Теми статей
Обрати теми

Що змінилося в законодавстві у 2013 році

Редакція ВД
Стаття

Що змінилося в законодавстві у 2013 році

 

Традиційно на початку року ми розповідаємо нашим читачам про найважливіші зміни в податковому законодавстві, які приготував новий рік.

У цій статті ми поговоримо про особливості роботи на спрощеній системі оподаткування, основні податки та збори (ПДВ, ПДФО, ЄСВ і ін.), а також про використання РРО, баз персональних даних і реєстрацію прав на нерухомість.

 

Таблиця 1

Спрощена система оподаткування

Зміни

Як було у 2012 році

Як буде у 2013 році

Штрафні санкції

У 2012 році до платників єдиного податку не застосовувалися штрафні санкції за порушення порядку заповнення податкових декларацій платника єдиного податку, а також нарахування та повноту сплати сум єдиного податку (пункт 7 підрозділу 10
розділу ХХ ПКУ
)

Із 01.01.2013 р. до єдиноподатників за допущені ними порушення податкового законодавства застосовуються штрафи в повному обсязі (пункт 7 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ)

Не застосовувалися норми підпункту 2 пункту 293.4 і підпункту 7 підпункту 298.2.3 ПКУ, а саме: платники єдиного податку груп 1 і 2 не оподатковували за підвищеною
15-відсотковою ставкою дохід, отриманий ними від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві платника єдиного податку, і не зобов’язані були переходити на загальну систему оподаткування

Із 01.01.2013 р. застосовуються санкції щодо платників єдиного податку груп 1 і 2 за доходи, отримані ними в межах заборонених (не зазначених у Свідоцтві платника єдиного податку) видів діяльності (пункт 2 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ)

За помилки, допущені у 2012 році платниками єдиного податку при веденні Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат, не застосовувалися адміністративні штрафи, передбачені статтею 1641 КУпАП

Із 01.01.2013 р. єдиноподатники — фізичні особи можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності згідно зі статтею 1641 КУпАП за порушення порядку ведення Книги обліку доходів (доходів і витрат)

Спрощена система

 

Для суб’єктів спрощеної системи оподаткування Законом № 5503-VI передбачено низку новацій:
— запровадження для єдиноподатників групи 2 податкового періоду — календарний рік (замість календарного кварталу);
— скасування обмежень за критерієм кількості найманих працівників для груп 5 і 6 платників єдиного податку;
— зменшення ставки єдиного податку для єдиноподатників груп 5 і 6 з 7 і 10 % до
5 і 7 %
відповідно;
— запровадження електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування.

Також передбачено включення до складу доходу платника групи 5, який є платником ПДВ, суми кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (за датою списання)

 

Таблиця 2

Податки та збори

Зміна

Її суть

1

2

ПДВ

Постачання програмної продукції

Звільнено від обкладення ПДВ операції з постачання програмної продукції.
При цьому сам термін «програмна продукція» визначається як:

1) результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми
(їх компонентів), інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

2) криптографічні засоби захисту інформації.

Така пільга діятиме до 01.01.2023 р. (пункт 261 підрозділу 2 розділу XX ПКУ)

Звичайні ціни

Із 01.01.2013 р. почала діяти стаття 39 ПКУ, яка встановлює порядок застосування та методи визначення звичайної ціни.

Відповідно із цієї дати втратить чинність «звичайноціновий» пункт 1.20 Закону про податок на прибуток.

Як і раніше, звичайною ціною буде договірна ціна, якщо інше не встановлено ПКУ та не доведено протилежне.

Обов’язок з доведення того, що ціна договору (операції) не відповідає рівню звичайної ціни, покладається на податковий орган.

При цьому під час проведення перевірки податківці мають право надіслати запит щодо обґрунтування платником податку рівня звичайних цін, на який той зобов’язаний відповісти або послатися на те, що податковий орган повинен самостійно обґрунтувати, що ціни, які застосовуються, не відповідають рівню звичайних цін. Детальніше новий порядок застосування звичайних цін розглянуто на с. 31 цього номера газети

Акцизний податок

Ставки акцизного податку

Із 01.01.2013 р. ставку акцизного податку для спиртових дистилятів, а також спиртних напоїв, отриманих шляхом перегонки виноградного вина або вичавків винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00) складатиме 45,87 грн. за літр 100 % спирту

Екологічний податок

Неплатники екоподатку

Не є платниками екоподатку з 01.01.2013 р. суб’єкти господарювання, які тимчасово розміщують відходи на своїй території до захоронення у спеціально відведених місцях

Ставки екоподатку

Згідно з пунктом 2 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ у 2013 році ставки екологічного податку становитимуть 75 % розміру ставок, установлених статтями 243 — 246 ПКУ.

При цьому Кабмін уповноважений щороку до 1 червня вносити до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування за деякими податками та зборами, серед яких і екологічний податок (абзац дев’ятий пункту 4 розділу XIX ПКУ)

ПДФО

Правила звільнення від ПДФО при продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 і 41 згідно з УКТ ЗЕД

Із 01.01.2013 р. доходи від такого продажу звільнятимуться від обкладення ПДФО за умови, що їх сума сукупно за рік не перевищить 100 розмірів мінзарплати, установленої на 1 січня звітного року.

Причому для такого звільнення Довідка про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва не потрібна. Якщо сума доходу перевищить зазначену межу, фізичній особі доведеться отримати в сільській (селищній або міській) раді таку Довідку в довільній формі, яку потрібно подати до органу ДПС.

У разі отримання Довідки ПДФО має оподатковуватися лише сума перевищення

Операції з відчуження транспортних засобів

Із 01.01.2013 р. дохід фізичної особи, отриманий від продажу (обміну) протягом року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником ПДФО від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %

Дохід від продажу (обміну), спадкування легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда з метою обкладення ПДФО

Із 2013 року дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (обміну), але не нижче (за вибором платника податку):
середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу (визначатиметься щокварталу Мінекономіки в порядку, установленому КМУ, та оприлюднюватиметься на офіційному веб-сайті Мінекономіки до 10-го числа місяця, наступного за звітним кварталом);

або
оціночної вартості відповідного транспортного засобу, визначеною згідно із законом (абзац третій пункту 173.1 ПКУ)

ЄСВ

Одна платіжка для сплати ЄСВ з усіх виплат

Із 01.01.2013 р. ЄСВ з усіх виплат потрібно буде перераховувати однією платіжкою на нові рахунки Пенсійного фонду

Збір до Пенсійного фонду

Купівля легкового автомобіля

Збір до Пенсійного фонду з 04.12.2012 р. сплачується лише в разі першої реєстрації легкових автомобілів.

Установлено диференційований розмір ставки збору залежно від вартості автомобіля, що придбавається.

Розміри ставки збору наведено у «ВД», 2013, № 1, с. 13

Податок на нерухомість

Справлятиметься з 01.01.2013 р.

Із 01.01.2013 р. справлятиметься податок на нерухоме майно, що відрізняється від земельної ділянки.

Характеристики цього податку наведені у «ВД», 2013, № 1, с. 13

 

Таблиця 3

Інші зміни

Зміна

Її суть

1

2

РРО-звітність

Із 01.01.2013 р. суб’єктам господарювання, які використовують РРО, доведеться подавати до органів ДПС (дротовими або бездротовими каналами зв’язку):

1) при використанні РРО, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, або ЕККР, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, — копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або приєднаних до них модемів;

2) при використанні РРО, які створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді (за винятком ЕККР), — інформацію про обсяги розрахункових операцій у готівковій/безготівковій формі (про обсяги операцій з купівлі-продажу інвалюти), що міститься у фіскальній пам’яті.

Надання цієї інформації до органів ДПС позбавляє їх необхідності щомісячного подання звіту за формою № ЗВР-1. До моменту придбання такого “спеціального” РРО або модернізації РРО, що вже є, суб’єкти господарювання повинні подавати паперовий звіт за формою № ЗВР-1.

Для суб’єктів господарювання, для яких надання інформації до органів ДПС дротовими та бездротовими каналами зв’язку не передбачено (наприклад, при використанні КОРО та РК), нічого не зміниться: вони продовжать подавати звіт за формою № 1-ЗВР (не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця), причому спосіб такого подання може бути як паперовим, так і електронним.

Для подання звітності дротовими та бездротовими каналами зв’язку суб’єктам господарювання доведеться:

1) придбати РРО, який може створювати контрольну стрічку в електронній формі та містить вбудований модем;

2) модифікувати РРО, який уже є в наявності, приєднавши до нього модем і доопрацювавши відповідну версію програмного забезпечення.

Для реалізації обох варіантів суб’єктам господарювання слід звертатися до відповідних центрів сервісного обслуговування.

З 01.01.2013 р. і до 01.07.2013 р. законодавець передбачив адаптаційний період, у межах якого невчинення зазначених дій не призводитиме до накладення штрафів. Незважаючи на це, радимо суб’єктам господарювання відстежувати інформацію про появу відповідних РРО/модемів і не зволікати з їх придбанням (модифікацією наявних)

Новації в роботі з персональними даними

Із 20.12.2012 р. набув чинності Закон № 5491, який вніс зміни до Закону про захист ПД.

Розглянемо новації, що з’явилися у зв’язку з цим у роботі з персональними даними (далі — ПД).

Власників ПД звільнено від обов’язку реєструвати бази ПД, ведення яких пов’язане із забезпеченням і реалізацією трудових відносин. Отже, роботодавець уже не повинен реєструвати бази ПД, в яких містяться відомості про його працівників (не потрібно реєструвати базу даних «Працівники») . Однак потрібно звернути увагу, що це не звільняє роботодавця від інших обов’язків, а саме:
повідомлення його про власника ПД (роботодавця), склад і вміст зібраних ПД, мету збору ПД;
— дотримання порядку обробки ПД у базах ПД; забезпечення захисту ПД працівника тощо

При цьому якщо говоримо про обробку роботодавцем ПД працівника на підставі КЗпП, повідомлення має відбутися протягом 10 робочих днів із дня збирання ПД, при цьому в Законі про захист ПД уже не зазначено, що обов’язковою є саме письмова форма повідомлення (хоча, на нашу думку, краще продовжувати дотримуватися саме письмової форми). При цьому також нагадаємо, що в деяких своїх роз’ясненнях Держслужба із захисту ПД говорить про необхідність отримання від працівника згоди на обробку його ПД. Якщо ми обрали саме такий шлях, то повідомлення має відбуватися вже при отриманні ПД від працівника.

Як і раніше, підлягають реєстрації інші бази ПД (наприклад, «Клієнти», «Контрагенти»). При цьому для Держслужби із захисту ПД процес реєстрації баз спростився: вони вже не зобов’язані повідомляти заявника про отримання заяви, а рішення про реєстрацію бази приймається протягом 30 робочих днів (раніше було 10, хоча цей строк працював лише на папері). Також чиновники Держслужби говорять про те, що незабаром процедура реєстрації спроститься і для заявників. Зокрема, буде скасовано свідоцтво про реєстрацію бази ПД.

До діючих підстав для обробки ПД (згода фізичної особи чи можливість обробляти ПД через вимоги закону) додалися нові. Серед них суб’єктів господарювання може зацікавити така підстава, як укладання та вчинення правочину, стороною якого є суб’єкт ПД або який укладено на користь суб’єкта ПД/для вчинення заходів, що передують укладенню такого правочину на вимогу суб’єкта ПД.

Отже, укладення правочину з фізичною особою саме собою є підставою для обробки її ПД. Тому при укладенні правочину отримувати додаткову згоду не потрібно.

Водночас, якщо ПД із договорів ми розміщуватимемо в автоматизовану систему або в «паперові» картотеки, де ці ПД будуть певним чином структуровані, то суб’єкта ПД (із ПД якого ми маємо справу), потрібно протягом 10 робочих днів з дня збору ПД повідомити про власника ПД, склад і вміст зібраних ПД, права такого суб’єкта, мету збору ПД, осіб, яким передаються зібрані ПД. При цьому в Законі про захист ПД уже не зазначено, що обов’язковою є саме письмова форма повідомлення.

Важливим також є законодавче закріплення права Держслужби із захисту ПД проводити виїзні та безвиїзні перевірки власників та/або розпорядників ПД.

Детальніше про новації у сфері ПД ми поговоримо в одному з наступних номерів «ВД»

Реєстрація речових прав на нерухоме майно

Із 01.01.2013 р. держреєстрацію речових прав на нерухоме майно замість БТІ здійснюватимуть:

1) нотаріуси — у разі вчинення ними нотаріальних дій (при цьому Держреєстрація здійснюватиметься одночасно з такими діями):

1.1) з нерухомим майном. Наприклад, нотаріусу доведеться реєструвати права, що виникають із договорів купівлі/продажу, дарування нерухомості (за винятком тієї, яка перебуває в податковій заставі), інших підстав, що передбачають перехід права власності на неї. Крім того, у веденні нотаріусів буде реєстрація права користування будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), причому зазначимо, що вона буде обов’язковою лише за умови, що договір оренди укладено на строк від трьох років і більше.

Що стосується оренди житла, то в цьому випадку реєстрація права користування не буде потрібна, навіть якщо укладення відповідного договору здійснюється за участі нотаріуса (наприклад, у ситуації з договором оренди житла з викупом).

Зверніть увагу! Свідоцтва про право власності на нерухоме майно нотаріус не зможе видавати (частина 2 статті 9 Закону № 1878). Його видаватиме державний реєстратор, який підписує та скріплює свідоцтво своєю печаткою. Нотаріус же видаватиме витяг (частина 1 статті 28 Закону № 1878);

1.2) з об’єктами незавершеного будівництва (нагадаємо, що до таких належать будівлі, споруди або передавальні пристрої, які фактично не експлуатуються, оскільки перебувають у недобудованому стані);

1.3) з нерухомим майном та об’єктами незавершеного будівництва, реєстрація права власності на які проведена згідно із законодавством, що діяло на момент виникнення відповідних прав власності;

2) органами державної реєстрації прав, що створюються Мін’юстом і підпорядковані Укрдержрєєстру, за місцем знаходження нерухомості (частина 5 статті 3 Закону № 1878) — у решті випадків (строк такої реєстрації, як і на сьогодні, становитиме
14 днів, однак лише до 01.01.2014 р., після чого він у загальному випадку скоротиться до 5 робочих днів). При цьому якщо нерухоме майно знаходиться на території, в межах якої діють два та більше органи державної реєстрації, звертатися з цією метою можна буде до будь-якого з них (частина 1 статті 16 Закону № 1878)

 


Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про податок на прибуток — Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

УКТ ЗЕД — Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджена Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 5491 — Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних» від 20.11.2012 р. № 5491-VI.

Закон про захист ПД — Закон України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI.

Закон № 1878 — Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у редакції від 11.02.2010 р. № 1878-VI.

Законопроект № 10687 — проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 06.11.2012 р. № 10687.

КЗпП — Кодекс законів про працю від 10.12.71 р.

 

Матеріал підготувала Ганна Калиновська,
консультант газети «Власне Діло»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі