Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Розмір літер у податковій накладній має значення

Лист ДПСУ від 15.01.2013 р. № 534/6/15­3115

 

Лист, що коментується, дуже добре показує, як податківці люблять згущувати фарби довкола питання з податковими накладними (далі — ПН). Так, зокрема, у цьому листі ДПСУ нагадує, що в полях «Найменування продавця» та «Найменування покупця» податкової накладної зазначається назва юрособи в тому вигляді, у якому вона визначена в статутних документах (цього вимагають пп. «в» і «д» п. 201.1 ПКУ). При цьому, на думку податківців, відповідність статутному найменуванню поширюється і на розмір літер найменування контрагента в ПН (ТОВ «МАРІЯ» не можна зазначати в ПН як ТОВ «Марія» і навпаки).

На практиці ж при складанні ПН часто керуються Свідоцтвом платника ПДВ, маючи на увазі, що найменування в ньому відповідає статутному. У більшості випадків це так і є. Проте при ПДВ­реєстрації не завжди дотримувалася ідентичність. Це пов’язано з особливостями роботи програми АРМа держреєстратора — вона зазначає всі великі літери. Також і старі, і нові Вимоги до написання найменувань юрособи (наказ Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 369/5) наказують зазначати найменування в статутних документах і реєстраційній карті саме великими літерами українського алфавіту. Проте в статутах старого зразка ще трапляються найменування, що не відповідають новим Вимогам і ПДВ­свідоцтвам.

Лист, що у зв’язку з цим коментується, викликає ще більше запитань: чи потрібно вимагати від контрагента копії статутних документів, змінювати «неправильні» ПН.

На нашу думку, якщо навіть розбіжності вирішуватимуться в судовому порядку, скоріш за все, суд буде на стороні платника податків, визнавши таку невідповідність незначним недоліком. Та і той же Держкомпідприємництва України у своєму листі від 04.11.2009 р. № 13574 зазначав, що найменування юрособи, написане великими літерами, є ідентичним написаному великими і маленькими літерами, якщо їх кожна літера (символ, розділовий знак тощо) відповідають один одному.

 

Подання «квартальниками» ПДВ­декларації за новою формою

Лист ДПСУ від 15.02.2013 р. № 1849/5/15­3111

 

У цьому листі ДПСУ зазначила, що нова форма декларації з ПДВ запроваджується для звітності, поданої починаючи з 01.04.2013 р. У ситуації з «місячниками» це формулювання запитань не викликає, оскільки з урахуванням абзацу другого пункту 46.6 ПКУ вони декларацію за новою формою повинні подавати починаючи зі звітності за березень 2013 року (ми про це вже говорили раніше. Також зверніть увагу, що за новою формою подаються електронні копії записів у Реєстрі виданих і отриманих ПН за березень // детальніше див. у «ВД», 2013, № 5, с. 2). Що стосується «квартальників», то таке формулювання свідчить про те, що податківці хочуть отримати від них декларацію за новою формою вже за І квартал 2013 року. Підтверджується це консультацією з розділу 130.25 ЄБПЗ.

 

Особливості подання звітності та сплати екоподатку у 2013 році

Лист ДПСУ від 14.02.2013 р. № 3688/7/15­2117

 

При поданні звіту за I квартал 2013 року платники екоподатку знов зіткнуться з «роздвоєнням» ставок. Ця обставина пов’язана з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20.11.2012 р. № 5503­VI (далі — Закон № 5503), яким проіндексовані ставки деяких податків і зборів.

Тож ДПСУ очікувано зазначає, що оскільки Закон № 5503 набув чинності з 04.01.2013 р., то нові (підвищені) ставки екоподатку слід застосовувати саме із зазначеної дати.

З цієї причини податкова декларація з екоподатку за I квартал 2013 року подається з урахуванням деяких особливостей:

за кожним об’єктом оподаткування необхідно подати не один, а два додатки (розрахунки) до декларації;

— в одному розрахувати екоподаток за період з 01.01.2013 р. по 03.01.2013 р. включно за старими ставками (але вже із застосуванням 75­відсоткової частини), а в іншому — за період з 04.01.2013 р. по 31.03.2013 р. включно за новими ставками.

Декларації за II, III та IV квартали 2013 року подаються вже із застосуванням нових ставок екоподатку, встановлених Законом № 5503 (тобто без «роздвоєння»).

 

Електронна держреєстрація: запущено спеціальний сайт

Наказ Мін’юсту від 04.01.2013 р. № 43/5

 

Наприкінці минулого року Державна реєстраційна служба запустила пілотну інтернет­програму «Реєстраційний портал» (адреса: rp.irc.gov.ua), за допомогою якої можна сформувати і подати документи, необхідні для держреєстрації юр­особи та фізособи­підприємця в Єдиному держреєстрі.

З урахуванням цього нововведення Мін’юст підкоригував Порядок подання та обігу електронних документів держреєстратору (наказ Мін’юсту від 19.08.2011 р. № 2010/5; далі — Порядок).

Робота з «Реєстраційним порталом» організована таким чином. У першу чергу особі, яка бажає пройти електронну держреєстрацію, необхідно отримати ЕЦП та зареєструватися на сайті.

В особистому кабінеті сайту створюється заява (реєстраційна картка), до якої прикріплюються документи, перелічені в пункті 2.5 Порядку:

— документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору, або відомості про оплату реєстраційного збору з використанням платіжних систем через мережу Інтернет (при цьому можливість інтернет­оплати буде доступна лише з 25.05.2013 р.);

— примірник засновницьких документів, завірений ЕЦП засновників (крім випадків, коли юрособа діє на підставі модельного статуту);

— якщо держреєстрація здійснюється через нотаріуса: відскановані з паперових носіїв реєстраційна картка на проведення держреєстрації, заповнена і підписана заявником, та примірник засновницьких документів (крім випадків, якщо юрособа створюється на підставі модельного статуту);

— інші документи — у випадках, передбачених Законом про держреєстрацію;

— опис вкладеного (формується автоматично).

Після відправки заяви за ходом її розгляду можна стежити з особистого кабінету на сайті.

Протягом 2 — 3 робочих днів (залежно від того, хто проходить держреєстрацію — підприємець або юрособа) приймається рішення про проведення держреєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі