Теми статей
Обрати теми

Як підприємцю отримати путівку за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

Редакція ВД
Стаття

Як підприємцю отримати путівку за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

 

Підприємці на будь-якій системі оподаткування, які добровільно беруть участь у соціальному страхуванні, мають право отримати путівку, більшу частину вартості якої оплатить Фонд «тимчасової непрацездатності». Який порядок отримання такої путівки і якими мають бути дії підприємця, ми розповімо в цій статті.

Оксана ХМЕЛЕВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2240  — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 21-5  — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р.
№ 21-5.

Інструкція № 5  — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Порядок № 12  — Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12.

Порядок № 4  — Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 р. № 4.

 

Путівки за рахунок Фонду «тимчасової непрацездатності»

За рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності» можуть бути оплачені не тільки лікарняні та декретні, а й частина вартості санаторно-курортного лікування застрахованої особи або її дитини (стаття 47 Закону № 2240).

До застрахованих осіб, зокрема, належать ті підприємці, які уклали договір добровільної участі в системі соціального страхування та сплачують ЄСВ за підвищеними добровільними ставками (36,6 % або 38,11 %).

Привабливість «соцстрахівської» путівки полягає в тому, що половину, а то й більшу частину її вартості оплачує Фонд «тимчасової непрацездатності», і тільки решту зі своєї кишені — підприємець. До речі, якщо медичні показання до санаторно-курортного лікування у підприємця збігаються з показаннями його дружини (чоловіка), дитини віком від 4 до 18 років, то вони можуть отримати путівку для спільного лікування.

Зверніть увагу, що путівка:

— надається тільки до вітчизняних здравниць (на території України);

— купується Фондом «тимчасової непрацездатності», а не самостійно підприємцем. Застрахована особа тільки компенсує Фонду «тимчасової непрацездатності» частину її вартості.

Існують і інші важливі нюанси, про які ми поговоримо далі.

 

Коли в підприємців є право на «соцстрахівські» путівки

Вище ми зазначили, що отримати путівку може тільки застрахована особа. Для того щоб отримати такий статус, підприємець на будь-якій системі оподаткування повинен був або може в майбутньому:

— звернутися до Пенсійного фонду та укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного страхування на строк не менше 1 року (пункт 5.5 Інструкції № 21-5);

сплачувати ЄСВ за підвищеною добровільною ставкою 36,6 % або 38,11 % (плюс добровільне страхування у Фонді «нещасного випадку»). Причому представники Пенсійного фонду наполягають на тому, що ЄСВ має сплачуватися щомісячно до 20-го числа місяця, наступного за тим, за який він сплачується (або авансом за декілька місяців наперед), як це зазначено в пункті 3.5 Типового договору (додаток 3 до Інструкції № 21-5).

Зауважимо, що цей пункт Типового договору не узгоджується з нормою пункту 5.7 Інструкції № 21-5. У ньому зазначається, що ЄСВ за добровільними ставками сплачується за тими самими правилами і в ті самі строки, що й обов’язковий ЄСВ, тобто:

— загальносистемниками — у вигляді квартальних авансових платежів (до 15 березня, 15 травня, 15 серпня, 15 листопада);

— єдиноподатниками — щокварталу, до 20-го числа місяця, наступного за поточним кварталом.

Ми також вважаємо, що ЄСВ потрібно сплачувати в ті самі строки, що і при обов’язковій сплаті ЄСВ. Проте у Фонді «тимчасової непрацездатності», як і в Пенсійному фонді, можуть вимагати щомісячної сплати. Тому коли підприємець звернеться до нього за путівкою, то можливо, що його заяву не розглядатимуть, поки він не сплатить ЄСВ за весь період від дати укладення Типового договору по місяць, в якому він подаватиме заяву. Така ситуація можлива через деякий час і при отриманні путівки.

Не менш важливий і той момент, що підприємець повинен вимагати санаторно-курортного лікування згідно з медичними показаннями . Зокрема, туди можуть направити осіб з хронічними захворюваннями органів дихання, травлення, нирок, серцево-судинної системи, нервової системи, суглобів тощо.

Для підтвердження такої необхідності підприємцю потрібно звернутися до лікувального закладу, де він перебуває на обліку (районної поліклініки) і отримати спеціальну довідку за формою № 070/о, а потім разом із заявою надати її до відділення Фонду за місцем проживання. У медичній довідці зазначається діагноз застрахованої особи та рекомендації щодо перебування на певному курорті та в санаторії.

Зверніть увагу, що протягом року застрахованій особі може бути виділено тільки одну путівку на санаторно-курортне лікування з оплатою Фондом, з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

 

Правила отримання путівки підприємцем

Для отримання путівки підприємці, застраховані на добровільних засадах, мають звернутися до відділення Фонду «тимчасової непрацездатності» за місцем обліку (місцем проживання).

Цілком можливо, що такий підприємець також працюватиме за трудовим договором як звичайна фізична особа. У такому разі в нього є право отримати «соцстрахівську» путівку як через свого роботодавця (тільки за основним місцем), так і звернувшись до відділення Фонду, як це передбачено для підприємців.

Причому згідно з листом Мін-праці від 15.06.2010 р. № 2718/0/18/10-зв він може на власний розсуд обрати, куди йому звернутися за путівкою. Від цього залежить процес виділення путівки. Роботодавець дізнається у Фонду, на які путівки можуть розраховувати його працівники. Отримавши заяви та довідки, комісія (уповноважений) із соціального страхування розподіляє їх серед співробітників. Підприємцю ж путівку виділяють безпосередньо у відділенні Фонду «тимчасової непрацездатності» на підставі поданих ним документів і наказу директора.

Зазначимо, що Фонд «тимчасової непрацездатності» до появи зазначеного листа Мінпраці в листах від 17.12.2008 р. № 04-29-2507, від 21.04.2009 р. № 04-06/Г-64з-91 наполягав на тому, що підприємець, який додатково працює за трудовим договором, має звертатися тільки за місцем роботи. Ми завжди вважали таку вимогу безпідставною і також, як і представники Мінпраці, схилялися до того, що підприємець повинен робити вибір місця отримання соціальних виплат або путівки на власний розсуд.

Так, підприємцям путівка видається згідно з наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду за наявності:

— особистої заяви;

— медичної довідки для отримання путівки (за формою № 070/о);

— документа, що засвідчує особу.

Зверніть увагу, що, як правило, надання документів відбувається у два етапи. Спочатку підприємець надасть до відділення Фонду заяву та довідку за формою № 070/о, також у нього можуть попросити копію договору, виписки та деякі інші документи. Через деякий час його повідомлять, чи зможе Фонд виділити бажану путівку і коли її можна отримати за наявності паспорта (іншого документа, що його замінює).

Також підприємець може поїхати до санаторію разом зі своєю дружиною (чоловіком), дитиною, але тільки якщо вони також потребуватимуть санаторно-курортного лікування і нададуть довідку за формою № 070/о.

На путівках зазначаються профіль лікування, перелік послуг, що входять до вартості путівки, умови проживання, тривалість перебування застрахованої особи в санаторно-курортному закладі ( може становити 18, 21, 24 або 45 діб), а також проставляється відмітка про те, що вона оплачена за рахунок коштів Фонду.

Директор відділення Фонду «тимчасової непрацездатності» на прохання підприємця має право прийняти рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування його і:

— члена його сім’ї (дружини або чоловіка, що перебувають із ним у шлюбі), який є застрахованою особою;

— його дитини віком від 4 до 18 років;

— члена його сім’ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання.

Це рішення може бути прийняте, якщо є письмова, заздалегідь отримана згода адміністрації санаторно-курортного закладу на поділ путівки, а строк лікування кожної з осіб становитиме не менше 12 діб.

При цьому путівки для лікування дитини або двох дітей у супроводі дорослого заборонено ділити для спільного санаторно-курортного лікування двох дорослих або двох дорослих і дитини відповідно. Поділ путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу також забороняється.

Зауважимо, що Порядок № 12 дозволяє ділити путівку двох застрахованих осіб — найманих працівників, які не є родичами, але працюють на одному підприємстві. У свою чергу, про такий поділ путівки для двох підприємців у Порядку № 12 не йдеться, тому, швидше за все, дирекція відділення Фонду на це не піде.

Зверніть увагу, що передавати путівку, видану застрахованій особі або члену його сім’ї за рахунок коштів Фонду «тимчасової непрацездатності», іншій особі заборонено (пункт 4.19 Порядку № 12).

Далі в таблиці перерахуємо, на яких умовах може отримати пільгову путівку підприємець і члени його сім’ї, а також необхідні для цього документи.

 

Одержувач путівки

Документи, на підставі яких комісія приймає рішення

Відсоток оплати вартості путівки застрахованою особою

1

2

3

Застрахована особа (підприємець)

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о)

20 % — двомісний номер

50 % — одномісний номер

10 % — при наданні путівки до санаторію-профілакторію

Застрахована особа (підприємець) для спільного санаторно-курортного лікування з членами його сім’ї*:

— чоловіком (дружиною), за умови, що вони перебувають у шлюбі і є застрахованими особами (наприклад, найманими працівниками);

— дітьми застрахованої особи віком від 4 до 18 років;

— студентом, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання

1. Заява.

2. Довідки для отримання путівки (ф. № 070/о) на застраховану особу та на члена сім’ї.

3. Довідка з основного місця роботи (навчання) для працюючого члена сім’ї (який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання) про те, що він не користувався цією соціальною пільгою впродовж календарного року **.

20 % — двомісний номер

50 % — одномісний номер

10 % — при наданні путівки до санаторію-профілакторію

Один із застрахованих батьків (мати чи батько) або застрахована особа — законний представник дитини:

 

 

— для лікування дитини в супроводі дорослого

1. Заява.

2. Довідки для отримання путівки

(ф. № 070/о) і на дітей, і на супроводжуючого

10 %

— для лікування двох дітей у супроводі дорослого

Безоплатно

— для самостійного лікування дитини, яка є членом сім’ї застрахованої особи, в санаторно-курортному закладі для дітей

1. Заява.

2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о) на дитину

10 %

* У разі надання путівки для спільного санаторно-курортного лікування чоловіка та дружини потрібні документи на підтвердження статусу члена сім’ї, наприклад копію свідоцтва про шлюб. При наданні путівки для лікування дитини застрахованої особи такими документами можуть бути копія свідоцтва про народження дитини або документ, що підтверджує визнання (встановлення) батьківства,

або документи для підтвердження наявності та віку дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій застрахована особа постійно проживала до прибуття в Україну, або копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи опікування.

** На жаль, у Порядку № 12 нічого не зазначено про той випадок, коли дружина або чоловік підприємця також є підприємцем і бажає отримати путівку для спільного лікування (до одного санаторію). На наш погляд, керівник відділення Фонду може, ідучи на зустріч, виділити їм дві путівки до одного санаторію (за їх наявності), якщо вони перебувають на обліку в одному відділенні Фонду.

 

Дії підприємця після отримання путівки

Зверніть увагу, що після отримання путівки підприємцю потрібно:

— знову звернутися до лікувального закладу за отриманням санаторно-курортної карти (форма № 072/0 — для дорослого, форма № 076/о — для дітей і підлітків). Така карта видається після пред’явлення путівки. Без санаторно-курортної карти путівка недійсна (пункт 1.2 Порядку № 12);

— після повернення з санаторно-курортного закладу надати до відділення Фонду заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в санаторно-курортному закладі, засвідчені підписом керівника і печаткою цього закладу.

 

Відображення «соцстрахівських» путівок в обліку та звітності

Отримання підприємцем матеріального блага у вигляді вартості частини путівки, оплаченої Фондом, не пов’язане з його підприємницькою діяльністю. Тому в доходах ні загальносистемника, ні єдиноподатника відображатися не буде.

Якщо розглядати отримання «соцстрахівської» путівки як дохід звичайної фізичної особи, то жодних наслідків для обкладення ПДФО та ЄСВ також не буде.

Річ у тім, що вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку і його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) за рахунок коштів відповідного Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування, не включається:

до оподатковуваного доходу платника податків на підставі підпункту 165.1.35 ПКУ і, отже, не обкладається ПДФО;

до бази для справляння ЄСВ, оскільки не входить до фонду оплати праці згідно з пунктом 3.2 Інструкції № 5.

Що стосується подання звітності до Фонду «тимчасової непрацездатності» після отримання путівки, то зауважимо таке. Згідно з Порядком № 4 звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП і спеціальний звіт за путівками за формою Ф14-ФСС з ТВП повинні подавати страхувальники, яким надходять кошти за путівки та які видають їх працівникам. Це відображається і у структурі форм звітності. Отже, підприємцям, які в цьому випадку виступають застрахованими особами, подавати їх не потрібно.

Проте, як правило, у відділеннях Фонду «тимчасової непрацездатності» на місцях наполягають на тому, щоб ці звіти подавалися і добровільно застрахованими підприємцями.

 

Висновки

Якщо підприємець уклав договір добровільної участі в системі соціального страхування, то за наявності медичних показань (довідки за формою № 70/о) він може розраховувати на отримання «соцстрахівської» путівки до санаторію.

Особливість такої путівки в тому, що підприємець оплатить тільки її частину в розмірі від 10 % до 50 % вартості, решту оплатить Фонд «тимчасової непрацездатності».

Також за рахунок Фонду підприємець може оздоровити свою дитину або спільно побувати в санаторії зі своєю дружиною чи чоловіком, які потребують такого самого лікування. Якщо і сам підприємець потребує санаторно-курортного лікування, і двоє його дітей, то спільна путівка виділяється безоплатно.

Тривалість санаторно-курортного лікування — 18, 21, 24 або 45 діб. Водночас якщо підприємець їде з дружиною або чоловіком, то за узгодженням з головлікарем санаторію та за рішенням директора відділення Фонду путівка може бути «поділена» на двох.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі