Теми статей
Обрати теми

Звітність з плати за землю – 2013 (частина 2)

Редакція ВД
Стаття

Звітність з плати за землю-2013 (частина 2)

 

У попередньому номері (див. «ВД», 2013, № 2, с. 4) ми детально розповіли про принципи визначення розміру орендної плати та земельного податку, а також загальні правила подання земельної звітності. У цій статті ми розглянемо питання заповнення цієї звітності.

Оксана ХМЕЛЕВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Податкова декларація — Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1015.

 

Структура Податкової декларації

Отже, форма Податкової декларації, яку заповнюватимуть як платники земельного податку, так і платники орендної плати за землі державної та комунальної власності (далі — орендна плата), уключає:

1) основну (розрахункову) частину, в якій у тому числі декларуються й суми земельного податку та орендної плати;

2) додаток 1 «Відомості про наявні земельні ділянки», який є невід’ємною частиною декларації, тобто подається всіма платниками та в усіх випадках подання декларації;

3) додаток 2 з відомостями про пільги із земельного податку (до числа пільговиків довідка1 увійде не так уже й багато підприємців.

Також за своїм бажанням платник податків може подати доповнення до податкової декларації, які заповнюються та додаються відповідно до пункту 46.4 ПКУ.

Додаток 1 обов’язково подається разом із кожною звітною, новою звітною, уточнюючою Податковою декларацією, у ньому зазначаються дані про наявні в оренді земельні ділянки.

 

Заповнення розділів і рядків Податкової декларації

Зверніть увагу: відображати в Податковій декларації одночасно зобов’язання із земельного податку та орендної плати не можна. Тому, якщо підприємцю потрібно відзвітувати щодо власних та орендованих ділянок, то він подає різні декларації. У формі декларації є поля та рядки, які заповнюють як землекористувачі, так і орендарі, а є ті, які заповнює лише одна з категорій, про що ми розповімо далі.

 

Заголовна частина Податкової декларації

Показник

Особливості заповнення

1

2

ПОЛЕ 1

1.1.Т

Порядковий номер за рік

Земельний податок/Орендна плата

Підприємці заповнюють клітинку, що належить або до земельного податку, або до орендної плати, ставлять у ній «Х». Нумерація здійснюється послідовно в порядку зростання та окремо за типом декларацій («Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»). Наприклад, якщо підприємець подає до податкового органу першу уточнюючу декларацію, в якій уточнюється податкове зобов’язання з орендної плати, то у графі «1.1.Т» проставляється «1». При поданні протягом року другої уточнюючої декларації, в якій уточнюється податкове зобов’язання з орендної плати, у графі «1.1.Т» проставляється «2». В аналогічному порядку проводитиметься нумерація нових звітних декларацій.

Якщо платник подає декларації до декількох податкових органів, то має вестися окрема нумерація декларацій щодо кожного з таких органів

Код типу декларації/
Тип декларації

Проставляється позначка («Х») напроти виду декларації, а саме:

(01) Звітна

Звітна річна декларація, подана відповідно до пункту 286.2 ПКУ.

(02) Нова звітна

Нова звітна — щомісячна декларація, подання нових звітних декларацій замість звітної (річної) передбачено пунктом 286.3 ПКУ

(03) Уточнююча

Уточнююча — декларація, яка подається в разі самостійного виявлення помилок у порядку, установленому пунктом 50.1 ПКУ

ПОЛЕ 2/ПОЛЕ 3

Для земельного податку/Для орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності

за 20__ рік

Проставляються цифри «1» і «3» для зазначення 2013 року

починаючи з

Заповнюється в разі подання декларації щодо нововідведених
(придбаних тощо) ділянок або новоукладених договорів
(починаючи з (число/місяць))

з урахуванням уточнень з

Заповнюється в разі уточнення податкових зобов’язань (з урахуванням уточнень з (число/місяць)). Порядковий номер податкового (звітного) місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»)

За __________місяць

Указується місяць у разі подання декларації відповідно до пункту 286.3 ПКУ: нової звітної декларації протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним

ПОЛЕ 4

Повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові) платника

Указуються прізвище, ім’я, по батькові платника податків

Платник земельного податку (юридична особа)

Підприємець — власник земельної(их) ділянки(ок) ставить позначку «Х»

платник орендної плати за землі державної або комунальної власності (орендар), який згідно із Податковим кодексом України подає податкову декларацію

Підприємець-орендар ставить позначку «Х»

ПОЛЕ 5

Не заповнюється

ПОЛЕ 6

Реєстраційний номер облікової картки платника податків
або серія та номер паспорта

Підприємець зазначає свій ІПН або паспортні дані, якщо він через свої релігійні переконання відмовився від ІПН і має відповідну відмітку в паспорті

ПОЛЕ 7

Код виду економічної діяльності (КВЕД)

Підприємець зазначає свій КВЕД

ПОЛЕ 8

Місцезнаходження (місце проживання) платника

Поштовий індекс

Міжміський код

Телефон

Факс

Електронна адреса

Дані підприємця (адреса, телефон тощо). Факс і електронна адреса вказуються за бажанням

ПОЛЕ 9

Найменування органу державної податкової служби за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок),
до якого подається декларація

Найменування податкового органу

ПОЛЕ 10

Код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ

Код органу місцевого самоврядування

 

Розрахункова частина Податкової декларації

Отже, перш ніж заповнювати власне декларацію, рекомендуємо заповнити додаток 1 «Відомості про земельні ділянки», який подається разом із декларацією всіма платниками податків в обов’язковому порядку. Заповнюється він на підставі правовстановлюючих документів на землю і довідки (витягу) про величину нормативної грошової оцінки. При цьому слід ураховувати, що:

— площа земельної ділянки в гектарах зазначається з чотирма десятковими знаками, а в кв. м — з двома десятковими знаками;

— нормативна грошова оцінка землі повинна зазначатися з урахуванням коефіцієнта індексації (у 2013 році не проводиться) у гривнях із двома десятковими знаками.

Зверніть увагу: у графах, які не заповнюються, потрібно поставити прокреслення.

 

№ ряд.

Показник

Особливості заповнення

1

2

3

Одиниці виміру

Гектари — з чотирма десятковими знаками;

м2— з двома десятковими знаками;

гривні — з двома десятковими знаками

Основна частина декларації

Платникам земельного податку до колонок рядків 1 — 4 важливо внести дані, на підставі яких він розраховується. Що стосується платників орендної плати, то за логікою, у цих рядках їм достатньо заповнити колонки 2 — 4 з даними про земельну ділянку (у розрізі видів земель, наведених у рядках 1— 4), колонки 9 — 21, а в решті колонок, поставити прокреслення. Це випливає з того, що сума орендної плати встановлюється в договорі, а не розраховується як земельний податок. Однак, ураховуючи, що для розміру орендної плати передбачено мінімальне та максимальне обмеження, що залежить від розміру земельного податку (див. «ВД», 2013, № 2, с. 8), на практиці податківці вимагають, щоб орендарі додатково розраховували його, подаючи звіт з орендної плати (хоча формально для її сплати достатньо даних рядка 13)

1 — 4

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення (як у межах населених пунктів, так і за їх межами)

Земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (як у межах населених пунктів, так і за їх межами)

Земельні ділянки у межах населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено

Земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено

Кол. 2 — 4. Дані для заповнення цих колонок беруться з правовстановлюючих документів з урахуванням тих самих вимог,
які висуваються щодо заповнення додатка 1.

Кол. 5 — 7. У кол. 5 указується ставка податку, у кол. 6 — коефіцієнт
до збільшення, у кол. 7 — відсоток від суми земельного податку. При заповненні останніх двох колонок слід розуміти, що йдеться про коефіцієнти, які наведені в табл. 2 статті про земельну звітність попереднього номера (далі — частина 1), нагадаємо, що ставки земельного податку за видами земель також наведено в таблицях статті («ВД», 2013, № 2, с. 4). Крім того, деякі кратні коефіцієнти зустрічаються у статті 275 ПКУ — табл. 3 частини 1. Так-от, у кол. 6 відображаються кратні коефіцієнти, а коефіцієнти у вигляді відсотків від суми земельного податку наводяться в кол. 7.

У кол. 8 «Річна сума земельного податку» та 9 «Річна сума орендної плати» вказується річна сума земельного податку (орендної плати). Причому, як зазначають податківці в консультаціях з ЄБПЗ, ці колонки повинні заповнюватися і в тому випадку, якщо платник обрав щомісячний спосіб подання декларації. Показник вказується у гривнях з двома десятковими знаками (із копійками).

Розрахунок річної суми земельного податку або орендної плати здійснюється за кожною категорією земель окремо щодо кожної земельної ділянки в ряд. 1.1.1 — 4.2 табличної частини декларації довідка 2. Ставки для земель різних категорій, як уже зазначалося, можна знайти в підрозділах частини 1.

Кол. 10 — 21 містять поділ річної суми земельного податку (орендної плати) за кожною земельною ділянкою за місяцями. Не виключена ситуація, що в результаті округлення показників, зазначених у кол. 10 — 21, їх загальна сума не відповідатиме сумі земельного податку або орендної плати, вказаної у кол. 8 або кол. 9. Щоб виправити таку ситуацію, слід у кол. 21 відкоригувати (у бік збільшення або зменшення на суму розбіжності) величину податкових зобов’язань за останній місяць року (грудень), зазначену в графі 21.

Наприклад, загальна сума орендної плати на 2013 рік (із січня по грудень 2013 року) становить 8500,00 грн. Розрахунок щомісячної суми з округленням становитиме 8500,00 : 12 = 708,33 (грн.). Якщо ми помножимо 708,33 грн. на 12, то отримаємо 8499,96 грн., тобто втратимо 0,04 грн., отже, у графі орендної плати за грудень ми можемо відобразити 708,37 грн.

5

Нараховано земельного податку на 20__ рік, усього (сума значень к. 10 - 21
р. 1.1.1 - 4.2)

Цей рядок заповнюють лише платники земельного податку.
У ній буде вказана сума значень рядків 1— 4 за кол. 8, а також кожної з кол. 10 — 21

6 — 12

Рядки для виправлення помилок (уточнення сум), допущених у деклараціях за минулі періоди, що призвели до недоплати або переплати земельного податку, а також нарахування штрафів і пені. Якщо строк подання декларації минув, то ПКУ надає можливість «виправитися» в уточнюючій Податковій декларації або в декларації за наступний період

13

Нараховано орендної плати за землі державної або комунальної власності на 20__ рік, усього

Цей рядок заповнюють лише платники орендної плати. У ній буде зазначена сума значень рядків 1— 4 за кол. 9, а також кожної з кол. 10 — 21

14 — 20

Рядки для виправлення помилок (уточнення сум), допущених у деклараціях за минулі періоди, що призвели до недоплати або переплати орендної плати, а також нарахування штрафів і пені. Якщо строк подання декларації минув, то ПКУ надає можливість «виправитися» в уточнюючій Податковій декларації або в декларації за наступний період

21

Розкриття окремих результатів діяльності (пояснення) на ___ арк.

У цьому рядку наводяться відомості про кількість аркушів, на яких надана додаткова інформація до Податкової декларації

Поля з відмітками і реквізитами підприємця

Наприкінці основної (розрахункової) частини декларації ставляться відмітки про подані додатки, проставляються дата, підпис підприємця, печатка за наявності

 

Додатки до Податкової декларації

Додаток 1 заповнюється в будь-якому разі при поданні Податкової декларації з орендної плати.

Наведені в його заголовній частині («шапці») реквізити повинні збігатися з даними шапки основної частини Податкової декларації. У додатку 1, як і в основній частині, дані в одиницях виміру наводяться за такими правилами:

гектари — з чотирма десятковими знаками;

м2— з двома десятковими знаками;

гривні — з двома десятковими знаками.

Щодо земельної ділянки в ньому наводиться така інформація:

— найменування (номер) документа, на підставі якого підприємець має право власності або оренди земельної ділянки (графа 1);

— серія та номер держакта на земельну ділянку та дата його реєстрації (графа 2);

— реквізити договору оренди (дата укладання, строк дії, розмір орендної плати, дата та номер його державної реєстрації) (графа 4);

— найменування орендодавця (графа 5);

— кадастровий номер земельної ділянки (за наявності) (графа 6);

— категорія земель, на яких розміщена земельна ділянка, та її цільове призначення (графа 7);

— нормативна грошова оцінка земельної ділянки з коефіцієнтом індексації (графа 8);

— площа ділянки (у га або м2) (графа 9);

— місцезнаходження земельної ділянки, код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (графа 10).

Якщо підприємець має декілька земельних ділянок в одній адміністративно-територіальній одиниці, то відомості про них можна навести в одному додатку 1. У його затвердженій формі міститься 3 рядки, однак за необхідності їх кількість може бути збільшена (зменшена).

Додаток 2 заповнюють лише ті платники, які мають пільги із земельного податку. Він складається із заголовної частини та окремих граф, показники яких у цілому повторюють ті, які містить розрахункова частина декларації і додаток 1. Ще раз зауважимо, що до лав пільговиків потрапить лише незначна кількість підприємців.

На закінчення ми наведемо приклад заповнення розрахункової частини Податкової декларації.

Приклад. Підприємцю належить земельна ділянка площею 300 кв. м у місті обласного значення, в якому не проведено грошової оцінки земель; категорія земель — землі громадської забудови.

Розрахунок земельного податку та його відображення в Податковій декларації на 2013 рік виглядатиме так (див. с. 30).


Довідкова інформація (довідка)

1Стаття 283. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню

283.1. Не сплачується податок за:

283.1.1. сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов’язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення та посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;

<…>

283.1.2. землі сільськогосподарських угідь, що перебувають у тимчасовій консервації або у стадії сільськогосподарського освоєння;

<…>

283.1.5. земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень;

<…>

2 Важливо зазначити, що в декларації немає спеціальних рядків або колонок, в яких можна було б відобразити пільгу, надану із земельного податку. Тому, на нашу думку, у кол. 8 «Річна сума земельного податку, яка підлягає сплаті за даними платника» потрібно зазначати суму, розраховану за даними кол. 2 — 7, за мінусом суми пільги, вказаної в кол. 14 додатка 2 щодо такої ділянки.

 

1

Податкова декларація з плати за землю (земельний податок
та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)

Код типу декларації

1.1.Т

Порядковий номер за рік

Х

Земельний податок

1

 

Орендна плата

Тип декларації

01

Х

Звітна

02

 

Нова звітна

03

 

Уточнююча

 

2

Для земельного податку

за

2

0

1

3

рік

починаючи з

 

 

.

 

 

з урахуванням уточнень з

 

 

.

 

 

за ______________________________ місяць

 

3

Для орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності

<...>


з/п

Категорія земель

Площа земельної ділянки

Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки або одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації

Ставка податку (грн. за 1 кв. м або % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки; % від одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області)

Коефіцієнт до збільшення

Відсоток від суми земельного податку

Річна сума земельного податку, яка підлягає сплаті за даними платника

Річна сума орендної плати, яка підлягає сплаті за даними платника

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

<...>

2

Земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (як у межах населених пунктів, так і за їх межами)

2.1

Землі під громадською забудовою

300,00

1519,80

1 %

4559,40

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

<...>

5

Нараховано земельного податку на 2013 рік, усього
(сума значень к. 10 — 21 р. 1.1.1 — 4.2)

4559,40

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

379,95

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі