Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Мінфін змінив та уніфікував форму декларації з ПДВ

Наказ Мінфіну від 17.12.2012 р. № 1342

 

Мінфін уніс зміни до свого наказу «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 25.11.2011 р. № 1492, виклавши в новій редакції:

форму податкової декларації з ПДВ;

форму уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Таким чином, усім платникам ПДВ потрібно буде звітувати за однією уніфікованою формою декларації та уточнюючого розрахунку. При цьому у спеціальному полі шапки декларації потрібно буде поставити позначку «Х», напроти відповідного типу декларації: загальна (0110).

Декларація є найбільш широким варіантом для всіх платників ПДВ. Платники податків при цьому повинні заповнювати лише ті рядки, які стосуються виконуваних ними операцій у межах режиму. Особливості заповнення деяких рядків «спецрежимних» декларацій прописано в розділі V Порядку № 1492.

Додатки також уніфіковано за аналогією з декларацією, однак вони, по суті, залишилися без змін (крім Д7). При цьому до їх загального переліку доданий Д9 (раніше — додаток ДС9 до скороченої та спеціальної декларацій). Додатки також подаються не всі, а лише необхідні до певного виду декларації (Д2 — Д4, Д9) або за наявності подій, що відображаються в них (Д1, Д6 — Д8).

Декларацію за новою формою потрібно подавати за березень (II квартал) 2013 року.

 

Оновлено форму декларації зі спецводозбору

Наказ Мінфіну від 21.12.2012 р. № 1403

 

На виконання підпункту 170.9.2 ПКУ Мінфін продовжує перезатверджувати бланки податкової звітності. Тепер дійшла черга до Декларації зі збору за спеціальне використання води.

Ідеологічно порядок розрахунку податкового зобов’язання зі спецводозбору не змінився. Водночас деякі відмінності у структурі Декларації відбулися. Зокрема, скасовано необхідність «паперового розподілу» нарахованої суми водозбору між державним і місцевим бюджетами. Також уведено додаткові графи для розподілу суми збору за типом водного об’єкта, з якого використовується вода: державного чи місцевого значення.

Якщо дотримуватись приписів пункту 46.6 ПКУ, то відзвітувати за новою формою необхідно починаючи зі звіту за II квартал 2013 року, хоча, найімовірніше, податківці запропонують відзвітувати за новим бланком уже за I квартал.

 

Звільнення від земельного податку для фізичних осіб: на підприємців не поширюється

Лист ДПСУ від 13.12.2012 р. № 3278/0/141­12/Ф/17­3214

 

Звільнення від сплати земельного податку, передбачене пунктом 281.1 ПКУ, поширюється на такі категорії громадян: інвалідів I і II групи; фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонерів за віком; ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичних осіб, визнаних постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Причому «земельна» пільга працює лише щодо земельних ділянок певного розміру та певного цільового призначення, серед яких немає ведення підприємницької діяльності.

Очевидно тому ДПСУ і звертає увагу: якщо такий пільговик є підприємцем на загальній системі (держакт на землю було оформлено на підприємця) і використовує земельну ділянку в підприємницькій діяльності, то земельною пільгою щодо такої ділянки він скористатися не може.

 

Від обов’язкової сертифікації до декларації про відповідність: скорочений перелік продукції, яка підлягає обов’язковій сертифікації в Україні

Наказ Мінекономрозвитку від 29.12.2012 р. № 1526

 

Вступаючи до СОТ, Україна серед іншого зобов’язалася продовжувати зменшувати кількість категорій продуктів (товарів), що підлягають обов’язковій сертифікації, удаючись до максимально широкого визнання декларацій виробників про відповідність.

Логічним кроком у цьому випадку є чергове скорочення Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні (наказ Держспоживстандарту від 01.02.2005 р. № 28; далі — Перелік).

Так, наказом № 1526 з Переліку виключено:

— засоби зв’язку;

— вироби піротехнічні побутові;

— посуд сталевий емальований, а також посуд господарський чавунний емальований;

— полотна трикотажні білизняні для дітей;

— тканини з бавовни та змішані для білизняних виробів дитячого асортименту.

Тут слід звернути увагу, що згідно зі статтею 9 Закону про підтвердження відповідності процедура підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері для окремих видів продукції, яка може були небезпечною для життя та здоров’я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони навколишнього середовища, запроваджується технічними регламентами. На них і потрібно тепер орієнтуватися у випадку із зазначеними вище товарами.

Зокрема, на сьогодні затверджено техрегламент для піротехнічних виробів — постановою КМУ від 03.08.2011 р. № 839. Згідно з цим регламентом у разі отримання позитивних результатів процедури оцінки відповідності виробник піротехнічного виробу складає декларацію про відповідність за встановленою формою, а на вироби обов’яз­ково наноситься національний знак відповідності.

Також звертаємо увагу на те, що виробник тепер не зобов’язаний вказувати реєстраційні номери декларації про відповідність у документах, за якими продукція передається постачальнику. Йому лише приписано супроводжувати продукцію декларацією про відповідність, якщо це встановлено відповідним техрегламентом.

 

Оновлено перелік документів, необхідних для митного оформлення товарів

Лист ДМСУ від 21.01.2013 р. № 11.1/1.2­16.3/591­ЕП

 

Для актуалізації інформації щодо заходів нетарифного регулювання згідно з МКУ Держмитслужба обновила перелік документів, які видаються держорганами, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, для пропуску товарів через митний кордон України, їх митного оформлення та контролю (стаття 197 МКУ).

Аналогічний перелік документів, доведений листом ДМСУ від 14.06.2012 р. № 11.1/2­16.3/6713­ЕП, відкликано. Новий перелік доповнено документами, необхідними для перевезення риби та рибних продуктів на підставі Закону про рибу від 06.02.2003 р. № 486­IV.

Також ДМСУ навела види державного конт­ролю (екологічний, санітарно­епідеміологічний тощо), який проходять товари при поміщенні до відповідних митних режимів.

 

Заповнення платіжних документів при перерахуванні фізичним особам доходу, що обкладається ПДФО

Постанова Правління НБУ від 28.12.2012 р. № 590

 

Підкориговано Інструкцію про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджену постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

Зокрема, уточнено (пункт 3.10 Інструкції), що податковий агент повинен надати банку розрахунковий документ на перерахування до бюджету ПДФО, утриманого із суми доходу, або документальне підтвердження його сплати раніше лише при поданні банку розрахункових документів на виплату доходу, що обкладається ПДФО.

Якщо податковий агент перераховує на рахунки працівників підприємства, відкриті в банках, дохід, з якого відповідно до ПКУ не справляється ПДФО, то в реквізиті «Призначення платежу» розрахункового документа має бути зазначено, що дохід не підлягає оподаткуванню.

 

Договір оренди транспортного засобу з підприємцем/між двома підприємцями: можна без нотаріуса

Постанова ВСУ від 18.12.2012 р. № 3­66гс12

 

Двоє фізичних осіб — підприємців уклали між собою договір оренди транспортного засобу, однак згодом орендар перестав сплачувати орендну плату. Орендодавець звернувся до господарського суду за її стягненням.

На одному з етапів судового розгляду суд визначив, що цей договір є нікчемним, оскільки не дотримано вимогу частини 2 статті 799 ЦКУ, згідно з якою договір найму транспортного засобу за участі фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Однак ВСУ таке рішення скасував, оскільки традиційно вважає, що зазначена норма не стосується того випадку, коли фізична особа виступає як підприємець (як суб’єкт господарювання). З урахуванням статті 51 ЦКУ підприємець у такому разі «прирівнюється» до юрособи, тобто нотаріальне завірення не потрібне.

Такого ж висновку доходив і Мін’юст (лист від 14.01.2011 р. б/н).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі