Теми статей
Обрати теми

Юридична підтримка. Складаємо заяву зі скаргою (захищаємо податковий кредит з ПДВ)

Редакція ВД
Стаття

Складаємо заяву зі скаргою (захищаємо податковий кредит з ПДВ)

 

Не секрет, що недбало заповнена постачальником податкова накладна, а тим більше факт її відсутності — проблема перш за все для покупця, адже саме він може втратити податковий кредит. У цьому випадку для його збереження у покупця, за великим рахунком, варіантів небагато: складання заяви зі скаргою.

Про те, як скласти таку заяву і правильно подати до податкової, і йтиметься в цій статті.

Наталія ДЗЮБА, Вікторія ПЕТРУШИНА, консультанти газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про мовну політику Закон України «Про засади державної мовної політики» від 03.07.2012 р. № 5029-VI.

Порядок № 1492 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.2011 р. № 1379.

Порядок № 1002 — Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1002.

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

 

Скорочення статті

ПН — податкова(і) накладна(і).

ПК — податковий кредит.

ПЗ — податкові зобов’язання.

РВОПН — Реєстр виданих і отриманих податкових накладних.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

 

Причини подання заяви зі скаргою

Згідно з пунктом 201.10 ПКУ покупець має право подати заяву зі скаргою на постачальника товарів/послуг у випадку:

1) відмови постачальника надати ПН;

2) порушення постачальником порядку запов­нення ПН;

3) порушення постачальником порядку реєстрації ПН в ЄРПН.

ПН для покупця є документом, що дає право включити суму «вхідного» ПДВ з вартості покупки в ПК (пункти 198.1, 201.10 ПКУ). З першою причиною все зрозуміло: немає ПН і на вимогу покупця в її видачі продавець не реагує. У цьому випадку покупець, сумніваючись у подальшій можливості її отримання, має право подати на постачальника заяву зі скаргою. Це дасть йому можливість відобразити ПК, сплачений постачальнику при купівлі товару, так і не отримавши ПН.

Що стосується другої причини, то покупець, отримавши від постачальника ПН, повинен уважно проаналізувати правильність її заповнення на предмет відповідності порядку її заповнення. Тому що відхилення від розпоряджень ПКУ в частині запов­нення ПН і Порядку № 1379 ставить під загрозу ПК покупця.

Якщо ж правильність заповнення ПН у покупця викликає сумніви і постачальник відмовляється усунути їх, — замінивши її на правильно заповнену, то за великим рахунком для порятунку ПК покупцю нічого не залишається, як вдатися до складання заяви зі скаргою.

Крім того, зверніть увагу: податківці у своїй консультації (див. розділ 130.10 ЄБПЗ) зазначили, що якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка надала їх, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, і покупець отримав від постачальника розрахунок коригування до ПН, заповнений з порушеннями, то він також може подати на постачальника заяву зі скаргою.

Що стосується третьої причини, то відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН також позбавляє покупця права на ПК за такою ПН (пункт 201.10 ПКУ). Про те, зареєстрована ПН в ЄРПН чи ні, покупець може дізнатися, звіривши дані ПН з інформацією з ЄРПН. Згідно з пунктом 13 Порядку № 1246 покупець має право подати запит до ЄРПН та отримати звідти відповідний витяг. Проте щоб отримати інформацію з ЄРПН, покупцю, так само як і продавцю, необхідно мати спеціальне програмне забезпечення, електронний цифровий підпис (ЕЦП) і договір з податковою про визнання електрон­них документів. Запит підлягає підписанню ЕЦП та шифруванню, після чого надсилається до податкової (zvit@sta.gov.ua). Не пізніше наступного операційного дня платнику податку повинні надіслати підписаний ЕЦП і зашифрований витяг з ЄРПН, в якому зазначається відповідна інформація на запит про ПН. У ситуації, коли через відсутність ЕЦП, програмне забезпечення або інші причини постачальник не може зареєструвати ПН, що потрапляє під критерії пункту 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ та що вимагає реєстрації на підставі пункту 3 Порядку № 1246, покупцю нічого не залишається, як подати на постачальника заяву зі скаргою.

 

Наслідки подання скарги для постачальника

Надходження заяви зі скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця, який відмовив у видачі ПН для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним ПЗ з ПДВ щодо такої операції (пункт 201.10 ПКУ).

 

Коли та як подається

Згідно з пунктом 201.10 ПКУ заява зі скаргою на постачальника подається разом з податковою декларацією за звітний податковий період. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Тобто подати скаргу можна тільки з декларацією з ПДВ за період, в якому відбувся факт сплати ПДВ постачальнику або факт отримання товарів/послуг. Зробити це через період не можна, не допоможе в цьому й уточнюючий розрахунок (див. консультацію в розділі 130.25 ЄБПЗ).

До заяви зі скаргою повинні додаватися копії документів, що підтверджують факт сплати ПДВ у зв’язку з:

оплатою таких товарів/послуг (копії товарних чеків, чеків РРО, платіжних доручень тощо);

отриманням таких товарів/послуг (копії накладних, актів виконаних робіт тощо).

Якщо платник ПДВ подає декларацію разом із заявою-скаргою в електронному вигляді, то копії товарних чеків або інших документів, що засвідчують факт сплати ПДВ, мають бути надані платником ПДВ окремо в порядку, передбаченому для подання податкової звітності в паперовому вигляді. Зробити це потрібно з дотриманням строків подання декларації з ПДВ.

 

Порядок заповнення заяви зі скаргою

Згідно з пунктом 20 розділу III Порядку № 1492 заява зі скаргою на постачальника подається за формою додатка Д8 «Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8)» до декларації з ПДВ. Про те, що разом з декларацією подається заява, робиться відповідна відмітка у відведеному для цього полі в кінці декларації.

Основна частина додатка Д8 включає дві таблиці, схожі за структурою інформації, що наводиться в них (див. с. 35).

перша заповнюється, якщо продавець товарів/послуг відмовився надати ПН;

друга — якщо ПН все ж видана продавцем, але з порушенням порядку її заповнення або порядку її реєстрації в ЄРПН.

В обох таблицях пропонується зазначати тільки інформацію про ті ПН, за якими отримувалися товари/послуги з метою їх подальшого використання в межах господарської діяльності для здійснення операцій, що підлягають обкладенню ПДВ за основ­ною ставкою (графи 5 і 6 першої таблиці і графи 6 і 7 другої таблиці). Проте, на наш погляд, придбання для використання в операціях, що обкладаються ПДВ за ставкою 0 %, також відображається в цих графах. За такими операціями покупець також має право на ПК.

Крім того, незважаючи на те що в другій таблиці додатка Д8 передбачено графи тільки для ПН (графи 4 і 5), до них можна внести й реквізити розрахунку коригування. Адже податківці вважають розрахунок коригування невід’ємною частиною ПН (пункт 5 розділу II листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517), а також не проти складання покупцем заяви зі скаргою при виявленні порушень його заповнення (див. консультацію в розділі 130.10 ЄБПЗ).

Окреме запитання викликає заповнення графи 7 першої таблиці, де потрібно зазначити номер і дату документа, що засвідчує факт відмови у видачі ПН. Як зауважили податківці (див. консультацію в розділі 130.25 ЄБПЗ), у графі 7 таблиці (у якій платник податку заявляє про відмову продавця товарів/послуг видати ПН) зазначаються номер і дата документа, що свідчить про факт відмови, якою є лист, що свідчить про звернення покупця до постачальника з вимогою надати ПН, і за наявності лист, що містить відмову постачальника її надати. З пункту 201.10 ПКУ нічого подібного не випливає — про необхідність документування факту відмови в ньому немає жодного слова. Про спеціальний порядок документообігу між постачальниками та покупцями у відносинах з видачі ПН (на зразок подання письмового запиту про видачу та отримання відповіді з відмовою) теж ніде не говориться. Тому, на наш погляд, графа 7 заповнюється у тому випадку, коли такі документи є в покупця. Якщо їх немає, то ця графа не заповнюється (ставиться прокреслення).

У графі 8 першої таблиці наводяться стислі пояснення причин відмови продавця видати ПН (наприклад: «Продавець стверджує, що направив податкову накладну поштою, але вона не отримана», «Продавець не видає податкову накладну, поки не буде оплачено відвантажений товар»), а у графі 8 другої таблиці наводиться порушення порядку складання ПН або реєстрації її в ЄРПН.

До заяви, як ми вже зазначили, повинні додаватися копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. Кількість аркушів, на яких буде подано копії таких документів, також зазначається в додатку Д8.

Розглянемо заповнення додатка Д8 на прикладі.

Приклад. У лютому (27.02.2013 р.) ФОП Зотов М. А. перерахував ТОВ «Ніка» (121212121212) аванс загальною сумою 300 грн. (у тому числі ПДВ — 50 грн.) за товар та не отримав ПН: постачальник зазначив, що випише її за другою подією (за відвантаженням). Крім того, у цьому самому періоді (28.02.2013 р.) ФОП Зотов М. А. оприбутковував товар та отримав ПН № 38 (на загальну суму 240 грн., у тому числі ПДВ — 40 грн.) від ТОВ «Кванта» (112233445566), яку було заповнено російською мовоюдовідка1: постачальник відмовився заповнювати ПН українською мовою. Щоб не втратити право на ПК, ФОП Зотов М. А. до декларації з ПДВ за лютий 2013 року заповнив додаток Д8 (див. табл. 1 на с. 35).

 

Таблиця 1

Витяг з додатка Д8 за лютий 2013 року

Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8)

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 розділу V Кодексу заявляю про відмову продавця товарів/послуг надати податкову накладну.

№ з/п

Постачальник

Дата виникнення податкових зобов’я­зань

Придбання товарів/послуг з метою їх використання у межах господар­ської діяльності для здійснення операцій, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою

Причини відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну

найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи)

індивідуальний податковий
номер

обсяг поставки (без подат­ку на дода­ну вартість)

сума податку на додану вартість

номер і дата документа, що засвідчує факт відмови

пояснення

1

2

3

4

5

6

7

8

1

ТОВ «Ніка»

121212121212

27.02.2013

250

50

Постачальник відмо­вився виписувати податкову накладну за першою подією — перерахуванням авансу

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 розділу V Кодексу заявляю про порушення продавцем порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

 

№ з/п

Постачальник

Податкова накладна

Придбання товарів/ послуг з метою їх використання у межах господарської діяльності для здійснення операцій, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою

Опис порушення продавцем
порядку заповнення та/або порядку реєстрації
в Єдиному реєстрі податкових
накладних

найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи)

індивідуальний податковий
номер

дата

номер

обсяг поставки (без податку на додану
вартість)

сума податку на додану вартість

1

2

3

4

5

6

7

8

1

ТОВ «Квант»

112233445566

28.02.2013

38

200

40

Податкова накладна була заповнена російською мовою

До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, на 2 арк.

 

Відображаємо ПДВ за скаргою у РВОПН

Згідно з консультацією податківців у розділі 130.23 ЄБПЗ якщо покупець — платник ПДВ разом з декларацією з ПДВ подає заяву зі скаргою на постачальника з метою включення сум ПДВ до складу ПК, то у графі 5 розділу ІІ «Отримані податкові накладні» РВОПН робиться відмітка «ЗП» (підпункт 11.4 Порядку № 1002), а у графах 6, 7 зазначаються реквізити постачальника (найменування, індивідуальний податковий номер), на якого подається скарга, а інші графи заповнюються без істотних особливостей.

Наведемо порядок заповнення РВОПН, використовуючи умови прикладу (див. табл. 2 на с. 36).

 

Таблиця 2

Витяг з РВОПН

<…>

Розділ II. Отримані податкові накладні

з/п

Податкова накладна, розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, ВМД, касовий чек, транспортний квиток, готельний рахунок, рахунок за послуги зв’язку, рахунок за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, заява та копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, відповідно до пункту 201.10 статті 201 розділу V Кодексу тощо

Загальна сума, включаючи ПДВ

Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження), імпорт товарів/послуг, включаючи одержання від нерезидента:

дата отримання

дата виписки

порядковий номер

вид документа

постачальник

з метою їх використання у межах господарської діяльності для здійснення операцій, які:

які не призначаються для їх використання у господарській діяльності

для постачання послуг за межами митної території України або послуг, місце постачання яких визначається відповідно до пункту 186.3 статті 186
розділу V Кодексу за межами митної території України

найменування
(П. І. Б. — для фізичної особи — підприємця)

індивідуальний податковий номер

підлягають оподаткуванню за ставкою 20 %, 0 %

звільнені від оподаткування, не є об’єктами оподаткування

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

вартість без ПДВ

сума ПДВ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

<…>

41

27.02.2013

27.02.2013

1

ЗП

ТОВ «Ніка»

121212121212

300

250

50

42

28.02.2013

28.02.2013

2

ЗП

ТОВ «Квант»

112233445566

240

200

40

<…>

 

Відображаємо ПДВ за скаргою в декларації з ПДВ і в додатку Д5

Обсяги ПДВ за скаргою враховуються у складі рядка 10.1 розділу II «Податковий кредит» декларації з ПДВ.

Згідно з консультацією податківців у розділі 130.25 ЄБПЗ при заповненні додатка Д5 («Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)») у графі 2 розділу «Податковий кредит» слід зазначити — «Заява на постачальника (індивідуальний податковий номер)». При цьому в обов’язковому порядку треба зазначити назву контрагента. У графі 3 слід вказати період, в якому ПН мала бути виписана постачальником (у разі її неотримання), або ж виписана, але з порушеннями, за якою подано скаргу до декларації з ПДВ.

Наведемо порядок заповнення додатка Д5, використовуючи умови прикладу (див. табл. 3).

 

Таблиця 3

Витяг з додатка Д5 за лютий 2013 року

<…>

Розділ ІІ. Податковий кредит

№ з/п

Постачальник (індивідуальний податковий номер)

Період виписки податкових накладних, інших документів,
що дають право на податковий
кредит

Обсяг постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

1

2

3

4

5

Операції з придбання з податком на додану вартість, які надають право формування податкового кредиту

<…>

2

Заява на постачальника (121212121212) ТОВ «Ніка»

02.2013

250

50

3

Заява на постачальника (112233445566) ТОВ «Квант»

02.2013

200

40

<…>

 

Висновки

1. Покупець має право подати заяву зі скаргою на постачальника товарів/послуг у випадку:

— відмови постачальника надати ПН або Розрахунок коригування до ПН;

— порушення постачальником порядку заповнення ПН або Розрахунку коригування до ПН;

— порушення постачальником порядку реєстрації ПН або Розрахунку коригування до ПН в ЄРПН.

2. Заява зі скаргою на постачальника подається:

— за формою додатка Д8 до декларації з ПДВ;

— разом з декларацією за звітний податковий період.

Тобто подати скаргу можна тільки з декларацією з ПДВ за період, в якому відбувся факт сплати ПДВ постачальнику або факт отримання товарів/послуг, що підтверджується відповідними документами. Зробити це через період або за допомогою уточнюючого розрахунку не можна.

3. До заяви повинні додаватися копії документів, що підтверджують факт сплати ПДВ у зв’язку з:

оплатою таких товарів/послуг (копії товарних чеків, платіжних доручень тощо);

отриманням таких товарів/послуг (копії накладних, актів виконаних робіт тощо).


Довідкова інформація (довідка)

1 У діяльності суб’єктів підприємництва вільно використовується державна мова, регіональні мови або мови меншин, інші мови (Закон про мовну політику). Спеціальних застережень щодо мови заповнення ПН у цьому Законі немає. Але! Суб’єкти господарювання не можуть почуватися вільно при виборі мови заповнення ПН.

Згідно з пунктом 2 Порядку № 1379 мова заповнення ПН — державна. У зв’язку з цим зайвим буде говорити про те, що підтвердити ПК україномовними ПН простіше (особливо у світлі пункту 6.3 Порядку № 1379, що не визнає ПК за ПН, заповненими з порушенням порядку заповнення).

Якщо ж заповнена російською мовою (або іншою регіональною) ПН уже отримана і можливості її заміни немає, то в покупця, по суті, є тільки два варіанти дій:

— або, перестраховуючись, поскаржитися на продавця через декларацію з ПДВ, як в умові прикладу (пункт 201.10 ПКУ);

— або, спираючись на норми Закону про мовну політику, у суді відстоювати право на ПК, наприклад, за російськомовною ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі