Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі. Страхове відшкодування за автомобіль, що потрапив у ДТП: чи буде це доходом загальносистемника

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Страхове відшкодування за автомобіль, що потрапив у ДТП: чи буде це доходом загальносистемника

 

ЗАПИТАННЯ. Приватний підприємець на загальній системі займається автоперевезеннями. Він має автомобілі, які використовуються в підприємницькій діяльності: на автомобілі нараховується амортизація, ведеться облік витрат палива. Договір із страховою компанією на автомобілі укладено також з приватним підприємцем, а не з ним як з фізичною особою. Нещодавно один з автомобілів потрапив в аварію і страхова компанія виплачуватиме підприємцю страхове відшкодування суми збитку. Як відображати ці суми в обліку загальносистемника? Чи буде ця сума вважатися доходом підприємця?

 

ВІДПОВІДЬ. Страхове відшкодування є грошовою сумою, що виплачується страховиком у разі настання страхового випадку (у межах договорів майнового страхування). І насамперед потрібно визначитися, як розглядати ці суми: як надходження в межах підприємницької діяльності чи як дохід фізичної особи. З одного боку, автомобіль загальносистемник використовував у своїй підприємницькій діяльності, нараховував на нього амортизацію, договір страхування також укладено з ним як з підприємцем. Однак, з іншого боку, зареєстровано цей автомобіль на фізичну особу, а не на підприємця, а отже, і суму страхового відшкодування за цей автомобіль можна розглядати як дохід фізичної особи, а не як підприємницький дохід.

Зауважимо, що на нашу думку, логічніше все ж таки розглядати ці суми не як дохід від підприємницької діяльності, а як дохід громадянина — фізичної особи.

На щастя, на сьогодні в ЄБПЗ є позитивне роз’яснення податківців з цього питання. Як випливає з цього роз’яснення, представники податкових органів із розумінням поставилися до ситуації і також висловилися за те, що страхове відшкодування за автомобіль є доходом фізичної особи, а не підприємця. Наведемо це роз’яснення далі.

 


ЗАПИТАННЯ. Яким чином оподатковується сума страхового відшкодування, яка отримана на поточний рахунок ФОП на загальній системі оподаткування для відновлення пошкодженого (втраченого) рухомого майна (автомобіля), що зареєстроване на ФО та використовувалось у підприємницькій діяльності згідно з ПК?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до ст. 325 Цивільного кодексу України суб’єктом права приватної власності є саме фізична особа. Цивільний кодекс не встановлює такого суб’єкта права приватної власності, як фізична особа — підприємець. Тобто реєстрація транспортних засобів здійснюється виключно за фізичною особою, а не за фізичною особою — підприємцем, оскільки реєстрація здійснюється за особами, які є власниками.

Згідно з п. 177.6 ст. 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ) у разі якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими цим Кодексом для платників податку — фізичних осіб.

Відповідно до п.п. «б» п.п. 165.1.27 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, у разі виконання таких умов: під час страхування майна сума страхового відшкодування не може перевищувати вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення страхового договору, збільшену на суму сплачених страхових платежів (страхових внесків, страхових премій);

Таким чином, у разі якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими цим Кодексом для платників податку — фізичних осіб.

Сума страхового відшкодування, яка отримана на поточний рахунок фізичної особи — підприємця для відновлення пошкодженого (втраченого) рухомого майна (автомобіля), не оподатковується при дотриманні умов страхування, визначених у п.п. 165.1.27 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.


 

У викладеному вище роз’ясненні ЄБПЗ податківці дотримуються такої логіки: ЦКУ не встановлено такого суб’єкта права власності, як підприємець, тому автомобілі реєструються на фізичну особу, а не на підприємця. При цьому дохід, отриманий у вигляді страхового відшкодування за автомобіль, узагалі не розглядається як дохід від підприємницької діяльності, а вважається доходом фізичної особи.

У свою чергу, у підпункті 164.2.15 ПКУ зазначено, що сума страхового відшкодування виключається зі складу доходу фізичної особи.

У підпункті 165.1.27 ПКУ вже більш детально перелічено умови, за яких сума страхового відшкодування не включається до доходу фізичної особи:

 


165.1.27. сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, у разі виконання таких умов:

а) під час страхування життя або здоров’я платника податку у разі:

дожиття застрахованої особи до дати чи події, передбаченої договором страхування життя, чи досягнення віку, передбаченого таким договором;

викупна сума в частині, що не перевищує суму внесених страхових платежів за договором страхування життя, іншого, ніж довгострокове страхування життя;

в разі страхового випадку — факт заподіяння шкоди застрахованій особі повинен бути належним чином підтверджений. Якщо застрахована особа помирає, сума страхової виплати, яка належить вигодонабувачам або спадкоємцям, оподатковується за правилами та ставками, встановленими для оподаткування спадщини (вигодонабувач прирівнюється до спадкоємця);

б) під час страхування майна сума страхового відшкодування не може перевищувати вартість застрахованого майна, визначену за звичайними цінами на дату укладення страхового договору, збільшену на суму сплачених страхових платежів (страхових внесків, страхових премій);

в) під час страхування цивільної відповідальності сума страхового відшкодування не може перевищувати розмір шкоди, фактично заподіяної вигодонабувачу (бенефіціару), яка визначається за звичайними цінами на дату такої страхової виплати.

<…>


 

Тобто з норм ПКУ випливає, що для фізичних осіб — непідприємців сума страхового відшкодування до доходу не включається за виконання умов підпункту 165.1. 27 ПКУ. Саме таку логіку і потрібно використовувати підприємцям — не включати ці суми до складу підприємницького доходу, а вважати їх своїм доходом як фізичної особи, звільненим від оподаткування згідно з нормами ПКУ.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі