання може бути встановлений неповний робочий день або неповний робочий тиждень і створені пільгові умови праці, у тому числі для тих, хто працює за основним місцем роботи. Більше того, якщо індивідуальною програмою реабілітації, наведеною в рекомендаціях МСЕК, передбачено особливі умови праці (у тому числі скорочений робочий день), роботодавець зобов’язаний такі умови створити.

Нагадаємо, що робота в режимі неповного робочого часу полягає в тому, що інвалід працює менше нормальної тривалості робочого часу та при цьому оплата його праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Причому таке зменшення тривалості роботи може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи, зменшення кількості днів роботи протягом тижня або одночасного використання та зменшення кількості днів і щоденної роботи. Усе залежатиме від домовленості між роботодавцем і працівником-інвалідом. Так, це можуть бути і 2 години на день, і 2 дні на тиждень.

Для випадку, коли працівник-інвалід значиться у штаті підприємця лише для виконання «інвалідного» нормативу, такий варіант може бути дуже вигідним тому, що скільки б ні працював працівник-інвалід, він ураховується як ціла одиниця.

У перший рік роботи інвалід може отримати відпустку в будь-який слушний для нього час. Це означає, що право на відпустку повної тривалості працівник-інвалід має вже до закінчення шестимісячного строку (стаття 10 Закону про відпустки).

Також інваліди мають право обирати для відпустки слушний для себе час, не дотримуючись графіка відпусток.

Працівники-інваліди мають право на основну щорічну відпустку більшої тривалості, ніж у звичайного працівника. Крім того, роботодавець не має права відмовити інвалідам в наданні відпустки без збереження заробітної плати, що передбачено статтею 25 Закону про відпустки. Тривалість відпусток працівників-інвалідів залежить від групи інвалідності (див. таблицю).

 

Група інвалідності

Тривалість щорічної
основної відпустки
(ст. 6 Закону про відпустки)

Тривалість відпустки
без збереження зарплати
(пп. 6 — 7 ст. 25 Закону про відпустки)

I, II

30 календарних днів

60 календарних днів

III

26 календарних днів

30 календарних днів

 

Оскільки тривалість відпустки встановлено з розрахунку на рік, то працівник-інвалід може за своїм бажанням поділити її та використовувати частинами протягом року.

Крім того, як і решта працівників, працівники-інваліди можуть претендувати ще й на неоплачувану відпустку тривалістю не більше 15 днів, однак уже за угодою сторін (тобто її строки мають бути погоджені з роботодавцем). Це передбачено статтею 26 Закону про відпустки.

 

На сьогодні чинне законодавство у сфері соціального захисту інвалідів не висуває особливих вимог щодо атестації робочих місць, зайнятих працівниками-інвалідами (лист Мінпраці від 19.02.2007 р. № 341/19/71-07). Тому якщо робоче місце зайняте інвалідом, то воно зараховується у виконання встановленого нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (якщо звичайно воно є його основним місцем роботи).

 

Обкладення доходів інвалідів ПДФО та ЄСВ

Тепер перейдемо до обкладення заробітної плати працівників-інвалідів податком з доходів. Відповідно до підпункту «ґ» підпункту 169.1.3 ПКУ інвалідам I і II групи, у тому числі інвалідам з дитинства, надається податкова соціальна пільга (ПСП) у підвищеному розмірі — 150 % від «звичайної» ПСП, тобто у 2013 році — 860,25 грн. Крім того, згідно з підпунктом «б» підпункту 169.1.4 ПКУ інвалідам I і II груп із числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни надається ПСП у розмірі 200 % від «звичайної» ПСП, тобто у 2013 році — 1147,00 грн.

Застосовувати її потрібно після того, як працівник подасть заяву та необхідні документи (якщо до цього їх не було в розпорядженні роботодавця). У цьому випадку для підтвердження права працівника-інваліда на застосування ПСП у підвищеному розмірі мають бути надані пенсійне посвідчення або довідка МСЕК.

Що стосується ЄСВ (нарахувань та утримань) із заробітної плати інвалідів, то вони справляються так само та в тих самих розмірах, що й зі звичайних працівників фізичної особи — підприємця.

 

Реєстрація у Фонді інвалідів

Отже, якщо підприємець-роботодавець уперше потрапить під «інвалідний» норматив за підсумками 2012 року, то йому доведеться пройти реєстрацію у Фонді інвалідів. Згідно з пунктом 3 Порядку реєстрації роботодавець, у якого чисельність працюючих за основним місцем у 2012 році збільшилася до 8 і більше осіб, уже повинен зареєструватися у відділенні Фонду інвалідів за місцем держреєстрації до 1 лютого 2013 року.

Водночас, ураховуючи, що жодних санкцій за порушення строку реєстрації у Фонді інвалідів не передбачено (такий висновок можна зробити з листа Фонду інвалідів від 26.02.2008 р. № 1/6-43/06), роботодавці можуть не поспішати з реєстрацією, а зробити це перед поданням Звіту (до 1 березня 2013 року).

Для реєстрації роботодавці подають власноручно або надсилають рекомендованим листом до відділення Фонду інвалідів:

— заяву про реєстрацію роботодавця у відділенні Фонду за формою № 1, затвердженою наказом № 98;

виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців.

Оригінали документів пред’являються під час подання заяви. У разі надсилання заяви поштою копії документів посвідучються нотаріально.

Адреси регіональних відділень та іншу корисну інформацію можна знайти на сайті Фонду інвалідів (www.ispf.gov.ua).

Датою реєстрації у Фонді інвалідів вважається дата подання документів роботодавцем, а в разі надсилання їх поштою — дата, зазначена на поштовому штемпелі.

 

Відповідальність за невиконання «інвалідного» нормативу. Адміністративно-господарські санкції

Якщо підприємець повинен був, але не працевлаштував інваліда, то йому необхідно самостійно розрахувати суму адміністративно-господарських санкцій (далі — АГС) згідно зі статтею 20 Закону № 875.

Сума їх чимала. Так, АГС стягуються у розмірі середньорічної заробітної плати за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. При цьому, якщо працює від 8 до 15 осіб, розмір штрафної санкції визначається у розмірі половини середньорічної заробітної платиЗвіті — рядки 04, 05, 06).

АГС потрібно сплатити до відділення Фонду інвалідів за місцем своєї реєстрації до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення. Останній день сплати штрафних санкцій до Фонду інвалідів за нестворення у 2012 році робочих місць для інвалідів — 12 квітня 2013 року.

При порушенні строків сплати штрафних санкцій нараховується пеня виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати, нарахованих на повну суму недоїмки за штрафом за весь її строк.

Також за невиконання фізичною особою — підприємцем нормативу робочих місць їй нараховується адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн. (від 10 до 20 нмдг) згідно з частиною 2 статті 1881 КУпАП.

Це порушення виявляють під час перевірки та складають про це протокол. Він направляється до суду, який і виносить рішення про накладення адмінштрафу на винну особу.

Зауважимо, що з роз’яснень, наданих у листі Фонду інвалідів від 27.04.2010 р. № 1/6-69/03-01, випливає, що за цією підставою до адміністративної відповідальності притягуються лише якщо норматив не був виконаний і АГС за невиконання нормативу не сплачені або сплачені з порушенням строків.

Статтею 1881 КУпАП передбачена такий самий за розміром штраф за неподання до Фонду Звіту. Однак, якщо проаналізувати текст листа Фонду інвалідів від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06, то можна дійти висновку, що, на думку Фонду, за неподання Звіту фізичній особі — підприємцю адмінштраф не загрожує, оскільки вона не є посадовою особою, хоча із самого тексту статті 1881 КУпАП це не випливає.

 

Подання та заповнення Звіту

Отже, згідно з пунктом 1.1 Інструкції № 42 Звіт подають роботодавці, які у 2012 році мали 8 і більше основних працівників. Якщо підприємець подає Звіт уперше, то перед його поданням він повинен пройти реєстрацію у Фонді інвалідів, про що йшлося вище.

Зауважимо: якщо роботодавець уже був зареєстрований у Фонді, однак в жодному місяці 2012 року СК його працівників не досягла 8 осіб, то, на нашу думку, подавати Звіт йому не потрібно (підтвердженням цьому також може бути лист Фонду інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172).

У підпункті 2.1 Інструкції № 42 зазначено про подання Звіту до 1 березня, року, наступного за звітним, а в самій формі строк подання вказано як «не пізніше 1 березня». Згідно з роз’ясненнями Фонду інвалідів з листа від 09.02.2010 р. № 1/6-20/06 останнім днем подання цього Звіту є 1 березня, у тому числі й у 2013 році (для Звіту за 2012 рік).

 

Рядок Звіту

Інформація для заповнення

Рядок 01* «Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)»

Для заповнення цього рядка підприємець розраховує СК за рік відповідно до пункту 3.2 Інструкції № 286. На його підставі робиться висновок про те, чи потрібно було підприємцю працевлаштовувати інвалідів і в якій кількості (якщо вона дорівнює 8 і більше осіб, то потрібно)

Рядок 02* «із них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)»

СК за рік щодо працівників, яким згідно з чинним законодавством установлено інвалідність. Розраховується так само, як і показник рядка 01. За другим показником визначають, чи виконано «інвалідний» норматив. Згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 42 фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю та яким установлено інвалідність, збільшують показник рядка 02 на одиницю

Рядок 03* «Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)»

«Інвалідний» норматив для конкретного підприємця-роботодавця:
— для роботодавців, у яких працює від 8 до 25, а фактично до 37 осіб:
ряд. 03 = 1 особа;
— для інших роботодавців: ряд. 03 = ряд. 1 х 4 %

* Показники рядків 01, 02, 03 відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число та після коми цифра «5» і більше, то воно округлюється в бік збільшення (пункт 3.2 Інструкції № 42).

Рядок 04 «Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)»

Сума всієї «грязної» заробітної плати штатних працівників (які оформлені з трудовою книжкою та враховувалися у СК рядка 01) за звітний рік у тис. грн. На практиці відділення Фонду інвалідів вимагають зазначати фонд оплати праці штатних працівників у тисячах гривень з одним знаком після коми. Наприклад, якщо фонд оплати праці всіх штатних працівників за рік становив 161768,45 грн., у рядку 04 роботодавцю слід проставити «161,8»

Рядок 05 «Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)»

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (у грн.), що розраховується за формулою: (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01.
Інструкція № 42 не містить вказівок щодо порядку проведення округлення даних цього рядка. На практиці відділення Фонду інвалідів вимагають відображати цей показник у гривнях з двома знаками після коми.
Наприклад, показник рядка 01 дорівнює 10 особам, показник рядка 04 — «161,8», отже, у рядку 05 роботодавець відобразить «16180,00» ((161,8 х 1000) : 10)

Рядок 06 «Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)»

Сума АГС, яку повинен сплатити роботодавець при невиконанні нормативу, розраховується так:
— для роботодавців, у яких працює від 8 до 15 осіб (якщо ряд. 02 не заповнено): ряд. 06 = ряд. 05 : 2;
— для роботодавців, у яких працює 15 осіб (включно) і більше: ряд. 06 = = (ряд. 03 - ряд. 02) х ряд. 05

 

Приклад розрахунку АГС у Звіті

Показник СК усіх працівників за рік у підприємця-роботодавця дорівнює 8 осіб. Він повинен був працевлаштувати 1 інваліда (рядок 03 Звіту), зареєструватися у Фонді інвалідів і подати Звіт за 2012 рік.

Підприємець прийняв працівника-інваліда лише 1 вересня 2012 року. СК працівників-інвалідів у кожному з 4 місяців періоду з вересня по грудень 2012 року дорівнювала 1 особі, а отже, СК інвалідів за рік становила: 4 : 12 = 0,33 0 осіб.

Виходить, що підприємець не виконав норматив з працевлаштування інвалідів і повинен розрахувати та сплатити суму АГС, а також показати цю суму в рядку 06 Звіту.

Припустимо, сума всієї нарахованої («грязної») заробітної плати працівників за рік становила 200500,00 грн. (основне місце роботи у підприємця), у рядку 04 Звіту зазначаємо 200,5.

У рядку 05 Звіту відображається середньорічна заробітна плата основного працівника, яка розраховується за формулою: (ряд. 04 х 1000) : ряд. 01 = (200,5 х 1000) : 8 = 25062,50 (грн.).

У рядку 06 Звіту відображається сума АГС, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Для роботодавців, у яких працює від 8 до 15 осіб («інвалідний» норматив — 1 особа) сума АГС дорівнює: 1 х х (ряд. 05 : 2) = 1 х 25062,50 : 2 = 12531,25 (грн.).

 

Кількість працівників та фонд оплати праці

Назва показників

Код рядка

Фактично за рік

Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу (осіб)

01

8

з них: середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (осіб)

02

0

Кількість інвалідів — штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (осіб)

03

1

Фонд оплати праці штатних працівників (тис. грн.)

04

200,5

Середньорічна заробітна плата штатного працівника (грн.)

05

25062,50

Сума адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (грн.)

06

12531,25

 

Висновки

Підприємці, в яких понад 6 місяців 2012 року чисельність працівників, оформлених за основним місцем, була 8 і більше осіб, повинні були працевлаштувати хоча б одного працівника-інваліда.

При цьому таким роботодавцям потрібно зареєструватися у Фонді інвалідів і подати не пізніше 1 березня 2013 року Звіт. У ньому зазначається середньооблікова кількість усіх штатних працівників і працівників-інвалідів за рік.

За першим показником визначається, чи потрібно було працевлаштовувати інвалідів і кількість таких осіб. На підставі другого — чи виконано «інвалідний» норматив. Розрахунок СК проводиться згідно з правилами Інструкції № 286.

Фізичні особи — підприємці, які повинні були, однак не виконали «інвалідний» норматив, зобов’язані розрахувати та сплатити АГС у встановленому розмірі. Їх розрахунок здійснюється у Звіті.


Довідкова інформація (довідка)

1 Виходячи з правил заповнення Звіту (Інструкція № 42), виконання «інвалідного» нормативу прив’язано саме до СК основних працівників, починаючи від 8 осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі