Теми статей
Обрати теми

Річна декларація підприємця про доходи — 2012: нюанси та приклади заповнення

Редакція ВД
Стаття

Річна декларація підприємця про доходи — 2012: нюанси та приклади заповнення

 

Підприємці, які у 2012 році (протягом усього ріку або його частини) працювали на загальній системі оподаткування, зобов’язані подати річну декларацію про доходи та здійснити остаточний розрахунок з ПДФО за 2012 рік. Про те, як скласти цю звітність, і йтиметься в статті.

Вікторія ПЕТРУШИНА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Наказ № 1395 — наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 07.11.2011 р. № 1395.

Інструкція № 1395 — Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395.

КВЕД — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. № 457.

 

Хто повинен подати декларацію про доходи за 2012 рік

Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи) зобов’язані складати підприємці, які у 2012 році працювали на загальній системі оподаткування (протягом усього року або його частини).

Від подання цієї декларації звільнено лише єдиноподатників, які протягом усього 2012 року працювали на єдиному податку.

Річну декларацію про доходи підприємці подають у строк не пізніше 9 лютого 2013 року (підпункт 49.18.5 ПКУ). Оскільки 9 лютого у 2013 році припадає на суботу, то граничний строк її подання — 11 лютого 2013 року.

 

Форма декларації про доходи та її заповнення

Форму декларації про доходи та Інструкцію № 1395 (щодо її заповнення) затверджено наказом № 1395.

Декларація про доходи подається до органу ДПС за податковою адресою платника податку, тобто за місцем проживання фізичної особи — підприємця (пункт 3 розділу I Інструкції № 1395) одним із таких способів за вибором підприємця (пункт 4 розділу I Інструкції № 1395):

а) особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

б) поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису в порядку, визначеному законодавством довідка 1..

Причому декларацію може скласти та подати до податкового органу як сам підприємець, так і уповноважена особа.

Декларація про доходи складається з восьми розділів і семи додатків до них. Однак усі їх заповнювати не потрібно — достатньо вибрати лише необхідні.

Загальні правила заповнення декларації стандартні — декларація заповнюється ручкою з синім або чорним чорнилом (олівцем не можна) або роздруковується на комп’ютері. Усі незаповнені комірки в ній прокреслюються. У декларації не повинно бути виправлень, помарок або підчисток, дані мають бути наведені розбірливо.

Підприємці-загальносистемники повинні відобразити в одній декларації про доходи відразу всі свої доходи: як підприємницькі, так і «громадянські». При цьому потрібно чітко усвідомити такі нюанси:

усі доходи, отримані в межах підприємницької діяльності, повинні фігурувати лише в розділі III декларації (а також у деяких рядках розділів V і VI) і в додатку 7 до неї. В інших розділах і додатках (у тому числі у розділі II) ці дані не повинні фігурувати;

— доходи, отримані фізичною особою як громадянином (непідприємцем), відображаються в розділі II (і в розділі V) декларації про доходи та в додатках 2 — 4 до неї.

Тепер детально розберемося із заповненням основних розділів декларації про доходи та додатків до неї.

Розділи II — VIІІ декларації про доходи заповнюються у гривнях з копійками (розділ I — текстовий).

 

Розділ I «Загальні відомості»

Порядок заповнення розділу I детально описано в підпунктах 1.1 — 1.9 розділу ІІІ Інструкції № 1395 і не становить труднощів.

У цьому розділі наводиться загальна інформація про:

— підприємця (П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки, адреса тощо). Якщо П. І. Б. протягом року змінювалося, спочатку зазначається нове прізвище, а в дужках — старе;

— період, за який подається звіт («2012 рік» — для тих, хто працював на загальній системі у 2012 році понад один квартал, або «IV квартал 2012 року» — для тих, хто перейшов на загальну систему з 01.10.2012 р. і пізніше);

— особу, яка склала звіт (сам підприємець або уповноважена ним особа). Якщо декларація складається уповноваженою особою, то до неї обов’язково подається додаток 1, в якому міститься інформація про таку особу.

Загальний вигляд розділу I декларації про доходи наведений на рис. 1 (с. 29).

 

Розділ II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

У цьому розділі відображаються так звані «громадянські» доходи підприємця (у тому числі доходи від діяльності, не зазначеної під час держреєстрації), а саме:

— зарплата;

— доходи від продажу (обміну) нерухомості та/або рухомого майна (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 2 до декларації);

— дохід від надання майна в оренду, лізинг, суборенду, житловий найм (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 2 до декларації);

— інвестиційний прибуток (якщо такий дохід є, то заповнюється додаток 3 до декларації);

— іноземні доходи (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 4 до декларації);

— вартість успадкованого або отриманого в подарунок майна (якщо такі доходи є, то заповнюється додаток 2 до декларації);

— інші доходи, оподаткування яких передбачено розділом ІV ПКУ.

Усі зазначені доходи вносяться до колонки 3 розділу ІІ декларації про доходи без вирахування ПДФО, ЄСВ і податкової соціальної пільги за їх наявності (тобто у «грязній» сумі).

При цьому якщо ПДФО за ними повинен був утримати податковий агент (наприклад, при виплаті зарплати), то сума ПДФО зазначається в колонці 4 розділу ІІ декларації.

Якщо ж з якихось доходів ПДФО зобов’язаний був сплатити сам громадянин (наприклад, у разі надання нерухомості в оренду іншим громадянам), то такий ПДФО записується до колонки 5 розділу ІІ декларації.

Розділ II декларації про доходи зобов’язані заповнювати всі підприємці, якщо вони отримували «громадянські» доходи у 2012 році (пункт 177.11 ПКУ).

Зразок заповнення розділу II декларації та додатка 2 до неї наведено на рис. 2 і 3 (с. 30) відповідно.

Розділ III «Доходи, отримані фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Розділ ІІІ декларації про доходи для підприємців є найважливішим, оскільки саме у ньому відображаються доходи та витрати від підприємницької діяльності.

Разом із розділом ІІІ обов’язково заповнюється додаток 5 до декларації. Точніше спочатку заповнюється додаток 5, а потім дані додатка 5 переносяться до розділу III декларації.

Розглянемо, як заповнити додаток 5. Найскладнішим моментом для підприємців стане необхідність розподілити доходи за видами діяльності, оскільки доходи, отримані від кожного виду діяльності (за КВЕД), доведеться вказувати окремо (таке саме стосується і витрат). Утім, у самому процесі розрахунку ПДФО цей розподіл зовсім не потрібен, отже, вперше розподіляти дохід за видами діяльності можна і «на око».

У розділі I «Доходи від провадження господарської діяльності» додатка 5 зазначається сума:

— у колонці 3 — отриманого доходу за кожним видом діяльності окремо;

— у колонках 4, 5 і 6 — документально підтверджених витрат, пов’язаних з провадженням конкретного виду господарської діяльності (дані переносяться з граф 6, 9 і 10 Книги ОДВ відповідно).

У колонці 7 розділу I додатка 5 зазначається сума чистого доходу, яка розраховується за формулою:

колонка 7 = колонка 3 - колонка 4 - колонка 5 - колонка 6.

Зверніть увагу! У колонці 3 зазначається річна сума доходу, у колонках 4, 5 і 6 — річна сума витрат, а в колонці 7 — річний чистий дохід.

Таким чином, у декларації про доходи не потрібно наводити щомісячні дані про чистий дохід (достатньо загальних річних даних).

У свою чергу, ПДФО повинен сплачуватися саме з річного (а не місячного) чистого доходу. При цьому в розрахунку річного чистого доходу прибутки та збитки різних місяців «згортаються».

Заповнивши розділ I додатка 5, заповнюємо розділ II «Розрахунок податкових зобов’язань» додатка 5 (див. табл. 1).

 

Таблиця 1

Порядкове заповнення розділу II додатка 5 до декларації про доходи

Код рядка

Що зазначати

Як розрахувати

1

2

3

01

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу (від підприємницької діяльності)*

Колонка 7 розділу I додатка 5, поділена на кількість календарних місяців, в яких провадилася підприємницька діяльність довідка 2

* Раніше (розповідаючи про заповнення річної декларації підприємця за 2011 рік) ми писали, що розрахувати середньомісячний річний оподатковуваний дохід загальносистемника необхідно шляхом ділення чистого доходу (доходи мінус витрати за рік) на кількість місяців, в яких було отримано додатний чистий дохід від підприємницької діяльності. Принаймні, саме такий підхід випливає з норм ПКУ.
Зараз же з’явилося роз’яснення в розділі 180.06 ЄБПЗ й у «Віснику податкової служби», 2012, № 42, с. 45, де податківці стверджують, що для розрахунку ПДФО загальносистемниками:
«розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як отриманий загальний річний оподатковуваний дохід, зменшений на суму документально підтверджених річних витрат і поділений на кількість календарних місяців, протягом яких здійснювалася діяльність».
Виходячи з цього, у прикладі заповнення додатка 5 до декларації (рис. 5 на с. 31 — 32) ми ділимо чистий дохід підприємця на 10 місяців, вважаючи, що протягом 10 місяців провадилася підприємницька діяльність (незалежно від результату цієї діяльності в кожному конкретному місяці — з прибутком, зі збитком чи «в нуль»).
Повністю роз’яснення з розділу 180.06 ЄБПЗ наведено в розділі «Довідкова інформація» на с. 33 цього номера.

02

Сума перевищення середньомісячного оподатковуваного доходу над десятикратним розміром мінімальної зарплати, встановленим на 01.01.2012 р. (тобто 10730 грн.)

Рядок 01 мінус 10730 (якщо значення нульове або від’ємне, зазначаємо «0,00»)

03

Сума ПДФО, нарахована підприємцеві за підсумками 2012 року

(15 % х (рядок 01 - рядок 02) + 17 % х рядок 02) х х кількість календарних місяців, протягом яких провадилася підприємницька діяльність

04

Сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплачена у 2012 році

Вартість торгового патенту, патенту на надання платних побутових послуг або патенту на діяльність у сфері розваг, сплачена у 2012 році

05

ПДФО, зменшений на суму збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Рядок 03 мінус рядок 04 (якщо значення нульове або від’ємне, зазначаємо «0,00»)

06

Сума авансових платежів з ПДФО, сплачених протягом 2012 року

Відображаються авансові платежі з ПДФО, перераховані до бюджету у 2012 році
(до 15 березня, 15 травня, 15 серпня
і 15 листопада)

07.01

Сума ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками 2011 року (за вирахуванням уже сплачених авансових внесків з ПДФО)

Рядок 05 мінус рядок 06.
У цьому рядку зазначаємо додатне значення. Якщо значення виходить від’ємне, заповнюємо рядок 07.02

07.02

Сума ПДФО, переплаченого протягом 2012 року (такі суми можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО або повернути з бюджету)

Рядок 05 мінус рядок 06 (вказане значення заповнюється без знака «-»)

08

Розмір щоквартальних авансових платежів з ПДФО на 2013 рік

25 % х рядок 03

09

Цей рядок заповнюють лише підприємці,
які працювали у 2012 році на фікспатенті

Зазначається сума фіксованого податку, сплачена у 2012 році

 

Після того як заповнено додаток 5 до декларації про доходи, необхідно заповнити розділ III самої декларації (див. табл. 2).

 

Таблиця 2

Порядкове заповнення розділу III декларації про доходи

Код рядка розділу III

Що зазначати

Звідки брати

02

Сума загального оподатковуваного доходу, отриманого лише від підприємницької діяльності (тобто «громадянський» дохід, зазначений у розділі II декларації, не включається)

Підсумкове значення колонки 3 розділу I додатка 5

03.01

ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету за підсумками 2012 року

Переноситься з рядка 07.01 розділу II додатка 5

03.02

ПДФО, надміру сплачений у 2012 році у вигляді авансових платежів

Переноситься з рядка 07.02 розділу II додатка 5.
Графа заповнюється без знака «-»

 

Зразок заповнення розділу III декларації про доходи і додатка 5 до неї див. на рис. 4 (с. 31) і 5 (с. 31 — 32).

 

Розділ IV «Доходи, отримані фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність»

Цей розділ декларації підприємці не заповнюють. Його призначено для тих осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю (адвокати, нотаріуси тощо). Тому на ньому не зупинятимемося.

Розділ V «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб»

Цей розділ заповнюють усі підприємці. У ньому розраховуються зобов’язання фізичної особи з ПДФО перед бюджетом: як за підприємницькими доходами, так і за «громадянськими» (див. табл. 3).

 

Таблиця 3

Порядкове заповнення розділу V декларації про доходи

Код рядка розділу V

Що зазначати

Звідки брати

1

2

3

08

Сума загального річного оподатковуваного доходу (уключає «громадянські» доходи і підприємницькі доходи фізичної особи, отримані у 2012 році)

Рядок 01 (колонка 3) + рядок 02 + рядок 04* декларації

09

Загальна сума зобов’язань з ПДФО за 2012 рік, яку підприємець повинен сплатити до бюджету

Рядок 01 (колонка 5) + рядок 03.01 +  рядок 07* декларації

* Рядки 04 і 07 заповнюють лише особи, які займаються незалежною професійною діяльністю без реєстрації підприємцем. Тому підприємцям ці рядки враховувати не потрібно.

10

Сума ПДФО, самостійно сплачена до бюджету підприємцем за 2012 рік на дату подання декларації.
У цьому рядку також відображається ПДФО, сплачений за договором купівлі-продажу (міни) нерухомості, нотаріально не посвідченим. Згідно з пунктом 172.6 ПКУ фізична особа має право на повернення цієї суми ПДФО на підставі поданої декларації про доходи та документів, що підтверджують факт сплати ПДФО

Тут не враховуються сплачені протягом року авансові внески з ПДФО та ПДФО, утриманий податковими агентами. У цій графі зазначаються лише ті суми ПДФО, які підприємець сплатив у погашення боргу з ПДФО, що залишився (тобто суми ПДФО, зазначені в рядку 09 декларації та вже сплачені на дату її подання)

11

Сума ПДФО, на яку фізична особа має право зменшити річне зобов’язання ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку

Рядок 12 додатка 6 до декларації

12

Сума податків, сплачених за кордоном, на яку підприємець має право зменшити річне зобов’язання з ПДФО згідно з підпунктом 170.11.2 ПКУ

Підсумкове значення колонки 6 додатка 4 до декларації, але не більше значення рядка 09 декларації

13.01

Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету на підставі поданої декларації про доходи (цей рядок заповнюється лише в разі додатного або нульового значення результату обчислень)

Рядок 09 - рядок 10 - рядок 11 - рядок 12 -  рядок 03.02 декларації

13.02

Сума ПДФО, що підлягає відшкодуванню з бюджету (заповнюється у разі від’ємного значення результату обчислень). Значення вказується без знака «-»

Рядок 09 - рядок 10 - рядок 11 - рядок 12 -  рядок 03.02 декларації

 

Приклад заповнення розділу V декларації про доходи наведено на рис. 6 (с. 22).

 

Розділ VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

У цьому розділі підприємець може самостійно виправити помилки, виявлені в уже поданих деклараціях про доходи. Детально про те, як виправити помилки в річній декларації про підприємницькі доходи, ми розповідали у «ВД», 2012, № 11, с. 19.

 

Розділи VII — VIII

У зазначених розділах підприємці подають інформацію про свій майновий стан на кінець звітного року. Зокрема, вносяться:

— у розділ VII — дані про нерухоме майно (кожний об’єкт нерухомого майна відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням його місцезнаходження (країна, адреса), загальної та житлової площі (квадратних метрів);

— у розділ VIII — дані про рухоме майно фізичної особи, наприклад про автомобілі (кожний транспортний засіб відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням марки, моделі, об’єму двигуна, потужності двигуна, довжини корпусу судна, максимальної злітної маси повітряного судна, року випуску).

 

Післямова

Отже, декларацію про доходи підприємців, які у 2012 році (протягом усього ріку або його частини) працювали на загальній системі оподаткування, заповнено. Як зазначалося раніше, її необхідно подати до податкового органу за місцем проживання підприємця. Граничний строк подання — 11 лютого 2013 року. А потім до 19 лютого 2013 року включно необхідно здійснити остаточний розрахунок з ПДФО з бюджетом, тобто тим підприємцям, в яких заповнений рядок 13.01 декларації, необхідно сплатити до бюджету суму, зазначену в цьому рядку.

 

img 1

Рис. 1. Зразок заповнення розділу I декларації про доходи

 

<…>

Код рядка

II. ДОХОДИ, ЯКI ВКЛЮЧАЮТЬСЯ ДО ЗАГАЛЬНОГО РIЧНОГО ОПОДАТКОВУВАНОГО ДОХОДУ

Сума нарахованого (виплаченого) доходу (грн.)

Сума податку (грн.)

утриманого (сплаченого) податковим агентом

яка підлягає сплаті платником податку самостійно

1

2

3

4

5

01

Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу, в тому числі:

8000,00

867,60

300,00

01.01

Заробітна плата

6000,00

867,60

01.02

Доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна (додаток 2)4

2000,00

300,00

01.03

Дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) (додаток 2)4

01.04

Інвестиційний прибуток (додаток 3)4

01.05

Вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна (додаток 2)4

01.06

Iноземні доходи (додаток 4)4

01.07

Iнші доходи

<…>

Рис. 2. Зразок заповнення розділу II декларації про доходи

 

РОЗРАХУНОК
податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб,
 отриманих від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна
та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)
та/або в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна

№ з/п

Перелік об’єктів

Найменування
і характеристика

Операції продажу (обміну)

Оренда (суборенда), житловий найм (піднайм)

Спадщина чи дарування

сума доходу (грн.)

сума податку (грн.)

сума доходу (грн.)

сума податку (грн.)

вартість майна (грн.)

сума податку (грн.)

успадкованого

подарованого

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Об’єкти нерухомого майна (вказуються місцезнаходження, площа)

Квартира за адресою:

2000,00

300,00

м. Харків,

вул. Миру, буд. 3,

кв. 5

 

 

 

<…>

6

Загальна сума отриманих доходів

X

2000,00

X

X

7

Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, у тому числі:

X

X

300,00

X

X

8

утриманого (сплаченого) податковим агентом

X

X

X

X

9

яка підлягає сплаті платником податку самостійно

X

X

300,00

X

X

<…>

Рис. 3. Зразок заповнення додатка 2 до декларації про доходи (фрагмент)

 

<…>

Код рядка

III. ДОХОДИ, ОТРИМАНІ ФІЗИЧНОЮ ОСОБОЮ — ПІДПРИЄМЦЕМ
ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Сума (грн.)

1

2

3

02

Сума загального оподатковуваного доходу, отриманого від провадження господарської діяльності (колонка 3 розділу I додатка 5)4

6000,00

03

Розрахунки з бюджетом:

х

03.01

сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (рядок 07.01 додатка 5)4

100,00

03.02

сума податку, що підлягає поверненню з бюджету (рядок 07.02 додатка 5)4

<…>

Рис. 4. Зразок заповнення розділу III декларації про доходи

 

<…>

РОЗРАХУНОК
податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих
фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності

I. ДОХОДИ ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

№ з/п

Назва і код виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за здійснення якого одержано дохід

Сума одержаного доходу
(грн.)

Вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю (грн.),
в тому числі

Сума чистого оподатковуваного доходу
(колонка 3 -
- колонка 4 -
- колонка 5 - - колонка 6)
(грн.)

вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції

витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату

інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг

1

2

3

4

5

6

7

1

77.21. Прокат

6000,00

2000,00

850,00

1050,00

2100,00

 

товарів для спорту

 

 

 

 

 

 

та відпочинку

 

 

 

 

 

Усього

6000,00

2000,00

850,00

1050,00

2100,00

 

Код рядка

II. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Сума (грн.)

01

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу (колонка 7 / кількість календарних місяців, протягом яких одержано такі доходи)

210
(див. прим. ред.)

02

Сума перевищення середньомісячного річного оподатковуваного доходу над десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (позитивний результат різниці між значенням рядка 01 та десятикратним розміром мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року)

03

Сума податку на доходи фізичних осіб ((15 % х (рядок 01 - рядок 02) + 17 % х рядок 02) х кількість календарних місяців, протягом яких одержано такі доходи)

315,00

04

Сума збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплаченого платником податку протягом звітного (податкового) періоду

05

Сума податку, зменшена на суму збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (позитивне значення (рядок 03 - рядок 04))

315,00

06

Сума авансових платежів з податку, сплачених платником податку протягом звітного (податкового) періоду

215,00

07

Розрахунки з бюджетом:

x

07.01

сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (позитивне значення (рядок 05 - рядок 06))

100,00

07.02

сума податку, що підлягає поверненню з бюджету (від’ємне значення (рядок 05 - рядок 06))

08

Розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у наступному за звітним році (рядок 03 х 25 %)

78,75

09

Сума фіксованого податку на доходи фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, сплаченого платником податку протягом звітного (податкового) періоду

<…>

Прим. ред. Значення рядка 01 розділу II додатка 5 (210 грн.) — це 2100,00 грн. (з колонки 7 розділу I), ділена на 10 (кількість календарних місяців, в яких провадилася підприємницька діяльність, хоча прибутковими з них були лише 8 місяців).

Рис. 5. Зразок заповнення додатка 5 до декларації про доходи

 

<…>

Код рядка

V. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ З ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

Сума (грн.)

1

2

3

08

Сума загального річного оподатковуваного доходу (рядок 01 колонки 3 + рядок 02 +  рядок 04)

14000,00

09

Сума податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (рядок 01 колонки 5 +  рядок 03.01 + рядок 07)

400,00

10

Сума податку, сплаченого платником податку самостійно на дату подання декларації

300,00

11

Сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України (рядок 12 додатка 6)4

12

Сума податків, сплачених за кордоном, на яку зменшуються податкові зобов’язання згідно з підпунктом 170.11.2 пункту 170.11 статті 170 розділу IV Податкового кодексу України (колонка 6 додатка 4, але не більше значення рядка 09)4

13

Розрахунки з бюджетом:

х

13.01

сума податку, що підлягає сплаті до бюджету (позитивне значення (рядок 09 - рядок 10 - - рядок 11 - рядок 12 - рядок 03.02))

100,00

13.02

сума податку, що підлягає поверненню з бюджету (від’ємне значення (рядок 09 - рядок 10 - - рядок 11 - рядок 12 - рядок 03.02))

<…>

Рис. 6. Зразок заповнення розділу V декларації про доходи

 


Довідкова інформація (довідка)

1 Відтепер заповнити та направити до податкової служби декларацію про майновий стан і доходи можна через Інтернет.

Для користування послугою платнику потрібно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. Цифровий підпис можна безоплатно отримати в акредитованому Центрі сертифікації ключів при ДПС та його регіональних представництвах, а саму програму вільно завантажити з веб-порталу податкової.

На офіційному веб-порталі податкової служби вже з’явився спеціальний банер, у якому детально пояснюється порядок заповнення декларації та її додатків.

Створення декларації складатиметься з трьох простих кроків. Насамперед платнику пропонуватиметься обрати відповідну категорію — «фізична особа — підприємець» або «громадянин», потім варіант збереження заповненої декларації у паперовому чи електронному вигляді. І вже після цього перейти безпосередньо до заповнення документа. Після внесення усіх необхідних даних та скріплення їх цифровим підписом декларація за бажанням платника або надсилатиметься до податкової, або зберігатиметься для роздрукування у паперовому вигляді.

2Як розраховується середньомісячний річний оподатковуваний доход ФОП, якщо протягом року в деяких місяцях отримано збитки, а в інших — доходи?

Відповідно до норм статті 42 ГКУ підприємництво — це безпосередня самостійна, систематична на власний ризик господарська діяльність, що провадиться суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 ПКУ.

Відповідно до підпункту164.1.3 ПКУ загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності згідно зі статтею 177 ПКУ, та доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність відповідно до статті 178 ПКУ.

Згідно з пунктом 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом ІІІ ПКУ (пункт177.4 ПКУ).

Пунктом 138.1 статті 138 ПКУ встановлено, що до витрат операційної діяльності включаються витрати, які визначаються згідно з пунктами 138.4, 138.6 — 138.9, підпунктами 138.10.2 — 138.10.4 пункту 138.10, пунктом 138.11 ПКУ.

Доходи фізичних осіб — підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в пункті 167.1 ПКУ.

Відповідно до пункту 162.4 ПКУ якщо фізична особа — платник податку вперше отримує оподатковувані доходи всередині податкового періоду, то перший податковий період починається з дня отримання таких доходів.

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менше 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачуються до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

У разі зменшення суми отриманого доходу за попередній календарний квартал поточного року більше ніж на 20 відсотків порівняно з розрахунковою очікуваною сумою доходу на такий квартал платник податку має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті у наступний строк, установлений цим пунктом, пропорційно зменшенню суми зазначеного доходу. Для такого зменшення суми авансового платежу фізичною особою — підприємцем до настання строку сплати такого авансового платежу до органу державної податкової служби подається заява у довільній формі, що містить розрахунок зменшення суми авансового платежу та стисле пояснення обставин, які призвели до зменшення суми отриманого доходу.

Відповідно до пункту 177.5 ПКУ фізичні особи — підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, установлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Отже, розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як отриманий загальний річний оподатковуваний дохід, зменшений на суму документально підтверджених річних витрат, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких провадилася діяльність.

Згідно з підпунктом177.5.3 ПКУ остаточний перерахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО та збору за провадження видів підприємницької діяльності на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі