Теми статей
Обрати теми

Сміливо у власне діло. Нагодую всіх

Редакція ВД
Стаття

Нагодую всіх

 

Удар по самолюбству — кращий стимул рухатися вперед, — упевнений шеф-кухар закарпатського ресторану «Кондрат» Юрій Никитюк. Колись, будучи ще студентом кулінарного технікуму, він не зміг правильно почистити ананас, щоб потім приготувати з нього сок-фреш, і це викликало дружний сміх у його однокурсників. Хтось інший на місці Юрія після такої помилки раз і назавжди заборонив би собі підходити до продуктів. Юрія ж глузлива реакція друзів тільки заохотила до саморозвитку. До речі, відтоді він прагне вчитися тільки на чужих помилках. Як результат — стрімка кар’єра в бізнесі, де конкуренція не залишає анінайменшого шансу слабким та уразливим, а перемагає найсильніший.

 

Юрію, ресторанний бізнес — справа ризикована. Як наважилися піти на вільні хліби та створити свій ресторан з нуля?

 

До того, як стати шефом у ресторані «Кондрат», я працював у кафе в Запоріжжі, але гучна назва моєї посади зовсім не відповідала дійсності. Тому що від мене там як від шеф-кухаря нічого не залежало, усі функції виконував власник. Отже, в нашому ресторані я, можна сказати, починаю кар’єру з нуля, але в мене є дуже хороша якість — я прагну вчитися на помилках інших. До того ж ресторан не відкрився за один день. Почалося все з дзвінка одного знайомого, який сказав мені про те, що є такий проект у зародку, і, якщо мені цікаво, можна поїхати поглянути, поспілкуватися з людиною, яка все це задумала. Звичайно, я поїхав. Ми один одному сподобалися, порозумілися, виявилось, що ми бачимо однаковий кінцевий результат, і тепер я тут. До речі, власнику ресторану всього 23 роки, як і мені. Ми молоді, амбітні та сповнені сил. До відкриття ресторану ми готувалися два з половиною роки. Наша команда вивчала досвід інших ресторанів гастрономів, створювала авторське меню, розробляла дизайн інтер’єру, продумувала все до дрібниць.

 

Які функції, крім роботи шеф-кухарем, ви тепер виконуєте?

Це і робота безпосередньо з моїми підлеглими і курирування роботи офіціантів, барменів, прибиральниць. Крім того, на мені лежить генерація ідей з розвитку та реклами. Але все це частково моя особиста ініціатива, тому що я люблю цей ресторан і хочу, щоб у ньому все було на вищому рівні. Ураховуючи те, що досвід у ресторанах-люкс рівня тут є тільки в мене, власник прислухається до мене в багатьох питаннях.

 

І як пройшов перший день?

 

Перший день був для мене дуже важким, нервовим. Усю ніч я опрацьовував десерти, а директор друкував меню. Ми нічого не встигали. Коли надійшло перше замовлення, я відчував себе як практикант на кухні — не знав за що хапатися. Але мені вдалося взяти себе в руки, щоб не показувати підлеглим своє хвилювання, і все якось так пішло-пішло. Заспокоївся тільки тоді, коли перші гості сказали, що в нас дуже смачно, незвично і красиво.

 

У вашому меню значиться близько ста страв. Це не багато? Гості не заблукають у меню?

 

Насправді, це не дуже багато. Я не прихильник великих меню. У нашому — усього сім салатів і п’ять супів, просто підрозділів у меню багато. Це і японська кухня, й італійські пасти, і цукерки ручної роботи.

 

А які страви мають найбільший попит?

 

Дуже популярні салати-десерти, тому що для Прикарпаття це щось зі світу фантастики — просто люди звикли до майонезу та морозива з фруктами, а ми показали їм зовсім інший світ гастрономії.

 

Яких помилок ви вже не допустите?

 

Таких ситуацій у мене було багато. Але я прагну не доручати людям робити те, що може їх травмувати або призвести до поганого результату. І звичайно, завжди перевіряю, як виконали доручене завдання. У всьому потрібний зворотний зв’язок.

 

Де ви купуєте продукти?

 

Молочні продукти та яйця ми замовляємо у прикарпатських фермерів, які у своєму виробництві дотримуються усіх санітарно-епідеміологічних норм. Моцарелу та решту сирів, а також деякі інші продукти нам привозять із Європи.

 

Юрію, на сайті вашого ресторану зазначено, що ви мрієте про власний ресторан в Іспанії. А яка сума потрібна, щоб відкрити ресторан з нуля?

 

У цьому бізнесі все дуже індивідуально. Конкретно сказати важко.

Але в середньому це 1 млн грн. — не менше. Що стосується ресторану в Іспанії, то до реалізації цієї мрії мені ще дуже далеко. Спочатку ти працюєш на ім’я, а потім воно — на тебе.

 

Удома ви куховарите? Чи готувати — це тільки робота, і вдома про неї ані слова?

 

Кухня — це дуже складна робота як фізично, так і психологічно. Але мені вона подобається, я люблю годувати людей смачно. Але сам люблю просту їжу — наприклад, салат із буряка з майонезом, смачні помідори, грінки з різного хліба. Удома готую дуже рідко, не люблю готувати для себе і для родичів, тому що вони в будь-якому разі похвалять, а правди не скажуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі